Θέτουμε τις βάσεις στον άξονα κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά και καταγράφουμε μικρές νίκες στην κατεύθυνση της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, χωρίς σπατάλες με έμφαση στο κοινωνικό όφελος , ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην εφημερίδα Free Sunday και στο δημοσιογράφο Λουκά Γερμανό.
Στο πλαίσιο της έναρξης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Σύνταγμα, πολίτες σας αποδοκίμασαν έντονα. Έχετε κάνει λάθη;
Δεν θα συμφωνούσα μαζί σας ούτε ως προς την ένταση ούτε ως προς το εύρος των διαμαρτυριών, που ήταν ελάχιστες και από συγκεκριμένη συνήθη ομάδα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, προτιμώ να σταθώ στους εκατοντάδες συμπολίτες μας, που αν και εκείνοι βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, συμμετείχαν στην έναρξη των εκδηλώσεων, συμμεριζόμενοι την προσδοκία και την αισιοδοξία μας ότι το κέντρο της Αθήνας μπορεί να πάψει να είναι μη βιώσιμο και μίζερο.
Η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο παραμένει τραγική. Αν είχατε την κεντρική πολιτική αρμοδιότητα και όλη την ευθύνη, τι θα κάνατε για να βελτιώσετε την κατάσταση με βάση και την πολύτιμη εμπειρία ως Συνήγορος του Πολίτη; Πόσο χρόνο και πόσα χρήματα θα χρειαζόσασταν;
Στο κέντρο της Αθήνας, κύριε Γερμανέ, σωρεύεται και απεικονίζεται με τον πλέον δραματικό τρόπο, η κοινωνική και οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει. Πολυεπίπεδο και πολυσύνθετο πρόβλημα, που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό και αδιάλειπτη συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων φορέων. Αν διώξεις τους τοξικοεξαρτημένους από την Τοσίτσα ή το παραεμπόριο από τη Μασσαλίας και εκείνοι μεταφερθούν έναν ή δύο δρόμους πιο εκεί, δεν έχεις πετύχει απολύτως τίποτα. Χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία. Το μνημόνιο που υπογράψαμε με το υπουργείο Υγείας εκεί αποσκοπεί. Να δημιουργηθούν δομές ώστε οι ναρκομανείς, που θέλουν να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα, να μην βρίσκονται για χρόνια σε λίστες αναμονής. Και η απομάκρυνση των ομάδων του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο είναι το πρώτο παράδειγμα επιτυχίας.
Πληθαίνουν οι φωνές πολιτών που μιλούν για συνειδητή υποβάθμιση των ακινήτων της περιοχής με σκοπό να πουληθούν πολύ ακριβότερα μετά την όποια αναβάθμιση. Ενστερνίζεστε αυτές τις απόψεις;
Δεν είμαι θιασώτης των σεναρίων συνομωσίας. Θα μπορούσε πάντως να υποθέσει κανείς ότι η δραματική μείωση στις τιμές των ακινήτων στο κέντρο της πόλης αποτελεί κίνητρο αγοράς για επενδυτές. Μπορεί λοιπόν κάποιοι να αγοράζουν «αθόρυβα» με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ανέβουν οι τιμές. Για τον Δήμο είναι πάντως πρόβλημα το ότι μεγάλα ακίνητα παραμένουν κλειστά στο κέντρο της πόλης. Γι αυτό και ζήτησα από τον πρωθυπουργό να μην απομακρυνθούν άλλες δημόσιες υπηρεσίες από το κέντρο χωρίς να έχει υπάρξει μέριμνα για την αντικατάστασή τους.
Εκτός από την εγκληματικότητα βλέπουμε γύρω μας και μια αισθητική υποβάθμιση. Η Αθήνα δεν συγκρίνεται με μεγάλες και πανέμορφες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παντού βρωμιά, προχειρότητα, γκριζούρα. Τι μπορεί να γίνει με αυτό;
Ανακοινώσαμε τις προηγούμενες μέρες το πρόγραμμά μας για τη βιώσιμη μετακίνηση. Ενοικιαζόμενα κοινόχρηστα ποδήλατα, ποδηλατόδρομοι, κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση στην πόλη, εξοικονόμηση ενέργειας, είναι μέρος, μόνο, εκείνων που ήδη δρομολογούνται και πιστεύουμε ότι σταδιακά θα αλλάξουν την κατάσταση, και όχι μόνο την εικόνα, στην πόλη. Τις προηγούμενες μέρες, για παράδειγμα, βρέθηκα στη Φωκίωνος Νέγρη. Οι δημότες με παρότρυναν να γίνει κάτι με την κατειλημμένη Δημοτική Αγορά στην Κυψέλη. Και θα γίνει. Διότι δημόσιος χώρος είναι αυτός που αποδίδεται στους πολίτες και όχι σε εκείνους που χρήζονται από μόνοι τους ιδιοκτήτες.
Πως θα σας φαινόταν η ιδέα να γίνει ένα τεχνητό άλσος στη πλατεία Ομόνοιας, αντικαθιστώντας έτσι το μπετόν και την γκριζούρα; (αρκετοί αναγνώστες μας το έχουν προτείνει).
Η Ομόνοια έχει καταταλαιπωρηθεί από τις κατά καιρούς παρεμβάσεις. Στολίζοντάς την φέτος για πρώτη φορά, θέλουμε να δείξουμε ότι τα περιθώρια αναβάθμισής της είναι πολλά. Σκέψεις υπάρχουν πολλές, αλλά εκείνο που προωθούμε με ένταση είναι να ξαναζωντανέψουμε, ως Δήμος Αθηναίων, τα ξενοδοχεία της Ομόνοιας προκειμένου να στεγαστούν νέοι άνθρωποι και να επιστρέψουν στην πλατεία τα γεμάτα καφενεία και τα τραπεζάκια.
Ένα καινούργιο κύμα φτώχειας φαίνεται πως χτυπάει την Αθήνα. Πόσους άστεγους και πόσα συσσίτια καταγράφουν οι υπηρεσίες του Δήμου; Τι μεταβολή σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009?
Τα στοιχεία είναι αντιπροσωπευτικά της κρίσης. Περίπου 1200 άνθρωποι συμμετέχουν καθημερινά στα συσσίτια του δήμου, που φτιάχνονται στα μαγειρεία του Βρεφοκομείου. Παρατηρούμε μία ετήσια αύξηση περίπου 15%. Όταν διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, διευρύναμε το πρόγραμμα διανομής γευμάτων, στοχευμένα, σε κάποια σχολεία της Αθήνας. Περίπου 200 οικογένειες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Και συνεχίζουμε να προσφέρουμε τα γεύματα αυτά ακόμη και τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά. Ούτως ή άλλως φροντίζουμε για τη σίτιση 5 χιλιάδων παιδιών, που φιλοξενούμε στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι, προσέρχονται καθημερινά στην τράπεζα τροφίμων του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης και παίρνουν είδη πρώτης ανάγκης και 200 συμμετέχουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, όταν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος είναι τριπλάσιες. Παράλληλα οι υπηρεσίες μας και οι οργανώσεις πολιτών που ασχολούνται με το θέμα, παρατηρούν αύξηση περίπου 20% στον αριθμό των αστέγων. Ήδη στους ξενώνες του Δήμου Αθηναίων, φιλοξενούνται περίπου 200 άστεγοι.
Τι περιλαμβάνει το Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου για φέτος; Και με τι κόστος;
Διοργανώνονται εκδηλώσεις με το ένα δέκατο του κόστους προηγούμενων ετών. Όχι μόνο γιατί αποτελεί χρέος μας προς τους δημότες σε μία τέτοια συγκυρία. Αλλά διότι, αντί να δοθεί η διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων σε εταιρίες, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι, με κόστος περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιήσαμε το σύνολο του δυναμικού του Δήμου Αθηναίων και το αποτέλεσμα, οικονομικό και αισθητικό, είναι εξαιρετικό. 200 χιλιάδες ευρώ για 30 μέρες και νύχτες δράσεων με 700 καλλιτέχνες, 10 φεστιβάλ, σε τρεις πλατείες, το Σύνταγμα, την πλατεία Κλαυθμώνος και την πλατεία Κοτζιά.
Τι έχετε προβλέψει για τους πιο άπορους συμπολίτες μας;
Με συγκεκριμένες δράσεις, να νιώσουν το εορταστικό κλίμα χωρίς αποκλεισμούς. Άλλωστε μας γέμισε ικανοποίηση και αισιοδοξία, που κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, αποφάσισε να ενισχυθεί οικονομικά το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου.
Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους Αθηναίους; (δήλωση)
Ότι η Αθήνα μπορεί να μην είναι έτσι όπως τη θέλουμε, αλλά με την απουσία μας από την καρδιά της πόλης και το γενικευμένο κλίμα φοβικότητας που καλλιεργείται, συμβάλλουμε στην περαιτέρω ερήμωσή της. Το σύνθημά μας είναι οι Αθηναίοι να «ανακαταλάβουμε» το κέντρο της πόλης μας.