Φαγητό
Χαρακτηριστικό αλλά και φτηνό, το πασίγνωστο σουβλάκι με πίτα. Μικρά μαγαζιά σε ολόκληρη την πόλη προσφέρουν την ελληνική απάντηση στο φαστ φουντ. Άλλες επιλογές είναι οι μικρές ταβέρνες στις περιοχές Ψυρρή, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Γκάζι. Μπορείτε να τις επισκεφθείτε για μια μπίρα κι ένα μεζέ ή για μεσημεριανό ή βραδινό.
Γνωρίζετε ότι:
- Οι Έλληνες βγαίνουν για φαγητό αρκετά αργά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επομένως στην Αθήνα πριν τις 10 το βράδυ λίγα εστιατόρια θα βρείτε γεμάτα, ενώ το δείπνο κρατά μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, εάν επιθυμείτε να δειπνήσετε νωρίτερα δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς τα περισσότερα εστιατόρια είναι ανοιχτά από τις 8:00 το βράδυ ή και νωρίτερα.
- Οι αρχαίοι Αθηναίοι πίστευαν ότι η ώρα του φαγητού έδινε τροφή και στο πνεύμα, παράλληλα με το σώμα. Έτρωγαν ξαπλωμένοι σε ανάκλιντρα και συνόδευαν το γεύμα με μουσική, ποίηση και χορό. Βασική τους φιλοσοφία στο φαγητό, όπως και στην υπόλοιπη ζωή τους ήταν το "ευ ζην", η φιλοσοφία του Επίκουρου, σύμφωνα με την οποία κύριος σκοπός της ζωής είναι η ευζωία, η παράλληλη ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος. Για τον λόγο αυτό ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος θεωρείται ο πατέρας της γαστρονομίας.
- Τα περισσότερα φάρμακα από αυτά που συνιστούσε ο διάσημος θεραπευτής της αρχαιότητας Ιπποκράτης περιείχαν κρασί.
- Οι Έλληνες παραδοσιακά βρίσκονται πολύ υψηλά στη λίστα με τους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου. Μυστικό της μακροζωίας των Ελλήνων θεωρείται η μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου και γενικά η "μεσογειακή" – όπως η κρητική – διατροφή.