untitled-3

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς εγκαινίασαν, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, μία νέα κοινωνική δομή για τους ανήμπορους συνανθρώπους μας που ζουν στην πόλη της Αθήνας, το "Ξενοδοχείο των Φτωχών" ("ΕΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ").

 

Πρόκειται για τον πρώτο ιδιόκτητο Ξενώνα του Ιδρύματος Αστέγων, ο οποίος βρίσκεται σε πολυώροφο κτίριο, στην οδό Πατησίων 221, κληροδότημα της καταγόμενης από την Κωνσταντινούπολη αρχόντισσας Λένας Παντελίδου (1919-2007) και ο οποίος ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων. Η νέα δομή καλείται να εξυπηρετήσει την πλέον ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, τους υπερήλικες άστεγους.

 

Είναι δυναμικότητας 60 κλινών (μονόκλινα, δίκλινα), με λουτρό και αυτόνομο εξοπλισμό. Οι φιλοξενούμενοι θα υποστηρίζονται κοινωνικό-ψυχολογικά και ιατρικά, ενώ δημιουργήθηκαν χώροι για την ψυχαγωγία τους.

 

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ευχήθηκε το Ξενοδοχείο των Φτωχών να αποτελέσει καταφύγιο αγάπης, αναπαύσεως και φροντίδας των ανθρώπων που μας έχουν όλους ανάγκη.

 

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ευχαρίστησε, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για τη συνεχή παρουσία και στήριξή του στο έργο του Δήμου, και κυρίως τόνισε "για την συνεργασία την οποία έχουμε, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ταπεινά - όπως ο ίδιος ο Μακαριώτατος είναι ταπεινός - και προσπαθούμε η εκκλησία του Δήμου και η εκκλησία του Θεού, συνεργαζόμενοι από κοινού, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή της πόλης μας".

 

Και μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Απόψε αποδεικνύουμε ότι τα αποθέματα ανθρωπιάς μας δεν στερεύουν. Απόψε ολοκληρώνουμε το τετράπτυχο της κοινωνικής ευαισθησίας που υποσχεθήκαμε στους πολίτες της Αθήνας τέσσερα χρόνια πριν. Απόψε εγκαινιάζουμε το ιδιόκτητο Ξενοδοχείο των Φτωχών, το πιο φροντισμένο έργο μας για την πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού της Αθήνας, χάρη στη γενναία δωρεά της Λένας Παντελίδου. Τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας.

 

Και δεν μπορώ να κρύψω ούτε τη συγκίνησή μου γι' αυτό, αλλά ούτε και το γεγονός ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που στην πόλη της Αθήνας έχουμε πλέον τις υποδομές ώστε κανείς να μην αισθάνεται απροστάτευτος, κανείς να μην αισθάνεται μόνος, κανείς να μην αισθάνεται αβοήθητος, κανείς να μην αισθάνεται ανήμπορος.

 

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι κόβουμε κορδέλες προεκλογικά. Απαντούμε ότι ήταν και το Κοινωνικό Παντοπωλείο το 2007, το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Αθηναϊκή Αγορά το 2008. Τα αποψινά εγκαίνια είναι το επιστέγασμα ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική προστασία. Και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν όσα είχαμε υποσχεθεί το 2006 δεν σημαίνει και τέλος της διαδρομής. Το αντίθετο μάλιστα. Σήμερα είμαι σε θέση να σας πω, ότι το πρόγραμμα που σε λίγες ημέρες θα δείτε να ξεδιπλώνεται μπροστά σας, είναι δομημένο γύρω από ακριβώς αυτό. Την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής προστασίας για κάθε Αθηναία και κάθε Αθηναίο".

 

Αναφερόμενος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ο Νικήτας Κακλαμάνης ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι:

"Θέλω να διαβεβαιώσω τους συντοπίτες μας της Κυψέλης, ότι η Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα αναπαλαιωθεί και θα ξαναβρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, με τα παντοπωλεία της, τα μανάβικά της, τα ψιλικατζίδικά της και μία αίθουσα πολιτισμού. Το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι τα έσοδα από τα μαγαζιά, αντί να πηγαίνουν στο ταμείο του Δήμου, θα πηγαίνουν στο ταμείο του Ξενοδοχείου των Φτωχών για να μπορούμε να έχουμε τα χρήματα για να το συντηρούμε. Τίποτ' άλλο. Όλα τα υπόλοιπα είναι ψέμα".

 

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Ελευθέριος Σκιαδάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

"Όταν οι Βρυξέλλες ανακηρύσσουν το 2010 Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, η Αθήνα αποκτά άλλη μία κοινωνική δομή, το Ξενοδοχείο των Φτωχών. Ο Δήμος Αθηναίων θα επιμένει στις αξίες της ανοχής και της συνοχής.

 

Δεν θεωρούμε ντροπή την φτώχεια - άποψη που πρωτοακούστηκε από τον Θουκυδίδη. Την ίδια άποψη ασπάζονται και όλοι όσοι υιοθέτησαν τις πρωτοβουλίες και το έργο του Νικήτα Κακλαμάνη, και βρίσκονται σήμερα κοντά μας και κάθε μέρα, ως εθελοντές κοντά στον συνάνθρωπο".

Ημερομηνία: 
Δευ, 27/09/2010 - 03:00

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.