1. Ήδη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν πλέον είχε αρχίσει η απεργία και έκλεισε ο ΧΥΤΑ, με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον ΧΥΤΑ στη Φυλή, τον κάλεσα να προσπαθήσει να τον κρατήσει ανοικτό. Το έγγραφο αυτό το κοινοποίησα και στην Εισαγγελία. Έπρεπε να παραμείνει ανοικτός ο ΧΥΤΑ πάση θυσία. Έπρεπε να λήξει η κατάληψη που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι. Αν τότε είχε γίνει αυτό, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή τη δυσχερή θέση.

2. Ο Δήμος της Αθήνας όλες τις ημέρες του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ έβγαζε καθημερινά, σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, 53 απορριμματοφόρα, τα οποία συνέλλεγαν απορρίμματα από τα ευαίσθητα σημεία της πόλης, νοσοκομεία, ιδρύματα, σχολεία και λαϊκές αγορές.

3.’Oταν πλέον κηρύχθηκε η απεργία από τα σωματεία των εργαζομένων, την Παρασκευή το βράδυ, αμέσως έκρινα ότι έπρεπε για να προστατεύσω τη δημόσια υγεία στην πόλη. Προσέφυγα στο δικαστήριο προκειμένου να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

4.Το Σάββατο το πρωί συναντήθηκα με τους εργαζόμενους στο Δήμο της Αθήνας. Τους επέστησα την προσοχή ότι αυτή η ακραία ενέργεια, να μην μαζεύονται εν γένει τα σκουπίδια στην πόλη, μπορεί να αποβεί τελικά σε βάρος τους. Εγώ είμαι υπέρ της συνταγματικής νομιμότητας, που αναθέτει τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και υπάρχει και η γνωστή αρχή της επικουρικότητας, ότι δηλαδή θα πρέπει οι υπηρεσίες να αρχίζουν από τους φορείς εκείνους τους δημόσιους που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Το πώς θα το κάνει κάθε Δήμος, αν θα το κάνει με ιδιώτες, όπως ήδη το κάνουν κάποιοι Δήμοι, ακόμα και στην Αττική, με ιδιώτες ή με τις δικές του δυνάμεις, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Όμως οι Δήμοι έχουν την ευθύνη του να κρατούν τις πόλεις τους καθαρές και να διαχειρίζονται τα απορρίμματα.

5.Εξασφαλίσαμε, μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κύριο Ασκούνη και τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ, κύριο Σαράντη, ότι εν όψει της απεργίας της Τετάρτης και Πέμπτης και των πορειών που θα γίνουν στην Αθήνα, να γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και τις παρόδους τους.

6.Κάλεσα τους εργαζόμενους επίσης να επαναληφθεί η αποκομιδή απορριμμάτων στους ευαίσθητους χώρους, η οποία είχε σταματήσει, επισημαίνοντάς τους ότι αυτό είναι στοιχειώδης υποχρέωση να το πράξουν.

7.Οι διεκδικητικοί αγώνες των εργαζομένων είναι θεμιτοί, αλλά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει με τις διεκδικήσεις τους, με τους αγώνες στους οποίους προβαίνουν, να οδηγούν σε εξαθλίωση τους συμπολίτες τους. Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα στην Αθήνα είναι εικόνα εξαθλίωσης. Θα συνεχίσουμε, την προσπάθεια μεσολάβησης προς πάσα κατεύθυνση.

Ημερομηνία: 
Δευ, 17/10/2011 - 11:45

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.