Η Ακαδημία Πλάτωνος αποτελεί για την Αθήνα ένα δυναμικό πεδίο δημιουργικής παρέμβασης, με στόχο εντός του 2012 να ενταχθεί στο τουριστικό – πολιτιστικό δυναμικό της Αθήνας, σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης. Αναφερόμενος στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας, τόνισε -σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης- ότι η  Ακαδημία Πλάτωνος μπορεί και πρέπει να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς, ως πνευματικό κέντρο.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Ακαδημίας Πλάτωνος και λόγω της τεράστιας πολιτιστικής και ιστορικής της σημασίας  αλλά και λόγω της υποβάθμισης της γειτονιάς που την περικλείει  αποτελεί για εμάς στο Δήμο Αθηναίων ένα δυναμικό πεδίο δημιουργικής παρέμβασης και εξέλιξης με γνώμονα πάντα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Διαθέτουμε γι΄ αυτό συνεκτική άποψη και επεξεργασμένες προτάσεις που έχουμε θέσει ήδη προς συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, τους ειδικούς  επιστήμονες και τους κατοίκους.

Οικονομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου, επεξεργάζονται την δυνατότητα ενεργοποίησης των πολεοδομικών μηχανισμών προκειμένου να εξασφαλιστούν χώροι στην περιοχή που η απαλλοτρίωσή  τους έχει καθυστερήσει για πολλά χρόνια.

Η δυσκολία έγκειται βεβαίως, στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για απαλλοτριώσεις.  Ανεξάρτητα από αυτό, μέσα στο 2012 στόχοι μας είναι: 

Η Ακαδημία Πλάτωνος να ενταχθεί στον τουριστικό – πολιτιστικό δυναμικό της Αθήνας, εξυπηρετώντας την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού, έλκοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών παράλληλα με την δημιουργία ενός Μουσείου της πόλης των Αθηνών διεθνούς ακτινοβολίας.

Η συνολική παρέμβαση στην περιοχή και η ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων που μπορεί να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς ως πνευματικό κέντρο

·       Να γίνει ένας χώρος περιπάτου και περισυλλογής

·       Να αναδειχθεί η ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής

·       Να γίνει χώρος πολιτισμού και πρασίνου, αποτελώντας πόλο έλξης και αναψυχής για τους κατοίκους της Αθήνας και τους επισκέπτες της πόλης

Ο Δήμος Αθηναίων έχει προτείνει προς τους φίλους και συνεργάτες του Υπουργείου Παιδείας, μια σειρά κοινών ολοκληρωμένων δράσεων που ξεκινούν:

·       Με την οργάνωση προγραμμάτων ζωντανής ερμηνείας και ανάδειξης του χώρου, με τη δημιουργία ελαφράς κλίμακας αμφιθεάτρου, με εκδηλώσεις αναπαράστασης του έργου και της ζωής του Πλάτωνα

·       Το σχεδιασμό μιας σειράς προωθητικών και επικοινωνιακών  δράσεων με έμφαση στα newmedia και στο διαδραστικό περιεχόμενο έως

·       Τη δημιουργία υπηρεσίας μεταφοράς επισκεπτών από και προς την Ακαδημία Πλάτωνος, προκειμένου να ξεπεράσουμε την περιορισμένη προσβασιμότητα της περιοχής και να αυξήσουμε τη ροή των επισκεπτών στο χώρο.

·       Τη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης και γνωριμίας για να ενταχθεί η περιοχή σε εξειδικευμένα τουριστικά πακέτα εκπαιδευτικού – πολιτιστικού τουρισμού

Μέχρι

·       Τέλος, με τη διοργάνωση  Διεθνούς Συμποσίου Νέων, προάγγελο του 23ου παγκόσμιου φιλοσοφικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα για πρώτη φορά στα 110 χρόνια του θεσμού με περίπου3.000 συνέδρους από όλο τον κόσμο.

Το συμπόσιο θα απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων απόψεων και ιδεών πάνω σε καίρια θέματα της εποχής μας, όπως έχουν θιχθεί από την φιλοσοφική σχολή του Πλάτωνα. 

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι :  Το σύνολο των ενεργειών και των δράσεων μας, αφορά πάνω από όλα  την αναβάθμιση της ποιοτικής ζωής των κατοίκων. Η απόκτηση νέων χώρων για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, η προσβασιμότητα, η επισκεψιμότητα, βελτιώνει  τη ζωή αλλά και την εικόνα της πόλης μας.

Στην ερώτηση: Τι θα έπρεπε να δανειστεί ένας σύγχρονος θεσμός από την Ακαδημία του Πλάτωνα: “Ο Πλάτωνας αναγνώριζε τρεις αρετές: τη σοφία, την ανδρεία και τη σωφροσύνη. Οι τρεις αυτές αρετές πρέπει να αναπτύσσονται αρμονικά. Από την αρμονική ανάπτυξη των τριών αρετών προκύπτει η δικαιοσύνη. Αυτές τις αρετές οφείλει να εξασκεί και μια σύγχρονη Ακαδημία”.

Ημερομηνία: 
Κυρ, 18/12/2011 - 19:30

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.