Αυτή την κρίση, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε στηρίζοντας τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή στην πόλη, δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης στους δημοσιογράφους Αιμίλιο Περδικάρη και Αφροδίτη Γραμμέλη στην εκπομπή τους με θέμα την κοινή πρωτοβουλία στήριξης του ΚΥΑΔΑ.
Δημοσιογράφος: Έχουμε την χαρά και τη τιμή να φιλοξενούμε τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη. Πως βλέπετε όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί από νωρίς το πρωί και τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικά σήμερα μας έχει καταπλήξει η προσέλευση του κόσμου. Πως το βλέπετε:
Γ.Κ: Δεν σας αδικώ. Έχω μείνει και εγώ έκθαμβος. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι άνθρωποι κάθονται πάρα πολύ ώρα στην ουρά προκειμένου να μπορέσουν να καταβάλουν το τίμημά του ο καθένας. Τη συμβολή του σε αυτή την ιστορία της αλληλεγγύης. Ομολογώ ότι ζηλεύω πάρα πολύ. Θα ήθελα αυτό το πράγμα να γινόταν στην Αθήνα. Σας το ομολογώ αυτό το πράγμα. Ζηλεύω αλλά δε φθονώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται και για αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να ενώσω και εγώ εκπροσωπώντας το δήμο, τη φωνή μου, να συμβάλουμε και εμείς σε αυτήν την ιστορία της αλληλεγγύης.
Δημοσιογράφος: Έτσι και αλλιώς τα χρήματα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Αλληλεγγύης που είναι μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία ειδικά στις εποχές που βιώνουμε και θα ήθελα να μας πείτε και για τις πρωτοβουλίες του Κέντρου Αλληλεγγύης και κυρίως για την αποστολή του.
Γ.Κ.: Να βεβαιώσουμε πρώτα από όλα τους ανθρώπους ότι τα χρήματά τους πιάνουν τόπο. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων σιτίζει 1500 άτομα την ημέρα. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης φιλοξενεί αστέγους και αυτή τη φιλοξενία θα τη διευρύνει. Θα κάνει και Κέντρα Ημέρας και Κέντρα μιας διανυκτέρευσης, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των αστέγων και έχει αλλάξει και η ποιοτική σύνθεση του πληθυσμού. Εκεί που βλέπαμε να έρχονται άνθρωποι περιθωριοποιημένοι, έρχονται άνθρωποι που καταλαβαίνεις ότι μέχρι χθες είχαν μια κανονική ζωή. Επομένως αυτήν την κρίση, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε στηρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους, γιατί έτσι στηρίζουμε, ενισχύουμε και την κοινωνική συνοχή στην πόλη αυτά τα δύσκολα χρόνια. Αυτά τα δύσκολα χρόνια να τα περάσουμε συμπαραστεκόμενοι στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Δημοσιογράφος: Έχετε διαλέξει κάποιο βιβλίο;
Γ.Κ.: Μόλις τώρα ήρθα. Δεν ξέρω αν έχετε παιδικά.
Δημοσιογράφος: Παιδικά είχαμε και ήταν τα πρώτα που εξαντλήθηκαν το πρωί.«Έφυγαν» σε λίγη ώρα δύο χιλιάδες βιβλία. Αύριο το πρωί θα είναι όλα τα παιδικά βιβλία ξανά για τον κόσμο.
Γ.Κ.: Ωραία γιατί θα έρθω με τις κόρες μου. Θα κοιτάξω. Πρέπει να ομολογήσω κάτι. Είμαι ένας άνθρωπος που πέρασα τη ζωή μου ολόκληρη με τα βιβλία. Δυστυχώς το τελευταίο καιρό, από τότε που έγινα δήμαρχος, μόνο στις διακοπές κατόρθωσα και διάβασα μερικά πράγματα. Δεν έχω χρόνο. Λυπάμαι πάρα πολύ που το λέω, γιατί δεν πρέπει αυτό ποτέ να το παραμελούμαι ή να το βάζουμε σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να κρατάμε το μυαλό μας διαρκώς ζωντανό σε νέα ερεθίσματα και η λογοτεχνία, αλλά το βιβλίο γενικότερα, είναι η πνευματική τροφή μας. Λυπάμαι αλλά αυτή την εποχή δεν μπορώ να το κάνω.
Δημοσιογράφος: Ο κόσμος έχει δείξει ότι διαθέτει και χρόνο και χρήμα και φαντάζομαι ότι και εσείς θα καθίσετε στην ουρά και θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε και με αρκετό κόσμο και για βιβλία και για ό,τι τους απασχολεί στην πόλη που ζουν.
Γ.Κ.: Και θα καθίσω στην ουρά και θα συζητήσω και σας συγχαίρω για τη πρωτοβουλία σας και σας ευχαριστώ εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων για τη προσφορά σας αλλά επιμένω ότι του χρόνου πρέπει να το κάνουμε στην Αθήνα και πρέπει να το κάνουμε σε μία από τις γειτονιές που δοκιμάζονται. Εκεί είναι η μεγάλη πρόκληση. Να το κάνουμε στην καρδιά της Αθήνας εκεί που υπάρχουν τα μεγάλα προβλήματα.
Δημοσιογράφος: Μακάρι να μπορέσουμε να το οργανώσουμε. Θα είναι πολύ σημαντικό και για τη πόλη και κυρίως τα μηνύματα τα οποία θα δώσουμε στο κόσμο.
Γ.Κ.: Θα πω κάτι τελευταίο. Από χθες άρχισε όλο το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων. Μέχρι τις 6 Ιανουαρίου θα έχουμε συνέχεια γεμάτες τις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος και Κοτζιά. Στο Σύνταγμα θα είναι κυρίως εκδηλώσεις για τα παιδιά. Στην Κλαυθμώνος θα έχει μουσική κυρίως για τους νέους, καθώς και στην Κοτζιά. Σε 17 γειτονιές της Αθήνας, 700 καλλιτέχνες που αμείβονται συμβολικά με 100 ευρώ ο καθένας. Διαρκώς εορταστικές εκδηλώσεις, και αυτό κόστισε στον Αθηναίο φορολογούμενο μόνο 200 χιλιάδες ευρώ. Αυτό πρέπει να το πούμε. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα με πολύ λίγα χρήματα.