dimom

Πολιτική συνδυασμένων μεταφορών -στην κατεύθυνση προτεραιότητα στους πεζούς, χρήση ποδηλάτου,μέσα μαζικής μεταφοράς, δίκυκλο και τέλος αυτοκίνητο- εξοικονόμηση-ορθή χρήση ενέργειας και συνεπώς προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν τα κομβικά σημεία του οράματός μας , τα οποία θέτουμε σε πρόγραμμα σταδιακής υλοποίησης, δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης  για τη βιώσιμη μετακίνηση,την ενέργεια και το περιβάλλον .

       

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Αγαπητοί Συνεργάτες,

  Οφείλω να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, που στη σημερινή μας εκδήλωση θα μιλήσουμε λίγο για το παρελθόν και πολύ περισσότερο για το μέλλον. Για τα πρώτα βήματα ενός μεγάλου σχεδιασμού, για μία βιώσιμη λειτουργική πόλη, για μία βιώσιμη λειτουργική πρωτεύουσα, η οποία οφείλει παρά τη κρίση να έχει μακροχρόνιους σχεδιασμούς και ανοιχτούς ορίζοντες, σε συνδυασμό με εξειδικευμένες λύσεις για τα δικά της ειδικά προβλήματα.

   Η πολιτική των συνδυασμένων μεταφορών, η εξοικονόμηση και η ορθή χρήση της ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να ενταχθούν σε ένα σχεδιασμό που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της ποιότητας ζωής των πολιτών, με ασφάλεια, με άνεση, με περιβαλλοντική προστασία , με εξοικονόμηση πόρων για τον πολίτη και την πόλη.

  Το όραμα του Δήμου για την κινητικότητα και τις μεταφορές συνοψίζεται στο ότι: «κάθε πολίτης να μπορεί με ασφάλεια, ανεμπόδιστα και γρήγορα να μετακινείται όπου επιθυμεί με σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον». Με στόχους : την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, την ασφάλεια (με την λογική πεζός, ποδήλατο, μέσα μαζικής μεταφοράς, δίκυκλο, αυτοκίνητο), την προσβασιμότητα για όλους, τη συναίνεση για υποστήριξη του σχεδίου και τέλος τη βιωσιμότητα (οικονομική και περιβαλλοντική).

   Στην ίδια κατεύθυνση και συμπληρωματικό, είναι το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Δήμος Αθηναίων με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Την ανεξάρτητη αρχή που ρυθμίζει και εποπτεύει την αγορά ενέργειας σε όλους τους τομείς της.

   Πρέπει να τονίσουμε εδώ, ότι είναι το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφει η Αρχή με φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

   Κύριος στόχος της, είναι η περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου  και με τη διερεύνηση των ευκαιριών για εξοικονόμηση ενέργειας, και με τις ενδεχόμενες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να καταπολεμηθεί αφενός  η ενεργειακή φτώχεια και η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας και αφετέρου να υπάρξει προστασία απο κινδύνους που δημιουργούνται απο ενεργειακές δραστηριότητες. 

  Πιο συγκεκριμένα άμεσα, στο Α΄ εξάμηνο του 2012, θα μελετηθούν από την κοινή ομάδα Δήμου και Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δράσεις που αφορούν : 

Πρώτον: Τη δημιουργία του ενεργειακού χάρτη της Πρωτεύουσας. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που θα μας δείξει επιτέλους στην πράξη ποιοι είναι οι ενεργοβόροι τομείς του Δήμου της Αθήνας και τί ακριβώς κοστίζουν στη λειτουργία της πόλης. Θέλω να προσθέσω πως είναι πρώτη φορά που επιχειρείται ένα τέτοιο σημαντικό άυλο  έργο σε φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον: Την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και υποδομές

Τρίτον: Την ενημέρωση των πολιτών της Αθήνας για την αποδοτικότερη χρήση εξοικονόμησης ενέργειας

Τέταρτον : Τη χρήση νέων τεχνολογιών και εξοπλισμών και για τον εμπορικό τομέα και για τον οικιακό της Αθήνας

Και τέλος, τη μελέτη και για την ηλεκτροκίνηση και για την αεριοκίνηση και των δημοτικών οχημάτων αλλά και ευρύτερα όλων των οχημάτων της πόλης.

  Αυτό το τελευταίο δηλαδή η χρήση ηλεκτροκίνησης, μας οδηγεί στο μνημόνιο συναντίληψης που υπογράψαμε με την Nissan International για το πρόγραμμα σύγκλισης ηλεκτρικών οχημάτων και σύμπραξη για την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

 Ένα πρόγραμμα ανοιχτό σε όσους και όποιους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς ενδιαφέρονται. 

 Στο πρόγραμμα αυτό η Nissan προτίθεται να παράσχει στο Δήμο Αθηναίων πληροφορίες, ιδέες ή γνώσεις σχετικά με ένα δίκτυο φόρτισης μπαταριών στη πρωτεύουσα, τα κίνητρα και τις εκπαιδευτικές δράσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ μια κοινή ομάδα εργασίας θα προτείνει ένα εμπεριστατωμένο και βιώσιμο σχέδιο για την υλοποίηση και συντήρηση ενός δικτύου φόρτισης μπαταριών, θα διαμορφώσει πακέτα κινήτρων για καταναλωτές και εταιρείες ηλεκτροκίνησης και τέλος θα εκπαιδεύσει και θα προωθήσει την ιδέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

  Με αυτό το τρόπο επιστρέφουμε στον στρατηγικό μας σχεδιασμό για τις βιώσιμες μεταφορές στο οποίο αναφερόμενοι στα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε, λέμε χαρακτηριστικά ότι:

 «χρειάζεται ένας συνδυασμός τεχνολογίας, καινοτομίας, φαντασίας και τόλμης, για να γεννηθούν νέες ιδέες ομαδικής χρήσης μέσων ή κοινής χρήσης επιβατικών αυτοκινήτων». 

  Βιώσιμη μετακίνηση, μετακινήσεις μηδενικών ρύπων, εξοικονόμηση ενέργειας, περιβαλλοντική προστασία, καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας, ορθολογική και λειτουργική οργάνωση  του Δήμου προς όφελος των πολιτών, είναι μία βασική και μεγάλη στρατηγική που προτείνουμε μεταξύ άλλων για το μέλλον της Αθήνας.

  Είναι μια ακόμη δική μας απάντηση με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης για την ανάταση της πρωτεύουσας και το ξεπέρασμα βήμα βήμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. 

  Θέλουμε παράλληλα να αναδείξουμε καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες που προσωπικότητες, φορείς  ή εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει με μικρές και μεγάλες δράσεις σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση.

 Τέτοιες είναι αυτές που σήμερα θα βραβεύσουμε στο τέλος αυτής μας της εκδήλωσης.

Ημερομηνία: 
Τρι, 13/12/2011 - 21:00

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.