Κάλεσμα σε όλους τους Αθηναίους να συμμετάσχουν από σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις, απηύθυνε ο Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων, με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ τόνισε ότι ο δήμος με τα δικά του μέσα, με δημιουργικότητα και φαντασία και πρωταγωνιστές τα παιδιά, θέτει ως κύριο στόχο γιορτές, γεμάτες μηνύματα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Λυριτζής: Θα επιχειρήσουμε λίγο να αλλάξουμε το κλίμα. Φιλοξενούμε σήμερα το Δήμαρχο Αθηναίων, τον κ. Καμίνη. Καλημέρα κ. Δήμαρχε.

 Γ.Κ.: Καλημέρα σας.

 Λυριτζής: Να δούμε αν μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση την οικονομική και την ψυχολογική εγώ θα έλεγα, υπάρχει η δυνατότητα να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα στην πόλη εννοώ.

 Οικονόμου: Νομίζω υπάρχει.

Λυριτζής: Και αν κρίνουμε από το πρόγραμμα, μια ματιά που του ‘ριξα, υπάρχει και μάλιστα διευρυμένη δυνατότητα. Όταν σου λέει έχουμε σε τρείς κεντρικές πλατείες, δεκαεφτά γειτονιές, στα πολιτιστικά κέντρα, με φεστιβάλ, με καλλιτέχνες κ.λ.π., για ένα ολόκληρο μήνα… Με ποια λεφτά; Που πάτε; Κάνετε εκδηλώσεις. Να σας πω τη μίζερη αντίληψη, που δεν είμαι οπαδός της, αλλά γιατί κάνετε εκδηλώσεις; Εδώ έχει μαυρίσει η ψυχή μας, εδώ ο κόσμος δεν έχει χρήματα, έχει ο δήμος λεφτά για να κάνει εκδηλώσεις Χριστουγεννιάτικο;

 Γ.Κ.: Είναι προφανές ότι αυτές οι εποχές δεν είναι εποχές για σπατάλες. Και γι’ αυτό εμείς όλες αυτές τις εκδηλώσεις τις κάνουμε με 200 χιλιάδες  ευρώ, το πιστεύετε ή όχι.

 Οικονόμου: Δεν το πιστεύουμε.

 Λυριτζής: Απ’ τα ταμεία του δήμου ή βρέθηκαν και χορηγοί;

 Γ.Κ.: Αυτά είναι από το δήμο.

 Οικονόμου: Τα υπόλοιπα έχουν βγει από χορηγούς.

 Γ.Κ.: Αυτά είναι από το δήμο, το τι θα πληρώσει ο φορολογούμενος. Και υπάρχει ένα διπλό κέρδος.

 Λυριτζής: Διακόσιες χιλιάδες έκανε μόνο το δέντρο την άλλη φορά.

 Γ.Κ.: Είναι ένα κέρδος, πρώτα απ’ όλα, για τον Αθηναίο δημότη, ο οποίος πληρώνει φόρους και τέλη. Είναι, κατά δεύτερο λόγο, και ένα κέρδος για το δήμο, γιατί ο δήμος πλέον δεν το αναθέτει σε εταιρία τη διεξαγωγή αυτών των εορτών. Την οργάνωση και τη διεξαγωγή, την κάνει ο ίδιος αυτοδυνάμως με το προσωπικό του δήμου.

Οικονόμου: Βλέπουμε εν τω μεταξύ και το δέντρο που στολίζεται, είναι ζωντανή η εικόνα που έχουμε κ. Δήμαρχε. Αυτή λοιπόν είναι η εικόνα, που αρχίζει και στολίζεται, είναι μια νεραντζιά.

 Γ.Κ.: Αυτό είναι δέντρο το οποίο στολίζεται, είναι ένα από τα δέντρα της πλατείας Συντάγματος, δεν υπάρχει ψηλό μοναδικό δέντρο φέτος.

 Οικονόμου: Ακριβώς. Υπάρχουν(?) και κάποια κυπαρίσσια που έχουν μπει φώτα απ’ ό,τι είδαμε.

 Γ.Κ.: ¨Ένα δέντρο το οποίο στολίζεται από ανακυκλώσιμα υλικά που έχουν φτιάξει τα παιδιά στα σχολεία. Κινητοποιήσαμε και τα παιδιά. Αλλά πρέπει να πούμε δύο πράγματα. Το πρώτο απ’ όλα είναι ότι ο δήμος ξανακερδίζει σιγά σιγά τους υπαλλήλους του. Αυτό έγινε μέσα από μια μεγάλη ομάδα εργασίας που κατέλαβε και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και οι άνθρωποι αυτοί αποδεικνύουν ότι μπορούμε με σωστή οργάνωση και έμπνευση να…

Λυριτζής: Υπάρχουν δυνάμεις κ. Δήμαρχε.

Γ.Κ.:  …βεβαίως…να κινητοποιήσουμε  τις δυνάμεις του ίδιου του δήμου.

Οικονόμου: Να ακούσουμε, κ. Δήμαρχε, μια κουβέντα απ’ το κέντρο, απ’ το Σύνταγμα, που είναι ο συνάδελφος μας ο Μιχάλης ο Τεζάρης, να μας πει δυο λόγια εκεί που στολίζουν τώρα τα δέντρα.

 Λυριτζής: Γιατί έχει εκδηλώσεις σήμερα αν δεν κάνω λάθος.

 Οικονόμου: Ναι, βέβαια.

 Ρεπορτάζ Μιχ. Τεζάρης (απευθείας Σύνταγμα)

Με σύνθημα λοιπόν τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη και την αισιοδοξία, ξεκινούν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις, ενόψει των Χριστουγέννων, από το δήμο της Αθήνας. Καλή σας ημέρα από την πλατεία Συντάγματος. Όπως και εσείς προλογίσατε, αυτή είναι η εικόνα που θα συναντούν οι δημότες οι οποίοι θα φτάσουν εδώ. Μια εικόνα διαφορετική. Θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει ως τα Χριστούγεννα της κρίσης, καθώς τα μεγάλα δέντρα, οι ιδιαίτερα κοστοβόρες(?) εκδηλώσεις λείπουν από το φετινό προγραμματισμό και, όπως μπορείτε να δείτε, τα δέντρα έχουν στολιστεί με ανακυκλώσιμα προϊόντα ήδη που έχουν φέρει εδώ τα παιδιά. Μάλιστα, στις έντεκα θα έλθουν εκ νέου εδώ στην πλατεία να δώσουν χαρά, να δώσουν ζωή και να στολίσουν και τα υπόλοιπα δέντρα. Στις έξι το απόγευμα, ο κ. Καμίνης θα παρευρεθεί εδώ για να δώσει την έναρξη με τη Φιλαρμονική του δήμου της Αθήνας και όλοι αναμένεται να παρευρεθούν εδώ, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και τις εκδηλώσεις που αυτές έχουν.

 Οικονόμου: Θα έχουμε και τα γνωστά που στήνονται μέσα και το Ζάππειο, στα πάρκα κ.λ.π. κ. Δήμαρχε; Τα σπιτάκια, όλα αυτά;

 Γ.Κ: Κατά βάση, για τα παιδιά θα είναι η πλατεία Συντάγματος. Κεντρική σύλληψη είναι ότι θα ζωντανέψουν, θα είναι ζωντανές τρεις βασικές πλατείες της πόλης. Η πλατεία Συντάγματος, η πλατεία Κλαυθμώνος και η πλατεία Κοτζιά. Αυτές βρίσκονται όλες μέσα σ’ έναν άξονα. Λοιπόν, θα  τις κρατήσουμε ζωντανές με διαρκείς εκδηλώσεις. Είναι εφτακόσιοι καλλιτέχνες, συμμετέχουν με συμβολική αμοιβή, είναι και η ίδια αμοιβή για όλους, 100 ευρώ ο καθένας. Να ευχαριστήσουμε φυσικά και τους χορηγούς μας, στο φυλλάδιο αναφέρονται. Ξέρετε, κατά δεύτερο λόγο, ο δήμος αφού κερδίζει τους υπαλλήλους του, κερδίζει σιγά-σιγά και το έμψυχο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται, όπως καταλαβαίνετε, κατά βάση αφιλοκερδώς. Είναι ηθοποιοί, είναι ζογκλέρ, είναι μουσικά συγκροτήματα, είναι τραγουδιστές και  εικαστικοί καλλιτέχνες. Βλέπετε τι μεγάλος πλούτος …

Οικονόμου: Αυτά τα παιδιά, που είχατε πει, θα ασχοληθούν από τη Σχολή Καλών Τεχνών για να στολίσουν βιτρίνες κλειστών καταστημάτων;

 Γ.Κ.: Φωτίζουμε κάποιες βιτρίνες στην πόλη από καταστήματα που είχαν κλείσει, σε συνεργασία με φοιτητές από τη σχολή Καλών Τεχνών, σε συνεργασία και με τη ΔΕΗ που μας βοηθάει να τα φωτίσουμε. Ξέρετε, για να τα κάνεις αυτά τα πράγματα πρέπει και να καταπολεμήσεις και μια σειρά από γραφειοκρατικές δυσκολίες που δεν μπορείτε να τις φανταστείτε.

 Λυριτζής-Οικονόμου: Βέβαια.

 Γ.Κ.: Δεν μπορείτε να τις φανταστείτε. Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα είναι από τη μια πλευρά γιορτή. Κατά δεύτερο λόγο, κοινωνική αλληλεγγύη.

 Οικονόμου: Για τα συσσίτια λέμε τώρα…

 Λυριτζής: Ήθελα να σας ρωτήσω γι αυτό.

 Γ.Κ.: Όπως το ξέρουμε, υπάρχει πολύς κόσμος που μέρα με τη μέρα παραπαίει σιγά σιγά σε ένδεια. Ο δήμος, προς το παρόν, δίνει 1.200 -ο ίδιος- γεύματα τη μέρα και περισσότερα σε συνεργασία με την Εκκλησία. Εξακόσες οικογένειες κάθε μέρα παίρνουν πράγματα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

 Οικονόμου: Εξακόσες οικογένειες;

 Λυριτζής: Μπορεί να φέρει κανείς σε σας πράγματα;

Γ.Κ.: Βεβαίως και μπορεί να φέρει.  

Λυριτζής: Κάθε μέρα πολίτες ζητάνε, που;

Γ.Κ: Στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων. Και πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε να ανακοινώσουμε και κάτι πάρα πολύ μεγαλύτερο σε θέματα προσφοράς πραγμάτων κάθε είδους σε ανθρώπους οι οποίοι τα χρειάζονται. Κατά τρίτο λόγο, επειδή σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν σε σχολεία περιπτώσεις παιδιών τα οποία δεν σιτίζονταν καλά, με πάρα πολύ διακριτικό τρόπο αυτή τη στιγμή παρέχει ο δήμος γεύματα σε 200 παιδιά, και στο βαθμό που το φαινόμενο αυτό, πράγμα που απεύχομαι, θα εντείνεται, αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

 Οικονόμου: Κύριε Δήμαρχε, ευχαριστούμε πολύ. Καλή συνέχεια

 Λυριτζής: Ευχαριστούμε για αυτήν την επικοινωνία. Όταν θα έλθουν και οι εκδηλώσεις και θα πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα, θα τα ξαναπούμε.

Ημερομηνία: 
Παρ, 09/12/2011 - 12:20

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.