gkaminis4

Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης στην εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα  στον τηλεοπτικό σταθμό  MEΓΚΑ. Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης του δήμου που αφορούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο , στο Κέντρο Αστέγων αλλά και στις πλείστες δράσεις και εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επανάλαβε την ανάγκη παραμονής των δημόσιων υπηρεσιών στο κέντρο της πόλης, ως ένα μέτρο αποτροπής της ερήμωσης και του μαρασμού της αγοράς στην Αθήνα  και τόνισε την προτεραιότητα με τη  μορφή κατεπείγοντος που πρέπει να λάβει η θεσμοθέτηση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει , χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τα προβλήματα που σοβούν στην πρωτεύουσα.      

 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

«Δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά σε τίποτα. Ο δήμος Αθηναίων είναι μπροστά σε πάρα πολλά πράγματα. Οι πολίτες γνωρίζουν και επιμερίζουν τις ευθύνες. Από ‘κει και πέρα, υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας και πρόβλημα κοινωνικής μέριμνας. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί»

«Υπάρχουν γειτονιές οι οποίες απειλούνται με κατάρρευση. Η πόλη έχει ερημώσει. Η πρόσφατη απογραφή έδειξε σημαντική μείωση του πληθυσμού της πόλης». 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο καθένας πρέπει να κάνει την δουλειά του. Τα θέμα της οργανωμένης εγκληματικότητας, το καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά, δεν είναι θέμα του Δημάρχου. Τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, δηλαδή το εμπόριο ναρκωτικών και η παράνομη πορνεία, είναι θέμα οργανωμένου εγκλήματος.

Καμπουράκης: Η δουλειά του Δημάρχου, ποια είναι;

Γ.Κ.: Η δουλειά του δημάρχου είναι να φροντίζει την πόλη. Να μπαίνει μπροστά σε πολλά πράγματα. Έχετε δίκιο, ο δήμαρχος δεν μπορεί να μένει αδιάφορος σε αυτό το πράγμα. Αλλά ο δήμαρχος θα κάνει τις ενέργειες εκείνες, παράπλευρες, οι οποίες κάπου θα ανακουφίσουν το θέμα. Ο δήμος Αθηναίων αυτή την στιγμή δίνει, καθημερινά περίπου 1500 συσσίτια, έχει Κοινωνικό Παντοπωλείο, μοιράζει τρόφιμα, στεγάζει άστεγους. Ο Δήμος πρέπει να ασκεί μια κοινωνική πολιτική να βγάζει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο έξω από τον δρόμο».

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟ

«Θα προχωρήσουμε γρήγορα να βάλουμε κάποιες δράσεις σε ένα νομοσχέδιο, ώστε να γλιτώσουμε από όλες τις συναρμοδιότητες και περιπλοκές και γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ο Πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι θα φτιάξουμε ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει πάρα πολλά πράγματα για την πόλη, σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων. Θα φτιάξουμε διαδικασίες fast track εκεί που χρειάζεται να μπορέσουμε να κρατήσουμε την πόλη όρθια. Αλλά θα πρέπει να κρατήσουμε και το ηθικό των κατοίκων»

 

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

«Με την αποκέντρωση που επιχειρήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, λόγω του νέφους, λόγω του κυκλοφοριακού, έφυγε πολύς κόσμος. Έφυγαν δημόσιες υπηρεσίες, και το κέντρο άρχισε να ερημώνει. Δεν είχαμε μεριμνήσει ο κόσμος που φεύγει να αντικατασταθεί με κάποιον άλλον κόσμο. Οπότε, όταν ακούω τώρα ότι ετοιμάζονται να φύγουν δημόσιες υπηρεσίες από το κέντρο…

Οικονομέας: Λέτε θα γίνει ακόμα πιο έρημο.

Γ.Κ.: Το επαναλαμβάνω σε κάθε περίπτωση. Αυτό είναι εγκληματικό. Δεν πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει να συνεχιστεί. Έχουμε ήδη εδώ και χρόνια έρημο το Υπουργείο Παιδείας, στη Μητροπόλεως Ο δήμος κάνει αγώνα δρόμου. Να βρει κτίρια, όπως το Μπάγγειο, το περίφημο στην Ομόνοια, το οποίο θα επισκευάσουμε. Θα μεταφέρουμε εμείς εκεί υπηρεσίες του Δήμου, από άλλες γειτονιές. γι’ αυτό λέω να μην φύγουν οι δημόσιες υπηρεσίες… είναι σοβαρό το επιχείρημα ότι το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει κάθε μήνα 70.000 ευρώ ενοίκιο, ενώ θα μπορούσε να φύγει να πάει σε ιδιόκτητο. Εγώ αντιτάσσω το επιχείρημα ότι εν τέλει η οικονομική και κοινωνική ζημιά θα είναι μεγαλύτερη. Αν φύγουν 2.000 υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, και άλλοι τόσοι που συναλλάσσονται καθημερινά από το κέντρο, αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν καταστήματα. Θα επέλθει περαιτέρω ερήμωση»

 

ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

«Πρέπει ο κόσμος να κρατηθεί στο κέντρο. Να δώσουμε κίνητρα στους ανθρώπους να παραμείνουν στο κέντρο. Ο δήμος απαλλάσσει από τα δημοτικά τέλη τις επιχειρήσεις που έρχονται να εγκατασταθούν, για ένα ορισμένο σεβαστό χρονικό διάστημα. Ο δήμος δίνει κίνητρα. Να δώσει κίνητρα φορολογικά, σε κάποιες περιπτώσεις, και η Πολιτεία»

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

«Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα εισροής παράνομων μεταναστών. Κάθε μέρα εισέρχονται περίπου 300 άνθρωποι, τους οποίους τους στέλνουν στην Αθήνα. Η Αθήνα δεν το αντέχει άλλο. Αποβιβάζονται κατευθείαν στα ΚΤΕΛ και από εκεί και πέρα ο καθένας είναι πληροφορημένος και πάει στο στέκι και στην πιάτσα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Αν δεν γίνουν κέντρα υποδοχής στα σύνορα, αν δεν γίνουν κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Αττική και δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι πολύ δύσκολα θα βρουν δουλειά, αργά ή γρήγορα θα ενταχθούν σε ένα δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος». 

 

ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ - ΟΙΚΟΙ ΑΝΟΧΗΣ

«Πλέον ο ιδιοκτήτης ο οποίος συστηματικά εκμισθώνει  την κατοικία του σε κάποιον, είτε για να την κάνει πορνείο παράνομο, είτε για οποιαδήποτε παράνομη χρήση, θα του κόβεται το ηλεκτρικό και το νερό. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούμε με έναν ευφυέστερο τρόπο. Και θα πρέπει και το επαναλαμβάνω αυτό, γιατί λέμε για τους αλλοδαπούς, να δούμε και το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Για το παραεμπόριο λόγου χάρη. Θα καταστήσουμε συνυπεύθυνο και τον ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν επιτρέπεται να αγνοεί αυτή την κατάσταση, προφανώς την γνωρίζει και αυτός εκ συστήματος εκ μισθώνει την περιουσία του για παράνομες χρήσεις».

 

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΚΑΝΑ

«Το γεγονός ότι έκλεισε ο ΟΚΑΝΑ στο κέντρο, ότι χορηγείται πλέον μεθαδόνη σε πάρα πολλά νοσοκομεία της Αττικής ,είναι κάτι σημαντικό. Το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής για τους χρήστες έχει σχεδόν εκμηδενιστεί στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Το ερώτημα γιατί δεν έχει συμβεί το ίδιο και στην Αθήνα είναι διότι τέσσερα κεντρικά νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη ανοίξει τις μονάδες τους. Θα τις ανοίξουν οσονούπω. Και μετά, επειδή πρέπει να είμαστε πια ρεαλιστές και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, από τη στιγμή που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με άλλο τρόπο, θα πρέπει να τους δοθεί, το είπε η κα Μαλιώρη, ένας χώρος να μπορούν εκεί να πηγαίνουν να παίρνουν τη δόση τους, αντί να την παίρνουν στην Τοσίτσα μαζικά ή στην Τριλογία, ή στο Πνευματικό κέντρο σε όλη την πόλη από δω και από ‘κει»

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

«Η λύση του προβλήματος των αστέγων δεν βρίσκεται στα παγκάκια της Κλαυθμώνος, που ούτως ή άλλως θα αντικατασταθούν. Το ζήτημα είναι αυτούς τους ανθρώπους να τους φροντίσουμε αλλά με τον τρόπο που τους αρμόζει, όχι να τους έχουμε ένα παγκάκι μόνο. Αλλά και από την άλλη πλευρά, μια κεντρική πλατεία της πόλης μαζί με την πλατεία Συντάγματος, η πιο κεντρική ουσιαστικά πλατεία μαζί με την Ομόνοια, πρέπει να την παραδώσουμε στους πολίτες, πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή, φωτισμένη, καθαρή. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα.

«Κάνουμε τώρα στην Πατησίων ένα κέντρο φιλοξενίας. Να φιλοξενηθούν μερικά βράδια, να υπάρχει ένας κοινωνικός λειτουργός και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που το πολεμάμε κι αυτό μαζί με πάρα πολλά άλλα, να τον επανεκπαιδεύσεις σε κάτι, να τον επανεντάξεις»

 

ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η διοργάνωση των εορτών δινόταν σε εταιρίες. Εμείς τις οργανώνουμε με μια ομάδα που διαρκώς εμπλουτίζεται, με μια ομάδα έργου τελικά πολύ μεγάλη, γύρω στα 100 άτομα.

Καμπουράκης: Συγγνώμη, έπαιρναν μια εταιρία ιδιωτική, «έσκαγαν» 2 εκ. για να στολίσουν την πόλη και τώρα τα κάνετε εσείς με 200 χιλιάρικα;

Γ.Κ.: Εμείς το κάνουμε με 200 χιλιάρικα. Θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορεί λεφτά να μην υπάρχουν, αλλά θα κάνουμε γιορτές αξιοπρεπείς. Ξοδεύει 200.000 ο δήμος για να κάνει δέκα τριήμερα φεστιβάλ, κυρίως μουσικής, να κρατήσει διαρκώς με εκδηλώσεις το Σύνταγμα για τα παιδιά, Κλαυθμώνος και πλ. Κοτζιά με μουσική και εκδηλώσεις σε έντεκα γειτονιές της Αθήνας. Επτακόσιοι καλλιτέχνες προσφέρθηκαν ουσιαστικά αφιλοκερδώς, με το συμβολικό τίμημα των 100 ευρώ ο καθένας να δουλέψουν γι’ αυτήν την ιστορία. Δουλειά δική μας είναι να κρατάμε την πόλη ζωντανή, όσο μπορούμε. Και να φέρουμε και κόσμο στην Ομόνοια. Θέλω να σας πω, ότι πρώτη φορά στολίστηκε η Ομόνοια τα Χριστούγεννα. Κατά δεύτερο λόγο, κάνουμε αγώνα δρόμου, να μπορέσουμε να ανοίξουμε το ξενοδοχείο Μιράζ στην Ομόνοια. Να φέρουμε πίσω νέους ανθρώπους»

Ημερομηνία: 
Τρι, 20/12/2011 - 18:05

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.