Πρέπει να στηρίξουμε τον κόσμο που δοκιμάζεται και να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή, να διασφαλίσουμε μια πόλη η οποία θα εκπληρώνει τις βασικές λειτουργίες και ο Δήμος θα είναι αλληλέγγυος στους κατοίκους του, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH. Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι ο Δήμος  προσπαθεί να κρατήσει τις βασικές λειτουργίες στο κέντρο, να το κρατήσει ζωντανό και αναφερόμενος στις διαδηλώσεις και τις πορείες επεσήμανε : «Το Σύνταγμα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων και πρέπει με αμοιβαίους περιορισμούς όλοι μπορούμε να ασκούμε τα δικαιώματά μας».

Ευαγγελάτος: Καλημέρα σας, κ. Καμίνη.

Γ.Κ.: Καλημέρα.

Ευαγγελάτος: Σχεδόν κλείνει σε λίγο ένας χρόνος ανάληψης των καθηκόντων σας, ίσως ο πιο δύσκολος χρόνος για την Αθήνα μετά το τέλος του εμφυλίου.

Γ.Κ.: Ακριβώς, έχετε δίκιο. Και δεν ξέρουμε και ο επόμενος χρόνος, αν θα είναι ευκολότερος ή δυσκολότερος. Και όλα μας προϊδεάζουν ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο δύσκολος. Πολλοί τοποθετούν το «φως» που θα αρχίσουμε να βλέπουμε στις αρχές του ’13.

Ευαγγελάτος: Κύριε Καμίνη, ακούω παράπονα πάρα πολλά από τους επαγγελματίες του κέντρου για τα μαγαζιά που κλείνουν για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν πια να αντέξουν τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας. Άκουσα σε αν συνέδριο που γινότανε χτες, οργίλες τοποθετήσεις από συνδικαλιστές, από επαγγελματίες, από όλους, «η Αθήνα πέθανε, δεν πεθαίνει. Τελείωσε». Τι λέει ο Δήμος για αυτό; 

Γ.Κ.: Δεν επιτρέπεται, κ. Ευαγγελάτο, να το λέμε. Το καταλαβαίνω αλλά η Αθήνα δεν πέθανε. Η Αθήνα ζει, η Αθήνα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Είναι γεγονός ότι το κέντρο δοκιμάζετε εδώ και χρόνια πάρα πολύ έντονα και φταίνε πάρα πολλοί παράγοντες για αυτό. Φταίνε οι παράγοντες που αρχίσανε να εμφανίζονται από πολλά χρόνια πριν. Το κέντρο άρχισε να ερημώνει χωρίς να έχουμε προγραμματίσει το πώς θα το κρατάμε ζωντανό. Και φταίει η οικονομική κρίση, φταίνε τα επεισόδια και οι διαδηλώσεις. Είναι πάρα πολλοί παράγοντες που συγκλίνουν στο φαινόμενο αυτό, στο να δημιουργούν αυτό το φαινόμενο ενός μαρασμού του κέντρου.

Ευαγγελάτος: Πρωτοβουλίες του Δήμου. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Ξέρω ότι κάτι κάνετε και το παλεύεται, τι θα γίνει τελικά;

Γ.Κ.: Είναι κάτι που ο δήμος πρέπει να το παλέψει από την πλευρά του, αλλά και η Πολιτεία με ένα πάρα πολύ οργανωμένο σχέδιο, θα προσπαθήσει να ανατάξει το κέντρο. Από την  πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων προσπαθεί να κρατήσει τις βασικές λειτουργίες στο κέντρο, να λειτουργήσει σωστά το κέντρο σε ό,τι αφορά τις βασικές λειτουργίες του δήμου, αλλά προσπαθεί, επίσης, να το κρατήσει και ζωντανό υπό την έννοια ότι κάνουμε πράγματα πια που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να κάνει η Πολιτεία. Την επόμενη εβδομάδα, θα παρουσιάσω ένα νομοσχέδιο, όπως είχα δεσμευτεί, για τις διαδηλώσεις και τις πορείες στο κέντρο, το οποίο στη συνέχεια θα το παραδώσω στον υπουργό Δικαιοσύνης και στα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ψηφίσουμε ένα νόμο για το φαινόμενο αυτό. Είναι ένας από τους παράγοντες, από τους βασικούς παράγοντες δοκιμασίας του κέντρου, το γεγονός ότι έχουμε τρείς πορείες την ημέρα στο κέντρο.

Ευαγγελάτος: Κατά μέσο όρο.

Γ.Κ.: Κατά μέσο όρο. Το κέντρο κλείνει για πορείες 50 και 100 ανθρώπων. Νομίζω όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει μια τάξη. Να υπάρχει μια ιεράρχηση των αναγκών για να μην γονατίσει το κέντρο από το γεγονός ότι ο καθένας θέλει εκεί πέρα να εκδηλώσει την διαμαρτυρία του ή την αγανάκτηση του.

Ευαγγελάτος: Κύριε Δήμαρχε, όταν λέτε για το νομοσχέδιο αυτό μπορείτε να μας δώσετε, ξέρω ότι δεν είναι έτοιμο ακόμα ένα γενικό περίγραμμα, την οπτική τέλοσπάντων του τι θα προβλέπει για τις πορείες στο κέντρο;

Γ.Κ.: Ακριβώς θα εξειδικεύει τις προβλέψεις του Συντάγματος, κ. Ευαγγελάτε. Το Σύνταγμα πρώτα απ’ όλα κατοχυρώνει το δικαίωμα της συνάθροισης. Και καλά κάνει και το κατοχυρώνει. Δεν ζούμε σε μια δημοκρατία του καναπέ, οι άνθρωποι πάρα πολύ συχνά, και μάλιστα σε εποχές  σκληρής δοκιμασίας όπως είναι αυτή, αισθάνονται την ανάγκη να βγουν από τα σπίτια τους και να διαδηλώσουν την οργή τους, την αγανάκτηση τους.

Ευαγγελάτος: Αυτά είναι τα δεδομένα, όλοι σεβόμαστε αυτές τις αρχές. Σε επίπεδο περιορισμών, τι θεσπίζεται;

Γ.Κ.: Σε επίπεδο περιορισμών, πρώτα απ’ όλα πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας, κ. Ευαγγελάτε. Πρώτον, το Σύνταγμα δεν είναι ο μοναδικός τόπος όπου θα πρέπει να συναθροιζόμαστε. Υπάρχει μια ζωή στο Σύνταγμα. Υπάρχουν, όπως είπατε, τα καταστήματα, οι άνθρωποι. Δεν είναι ανάγκη πάντοτε, καθημερινώς να βρισκόμαστε στο Σύνταγμα. Δεύτερον, όπου και να συναθροιζόμαστε υπάρχουν και οι πλατείες, όπου μπορούμε να βρεθούμε. Δεν είναι ανάγκη να κλείνουν οι δρόμοι, αλλά ακόμα και όταν γίνεται μια κινητή συνάθροιση, πορεία όπως λέμε, θα πρέπει με βάση την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας να περιοριστεί στα πεζοδρόμια. Το Σύνταγμα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων και πρέπει με αμοιβαίους περιορισμούς όλοι να ασκούμε τα δικαιώματα μας. Δεν καταλαβαίνω, γιατί θα πρέπει μια πορεία 100 ατόμων να κλείνει το κέντρο. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να κινηθούν, υπάρχουν μαγαζιά τα οποία θέλουν να είναι ανοιχτά και οι άνθρωποι να εργάζονται και δεν καταλαβαίνω πως άνθρωποι οι οποίοι διαδηλώνουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων, δέχονται έτσι απερίσκεπτα να κλείνουν επιχειρήσεις γιατί ουσιαστικά μαραζώνουν…

Ευαγγελάτος: Καθόμαστε και συζητάμε τα αυτονόητα, κ. Καμίνη. Αν κάποιος άκουγε την συζήτηση, τα ερωτήματα του δημοσιογράφου και τις απαντήσεις του Δημάρχου, δεν θα πίστευε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται στο τέλος του 2011 σε χώρα της Ε.Ε. Σε καμία περίπτωση.  

Γ.Κ.: Έχετε δίκιο. Δυστυχώς, έλεγα χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι πολύ συχνά έχω, πλέον, το αίσθημα ότι λέω πράγματα τόσο αυτονόητα και αναρωτιέμαι τι πραγματικά πια συμβαίνει στην χώρα μας μερικές φορές.

Ευαγγελάτος: Είναι αυτό που είπαμε. Αν δεν το κλείσουμε και το ξανανοίξουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουμε. Να ρωτήσω σχηματικά κάτι άλλο, γιατί είπατε για όλη αυτή τη  μαύρη εικόνα και πραγματικά θεωρώ ότι η πρωτοβουλία ειδικά από εσάς, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι. Η υποψηφιότητα σας υποστηρίχτηκε από το κεντροαριστερό χώρο. Είναι λοιπόν προφανώς πιο εύκολο, γίνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο να προέρχεται από αυτόν τον χώρο, μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία και είστε αξιέπαινος που το βάζετε, κ. Καμίνη, γιατί πολλοί δεν θέλησαν να λερώσουν τα χέρια τους με αυτή την ιστορία. Θέλησαν να μείνουν απέξω.

Γ.Κ.: Έχουν επιστρέψει στην πραγματικότητα, κ. Ευαγγελάτε. Εδώ το προβλέπει το Σύνταγμα από το 1975. Όπως προβλέπει πάρα πολλούς νόμους που εξειδικεύουν το πώς θα ασκούνται τα δικαιώματα που προβλέπει το Σύνταγμα.

Ευαγγελάτος: Να ρωτήσω τώρα και για το υπόλοιπο κομμάτι του κέντρου, που έχω πάρα πολλά τηλεφωνήματα. Αν ήσασταν εδώ θα το βλέπατε, ξέρω δεν χρειάζεται να είστε εδώ, τα παίρνετε και στο Δημαρχείο και παντού. Με όλο αυτό το εμπόριο των ναρκωτικών, το παραεμπόριο μάλλον, να το πούμε στην πραγματική του διάσταση, με το παραεμπόριο από τα σεντονάκια, τους πάγκους, τις τσάντες, δεν υπάρχει πια άσυλο ας πούμε στην Πανεπιστημίου. Παραμένουν όμως εκεί οι μικροπωλητές οι παράνομοι.

Γ.Κ.: Πρέπει να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Για να έχω μια άμεση εικόνα της κατάστασης, έχω πάει ο ίδιος δυο φορές σε επιχειρήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας να δω πως γίνεται αυτή η δίωξη του παραεμπορίου. Σας πληροφορώ ότι και τις δυο φορές, και μπροστά από τη Νομική στην Ακαδημίας και στην Πατησίων στην ΑΣΟΕΕ, είδα τους μικροπωλητές να πετάνε τους μπόγους τους μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου. Λοιπόν, το άσυλο καταργήθηκε νομοθετικά, αλλά το ζήτημα είναι το άσυλο να μπορεί να υπάρχει, όχι, όμως, ως άσυλο της παρανομίας. Αυτό είναι το βασικό. Το άσυλο καθιερώθηκε πάρα πολύ παλιά προκειμένου να διασφαλίσει την ελεύθερη κίνηση των ιδεών. Ούτε για να προστατεύσει το παραεμπόριο, ούτε εν γένει το έγκλημα.

Ευαγγελάτος: Ξέρετε τι κάνουμε; Ότι και πριν δυο λεπτά. Συζητάμε το αυτονόητο.

Γ.Κ.: Ε, ακριβώς.

Ευαγγελάτος: Πραγματικά δεν πάει άλλο αυτή η ιστορία.

Γ.Κ.: Μα γι’ αυτό, επειδή είπατε πριν για κεντροαριστερά, εδώ πέρα το αυτονόητο, το αντιλαμβάνονται άνθρωποι σε όλους τους πολιτικούς χώρους του κοινοβουλευτικού φάσματος. Πρέπει να μιλήσει το φάσμα της λογικής πια, ανεξάρτητα και υπεράνω κομμάτων και ταξινομήσεων πολιτικών. Το μέτωπο της κοινής λογικής και της κοινής προσπάθειας να σώσουμε τη χώρα.

Ευαγγελάτος: Θα πω ακόμα μια φορά γιατί έχω ένα τελευταίο ζήτημα να θίξουμε. Άκουγα κάποιους να λένε ότι ο Καμίνης είναι ένας άνθρωπος που όταν εκλεγεί Δήμαρχος επειδή είναι χαμηλών τόνων, επειδή είναι ένας ήπιος άνθρωπος και αριστερός μπορεί να μην είναι εγκλωβισμένος και αγκυλωμένος σε πράγματα που αυτή την στιγμή πρέπει να ανατραπούν. Διαπιστώνω τουλάχιστον την πρόθεση για κάτι άλλο. Μακάρι να το πετύχετε, κ. Καμίνη. Αλλά πραγματικά η πρόθεση μοιάζει να είναι πολύ ουσιαστική. 

Γ.Κ.: Και να πούμε στους κατοίκους  της Αθήνας, να κατέβουν στις γιορτές που οργανώνει ο δήμος. Τις κάνουμε με το 1/10 του κόστους των προηγούμενων ετών, κυριολεκτικά. Με 200.000 ευρώ, αλλά κάνουμε τόσο πλούσιες εκδηλώσεις και στο κέντρο και στις πλατείες και στις γειτονιές να κατέβει ο κόσμος, να ζωντανέψει το κέντρο.

Ευαγγελάτος: Τελευταίο ζήτημα. Πριν από μερικές μέρες μιλούσαμε με υπηρεσίες για αυτό το θέμα που έχει αρχίσει πια να χτίζετε μια διακριτικότητα με την πρόθεση του Δήμου να δίνει φαγητό μέσω των βρεφονηπιακών σταθμών, ακόμα και σε ολοήμερα σχολεία που τα παιδιά δεν έχουν να πάρουν μαζί τους κολατσιό.

Γ.Κ.: Ακριβώς.

Ευαγγελάτος: Θέλω να μας πείτε δύο-τρία στοιχεία και να πούμε ξανά που μπορούν οι πολίτες να βοηθήσουν, γιατί είχαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Γ.Κ.: Να σας πω, κ. Ευαγγελάτε. Πρώτα απ’ όλα ο δήμος καθημερινά δίνει 1.200 γεύματα σε απόρους και σε αστέγους στο κέντρο υποδοχής των αστέγων. Κατά δεύτερο λόγο, κάθε μέρα 620 οικογένειες παίρνουν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Να πω ότι όσοι άνθρωποι θέλουν, μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου. Αυτό γίνεται στην Πειραιώς και Σοφοκλέους. Εκεί μπορούν να πάνε οι άνθρωποι τις προσφορές τους σε τρόφιμα κ.τ.λ. Πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε ένα πολύ πιο ευρύ και οργανωμένο σχέδιο του πως θα υποδεχθούμε διάφορα αγαθά τα οποία θα μοιράζουμε στους απόρους κατοίκους της πόλης. Το τρίτο είναι ότι, πολύ διακριτικά, μοιράζουμε 200 γεύματα, προς το παρόν, σε παιδιά για τα οποία έχουμε ενδείξεις ότι δεν σιτίζονται καλά στα σπίτια τους.

Ευαγγελάτος: Είναι μέσω των ολοήμερων σχολείων.

Γ.Κ.: Πρέπει να στηρίξουμε τον κόσμο που δοκιμάζεται και να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή. Να διασφαλίσουμε μια πόλη η οποία θα εκπληρώνει τις βασικές λειτουργίες. Ο Δήμος θα είναι αλληλέγγυος στους κατοίκους του. 

Ευαγγελάτος: Κύριε Καμίνη, σας ευχαριστώ πολύ. Αν θέλετε την γνώμη μου και αν έχει σημασία, αισθάνομαι ότι επειδή, όπως το είπατε στην αρχή της κουβέντας μας έρχεται πολύ δύσκολος χρόνος και δύσκολοι μήνες, αν ο Δήμος καταφέρει να οργανώσει σε επίπεδο εθελοντισμού, κάποια κίνηση αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη, θα έχει κάνει πολύ σημαντικά πράγματα.

Γ.Κ.: Σας διαβεβαιώνω ότι είναι κάτι που το προσπαθούμε και πιστεύω πως θα το καταφέρουμε.

Ευαγγελάτος: Ευχαριστούμε πολύ, κ. Καμίνη. Καλημέρα.

Γ.Κ.: Κι εγώ.

Ημερομηνία: 
Παρ, 09/12/2011 - 14:20

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.