ΔΗΜ: Κύριε Καμίνη, θέλω να ξεκινήσουμε από τον πανικό που έχει προκληθεί με το ειδικό τέλος ακινήτων, τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των δημάρχων για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Ξέρω ότι έχετε πάρει επίσημη θέση ως προς αυτό. Θα ήθελα να την ακούσουμε και πάλι.

 Γ.Κ: Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής, έλαβε την απόφαση ότι θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους ανθρώπους να διορθώσουν τα λάθη τους στις δημοτικές υπηρεσίες, σχετικά με το εμβαδόν των ακινήτων, το οποίο προσδιορίζει το τέλος.

ΔΗΜ: Κύριε Καμίνη, θέλω να ξεκινήσουμε από τον πανικό που έχει προκληθεί με το ειδικό τέλος ακινήτων, τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των δημάρχων για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Ξέρω ότι έχετε πάρει επίσημη θέση ως προς αυτό. Θα ήθελα να την ακούσουμε και πάλι.

 Γ.Κ: Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής, έλαβε την απόφαση ότι θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους ανθρώπους να διορθώσουν τα λάθη τους στις δημοτικές υπηρεσίες, σχετικά με το εμβαδόν των ακινήτων, το οποίο προσδιορίζει το τέλος. Από ‘κει και πέρα, ο Δήμος Αθηναίων δεν παροτρύνει τους πολίτες στην ανυπακοή απέναντι στο νομοθέτη. Πόσο μάλλον όταν με τις τελευταίες εξελίξεις μαθαίνουμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι περισσότερο δοκιμάζονται, δεν πρόκειται τελικά να καταβάλλουν αυτό το τέλος ακινήτων ή μάλλον δεν πρόκειται να τους κοπεί το ρεύμα.

ΔΗΜ: Όσους έρχονται και σας λένε ότι δεν έχω τη δυνατότητα να το πληρώσω, δεν έχω τα χρήματα, τι τους συμβουλεύετε;

 Γ.Κ. Δεν εισπράττει ο δήμος το λογαριασμό του ρεύματος. Απ ‘κει και πέρα, είναι φυσικά ανεπιεικέστατο, είναι άδικο, να κόβουμε μια τόσο ζωτική παροχή στους πολίτες και μάλιστα σ’ αυτούς που δοκιμάζονται περισσότερο, για λόγους φορολογικής ικανότητας. Και είναι γεγονός ότι απ’ αυτήν την άποψη ο κόσμος έχει γονατίσει. Ωστόσο, το γεγονός να προτρέπουν οι δήμοι τους πολίτες σε ανυπακοή, είναι κάτι το οποίο εγώ αρνούμαι να το συμμεριστώ. Θεωρώ ευτυχή κατάληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί ανακουφίζονται, δηλαδή ουσιαστικά δεν θα τους κοπεί το ρεύμα, αλλά από ‘κει και πέρα οι δήμοι πρέπει να κάνουν τη δικιά τους δουλειά στον τομέα της πρόνοιας.

ΔΗΜ: Μπορούν με κάποιο τρόπο να τους βοηθήσουν οι δήμοι τους ανθρώπους αυτούς;

Γ.Κ.: Οι δήμοι έχουν βρει πεδίο να αναπτύξουν προνοιακό έργο. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ένα ευρύτατο έργο στα θέματα των συσσιτίων να επιδείξει, όπως και στο θέμα της ανακούφισης των αστέγων. Κι ακόμα να προχωρήσουμε περισσότερο, σε θέματα πρόνοιας, περίθαλψης, όλα αυτά ναι, αυτή είναι η δουλειά των δήμων, να βοηθήσουν αυτήν την εποχή τους πολίτες, τους δημότες τους οι οποίοι δοκιμάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΔΗΜ: Γιατί σίγουρα υπάρχουν άλλα πολλά «αγκάθια» και θα πάω κατευθείαν στη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί και αυτό μας έχει απασχολήσει πολύ τους τελευταίους μήνες. Θέλω να μου πείτε τι σχεδιάζετε να γίνει εκεί.

Γ.Κ.: Οι πληροφορίες που έχω είναι προς το παρόν ανεπίσημες. Ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων στη Φυλή θα αλλάξει νομική μορφή, θα γίνει μια Ανώνυμη Εταιρία. Απ’ ό,τι μας πληροφόρησε ο υφυπουργός, ο κ. Κουκουλόπουλος, ο οποίος ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο, οι δήμοι του λεκανοπεδίου θα είναι μέτοχοι σ’ αυτήν την ιστορία. Εγώ να σας πω τη δική μας θέση. Η δική μας η θέση είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να ανήκει στους δήμους. Το πώς θα την ασκήσει κάθε δήμος μόνος του, με τις δικές του δυνάμεις ή σε σύμπραξη με ιδιώτες, είναι μια άλλη ιστορία. Θα πρέπει κάθε δήμος να βρει την καλύτερη λύση.

ΔΗΜ: Θα πρέπει να έχει όμως τη δυνατότητα, όπως λέτε, της επιλογής. Δηλαδή, να μπορεί να την ασκήσει και μόνος τους αλλά και με ιδιώτες.

Γ.Κ.: Ούτε συζήτηση, ούτε συζήτηση. Και αυτή τη στιγμή νομοθετικά την έχει. Αλλά θα πρέπει να την έχει μέχρι το τέλος. Όχι μόνο την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και τη διαχείριση.

ΔΗΜ: Την έχει σε ειδικές περιπτώσεις, κ. δήμαρχε, αυτή τη στιγμή την έχει σε ειδικές περιπτώσεις μόνο; Δηλαδή, μπορεί να αναζητήσει τη βοήθεια ιδιωτών για την αποκομιδή απορριμμάτων μόνο όταν υπάρχει εξαιρετική περίπτωση;

Γ.Κ.: Όχι. Υπάρχει νομοθετικά η δυνατότητα οι δήμοι να αναθέσουν σε ιδιώτες τη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΔΗΜ: Εσείς σκέπτεσθε να το κάνετε αυτό;

Γ.Κ.: Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 2000 εργαζόμενους στην Καθαριότητα. Έχουμε προσπαθήσει και κρατάμε την Αθήνα καθαρότερη. Εάν θα υπάρξει κάποια μορφή σύμπραξης με ιδιώτες, θα είναι στο γενικότερο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικά της ανακύκλωσης, πιθανόν όπου εκεί μπορεί ο δήμος και λεφτά να εξοικονομήσει και την περιβαλλοντική του πολιτική να ασκήσει. Αλλά αυτή τη στιγμή ο δήμος έχει ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Θα πρέπει φυσικά να κατεβάσει το κόστος και της αποκομιδής και γενικότερα της διαχείρισης, χωρίς να βλάψει όμως το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

ΔΗΜ: Άρα, η εμπλοκή τους δεν θα είναι σε όλα τα στάδια, τουλάχιστον έτσι όπως σχεδιάζεται μέχρι στιγμής.

Γ.Κ.: Αυτό θα πρέπει να δοθεί στον κάθε δήμο. Τουλάχιστον στο δήμο της Αθήνας, ο οποίος καταβάλλει 20 εκ. ευρώ κάθε μήνα στο συλλογικό φορέα διαχείρισης, όπου ουσιαστικά παίρνουμε τα σκουπίδια και πάμε και τα πετάμε στη χωματερή. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να προχωρήσουμε την ανακύκλωση, πρέπει να προχωρήσουμε τη διαχείριση, να βγάλουν λεφτά και οι δήμοι, ειδικά αυτήν την περίοδο, και να ανακουφίσουν στα θέματα περιβάλλοντος τις περιφέρειες τους.

Γ.Κ.: «…και εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής. Εγώ είπα ότι κάθε δήμος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει. Αυτό είναι το πρώτο. Και το δεύτερο, το να χρησιμοποιείται πάντοτε το ζήτημα των απορριμμάτων προκειμένου να εκβιάζονται οι δήμαρχοι, να εκβιάζεται η πολιτική ηγεσία, όταν την ίδια στιγμή διακυβεύεται η υγεία των δημοτών, όπως τα πρόσφατα που ζήσαμε, και δυστυχώς φοβάμαι τώρα με όλα αυτά που βλέπουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ζήσουμε και Χριστούγεννα που θα είναι με σκουπίδια. Και γι’ αυτό απευθύνω προειδοποίηση στους εργαζόμενους να μην προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Αυτός ο εκβιασμός πλέον, όπου διακυβεύεται η υγεία των κατοίκων, είναι απαράδεκτος. Αυτό είναι εικόνα τριτοκοσμικής χώρας. Δεν ταιριάζει στην Ελλάδα, δεν ταιριάζει στην Αθήνα και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτισμένος να λύνουμε τις διαφορές μας.

ΔΗΜ: Έτσι όμως αφήνετε ανοικτό το παράθυρο να εμπλακούν ιδιώτες και στο θέμα της αποκομιδής, εφόσον λέτε ότι υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας κάθε φορά που η απεργία συνεχίζεται για πολύ μεγάλο διάστημα και είναι προτεραιότητα για σας αυτή τη στιγμή η υγεία των πολιτών.

Γ.Κ.: Εγώ είχα πει στους εργαζόμενους, τους το τόνιζα στην προηγούμενη κρίση των σκουπιδιών σε κάθε ευκαιρία, να προσέξουν πάρα πολύ γιατί υπονομεύουν στα μάτια της κοινής γνώμης τις ίδιες τις απόψεις τους και τις θέσεις τους με αυτά που κάνουν. Γιατί κάποια στιγμή η κοινή γνώμη θα αγανακτήσει.

ΔΗΜ: Είπατε φοβάσθε ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με σκουπίδια. Πως μπορείτε να το αποτρέψετε εσείς αυτό;

Γ.Κ.: Ο Δήμος Αθηναίων θα κάνει οτιδήποτε για να το αποτρέψει αυτό. Θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο. Αυτό ήταν μια υπόθεση, ουσιαστικά κάτι το οποίο ριζικά το απεύχομαι και ελπίζω πως δεν θα συμβεί. Αλλά επειδή έχουμε ένα παρελθόν, επειδή θυμάμαι ακόμη και πέρσι το τι συνέβη, θέλω να προλάβω τις καταστάσεις να προειδοποιήσω τους εργαζόμενους και να απευθύνω και μια έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσουμε με έναν διάλογο. Ο καθένας να κρατήσει τις θέσεις του αλλά να μην διακυβεύσουμε την ειρήνη και την υγεία των πολιτών, ειδικά την εορταστική περίοδο.

ΔΗΜ: Πως μπορεί να κερδίσει ο δήμος χρήματα από την εμπλοκή των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων; Λέγατε πριν ότι στο στάδιο των εργοστασίων για παράδειγμα ή πριν το στάδιο της αποκομιδής, στην ανακύκλωση, όλα αυτά, μπορεί να βοηθήσει, πως;

Γ.Κ.: Ο κάθε δήμος θα αποφασίσει πως θα κερδίσει χρήματα είτε συνεργαζόμενος με ιδιώτες, είτε όχι. Τα απορρίμματα αυτήν την εποχή είναι πηγή εισοδήματος, τα απορρίμματα είναι πλούτος. Προσφέρουν ενεργειακές λύσεις με τη διαχείριση τους, προσφέρουν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον με την ανακύκλωση, είναι πηγή πλούτου τα απορρίμματα πλέον, δεν είναι βάρος. Στο χέρι μας είναι αυτό να το αξιοποιήσουμε.

ΔΗΜ: Είναι εύκολο όμως; Έχουμε εμείς την κουλτούρα της ανακύκλωσης, όταν δεν γίνεται καν στο στάδιο, στην πηγή η ανακύκλωση.

Γ.Κ.: Σιγά-σιγά καλλιεργείται στον κόσμο. Εμείς προχωράμε πιλοτικά προγράμματα, ακόμη και κάδους κομποστοποίησης, με το διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών, προχωράμε τέτοια προγράμματα και θα είμαστε σύντομα σε θέση να ανακοινώσουμε την υλοποίηση τους.

ΔΗΜ: Άλλο μεγάλο πρόβλημα για την Αθήνα, κ. δήμαρχε, είναι το θέμα της εγκληματικότητας. Και γενικότερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, θέλω να δούμε κάποια σημεία, γιατί παλιότερα είχατε μιλήσει και για κίνητρα να δοθούν στους πολίτες και πάλι στις κατοικίες τους. Θέλω να μου πείτε τι γίνεται με όλα αυτά, αν έχει προχωρήσει κάτι και κυρίως πως θα αισθανθούν πιο ασφαλείς για να επιστρέψουν στο κέντρο.

Γ.Κ.: Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μην επιβαρύνουμε την κατάσταση. Και το λέω αυτό γιατί διαβάζω σήμερα ότι το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να μετακομίσει από την Καραγεώργη Σερβίας. Μιλάμε για 2000 υπαλλήλους. Ένας από τους λόγους, ένας αλλά σοβαρός λόγος, για τους οποίους το κέντρο βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση είναι η σταδιακή ερήμωση του. Και για την ερήμωση αυτή ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό το ίδιο το κράτος, ευθύνεται γιατί απομάκρυνε δημόσιες υπηρεσίες από το κέντρο χωρίς να φροντίσει αυτό το κενό κατά κάποιο τρόπο να το αναπληρώσει. Λοιπόν, δεν μπορεί ο δήμος να κάνει μια τιτάνια προσπάθεια, να βρίσκει ένα ξενοδοχείο στην Ομόνοια, να το ανακαινίσει προκειμένου να το κάνει ελκυστικό και στις τιμές σε νέα ζευγάρια, σε νέους φοιτητές, σε νέους ανθρώπους εν γένει, για να πάνε να ξανακατοικήσουν και να ζωντανέψουν το κέντρο, και με μια κίνηση είτε το ΙΚΑ, είτε το υπουργείο Οικονομικών να αφήνουν τα γραφεία τους στο κέντρο, επιβαρύνοντας μια κατάσταση η οποία ήδη είναι σε οριακό σημείο.

ΔΗΜ: Συνέπεια τώρα όλων αυτών είναι και ο τουρισμός κατά μια έννοια. Γιατί η Αθήνα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, έχει βιώσει αρκετές απώλειες το τελευταίο διάστημα στο θέμα του τουρισμού. Δεν  ξέρω αν ισχύουν οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μας, ότι ακυρώνονται και πολύ μεγάλα συνέδρια το τελευταίο διάστημα, και ο συνεδριακός τουρισμός είναι κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει χρήματα.

Γ.Κ.: Δυστυχώς, αυτό αληθεύει. Και είχαν γίνει κάποια βήματα, η Αθήνα ήταν ένας προορισμός διεξαγωγής συνεδρίων ξέρετε. Αυτό αληθεύει, ματαιώνονται συνέδρια τα οποία έχουν προγραμματιστεί. Εγώ σήμερα υπογράφω μια επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού καθώς και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, όπου τους επισημαίνω το ζήτημα αυτό, πόσο σοβαρό είναι.

ΔΗΜ: Τι επιδιώκετε μέσα απ’ αυτήν την επιστολή;

Γ.Κ.: Μέσα απ’ αυτήν την  επιστολή να δείξω πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση και πόσο πρέπει να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τα κίνητρα στους ανθρώπους να έρχονται στην Αθήνα. Να καταστήσουμε την Αθήνα τουριστικό προορισμό και όχι μόνο κέντρο διαμετακόμισης τουριστών από το εξωτερικό στα νησιά. Η Αθήνα είναι μια πόλη, η οποία προσφέρει πάρα πολλά πράγματα. Η Αθήνα έχει ωραίο κλίμα, η Αθήνα έχει μουσεία, η Αθήνα έχει τη θάλασσα και νησιά πάρα πολύ κοντά, σε πολύ μικρή απόσταση.

ΔΗΜ: Έχει και επεισόδια όμως…

Γ.Κ.:Δυστυχώς.

ΔΗΜ: Έχει και ένταση

Γ.Κ.: Ακριβώς.

ΔΗΜ: Και πράγματα τα οποία βίωσαν οι τουρίστες στο παρελθόν και δεν νομίζω να τα ξεχάσουν.

Γ.Κ.: Αυτό προϋποθέτει μια γενικότερη αναστροφή του πολιτικού κλίματος. Και εδώ πέρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Η παρούσα αυτή κυβέρνηση ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούν να λειτουργήσουν οι συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Λίγο ως πολύ το γνωρίζουμε, το βλέπουμε σε όλες τις σφυγμομετρήσεις, ότι οι επόμενες εκλογές πιθανότατα δεν θα αναδείξουν αυτοδύναμες πλειοψηφίες. Φαίνεται ότι φθάσαμε στο τέλος αυτού του φαινομένου των κομματικώς συμπαγών αυτοδύναμων πλειοψηφιών. Είναι λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να η παρούσα κυβέρνηση να δείξει ότι μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες, συγκλίσεις, να λύσουμε κάποια μεγάλα προβλήματα που εκκρεμούν χρόνια, γιατί η εμπειρία που ζήσαμε μέχρι σήμερα από τις τελευταίες κυβερνήσεις είναι ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις τελικά δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος.

ΔΗΜ: Αυτά σε πολιτικό επίπεδο και ίσως να έχετε δίκιο εν μέρει. Τι γίνεται όμως με την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτή δεν αλλάζει, αυτή δυστυχώς παραμένει η ίδια και πολλές φορές γίνεται και χειρότερη όσο περνάει ο καιρός. Επομένως, δεν πρέπει να λυθούν πρώτα τα προβλήματα της καθημερινότητας;

Γ.Κ.: Όλα ταυτοχρόνως. Δεν μπορείς να αφήσεις ένα μέτωπο και να προχωράς μονόπλευρα στο άλλο. Θα πρέπει συνολικά η πολιτική να προχωρήσει και στο επίπεδο το πολιτικό των καθημερινών συνεργασιών και στο επίπεδο της καθημερινότητας ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Γι αυτό είπα προηγουμένως ότι οι δήμοι έχουν πεδίο δόξης λαμπρό. Εάν θέλουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο, μπορούν να το αναπτύξουν αυτό και σε συνεργασία με ΜΚΟ και με εθελοντές, και αυτοδυνάμως, και με μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να ασκήσουν κοινωνική πολιτική.

ΔΗΜ: Υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν αυτά κ. Καμίνη; Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά, έχετε συνεργαστεί, έχετε υπάρξει σε τέτοιες οργανώσεις.

Γ.Κ.: Τα χρήματα θα τα βρούμε από δυο πηγές. Πρώτα απ’ όλα, τα χρήματα πρέπει να κινητοποιηθούμε να απορροφήσουμε το ΕΣΠΑ. Υπάρχουν τεράστιοι ευρωπαϊκοί πόροι χρηματικοί οι οποίοι μας περιμένουν εδώ και χρόνια και δεν είμαστε ικανοί με μια σοβαρή πολιτική να τους απορροφήσουμε. Υπάρχουν λεφτά που μας περιμένουν.

ΔΗΜ: Για ποιο λόγο, τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να το κάνουμε;

Γ.Κ.: Γιατί φταίει η ανοργανωσιά, φταίει η ανοργανωσιά σ’ αυτό το πράγμα. Εδώ πέρα θέλει συνεργασία…

ΔΗΜ: Μα ο δικός σας ρόλος δεν είναι να τα οργανώσετε όλα αυτά, να ξεκολλήσουν, να προχωρήσουν;

Γ.Κ.: Σε ο,τι αφορά το δήμο, ούτε συζήτηση. Εμείς έχουμε αναπτύξει μια τεράστια δραστηριότητα πάνω σ’ αυτό. Θα είμαι εγώ σε θέση σύντομα να ανακοινώσω στην κοινή γνώμη το πώς ο δήμος προχωρά να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι και η διαχειριστική αρχή. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομα στην επέτειο, που θα κλείνουμε ένα χρόνο στη δημοτική αρχή, να ανακοινώσουμε τις κινήσεις που έχει κάνει ο δήμος, πως προσπαθεί σε διάφορα μέτωπα να αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να ανακουφίσει τον πληθυσμό.

ΔΗΜ.:  Πέρα απ’ αυτό, που υπάρχει και η αδυναμία όπως είπατε, να τους εκμεταλλευτούμε άμεσα, τα χρήματα δηλαδή από την Ε.Ε., θέλω να μου κάνετε ένα γρήγορο απολογισμό ενός έτους και θέλω να μου πείτε τι έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, σε ποια κατάσταση είναι τα οικονομικά του δήμου, τι άλλαξε με τον «Καλλικράτη», αν άλλαξε κάτι ουσιαστικά στην καθημερινότητα του πολίτη, γιατί αυτό ενδιαφέρει, και να θυμίσω και τη δήλωση που κάνατε πριν από λίγες μέρες, ότι αν δεν εκταμιευτεί η έκτη δόση, τότε δεν θα υπάρχουν χρήματα καθόλου για του δήμους.

Γ.Κ.: Αυτό το γνωρίζουμε. Δεν θα υπάρχουν χρήματα καθόλου για το κράτος και επειδή οι δήμοι νομοθετικά αντλούν ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους από το κράτος, αυτό μοιραία θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομική κατάσταση των δήμων. Να σας πω κάτι, τι είναι το βασικό σημείο του απολογισμού της δημοτικής αρχής της Αθήνας κλείνοντας πια το Γενάρη ένα χρόνο. Εμείς μπήκαμε αρχίζοντας να νοικοκυρέψουμε το δήμο. Να μαζέψουμε τη σπατάλη, να προσπαθήσουμε να προκαλέσουμε, να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων. Έχουμε κάνει εξοικονόμηση μέχρις στιγμής της τάξης του 30%. Ο δήμος τη Αθήνας έχει κατορθώσει να κάνει αυτό το οποίο αν το είχε κάνει το ελληνικό κράτος, δεν θα είχαμε φθάσει μέχρις εδώ.

ΔΗΜ.: Εξοικονόμηση σε ποιες δαπάνες;

Γ.Κ.: Σε όλες τις δαπάνες.

ΔΗΜ.: Γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τους συμβασιούχους, οι παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν, εκφράζονται παράπονα από τους γονείς επανειλημμένα, άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους. Τι γίνεται με όλα αυτά;

Γ.Κ.: Όχι με συγχωρείτε. Ο δήμος κυριολεκτικά δίνει πάρα πολλά λεφτά- και καλά κάνει και τα δίνει- στους παιδικούς σταθμούς. Είναι ο μόνος τομέας όπου πέρσι στον προϋπολογισμό αυξήσαμε συνειδητά τις δαπάνες του δήμου, για να ανακουφίσουμε τους πολίτες εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε δυσκολία, τους γονείς οι οποίοι εργάζονται, τις μονογονεϊκές οικογένειες , να μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους. Και δώσαμε περισσότερες πιστώσεις στους παιδικούς σταθμούς, και για πρώτη φορά έγινε με ηλεκτρονικό σύστημα η υποδοχή των παιδιών, η επιλογή των παιδιών που θα μπούνε, με μόρια…

ΔΗΜ: Δήμαρχε, σε μας έχουν γίνει επώνυμες καταγγελίες γονέων που λένε ότι τα παιδιά δεν έχουν καν να φάνε στους παιδικούς σταθμούς…

Γ.Κ.: Όχι, μην το λέτε αυτό…

ΔΗΜ: Ότι δεν επαρκούν οι δάσκαλοι για να καλύψουν τα κενά και ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Γ.Κ.: Θα ήθελα να τους ακούσω αυτούς τους γονείς, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο δήμος αυτή τη στιγμή, σας το λέω υπεύθυνα, ανταποκρίνεται πλήρως, με πάρα πολύ μεγάλη συστηματικότητα σ’ αυτήν την ιστορία στα καθήκοντα του απέναντι στους γονείς και στους παιδικούς σταθμούς. Λοιπόν, το πρώτο μεγάλο σημάδι του απολογισμού αυτού του έτους, είναι ότι ο δήμος έχει κάνει αιματηρές οικονομίες σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, μαζεύουμε τους φορείς του δήμου. Ο δήμος είχε πάρα πολλούς φορείς, πάρα πολλά ΝΠ, που είχαν και επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες. Μόλις προ ημερών προχωρήσαμε στη συγχώνευση τριών μεγάλων ΝΠ. Αυτό σημαίνει οικονομίες κλίμακας, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιο ευέλικτους φορείς να εξυπηρετήσουν τους δημότες, να προσφέρουν σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητας που μας έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή περισσότερο ο πολίτης.

ΔΗΜ: Προχωράνε όλα αυτά; Για παράδειγμα, ηλεκτρονικέ διαδικασίες, να εξομαλυνθούν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα, εκεί δώστε μας κάποια παραδείγματα να δούμε τι έχει αλλάξει.

Γ.Κ.: Πρώτα απ’ όλα, είμαστε ο πρώτος δήμος που εφάρμοσε τη διαύγεια. Όλες οι αποφάσεις του δήμου, είτε κανονιστικού, ας πούμε νομοθετικές, γενικές αποφάσεις, είτε ατομικές αποφάσεις, αναρτώνται αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο. Και κατά δεύτερο λόγο, τώρα με το καινούριο οργανόγραμμα αποκεντρώνουμε υπηρεσίες συναλλαγής του δήμου με το κοινό στα δημοτικά διαμερίσματα. Αποσυμφορίζουμε το δήμο και προσφέρουμε μεγαλύτερη βοήθεια στους πολίτες, πάμε πιο κοντά το δήμο στους πολίτες. Όλα αυτά θα έχω την ευκαιρία να τα αναλύσω, να τα εκθέσω λεπτομερώς, όταν θα έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, στους πολίτες το Δεκέμβρη ή νωρίς το Γενάρη.

ΔΗΜ: Η εκμετάλλευση των κοινοτικών πόρων, που λέτε ότι θα γίνει άμεσα, με την προσπάθεια που καταβάλλεται και το γεγονός ότι θα προσπαθήσετε να προσελκύσετε χρήματα και από άλλες υπηρεσίες, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, αυτά θα ελαφρύνουν λίγο τον πολίτη; Για παράδειγμα, σκέπτεσθαι να μειώσετε τα δημόσια τέλη;

Γ.Κ.: Θα σας πω. Για πρώτη φορά στο δήμο της Αθήνας, μετά από πάρα πολύ καιρό, την πρώτη χρονιά, ο πρώτος προϋπολογισμός δεν προέβλεπε αύξηση των δημοτικών τελών. Πάρα πολλοί σου λένε, «κοίτα αύξησε τα τέλη την πρώτη χρονιά», για να μη χρειαστεί να τα αυξήσεις παραμονές των εκλογών. Λοιπόν, εμείς δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη και δεν πρόκειται να τα αυξήσουμε ούτε τώρα. Και όχι μόνο αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν πρόκειται για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που πληρώνουν για τραπεζοκαθίσματα κ.λ.π., εξορθολογίζουμε και κάνουμε δικαιότερη την κατανομή αυτών των δημοτικών τελών ανάλογα με τις γειτονιές. Υπήρχαν φαινόμενα λ.χ. όπου πλήρωνε περισσότερα δημοτικά τέλη η Φωκίωνος Νέγρη, που δοκιμάζεται οικτρά από την κρίση αυτήν την εποχή, περισσότερα από  το Γκάζι, του οποίου πάρα πολλά καταστήματα έχουν μια οικονομική άνθηση. Λοιπόν, θα έλθει μια δικαιοσύνη σ’ αυτό. Αλλά συνολικά τα δημοτικά τέλη δεν πρόκειται να ανέβουν.

ΔΗΜ: Κοινωνικά πως μπορεί να βοηθήσει ο δήμος; Και το λέω, θέλω να μου πείτε και τη άποψη σας, πως βλέπετε τα πράγματα από την πλευρά του πολιτικού πια και όχι του ΣτΠ. Τώρα που κλείνουν εμπορικά καταστήματα, υπάρχουν πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα σε μικρές επιχειρήσεις στην Αθήνα. Επίσης, υπάρχει το θέμα της εγκληματικότητας και πως θα το αντιμετωπίσετε αυτό; Έχει ο δήμος καταρχάς αστυνομική δύναμη για να βάλει μια τάξη;

Γ.Κ.: Αρχίζω από το τελευταίο. Ο δήμος έχει τη δημοτική αστυνομία η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την αστυνομία όπως τη γνωρίζουμε. Ο όρος, δυστυχώς, είναι παραπλανητικός. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι ούτε όπλα έχουν, ούτε έχουν υποστεί εκπαίδευση, ούτε έχουν αρμοδιότητα δίωξης του εγκλήματος και γι’ αυτό διώκουν κάποιες διοικητικές παραβάσεις. Στην Αθήνα, το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι δύο ειδών. Είναι πρώτα απ’ όλα το πιο σοβαρό το πρόβλημα της οργανωμένη εγκληματικότητας, είναι το εμπόριο ναρκωτικών στο κέντρο, η πορνεία, το παραεμπόριο επίσης στο οποίο ο δήμος έχει αρμοδιότητα και στο οποίο ο δήμος έχει κάνει μια μεγάλη δουλειά, απλώς έχω ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας. Απευθύνω και πάλι έκκληση στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Έχω ζητήσει να εγκατασταθεί μια διμοιρία κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και άλλη μια διμοιρία κοντά στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, γιατί η δημοτικοί αστυνομικοί υφίστανται επιθέσεις όταν πάνε να κατασχέσουν το εμπόρευμα αυτό και να κάνουν τη δουλειά τους, και θέλω ακριβώς αυτή τη βοήθεια για να καθαρίσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτήν την κατάσταση που επικρατεί και στην Ακαδημίας και στην Πατησίων.

ΔΗΜ: Και τι απάντηση έχετε λάβει μέχρις στιγμής; Υπάρχει δυνατότητα;

Γ.Κ.: Μέχρις στιγμής δεν έχω λάβει απάντηση, αλλά πιστεύω ότι μέσα στις μέρες θα λάβω και να καθαρίσουμε αυτήν την κατάσταση να τελειώνουμε.

ΔΗΜ: Πως αισθάνεσαι τώρα από την πλευρά του πολιτικού και όχι του ΣτΠ;

Γ.Κ.: Να σας πω κάτι, σαφώς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αλλά στον πυρήνα των απόψεων μου, στον πυρήνα της σκέψης μου δεν αισθάνομαι να έχω αλλάξει.

ΔΗΜ: Στην υλοποίηση όλων αυτών όμως;

Γ.Κ.: Στο περιβάλλον. Είναι περισσότερο το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργείς, το οποίο είναι ένα πολιτικό περιβάλλον. Αλλά στον πυρήνα των αντιλήψεων μου δεν έχω αλλάξει καθόλου. Φυσικά είναι μια διαφορετική πραγματικότητα, έχω μάθει και εγώ να αντιδρώ κάπως διαφορετικά ακόμη στα πράγματα, έχω πολλά να μάθω, δεν έχω κλείσει ακόμα ούτε ένα χρόνο δήμαρχος, αλλά, όπως έχω πει, μαθαίνω γρήγορα.

ΔΗΜ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Πριν κλείσουμε θέλω να σας μεταφέρω ένα ερώτημα τηλεθεατή. Τι γίνεται με τις κάρτες στάθμευσης, γιατί λέει δεν βρίσκουν και βρίσκουν αντιθέτως κλήσεις στα οχήματα τους. Υπάρχει έλλειψη.

Γ.Κ.: Για γραφειοκρατικούς λόγους είχε λήξει η σύμβαση για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και δεν μπορούσαμε να προμηθευτούμε κάρτες από τον εργολάβο.

ΔΗΜ: Ναι, αλλά δεν έδειξαν επιείκεια οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Γ.Κ.: Για το χρονικό διάστημα, οι κλήσεις μπορεί να κόπηκαν γιατί δεν υπήρχαν παντού ελλείψεις.

ΔΗΜ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια εύχομαι.

Γ.Κ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Ημερομηνία: 
Τρι, 22/11/2011 - 09:10

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.