Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την παροχή εντελώς δωρεάν ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων στους αστέγους των Αθηνών συνυπέγραψαν σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Ελευθέριος Σκιαδάς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιατρικού Ομίλου Euromedica Απόστολος Τερζόπουλος.

Το Μνημόνιο υπογράφηκε στο πλαίσιο της συντονισμένης στρατηγικής που έχει εκπονήσει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του ΚΥΑΔΑ για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και αποβλέπει στην ισότιμη πρόσβαση σε θέματα υγείας και πρόληψης των αστέγων, κυρίως εκείνων που φιλοξενούνται στους ξενώνες του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιατρικού Ομίλου Euromedica Απόστολο Τερζόπουλο για την συνεργασία, υπογράμμισε την σημασία του κοινωνικού δικτύου προστασίας, που έχει αναπτυχθεί στην πόλη της Αθήνας και την προσφορά, το "περίσσευμα καρδιάς", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, των εθελοντών και εθελοντριών, αλλά και των εργαζομένων στον ΚΥΑΔΑ. Μεταξύ άλλων τόνισε:

"Μαζί με όλη την Ελλάδα και η πρωτεύουσά της, η Αθήνα, βιώνει δύσκολες στιγμές οικονομικά. Από την στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, κι ευτυχώς εμείς το αντιληφθήκαμε νωρίς, ξεκινήσαμε πριν ενάμιση χρόνο μια προσπάθεια και κυρίως αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πως αυτό το πρόβλημα θα το απαλύνουμε για τους ανθρώπους της πόλης μας, είτε είναι Έλληνες είτε είναι ξένοι.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε ότι έπρεπε να φτιάξουμε ένα σύμφωνο εσωτερικής κοινωνικής συνοχής για την πόλη μας. Γιατί δεν σας κρύβω ότι η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι τι μορφή μπορεί να πάρουν οι αντιδράσεις από την απόγνωση στην οποία θα οδηγήσει έναν πολίτη η οικονομική δυσπραγία. Αυτό λοιπόν θα έπρεπε να το αναστείλουμε πριν αρχίσει να παρουσιάζεται.

Είχα μάλιστα καταθέσει δημόσια πρόταση - η οποία έπεσε στο κενό -, διότι για μένα εάν έχει σημασία μία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν μόνο να φτιάξουν έναν δίκτυ κοινωνικής προστασίας και εσωτερικής κοινωνικής συνοχής για όλους τους Έλληνες".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι το δίκτυο κοινωνικής προστασίας που έχει αναπτυχθεί στην Αθήνα, με το Ίδρυμα Αστέγων, το Κέντρο Σίτισης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, την Αθηναϊκή Αγορά και το Κοινωνικό Φαρμακείο, δεν παρατηρείται σε καμία άλλη πόλη της Ευρώπης. Και ευχαριστώντας τους εθελοντές του Ιδρύματος τόνισε ότι "αυτός ο λαός έχει μέσα του πράγματα που δεν έχει κανένας άλλος λαός στην Ευρώπη. Γι αυτό και η λέξη φιλότιμο δεν υπάρχει σε καμία ξένη γλώσσα, παρά μόνο στην ελληνική".

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Ελευθέριος Σκιαδάς τόνισε ότι τα εργαστηριακά ευρήματα που προέκυψαν από την διερευνητική συνεργασία με την Euromedica αποκάλυψαν τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι συνάνθρωποί μας και την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν μηχανισμοί για τη φροντίδα τους. Ειδικότερα όπως διαπιστώθηκε:
 

  • Στο 37% των εξετασθέντων βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης
  • Το 43,2% είναι διαβητικοί
  • Το 27% έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια
  • Το 10,8% παρουσίασαν διαταραχή των θυρεοειδικών ορμονών
  • Το 5,4% παρουσίασε σιδηροπενική αναιμία
  • Στο 27% είχαν αυξημένο αθηρωματικό δείκτη, ενώ στο 10,8% απ' αυτούς, ο αθηρωματικός δείκτης ξεπερνούσε το 7 εντάσσοντάς τους σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους


    Όπως εξήγησε, το Μνημόνιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

    • Στη δωρεάν παροχή των υπηρεσιών εκ μέρους της Euromedica
    • Στην επιτόπια διεξαγωγή των εξετάσεων.
    • Με μακροχρόνιο ορίζοντα προκειμένου να καλυφθεί και ο νέος ξενώνας που θα δημιουργηθεί από τον Δήμο Αθηναίων
    • Στην συμπαράσταση από τους εθελοντές ιατρούς κ.α.


    Στη συνέχεια, ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα εφαρμόσει επιπλέον δράσεις για τους φτωχούς και ανήμπορους κατοίκους της πόλης και ότι μέσα στο 2010 θα λειτουργήσει και το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο χρόνος έκλεισε με 100.000 επισκέψεις στα δημοτικά ιατρεία, τα οποία εάν δεν υπήρχαν, οι 100.000 επισκέψεις θα ήταν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιατρικού Ομίλου Euromedica Απόστολος Τερζόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

    "Η δέσμευσή μας για την υπεύθυνη παρουσία μας στην κοινωνία είναι συνειδητοποιημένη και με γνώμονα αυτή τη δέσμευση και την ηθική ικανοποίηση από την επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεων που έχουμε αναλάβει από το 2007, συνεχίζουμε να διευρύνουμε το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό και ανταποκρινόμενοι σε καίριες και υπαρκτές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, στηρίζουμε το πολύ σημαντικό έργο που προσφέρει το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, παρέχοντας δωρεάν ένα checkup εργαστηριακών εξετάσεων πρόληψης ανά εξάμηνο στους 180 φιλοξενούμενους των δύο ξενώνων του Ιδρύματος. Και είμαστε πραγματικά ιδιαίτερα ευτυχείς για την ευκαιρία που μας δίνεται - και μιλώ εκ μέρους όλων των εργαζομένων της Euromedica - να συνεισφέρουμε με τις υπηρεσίες μας στο μέχρι σήμερα ουσιαστικό και πολύπλευρο έργο του Κ.Υ.Α.Δ.Α.".
     

    Ημερομηνία: 
    Τρι, 25/05/2010 - 03:00

      Όροι Χρήσης

      Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

      Περισσότερα

      Επικοινωνία

      Δημαρχιακό Μέγαρο
      Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

      Δημαρχείο
      Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
      Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
      Τηλ.  
      210 5287800

      Περισσότερα

      Σύνδεσμοι

      Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



      Περισσότερα

      Χάρτης Ιστότοπου

        Ροές RSS

      Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


      Χάρτης Ιστού
      Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.