Ξεκινάει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου, η διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων (απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια και απόβλητα κήπων) στους Δήμους Αθηναίων και Κηφισιάς σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την εταιρεία ΕΠΤΑ Α.Ε Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων.
Το πιλοτικό αυτό σύστημα θα ξεκινήσει να υλοποιείται τον Απρίλιο του 2012 σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας και της Κηφισιάς, καλύπτοντας ένα πληθυσμό της τάξης των 3.000 κατοίκων σε κάθε Δήμο. Η διαλογή στην πηγή θα πραγματοποιηθεί με την τοποθέτηση ενός νέου ξεχωριστού κάδου (χρώματος καφέ) παραπλεύρως των συμβατικών κάδων (συλλογή σε κεντρικούς κάδους), ενώ σε κάποιες γειτονιές της Κηφισιάς εξετάζεται η διανομή ενός μικρότερου κάδου της τάξης των 30lt σε κάθε κατοικία, (συλλογή πόρτα-πόρτα). Σε όλους τους Δημότες που θα συμμετέχουν θα σταλούν οικιακοί κάδοι συλλογής των απορριμμάτων τροφών (7lt), βιοδιασπώμενες σακούλες και σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ θα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους Δήμους για συνεχή παροχή πληροφοριών.
Το υλικό θα συλλέγεται με απορριμματοφόρα οχήματα των Δήμων και θα οδηγείται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) του ΕΣΔΚΝΑ στα Άνω Λιόσια. Εκεί, θα υφίσταται επεξεργασία σε ξεχωριστό τμήμα από τα λοιπά απόβλητα, όπου και θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Οδηγία 98/2008 για τα απόβλητα ενθαρρύνει τη διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων καθώς και ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης έως και 60%, το έργο αυτό αποτελεί το έναυσμα και τη βάση για μία νέα εποχή στη διαχείριση των αποβλήτων. Ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Κηφισιάς είναι 2 πρωτοπόροι δήμοι με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά και θα αποτελέσουν ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους Δήμους στην Ελλάδα.
Το έργο
Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE-Περιβάλλον «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Βιοαποβλήτων στην Ελλάδα – Η περίπτωση της Αθήνας», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.biowaste.gr