Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε δεν υπάρχει ‘χώρος’ για τη μικρόνοια των διαχωρισμών, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με θέμα την καταπολέμηση των διακρίσεων στην Ελλάδα και σημείωσε: ‘Η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι ένα θέμα που, περισσότερο από ποτέ, μας αφορά όλους’. Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δράσης του Δήμου Αθηναίων, το ‘ Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών’, υπό τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Κουβέλη ,αλλά και στον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό για μίσθωση 2 ξενοδοχείων, που θα λειτουργήσουν ως μονάδα φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης.Φίλες και φίλοι,
Καλημέρα σας.
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σε αυτή τη Διημερίδα. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι θέματα με τα οποία ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια, και κατά τη θητεία μου στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου στην αρχή ως βοηθός ήμουν υπεύθυνος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και τώρα ως Δήμαρχος Αθηναίων. Επιπλέον, τα θέματα αυτά βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για ένα επιπλέον λόγο: Η δύσκολη εποχή που διανύουμε, δεν ανέχεται την μικρόνοια των διαχωρισμών. Αντίθετα, επιβάλλει να είμαστε ενωμένοι και να στεκόμαστε αλληλέγγυοι ως πολίτες, και ακόμη περισσότερο ως θεσμικοί φορείς, στο πλάι των ανθρώπων που δοκιμάζονται, μόνιμων κατοίκων της πόλης ή φιλοξενουμένων.
Συχνά, η έννοια των διακρίσεων παραπέμπει σε αυτό που στην καθημερινότητα αναφέρεται ως ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, για τις οποίες και γίνεται μεγάλη συζήτηση πλέον με αφορμή την κρίση και τα σκληρά οικονομικά μέτρα. Άλλοτε πάλι, οι διακρίσεις συνδέονται με τους μετανάστες, τους αναπήρους ή τα άτομα με διαφορετικό γενετήσιο προσανατολισμό. Υπάρχουν ορισμένοι, θέλω να πιστεύω λίγοι, που θεωρούν ότι εφόσον δεν ανήκουν σε μία από αυτές τις κατηγορίες, οι διακρίσεις είναι ένα θέμα που δεν τους αφορά. Συμβαίνει το αντίθετο. Η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι ένα θέμα που, περισσότερο από ποτέ, μας αφορά όλους και θα πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα τους Έλληνες.
Διότι, θύμα διάκρισης είναι ο νέος που δεν βρίσκει δουλειά παρόλο που έχει τα απαραίτητα προσόντα, και μάλιστα, όσο περισσότερα προσόντα έχει, τόσο δυσκολότερα βρίσκει δουλειά. Θύμα διάκρισης είναι ο εργαζόμενος που απολύεται επειδή απέχει 5 χρόνια από τη σύνταξη. Θύμα διάκρισης είναι η μητέρα που δεν προσλαμβάνεται ή απολύεται, τιμωρούμενη ουσιαστικά για την απόφασή της να γίνει μητέρα. Και μπορεί αυτά τα παραδείγματα να ήσαν σχετικά περιορισμένα τα προηγούμενα χρόνια, όμως ήδη έχουν αυξηθεί και θα συνεχίσουν να αυξάνονται στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε, και θα διανύουμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ας μην ξεχνούμε ότι, στις συνθήκες της κρίσης, και η Ελλάδα μαζί με τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες του Νότου αντιμετωπίζουν ένα είδος διακρίσεων: PIGS τις ονομάζουν ορισμένα λαϊκιστικά έντυπα της κεντρικής Ευρώπης…
Είναι λοιπόν καιρός, με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, να αναλάβουμε δράση, όλοι, πολιτικοί, πολίτες, τοπικές κοινωνίες, φορείς και οργανώσεις. Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, όλο το ανθρώπινο δυναμικό, όλη τη γνώση και την τεχνογνωσία που κατέχουμε εμείς ή και οι άλλοι, για να διαμορφώσουμε και να προωθήσουμε πολιτικές σύγχρονες και αποτελεσματικές.
Γνωρίζετε ότι πολλές φορές έχω δεχθεί επιθέσεις για δηλώσεις, αποφάσεις και πρωτοβουλίες μου που αφορούν τη λειτουργία του κράτους δικαίου και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Θα συνεχίσω, ωστόσο, να προσπαθώ, πολύ περισσότερο που σήμερα οι διακρίσεις, ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία, μπορούν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ακόμη και σε απλά καθημερινά θέματα.
Η πόλη μας, η χώρα μας, αισθάνεται κάθε μέρα και πιο βαριά τη σκιά της οικονομικής κρίσης και τη συρρίκνωση των δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης. Απαιτείται ένα οργανωμένο δίκτυο, με τη στροφή όλων των δυνατών πόρων του δημοτικού προϋπολογισμού σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, για να στηρίξουμε τις επείγουσες ανάγκες των πολιτών που δοκιμάζονται. Και η μόνη ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι, στο ορατό μέλλον, όλο και μεγαλύτερα στρώματα συμπολιτών μας θα χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη.
Στο Δήμο Αθηναίων, για πρώτη φορά εισήχθη ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των αιτήσεων εισαγωγής των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Ακούγεται εύκολο και απλό, δεν ήταν όμως καθόλου έτσι.
Είμαστε από τους πρώτους δήμους στη χώρα όπου συγκροτήθηκε και είναι σε πλήρη λειτουργία, με σημαντικό πρόγραμμα δράσης, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, υπό τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Κουβέλη.
Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται ο διεθνής διαγωνισμός για μίσθωση 2 ξενοδοχείων, προκειμένου στο ένα να λειτουργήσει μονάδα φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης και στο άλλο μονάδα μεταβατικής φιλοξενίας με εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης και επανένταξης ατόμων που διαβιούν εκτός στέγης.
Παράλληλα, είναι έτοιμη να λειτουργήσει η «Εστία των Αθηνών» για τη φιλοξενία ηλικιωμένων αστέγων. Ένα μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου με το ΚΕΛΠΝΟ είναι έτοιμο να υπογραφεί, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής με στόχο την κάλυψη των ανασφάλιστων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και τη λειτουργία Κέντρων Υγείας Πόλης.
Αναφέρω ενδεικτικά τις δράσεις αυτές, επισημαίνοντας ότι τέτοια προγράμματα δεν προϋποθέτουν μόνο έρευνα και καλό σχεδιασμό, αλλά και ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των κατοίκων για τον τρόπο λειτουργίας τους και τα οφέλη που θα φέρουν. Ο αγώνας κατά των διακρίσεων είναι επίπονος και διαρκής, διότι οι διακρίσεις επιμένουν, αλλά και αναπαράγονται συνεχώς. Και η διαρκής αυτή προσπάθεια, κατά τη γνώμη μου, είναι πολιτικά το ακριβώς αντίθετο του λαϊκισμού. Δεν φωνάζει, δεν εξάπτει πάθη και δεν καλλιεργεί εντάσεις, δεν αποσκοπεί σε ψήφους. Απευθύνεται στον ορθό λόγο και στις δυνάμεις συνοχής της κοινωνίας, προτείνοντας λύσεις με οφέλη και πλεονεκτήματα για όλες τις πλευρές. Είναι αυτό που, περισσότερο από κάθε τι άλλο, πρέπει να επιδιώκουμε στις παρούσες δύσκολες περιστάσεις.
Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, έως το τέλος της χρονιάς, θα μπορούμε να παρουσιάσουμε στους πολίτες της Αθήνας πολλά από τα σημαντικά που έχουμε κάνει και όσα προγραμματίζουμε για τη νέα χρονιά.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωσή σας. Θεωρώ βέβαιο ότι οι επεξεργασίες και οι προτάσεις σας, πέραν όλων των άλλων, θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια και στο δικό μας έργο.