photo1 photo2

Η  Συλλογή του Γιώργου Οικονόμου, σε παγκόσμια πρώτη, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων - Κτήριο Μεταξουργείου

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινίασε χθες, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, παρουσία του Συλλέκτη Γιώργου Οικονόμου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων – κτήριο Μεταξουργείου την έκθεση με έργα από τη  Συλλογή του Γιώργου Οικονόμου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για ένα μέγιστης σημασίας καλλιτεχνικό γεγονός που αφορά όχι μόνο τους κατοίκους της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Από την άποψη αυτή αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που ο Δήμος Αθηναίων κει ειδικότερα η Πινακοθήκη του θα προσφέρει στους φιλότεχνους, όσο και στους μελετητές της Τέχνης την πολύτιμη εμπειρία να δουν συγκεντρωμένα και να απολαύσουν έργα που υπήρξαν ορόσημα για τη συγκρότηση των ιστορικών κινημάτων της Μοντέρνας Τέχνης, στον τόπο τους, χωρίς να χρειασθεί να επισκεφθούν τα ανάλογα Μουσεία του εξωτερικού.

Με την ευκαιρία αυτών των εγκαινίων ωστόσο θα πρέπει να επισημάνω  τον τρόπο με τον οποίο το σημαντικό αυτό καλλιτεχνικό γεγονός εντάσσεται σε μια ευρύτερη αντίληψη που έχει η δημοτική μας αρχή για την πολιτιστική ανάπτυξη.

 Ήδη από το πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Δικαίωμα στην πόλη» υπογραμμίζαμε πως η πολιτιστική ανάπτυξη αποτελεί κεντρικό άξονα για την αναγέννηση της πόλης μας ιδιαίτερα σήμερα σε καθεστώς οικονομικής και γενικότερης κοινωνικής κρίσης. Μια κρίση που σήμερα έχει φτάσει στο απροχώρητο και χρειάζεται συγκεκριμένες, άμεσες δράσεις.

Τι εννοούσαμε τότε και πώς οραματιζόμαστε σήμερα  με συγκεκριμένο τρόπο το μέλλον;

Με επίκεντρο τη Δημοτική Πινακοθήκη θα προχωρήσουμε στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής του Μεταξουργείου. Ασφαλώς τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Το να κατοικηθούν όμως τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, να φωτιστούν και να ζωντανέψουν   οι γύρω πλατείες, να ενισχυθεί η ασφάλεια, να καθαριστούν και να φυτευτούν τα άδεια οικόπεδα, θα είναι ήδη ένα σοβαρό βήμα για την αναβάθμιση της περιοχής, για την ενίσχυση αυτού που εμείς ονομάζουμε «πολιτισμό της καθημερινής ζωής» . Και βεβαίως σε αυτό το σκοπό ζητάμε την συμπαράσταση και κυρίως τη συμμετοχή όλων των κατοίκων της περιοχής.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο και να σας στερήσω χρόνο από την απόλαυση των πινάκων της Συλλογής.

Οφείλω ωστόσο – και το κάνω με ειλικρινή χαρά -  να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Οικονόμου, ο οποίος επέλεξε την Πινακοθήκη του Δήμου  της Αθήνας για να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη την εξαιρετική συλλογή του

Ο Συλλέκτης κ. Γιώργος Οικονόμου, ευχαρίστησε το Δήμο Αθηναίων, όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης, αλλά και όσους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια και σημείωσε:

«Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η συλλογή έχει δημιουργηθεί με πάθος και αγάπη, αλλά και πολλή προσπάθεια από όλους όσους έχουν συνεργαστεί για να γίνει. Μια συλλογή που θέλαμε να την εκθέσουμε για να την ευχαριστηθεί το κοινό, να μπορέσει να την ξαναδεί, να καλλιεργηθεί.  Έστω και αν δεν ξέρουν όλο το αντικείμενο της τέχνης, θα τους δημιουργηθούν κάποια συναισθήματα και θα μπορέσουν να βρουν πάρα πολλά έργα να ευαισθητοποιηθούν και να ταυτιστούν.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι έχουμε κάτι να δείξουμε σα χώρα, σε μία εποχή πού όλοι μας κοιτάνε λίγο περίεργα.  Επομένως θέλω μια καλύτερη Ελλάδα αν μπορούμε και νομίζω ότι όλοι το θέλουμε, απλώς χρειάζεται να μας δοθεί λίγος χρόνος για να το πραγματοποιήσουμε.»

Η Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων Αννα Φιλίνη τόνισε:

«Είναι μεγάλη χαρά και περηφάνια για μας που ο κ. Οικονόμου επέλεξε και πρότεινε τη Δημοτική μας Πινακοθήκη για να παρουσιάσει τη συλλογή του.

Αυτή η έκθεση δε θα ήταν δυνατό να ετοιμαστεί αν δεν υπήρχε η δίχρονη φροντίδα και μελέτη της κ. Κυριαζή, αλλά επίσης, αν δεν είχε πάρει την απόφαση και η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη μεγάλη συγκίνηση που έχει, νομίζω κάθε πολίτης, αλλά ακόμη περισσότερο όλοι όσοι αγαπάμε την τέχνη και τη ζωγραφική να βλέπουμε μέσα σ’ αυτούς τους χώρους τόσο σημαντικά ζωγραφικά έργα. Ο Πολιτισμικός Οργανισμός απευθύνεται στα σχολεία και  τις Σχολές Καλών Τεχνών για να διοργανωθούν από κοινού εκπαιδευτικές επισκέψεις στο χώρο της έκθεσης.»

Κλείνοντας, η Διευθύντρια της Πινακοθήκης & Μουσείων του Δήμου Αθηναίων και επιμελήτρια της έκθεσης Νέλλη Κυριαζή επεσήμανε το γεγονός ότι «…για τους επόμενους πέντε μήνες η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων θα είναι ένα ελκυστικό Μουσείο Μοντέρνα Τέχνης.  Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η έκθεση, μπορεί να ‘διαβαστεί’ από τους επισκέπτες, δεδομένου ότι εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα από τα μοντερνικά κινήματα και από πολύ ηχηρούς καλλιτέχνες»

Η έκθεση:

Αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ζωγραφικών, κυρίως, αλλά και γλυπτών και χαρακτικών έργων. Απώτερος σκοπός της έκθεσης είναι να εμφανίζονται με σαφήνεια τα ιστορικά κινήματα από τους προδρόμους της μοντερνικότητας, τον Ιμπρεσιονισμό δηλαδή και τη Βιεννέζικη Απόσχιση, ως  τις ύστατες εκφάνσεις της από τη δεκαετία του ’60 έως του ’80. Ωστόσο, ο επισκέπτης θα θαυμάσει «κοσμήματα» έργα των πρώτων μετά την Αναγέννηση αιώνων, αλλά και των μεταγενέστερων 17ου και 18ου, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση λόγω της σπανιότητας και της σημασίας τους για την Ιστορία της Δυτικής Ζωγραφικής.

Μία Συλλογή που ξεδιπλώνει την Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης και θα εκπλήξει το φιλότεχνο κοινό με έργα εμβληματικών εκπροσώπων της όπως Pablo Picasso, Eugène Delacroix,  Henri Matisse, Joan Miró, César, Edgar Degas, Paul Gauguin, Egon Schiele, Andy Warhol, κ.α., αλλά και λιγότερο γνωστών εικαστικών δημιουργών.

Στη Συλλογή εκπροσωπούνται με έργα τους και κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες- Γιώργος Ιακωβίδης, Νικόλαος Γύζης, Γιώργος Μπουζιάνης, Θάνος Τσίγκος, Μάριος Πράσινος, Θόδωρος Στάμος.

Η Συλλογή εκτίθεται σε δύο τμήματα: το πρώτο, έως 24 Απριλίου, περιλαμβάνει έργα  από το 15ο αι. στο Ροκοκό, τον Ακαδημαϊσμό, τον Ιμπρεσιονισμό, τη Βιεννέζικη Απόσχιση, το Φωβισμό, τον Εξπρεσιονισμό, τον Κυβισμό, την Αφαίρεση, την Νέα Αντικειμενικότητα, καθώς και  τα Σχέδια της Συλλογής. Το δεύτερο τμήμα, από το Σουρεαλισμό στους Νεοάγριους και τα Χαρακτικά της Συλλογής, από 5 Μαΐου έως 3 Ιουλίου.

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.