Ημερίδα: Ενεργοί πολίτες στις γειτονιές της Αθήνας

Σύλλογοι και επιτροπές κατοίκων που δραστηριοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους στις επτά δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων συμμετείχαν σήμερα στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Γραφείο Συμπαραστάτη του Δήμου Αθηναίων με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013, στην αίθουσα Γιάννος Κρανιδιώτης του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

«Η έννοια του ενεργού πολίτη βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», επισήμανε κατά τoν χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Αρης Περουλάκης, επικεφαλής  του Τμήματος Επικοινωνίας Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο κ. Περουλάκης υπενθύμισε ότι, από την 1η Απριλίου 2012, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν στα χέρια τους ένα νέο εργαλείο, το οποίο τους επιτρέπει να επηρεάζουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη συλλογή τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου υπογραφών, μπορούν να προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την σύνταξη νομοθετικών πράξεων, σε θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. Οι διοργανωτές τέτοιων επιτυχημένων πρωτοβουλιών συμμετέχουν σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της 3 μήνες για να εξετάσει την πρωτοβουλία και να αποφασίσει εάν και πώς θα ενεργήσει προς αυτή τη κατεύθυνση.

 

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, εν μέσω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο Δήμος Αθηναίων έχει συμπαραστάτες του τόσους ενεργούς και αλληλέγγυους πολίτες. Το άτυπο δίκτυο των φορέων αυτών πρέπει να ενδυναμώνεται συνεχώς, εντάσσοντας όλο και περισσότερους πολίτες στις αξίες που προωθεί», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

 

«Έχοντας συμπληρώσει ήδη έναν χρόνο λειτουργίας, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι πλέον σε θέση να διακρίνει τους στρατηγικούς συμμάχους του στον αγώνα κατά της κακοδιοίκησης. Οι σύμμαχοι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Σήμερα, προτείνω να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα: την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συνεννόησης που περιέχει με απλούς όρους της μέθοδο μιας τέτοιας σύμπραξης», δήλωσε ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων.

 

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε σε εκπροσώπους συλλόγων και επιτροπών που τοποθετήθηκαν με σύντομες εισηγήσεις τους.

 

Η κ. Βασιλική Νικολακοπούλου από τον Πολιτιστικό σύλλογο «Παναθήναια» δήλωσε ότι έχει διαταραχθεί ο ιστός του ιστορικού κέντρου της πόλης. Κατά την τοποθέτησή της, υποστήριξε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στη γιγάντωση των εμπορικών χρήσεων, την εξάπλωση της πορνείας, τη διακίνηση ναρκωτικών, την εγκατάλειψη διατηρητέων κτιρίων και την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, όπου υπάρχει πεζοδρόμιο και πεζόδρομος.

 

Η εισήγηση του κ. Νίκου Τοπούση, από την «Προοδευτική Ένωση Βοτανικού-Ρούφ», επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Γκάζι, τον Ελαιώνα και στην περιοχή των σιδηροδρομικών γραμμών στην οδό Κωνσταντινουπόλεως και την επικινδυνότητα της διέλευσης. Αναφέρθηκε σε πάγιο αίτημα που σχετίζεται με την λήψη προστατευτικών μέτρων για τους πεζούς στην περιοχή, όπως η δημιουργία γέφυρας. «Κάποιοι λυμαίνονται το Γκάζι. Εγώ τους ξέρω. Ας ψάξει η Πολιτεία να τους βρει», είπε μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία των Ρομά.

 

Ο κ. Γιώργος Τσιούνης, πρόεδρος του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού συλλόγου «Άγιος Ελευθέριος Άρεως» ανέφερε ότι έχει προσφέρει ιδιόκτητο ακίνητο του στο Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία Λέσχης Φιλίας, χωρίς να έχει υπάρξει ανταπόκριση για την αποδοχή και τόνισε πως μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην πόλη μας.

 

Η κ. Έφη Λαμπροπούλου, από το «Σύλλογο κατοίκων και επαγγελματιών Πλατείας Αμερικής ΕΠΟΙΖΩ» έκανε λόγο για καταστροφή της Κυψέλης. Χρησιμοποίησε τους όρους «πτωχοκομείο, χώρο παρανομίας και αποθήκευσης μεταναστών» και κατήγγειλε τις πολύπλοκες συναρμοδιότητες σχετικά με την αδειοδότηση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, τονίζοντας το πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης ιντερνέτ καφέ, μίνι-μάρκετ, κουρείων -πολλά από αυτά, όπως είπε, παραβατικά- στην περιοχή της.

 

Η κ. Ελένη Παπαδοπούλου από την «Επιτροπή κατοίκων Αγγελοπούλου-Πλ.Βικτωρίας» μίλησε για «γκετοποίηση» της πλατείας. Ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν τηρεί τη νομοθεσία στην έκδοση νέων αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, ενώ οι οδοί Αριστοτέλους και Αχαρνών γέμισαν καταστήματα, με τις παρεμβάσεις της επιτροπής κατοίκων στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, «γλυτώσαμε» την οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ίδια, «υπάρχει σχέδιο μεταφοράς του Κέντρου στο Φάληρο», αναφερόμενη στην επικείμενη μετακίνηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ υποστήριξε ότι οι δημόσιοι χώροι και τα δημοτικά κτίρια παραχωρούνται για διάφορες δράσεις με αδιαφανείς διαδικασίες.

 

Η κ. Θωμαΐς Γιαννάτου από την «Επιτροπή κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα», ζήτησε από την συνδιοργανώτρια Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα να μεταφέρει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι και αυτοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Δεν αρκεί μόνο η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας. Να ανοίξουν τα σύνορα τους και να σταματήσουν να βλέπουν την Ελλάδα σαν τη χωματερή και το πειραματόζωο της Ευρώπης… Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή επιτροπή να ελέγξει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αθηναίων δημοτών, οι οποίοι έχουν χάσει βασικά δικαιώματα τους όπως ελευθερία-υγεία-ασφάλεια και εργασία» .

 

Η κ. Αλεξάνδρα Ξενάκη, από την ομάδα κατοίκων «Η Κυψέλη μας» ανέφερε ότι συνειδητά αποφάσισαν να μην αναλωθούν μόνο στις «δυσλειτουργίες» της γειτονιάς τους, αλλά να επικεντρωθούν σε δράσεις ανάδειξης θετικών στοιχείων της περιοχής καθώς και στην επανασύνδεση του κοινωνικού ιστού της. Η ομάδα σύνταξε ερωτηματολόγιο και με 5 συνεργεία φίλων/εθελοντών έλαβε συνεντεύξεις από περισσότερους από 60 κατοίκους για να καταγραφεί η πρόσληψη των προβλημάτων της περιοχής.

 

Η κ. Χρυσούλα Γεωργουλοπούλου , πρόεδρος των «Φίλων της Κυψέλης» σχολίασε αρνητικά την πολυετή κατάληψη της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και αναφέρθηκε σε μόνιμη απαξίωση των αιτημάτων του συλλόγου από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές.

 

Η κ. Ελένη Ηλία , από τη «Δράση για την Κοινωνία , τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής» , η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στην 5η Δημοτική Κοινότητα, αφού προέβη σε εκτενή αναφορά ποικίλων πολιτιστικών δράσεων της ομάδας, είπε ότι με τον πολιτισμό η Δράση προσπαθεί να βγάλει από το σπίτι του τον κάτοικο της περιοχής, ο οποίος πλέον δεν κυκλοφορεί, γιατί η γειτονιά του δεν είναι αυτή που ήταν.

 

Η κ. Σταματίνα Κοκκινάκη πρόεδρος του «Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλη» εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα ένας μεγάλος αριθμός συλλόγων, ομάδων, επιτροπών, που κινούνται στις γειτονιές της Αθήνας για τη βελτίωση των όρων ζωής των πολιτών. Επισήμανε ότι η δύναμη της αλλαγής είναι στα χέρια του πολίτη και όχι μόνο με τη συμμετοχή του στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά πολύ περισσότερο με την ενεργό δράση του σε τοπικό επίπεδο.

 

Ο κ. Δημήτρης Αργυρίου, από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Πατησίων» ανέφερε ως μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής, την ανεπάρκεια συγκοινωνιακού δικτύου και την έλλειψη πρασίνου. Ζήτησε την κατεδάφιση ερειπωμένων κτιρίων, τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης και κατήγγειλε ότι αντιμέτωποι με την ανεπαρκή πρόνοια των αρμόδιων Αρχών, οι κάτοικοι κόβουν μόνοι τα δέντρα της περιοχής τους.

 

Σύμφωνα με την κ. Αθηνά Μερτζέλου από την «Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημία Πλάτωνα», ο Δήμος Αθηναίων είναι όλος ένα πρόβλημα. Αναφερόμενη στην περιοχή της έκανε λόγο για επέλαση των εργολάβων, οι οποίοι ουδόλως ενδιαφέρονται για τον περιβάλλοντα χώρο και τον αρχαιολογικό του χαρακτήρα και ζήτησε να ελεγχθούν όσοι ανεξέλεγκτα κόβουν τα δέντρα, μπροστά από τις πολυκατοικίες.

 

Η κ. Βασιλική Μπάρκα, πρόεδρος του «Πολιτιστικού συλλόγου Μέγας Αλέξανδρος» μίλησε για υποβάθμιση του αρχαιολογικού τμήματος της Ιεράς Οδού από την εγκατάλειψη και την πληθώρα των «διασκεδαστήριων», επισημαίνοντας ως μεγαλύτερο πρόβλημα την λειτουργία κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Ο κ. Μιχάλης Μουσσού, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Λυκαβηττός» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μη εξυπηρέτηση παιδιών δημοτών από δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες στην παροχή ειδικών θέσεων στάθμευσης, υπογράμμισε το πρόβλημα των χρήσεων γης και διατύπωσε ορισμένες αμφιβολίες για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Καταλήγοντας, είπε ότι «πρέπει να βρούμε τί μας ενώνει, τα’ι μας κάνει Αθηναίους και, μόνο αν βρούμε την ταυτότητα μας, θα λύσουμε τα προβλήματα».

 

Ο κ. Γιώργος Κουγιούλης από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμεικού» αναφέρθηκε σε υποβολή αιτημάτων σε ώτα μη ακουόντων, προβάλλοντας ειδικότερα ως αναγκαιότητα την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος ομβρίων υδάτων. Ανέφερε επίσης ως αιτήματα το άνοιγμα των κήπων του Βοτανικού, την ανάπλαση γύρω από την Ιερή Ελιά, καθώς και την ανάπλαση της Ιεράς Οδού και την ανακατασκευή των ανισόπεδων διαβάσεων.

 

Ο πρόεδρος της «Αναπτυξιακής Κίνησης Κατοίκων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας» κ. Χαράλαμπος Καραραγιώργος ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα για τους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων αποτελεί η αναβάθμιση του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας Ζωής τους, αφού η υποβάθμιση που παρουσιάζουν πολλές γειτονιές του 2ου Διαμερίσματος έχει δημιουργήσει συνθήκες, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης και γι αυτό θα επιδιώξει μαζί με άλλους φορείς να συμβάλλει κατά τον καλύτερο τρόπο στην αναβάθμιση της.

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας της «Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» κ. Παν. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι πριν τρία χρόνια η επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής είχε καλέσει τους φορείς του Ιστορικού Κέντρου να επεξεργαστούν προτάσεις για τη διάσωση του. «Είχαν τότε διατυπωθεί ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες η Επιτροπή ανέδειξε σε ένα σχετικό πόρισμα. Μετά ήρθε η κρίση, η αστάθεια, οι αγανακτισμένοι κι οι διπλές εκλογές, κι όλ’ αυτά κάπου χάθηκαν, μαζί και το ενδιαφέρον του Δήμου». Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε, μεταξύ άλλων «θα θέλαμε να μην ξανακούσουμε ότι δεν έχετε ηχόμετρα για να διαπιστώσετε την ταλαιπωρία των δημοτών από την ηχορύπανση, αφού τώρα, που σας πήραν αυτή την αρμοδιότητα, σας θέλουμε αρωγούς μ’ όλα τα μέσα που διαθέτετε. Δεν θέλουμε να ξανακούσουμε πόσες κουβέρτες μοιράστηκαν στους δρόμους, θέλουμε τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, να τελειώσει αυτή η εικόνα στο Μοναστηράκι.»

 

Η κ. Ιωάννα Μαγγανάρα, πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών Κολωνακίου» υποστήριξε ότι το νομικό πλαίσιο, όπως ορίζεται με υπουργικές αποφάσεις και κανονιστικές πράξεις του Δήμου, χαρακτηρίζεται το τελευταίο διάστημα από ολοένα ευνοϊκότερες διατάξεις, προς τους καταστηματάρχες σε βάρος των δικαιωμάτων των δημοτών. Η ίδια επισήμανε ότι το Κολωνάκι σήμερα είναι μια υπερκορεσμένη περιοχή, από άποψη Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και πρότεινε για πολλοστή φορά την επικαιροποίηση των χρήσεων γης στην περιοχή.

 

Τέλος, η κ. Ευαγγελία Ραζή, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Εξαρχείων-Νεάπολης «Η Γειτονιά» ανέφερε ότι το πρόβλημα της ηχορρύπανσης του Λόφου Στρέφη είναι το μόνο που επιλύθηκε. Υπογράμμισε ότι είναι υπέρ των σχεδίων ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου, με την προϋπόθεση ότι θα είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης και διαλόγου με τους φορείς και τους κατοίκους της. «Στη δική μας περίπτωση το σχέδιο ανάπλασης συμπεριέλαβε μόνο το Εξάρχεια και την περιοχή γύρω από την πλατεία κι άφησε έξω τη Νεάπολη που είναι η κυρίως συνοικία και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά προβλήματα», ανέφερε.

 

Οι απόψεις των εκπροσώπων των συλλόγων κι επιτροπών κατοίκων εξυπακούεται ότι αφορούν τις δικές τους θέσεις, ενώ οι διοργανωτές διατηρούν την θεσμική ανεξαρτησία τους, παρέχοντας το πλαίσιο της εκδήλωσης προκειμένου οι ενεργοί πολίτες να προσδιορίσουν τα προβλήματα όπως τα βιώνουν οι ίδιοι, προβάλλοντας τα αιτήματά τους. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία του μαγνητοσκοπημένου υλικού και η διαδικτυακή ανάρτηση των εισηγήσεων, στο μέτρο που οι συμμετέχοντες έχουν παράσχει την σχετική συγκατάθεση.

 

Επικαιροποίηση 13.9.2013: Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης αναρτά στην ιστοσελίδα του μαγνητοσκοπημένες ομιλίες των εκπροσώπων συλλόγων και επιτροπών κατοίκων που παρείχαν προς τούτο συγκατάθεση, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του για διαφάνεια κατά το άρθρο 6 του Ν.3979/2011 περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, χωρίς η ανάρτηση να συνιστά και αποδοχή του περιεχομένου.  Οι μαγνητοσκοπήσεις είναι δημόσια προσβάσιμες στην διεύθυνση: http://www.youtube.com/symparastatis 

 

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/201389.96 KB

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr/symparastatis" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.