Το αυξημένο αίτημα για δράσεις κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας εκ μέρους του δήμου Αθηναίων, περιέγραψε ο κ. Γιώργος Καμίνης. Με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM και τον δημοσιογράφο κ. Παύλο Τσίμα, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, συμφωνήθηκε η κατάρτιση νομοσχεδίου για τη συνολική αντιμετώπιση των επειγόντων ζητημάτων που αφορούν την Αθήνα, προκειμένου να επιλυθούν με την ταχύτητα που επιτεύχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Π.ΤΣΙΜΑΣ : Τι λέτε χθες που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά και ο κόσμος στους δρόμους. Δόθηκε ένα χρώμα γιορτής στη πόλη;
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Από μία βόλτα που έκανα ο κόσμος ακόμα δεν κατεβαίνει στο κέντρο, όπως θα θέλαμε. Δεν βλέπω ακόμα να κυκλοφορεί κόσμος στο εμπορικό κέντρο. Η αγορά είναι παγωμένη.
ΔΗΜ: Αυτό σημαίνει ότι ακόμη το κέντρο της Αθήνας δεν αναστήθηκε;
ΓΚ: Όχι. Δεν έχει συνέλθει το κέντρο της Αθήνας, γιατί είναι τα γεγονότα πάρα πολύ πρόσφατα. Ο κόσμος διστάζει να κατέβει στο κέντρο, διότι θεωρεί πάρα πολύ πιθανό να το βρει κλειστό. Σκέφτεται ο κόσμος, ότι ίσως και πάλι, από μία πορεία πενήντα ατόμων, οι οποίοι θα διαμαρτύρονται, θα έχουν κλείσει όλοι οι οδοί γύρω από το Σύνταγμα. Γιατί να κατέβει ο άλλος στο κέντρο, όταν μπορεί να πάει στα εμπορικά κέντρα; Σε διάφορους συνομιλητές μου, οι οποίοι από αριστερές θέσεις υποστηρίζουν για το θέμα των διαδηλώσεων ότι πρέπει να είναι τελείως ελεύθερες, λέω: Βρε παιδιά, εδώ πέρα οι διαδηλώσεις κλείνουν το κέντρο, κλείνουν μαγαζιά, κόσμος χάνει τη δουλειά του. Είναι αυτή αριστερή θέση; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα. Εν πάση περιπτώσει, να σταθούμε λίγο σε πιο δημιουργικά πράγματα.
ΔΗΜ: Κατά σύμπτωση συμπληρώνεται ένας χρόνος σε λίγο από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας.
ΓΚ: Ακριβώς.
ΔΗΜ: Θυμάμαι μια προεκλογική σας θέση που λέγατε ότι μια χώρα δεν πρόκειται ποτέ να βγει από τη κρίση της αν η πρωτεύουσά της είναι σε κρίση και ιδιαίτερα το κέντρο της είναι σε κρίση. Θα ήθελα να κουβεντιάσουμε τι έχει γίνει αυτό το χρόνο και τι θα θέλατε να γίνει από δω και πέρα.
ΓΚ: Η κρίση, κύριε Τσίμα, δεν πλήττει πια μόνο το ιστορικό κέντρο. Και οι γειτονιές της Αθήνας αντιμετωπίζουν μια βαθύτατη κρίση. Και τις αιτίες τις ξέρουμε λίγο έως πολύ. Είναι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Είναι η οργανωμένη εγκληματικότητα, που έχει χτυπήσει τις γειτονιές της Αθήνας, υπό τη μορφή είτε του εμπορίου ναρκωτικών, είτε της πορνείας στο δρόμο. Το παραεμπόριο, επίσης, είναι και αυτό ζήτημα οργανωμένου εγκλήματος. Πρέπει να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, που έχει προσλάβει πια τεράστια έκταση. Όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν οργανωμένο έγκλημα, έχουν παραβατικότητα, υπάρχουν χίλια δύο πράγματα. Εδώ πέρα ο κόσμος στενάζει. Όταν ως δήμαρχος αυτής της πόλης, συνομιλώ με τους πολίτες όταν βγω στο δρόμο ή όταν πάω σε μια δημόσια εκδήλως, πάρα πολύ συχνά βρίσκομαι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.
ΔΗΜ: Εννοείτε ότι δεν είναι στο χέρι σας να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Δεν έχετε τα μέσα εσείς.
ΓΚ: Εννοώ ότι ο Δήμος της Αθήνας δεν διαθέτει τα μέσα να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. Ο Δήμος της Αθήνας προσπαθεί να κάνει άλλα πράγματα. Προσπαθεί να κάνει ανταποκριθεί στα αυξανόμενα αιτήματα στο κοινωνικό πεδίο. Στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Υπάρχει το θέμα των αστέγων. Υπάρχει το θέμα των συσσιτίων. Υπάρχει το ζήτημα των ανθρώπων που απολύονται και πρέπει να βρουν μια ανακούφιση. Αυτά ο Δήμος της Αθήνας έχει την υποχρέωση να τα κάνει και σε συνεργασία με τα υπουργεία μπορεί να τα κάνει. Αλλά το θέμα της οργανωμένης εγκληματικότητας στο κέντρο, όσο και αν ακούμε στατιστικές ότι μειώθηκε, ότι δηλαδή έγιναν τόσες συλλήψεις, ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει. Και δικαίως δεν το καταλαβαίνει. Δεν είναι το ζήτημα αν από δέκα χιλιάδες ληστείες πάμε στις εννιά πεντακόσιες. Αυτό δεν κάνει τη διαφορά. Ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει και δεν έχει κάποιο ορατό αποτέλεσμα. Και ο κόσμος που φοβάται είναι ο κόσμος ο οποίος αύριο θα αναπτύξει αντανακλαστικά για τα οποία φοβάμαι πάρα πολύ.
ΔΗΜ: Από πού θα μπορούσε να αρχίσει κανείς για να βρει μια λύση,γιατί τα περιγράφετε πολύ σωστά.
ΓΚ: Ο δήμος προσπαθεί, πρώτα από όλα κύριε Τσίμα, να κρατήσει ζωντανό, όσο μπορεί, το κέντρο μέσα στα Χριστούγεννα. Εμείς με ένα κόστος 200 χιλιάδων ευρώ διοργανώνουμε εκδηλώσεις μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Σχεδόν επί ένα ολόκληρο μήνα στις τρεις κεντρικές πλατείες της πόλης. Στην Κλαυθμώνος, στο Σύνταγμα για τα παιδιά, και στην πλατεία Κοτζιά. Σε 17 γειτονιές. Με το ένα δέκατο του κόστους των εκδηλώσεων, έτσι όπως έγιναν πέρσι. Διότι ο δήμος συνήθιζε να δίνει τη διοργάνωση των εορτών σε ιδιωτικές εταιρείες. Εμείς το διοργανώσαμε μόνοι μας και μπορώ να σας πω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπω ότι η προσπάθεια μας θα πιάνει τόπο. Κινητοποιούνται πραγματικά με έναν πρωτότυπο και έναν πολύ αναζωογονητικό τρόπο οι δυνάμεις του δήμου, οι υπάλληλοι του δήμου με ομάδες έργου, που έστησαν αυτές τις γιορτές. Θέλω και πάλι να τους συγχαρώ και να τους πω ότι είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τη πόλη. Δεν είναι μόνο να ανακτήσουν την πόλη μας οι κάτοικοι της. Είναι να ανακτήσουν οι πολίτες το δήμο τους και ο δήμος να σταθεί στη πόλη. Και αυτή η μαζικότητα των γιορτών, και οι 700 καλλιτέχνες οι οποίοι στρατεύτηκαν σε αυτή την ιστορία με συμβολική αμοιβή. Άνθρωποι, οι οποίοι είναι πάρα πολύ στους κύκλους τους, συμμετέχουν με το ποσό των 100 ευρώ ο καθένας. Είναι ένα κέρδος για τη πόλη αυτό το πράγμα.
ΔΗΜ: Ευχάριστο είναι. Κέρδος για τη πόλη. Επειδή όλοι έχουν καταλάβει ότι για να βγούμε από τις συνθήκες της κρίσης πρέπει να στηρίξει ο ένας τον άλλον. Να υπάρξουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα αλλά και με όλους τους τρόπους σε όλες τις εκφάνσεις.
ΓΚ: Η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία. Δεν είναι από μία ηθική επιταγή που θέλεις να το κάνεις. Είναι μια κοινωνική ανάγκη. Είναι μια πολιτική ανάγκη να κρατήσουμε τη κοινωνική συνοχή. Να δείξουμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει φως. Γι’ αυτό ο δήμος Αθηναίων προσπαθεί, επειδή δεν υπάρχουν λεφτά και αυτό το γνωρίζουμε όλοι, να μη χάσει ούτε ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, που θα μπορούν να βοηθήσουν τον άνεργο με επανεκπαίδευση και να προσπαθήσουμε νε τον βοηθήσουμε να ορθοποδήσει. Δεν αρκεί μόνο να δίνουμε φαγητό και ρούχα, που είναι και αυτό πάρα πολύ σημαντικό. Είναι τον ενεργό πληθυσμό να τον επανεντάξουμε στην αγορά.
ΔΗΜ: Βλέπω πως αυξάνεται ο πληθυσμός των ανθρώπων που έρχονται στο συσσίτιο στην οδό Πειραιώς στο Κέντρο Αλληλεγγύης. Έχω μιλήσει με ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Ξέρω ότι πολλαπλασιάζεται ένας πληθυσμός αστέγων, μια νέα γενιά αστέγων. Δεν είναι παλιοί περιθωριακοί άνθρωποι που για κάποιους λόγους βρέθηκαν έξω από τη ζωή. Είναι άνθρωποι που είχαν κανονική ζωή και την έχασαν ξαφνικά.
ΓΚ: Ακριβώς. Αυτό είναι το φαινόμενο πλέον. Σταματά να είναι φαινόμενο κάποιων περιθωριακών και είναι κάτι που αγγίζει ευρέα στρώματα του πληθυσμού. Η κοινωνική σύνθεση των νεόπτωχων, που μπορεί να καταλήξουν άστεγοι, αλλάζει.
ΔΗΜ: Έχετε κάποια ιδέα ή κάποιο πρόγραμμα γι’ αυτό, γιατί σε λίγο θα εξελιχθεί σε ένα κεντρικό πρόβλημα ειδικά για την Αθήνα, ειδικά για την πόλη.
ΓΚ: Έτσι όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα το Κέντρο Αστέγων, που ακριβώς είχε μείνει στην εποχή που το φαινόμενο ήταν περιθωριακό,μπορούσε να φιλοξενεί ανθρώπους. Μάλιστα, κακά τα ψέματα και με περιπτώσεις ιδρυματοποίησης. Άνθρωποι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να επανενταχθούν, έχουν μείνει εκεί. Το ζήτημα είναι να έχουμε μια πολιτική, όπου ο άστεγος δεν θα ιδρυματοποιείται. Να υπάρχει ένα Κέντρο Ημέρας, όπου θα μπορέσει να κάνει το μπάνιο του, να μπορέσει να φάει ένα πιάτο φαί, να μπορέσει να βρει ένα κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος θα προσπαθήσει κάποια πράγματα να του τα υποδείξει, αλλά και ο δήμος, για τον εντάξει σε κάποια μαθήματα επανεκπαίδευσης. Αυτή πρέπει να είναι η σύγχρονη τάση, όχι ιδρυματοποίηση αλλά απλώς μια φιλοξενία και μια προσπάθεια επανένταξης.
ΔΗΜ: Υπάρχουν πόροι και υποδομές για τέτοια πράγματα. Δηλαδή κτίρια άδεια υπάρχουν πολλά, δεν ξέρω αν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και δεν ξέρω αν έχετε και πόρους στοιχειωδώς να κινητοποιήσετε ανθρώπους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.λ.π.
ΓΚ: Εμείς έχουμε κάποια κτίρια. Έχουμε προκηρύξει και καινούριο διαγωνισμό. Υπάρχουν και άλλα που προσπαθούμε, με τις δικές μας δυνάμεις να τα επισκευάσουμε για να τα διαθέσουμε γι’ αυτές τις δράσεις. Υπάρχει κόσμος, υπάρχουν χορηγοί που θέλουν να δώσουν λεφτά. Αυτό το κρατάμε προς το παρόν πάρα πολύ χαμηλά γιατί πρέπει στους ανθρώπους αυτούς να είμαστε σε θέση να τους δείξουμε συγκεκριμένα πράγματα. Αυτήν την εποχή μπορεί να ανθεί και το είδος των ανθρώπων οι οποίοι δήθεν προσφέρουν κοινωνικό έργο και παίρνουν χορηγίες που δεν πιάνουν τόπο. Εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε με ένα τρόπο οργανωμένο. Υπάρχουν μεγάλα ονόματα επιχειρηματικά που θέλουν να βοηθήσουν και πρέπει να δουν ότι το χρήμα τους να πιάνει τόπο.
ΔΗΜ: Κατά τα άλλα βλέπω ότι η επιτυχία που έχει το μπαζάρ βιβλίου που οργάνωσε το ΒΗΜΑ FM μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
ΓΚ: Τεράστια. Κάθονταν άνθρωποι στην ουρά πάρα πολύ ώρα για να καταβάλλουν το ευρώ τους το οποίο θα πάει για κάποιους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Βήμα FM και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Το ότι οι πολίτες κάθονταν αδιαμαρτύρητα και περίμεναν μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
ΔΗΜ : Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα κύτταρο ζωντανό. Υπάρχει ένα κύτταρο που θέλει να πάρει μέρος θέλει να συμμετέχει, θέλει να δείξει την αλληλεγγύη του, να είναι μέσα στη ζωή, κοντά στους άλλους ανθρώπους.
ΓΚ: Υπάρχει, είναι το παράπλευρο κέρδος, ας πούμε, της κρίσης αυτό.
ΔΗΜ: Από ‘κει και πέρα αυτό που εσείς ως δήμαρχος της πόλης και η πόλη πρέπει να βρει τόπο να κάνει είναι να αναγεννήσει τον εαυτό της και να ξαναφτιάξει την πόλη την ίδια, το κέντρο και τις γειτονιές,ώστε να μπορούμε να ζούμε, να κυκλοφορούμε και να μιλάμε ο ένας με τον άλλον.
ΓΚ: Ακριβώς. Αλλά αυτό θέλει ενέργειες σε πάρα πολλά επίπεδα. Θέλει μια πολύ συντονισμένη κίνηση σε βάθος χρόνου με μια συστράτευση για την Αθήνα. Εγώ όταν συνάντησα τον πρωθυπουργό προ ημερών, του είπα ότι αυτό ακριβώς χρειάζεται και γι αυτό πρέπει να φέρουμε ένα νομοσχέδιο για την Αθήνα. Και την πρόταση αυτή την δέχθηκε ο κ. Παπαδήμος. Με ταχύρρυθμες διαδικασίες, που είχαν ακολουθηθεί, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιατί ακριβώς για να επανέλθουμε τώρα στην αρχή σε αυτό που είπατε, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως η χώρα θα βγει από την κρίση, αν η πρωτεύουσα είναι σ’ αυτήν την κατάσταση.
ΔΗΜ: Διότι και να μας λένε ότι βγήκαμε από την κρίση, οι οικονομικές δείκτες ότι έγιναν καλύτεροι, όμως αν βλέπουμε στους δρόμους αυτήν την εικόνα γύρω μας, δεν θα το πιστεύουμε.
ΓΚ: Ακριβώς.
ΔΗΜ: Σας εύχομαι καλές γιορτές. Εύχομαι καλή επιτυχία.
ΓΚ: Επίσης κύριε Τσίμα.