Την ανησυχία του για την ακύρωση μεγάλων συνεδρίων στην Αθήνα εξέφρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στη συνέντευξη που παραχώρησε  στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή και στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM. Ο κ. Καμίνης επανέλαβε την ανάγκη να κρατηθεί το κέντρο της  πόλης ζωντανό, αναφέρθηκε εκτενώς  στις  ενέργειες του δήμου προς αυτή την κατεύθυνση και ανακοίνωσε το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με κόστος στο 10% των προηγούμενων χρόνων. Δημοσιογράφος: Καλό μεσημέρι, κ. Δήμαρχε. Τι κάνετε;

Γιώργος Καμίνης: Μια χαρά, εσείς;

ΔΗΜ: Έμαθα χθες, πληροφορήθηκα για την επιστολή την οποία στείλατε στον κ. Δήμα, στον κ. Γερουλάνο, με κοινοποίηση και στον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο που κρούετε τον κώδωνα του κινδύνου για το κέντρο της Αθήνας κ. Δήμαρχε. Με αφορμή βεβαίως την ματαίωση ενός μεγάλου συνεδρίου Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας που θα έφερνε 10.000 συνέδρους τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα.

ΓΚ: Ακριβώς.

ΔΗΜ: Καταρχήν ποιος είναι ο λόγος αυτής της ματαίωσης;

Γ.Κ: Μας ήρθε η επιστολή και για μας ήταν ένα μεγάλο χτύπημα, γιατί αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε την Αθήνα αυτόνομη περιοχή τουριστικού προορισμού, αλλά και συνεδριακού. Λοιπόν, υπήρχε η προοπτική να πραγματοποιήσει για τρία χρόνια το συνέδριο της η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία με όλες τις παραφυάδες της. Θα έρχονταν μέσα στα τρία χρόνια 10.000 άνθρωποι στην πόλη. Όπως καταλαβαίνετε αυτό θα ήταν μια μεγάλη τόνωση, μια «τονωτική ένεση» για την οικονομία της πόλης και οι άνθρωποι μας πληροφόρησαν ότι λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας αυτό τους προκαλεί ένα οικονομικό και χρηματοπιστωτικό ρίσκο και ότι αλλάζουν τελικά τον χώρο που θα διεξαγάγουν τα τρία επόμενα χρόνια το συνέδριο τους. Θεώρησα ότι είναι αναγκαίο να ενημερώσω και τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Τουρισμού για αυτό το θέμα, και φυσικά και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίσει όλες τις δράσεις κ.τ.λ. Ξέρετε συμβαίνουν διάφορα πράγματα.

ΔΗΜ: Τώρα εκ του αποτελέσματος, κ. Καμίνη, καταλαβαίνουμε ότι μια δυο φορές έγινε η περίφημη Διυπουργική υπό τον κ. Πάγκαλο για το κέντρο της Αθήνας, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, και έκτοτε ούτε φωνή, ούτε αποτέλεσμα βεβαίως.

Γ.Κ: Ναι, δυστυχώς αυτό το πράγμα ατόνησε τελείως. Και ενώ είχε δεσμευτεί και ο πρώην πρωθυπουργός ότι το Σεπτέμβριο θα υπήρχε ένας απολογισμός αυτής της ιστορίας, αυτό δεν έγινε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Βλέπω και πράγματα για τα οποία υπήρξε δέσμευση, ουσιαστικά οι δεσμεύσεις αυτές καταπατώνται. Δηλαδή, ενώ ως Δήμος της Αθήνας ξοδεύουμε λεφτά, κάνουμε σχέδια για να μπορέσουμε να ζωντανεύσουμε το κέντρο της Αθήνας, τον ομφαλό της πόλης, την Ομόνοια, μετατρέποντας το πρώην ξενοδοχείο  Λα Μιράζ, σε ένα χώρο προκειμένου να υποδεχθεί νεαρά ζευγάρια, νεαρούς ανθρώπους να μείνουν στο κέντρο , να το ζωντανέψουν βλέπουμε να εγκαταλείπει το κέντρο το υπουργείο Οικονομικών, από την Καραγεώργη Σερβίας θα  φύγουν 2.000 άνθρωποι, το ΙΚΑ να ετοιμάζεται κι αυτό να μεταστεγαστεί - που στεγάζεται σε 7 οικήματα στο κέντρο - να πάει κοντά στη Λεωφόρο Συγγρού, όπως και η ΔΕΗ. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο χτύπημα στο κέντρο.  

ΔΗΜ: Βεβαίως, το καταλαβαίνω.

Γ.Κ: Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ερήμωσης του κέντρου.

ΔΗΜ: Από την άλλη από το υπουργείο Οικονομικών θα έχει και μια εξοικονόμηση 7 εκατομμυρίων, μεταφερόμενο στην Λεωφόρο Θηβών, αν δεν κάνω λάθος στο παλιό κτίριο του Κεράνη. 

Γ.Κ: Αυτό είναι ένα επιχείρημα αλλά θα πρέπει να κάτσουμε να ζυγίσουμε τα πράγματα και μεσοπρόθεσμα το κόστος και το όφελος. Το κόστος της ερήμωσης του κέντρου δεν είναι απλό κόστος μιας πόλης. Δηλαδή, το φαντάζεστε, αυτό το καρκίνωμα που τρώει τα σωθικά της πρωτεύουσας απειλεί την υπόσταση της χώρας. 

ΔΗΜ: Ναι, αλλά δεν είναι τα κρατικά κτίρια τα οποία θα σώσουνε, κ. Καμίνη, το κέντρο. Ενδεχομένως να έχετε δίκιο και σε αυτό, αλλά δεν είναι τα κρατικά κτίρια. Είναι μια σειρά από δράσεις και ενέργειες. Τα ξενοδοχεία του κέντρου φεύγουν καταρχήν το ένα μετά το άλλο, γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των επεισοδίων κάθε τρεις και λίγο, ούτε το κόστος της υποβάθμισης που υπάρχει στο κέντρο. 

Γ.Κ: Έχετε δίκιο σε αυτό, κα Μακρή. Όλα έχουν κοινή αιτία, γι’ αυτό, ακριβώς, ματαίωσε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία τα τρία συνέδρια της για 3 χρόνια. 

ΔΗΜ: Μα ακριβώς.

Γ.Κ: Αλλά τουλάχιστον εκεί όπου μπορούμε άμεσα να κάνουμε κάτι, ας μην κάνουμε το αντίθετο. Φυσικά και πρέπει να ζωντανέψει το κέντρο κυρίως από ιδιώτες και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά θα πρέπει όταν μεταστεγάζονται κρατικές υπηρεσίες στη σημερινή αυτή κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει μια διάδοχη λύση, έτσι δεν είναι; Πρέπει να ληφθεί μια μέριμνα γιατί αισθάνομαι ως δήμαρχος ότι όταν κάνω αυτήν την προσπάθεια στην Ομόνοια ρίχνω νερό στον πίθο των Δαναΐδων.

ΔΗΜ: Τώρα εσείς το έχετε ψάξει πολύ περισσότερο, αλλά η δική μου η λογική λέει που φαντάζομαι ότι δεν απέχει πολύ από την κοινή λογική, δώστε κίνητρα στις επιχειρήσεις, στα γραφεία, όχι στις βιομηχανίες βεβαίως, στις επιχειρήσεις όμως, να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας, δώστε τους φορολογικά κίνητρα, δώστε τους άλλα, ώστε να ξαναζωντανέψει το κέντρο.

Γ.Κ: Ακούστε κάτι. Θα υπάρξει μια μέριμνα στον επόμενο προϋπολογισμό, μια μέριμνα για τα δημοτικά τέλη. Καινούργιες εταιρείες, επιχειρήσεις που έρχονται στο κέντρο να έχουν την απαλλαγή τους. Ο Δήμος στο θέμα των οικονομικών κινήτρων ότι μπορεί το κάνει. Ο Δήμος γενικότερα κάνει και μια μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό το κέντρο της πόλης με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Για αυτό θα έχετε την ευκαιρία την επόμενη βδομάδα να μάθετε για το πώς θα οργανώσει τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές στο κέντρο της πόλης ο Δήμος, με το 10% του κόστους που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Και πιστεύω ότι θα είναι και πολύ καλύτερες οι γιορτές. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό το κέντρο με τους εμπόρους, ήρθαμε σε συνεννόηση με τους ξενοδόχους, με όλους τους φορείς της πόλης, να διοργανώσουμε από κοινού πράγματα με ελάχιστο κόστος.  

ΔΗΜ: Κύριε Καμίνη, να σας ρωτήσω και θέλω να μου απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά.

Γ.: Ναι.

ΔΗΜ: Μου έλεγε ο κ. Παπουτσής τις προηγούμενες μέρες, 1.130 πορείες στο διάστημα του χρόνου του έτους που μεσολάβησε. Δεν μιλάω μόνο για τις μεγάλες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά 1.130 σημαίνει ότι κάθε μέρα γίνονται περίπου τρεις πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Έχουμε τους μετανάστες που εξελίσσονται σε ένα άλυτο πρόβλημα, το τι θα γίνουν οι μετανάστες που μετακινούνται από γειτονιά σε γειτονιά, όταν γίνονται επιχειρήσεις «σκούπα».  Εσείς θα μένατε στο κέντρο της Αθήνας; Θα ζούσατε; Θα αγοράζατε σπίτι στο κέντρο της Αθήνας;

Γ.Κ: Ακούστε κάτι, κα Μακρή. Σχετικά με τις διαδηλώσεις που λέτε πρέπει, δηλαδή θα θυμάστε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό και πιο νωρίς, πριν από τις εκλογές, ήμουν ο πρώτος ο οποίος  το σήκωσε αυτό το θέμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά έχει και η ΕΛ.ΑΣ. επίσης το πολύ σοβαρό μερίδιο ευθύνης γιατί δεν επιτρέπεται να κλείνεις το κέντρο όταν είναι 50 και 100 διαδηλωτές, ενώ μπορείς να τους υποχρεώσεις πάρα πολύ ευγενικά, αλλά να το κάνεις, να είναι στο πεζοδρόμιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο, ένα σχέδιο νομοσχεδίου που θα το υποβάλλουμε στα πολιτικά κόμματα, σχετικά με τις διαδηλώσεις στο κέντρο, ευθύς μόλις υπάρξουν μετά τις εκλογές, γιατί αυτό το βάρος δεν μπορεί να το αναλάβει η σημερινή Κυβέρνηση, είναι δέσμευση που είχα αναλάβει. 

ΔΗΜ: Γιατί δεν μπορεί; Είναι μια Κυβέρνηση η οποία αποτελείτε από τρία κόμματα. Γιατί δεν μπορεί η Κυβέρνηση;

Γ.Κ Στη δέσμευση που είχα αναλάβει, θα το θέσω και στον πρωθυπουργό και θα το δούμε, είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ. Να αναλάβει ο Δήμος μέσα από τεχνοκράτες, νομικούς, να εκπονήσει ένα προσχέδιο για τις πορείες στο κέντρο. Γι’  αυτό για να είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι οι μεγάλες πορείες, αλλά κυρίως αυτές οι 1.000 τόσες πορείες των 100 ατόμων.

ΔΗΜ: Μα ακριβώς. Δεν λέει κανείς για τις μεγάλες πορείες.

Γ.Κ: Και εκεί έχει χρέος η ΕΛ.ΑΣ. να τους περιορίζει στο πεζοδρόμιο. 

ΔΗΜ: Και δεν το κάνει.

Γ.Κ: Είναι γνωστό αυτό το πράγμα, το έχω πει επανειλημμένα και ουδείς με έχει αντικρούσει, γιατί είναι η πικρή αλήθεια.

ΔΗΜ: Άρα δηλαδή, κ. Καμίνη, ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο Δήμο, γιατί μπλεκόμαστε στις αρμοδιότητες πάντα –πάγιο πρόβλημα - δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στις όποιες πρωτοβουλίες θέλει να κάνει ο Δήμος της Αθήνας για το κέντρο. Ούτε η ΕΛ.ΑΣ. βοηθάει υποθέτω, ούτε το ΥΠΕΚΑ βλέπουμε να έχει κάνει κάτι, ούτε τίποτα απολύτως. 

Γ.Κ: Θα το πω με απόλυτο τρόπο, ότι υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν και πρέπει να γίνουν, αλλά τουλάχιστον αυτά τα οποία μπορούμε να αποτρέψουμε χωρίς μεγάλη προσπάθεια και επανέρχομαι στο θέμα της εγκατάλειψης του κέντρου από κρατικές υπηρεσίες, να μην το κάνουν.

ΔΗΜ: Κύριε Καμίνη, τα οικονομικά του Δήμου πως είναι;

Γ.Κ: Τα οικονομικά του Δήμου είναι πράγματι σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα μειώνεται η επιχορήγηση από το κράτος, από τους κρατικούς αυτοτελείς φόρους και κατά δεύτερον γιατί μειώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Τα έσοδα, δηλαδή, που εισπράττουμε από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Γιατί κλείνουν επιχειρήσεις, γιατί πολλοί άνθρωποι οι οποίοι εκμισθώνουν τα διαμερίσματα τους τα κλείνουν πλέον και κατεβάζουν και το διακόπτη του ρεύματος και πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ούτως ή άλλως να πληρώσουν το λογαριασμό. Εμείς κάνουμε δραστικές οικονομίες. Έχουμε περιορίσει τις δαπάνες του Δήμου κατά 30%. Ο Δήμος έχει κατορθώσει και έχει κάνει αυτό που αν το είχε κάνει το Κράτος, πιστεύω δεν θα βρισκόμασταν σε αυτήν την δυσχερή θέση που είμαστε.

ΔΗΜ: Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστούμε πολύ. Θα κοιτάξουμε και από τους υπουργούς να δούμε τι αντιδράσεις έχουμε, γιατί αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί πολύ ακόμα. Χρόνια το συζητάμε, αλλά τώρα μέσα στην κρίση πρέπει να αλλάξει στο κέντρο. Σας ευχαριστούμε πολύ, καλός ας μεσημέρι.

Γ.Κ: Ευχαριστώ πολύ. Γεια σας.

Ημερομηνία: 
Πεμ, 24/11/2011 - 08:50

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.