gkaminis

Μαζί να προσπαθήσουμε. Όλοι χρειάζονται, ο δήμος πρέπει να γίνει ευφυέστερος και οι επενδυτές να ρισκάρουν για να αλλάξουμε την Αθήνα, δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και τη δημοσιογράφο κυρία Παναγιώτα Μπίτσικα, ο δήμαρχος Αθηναίων τονίζει ότι η κατάσταση της Αθήνας καθρεφτίζει την κρίση που διέρχεται η χώρα, επισημαίνοντας την ανυπαρξία συγκεκριμένης μεταναστευτικής πολιτικής, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας, του παραεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών και της πορνείας στην πρωτεύουσα.

-Ένα χρόνο μετά την εκλογή σας, ποια πρωτοβουλία που πήρατε θα λέγατε ότι έχει αποδώσει καρπούς;

Εξοικονόμηση πόρων, εξορθολογισμός δαπανών, διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής του δήμου. Περιορίσαμε κατά 25% - 30% τις δαπάνες, κάναμε συγχωνεύσεις νομικών προσώπων. Στόχος είναι ο Δήμος να αποκτήσει επιτελική λειτουργία. Γιατί έφυγα από την Κοτζιά; Ήρθα στην Λιοσίων για να είμαι κοντά στις υπηρεσίες. Επιδιώκουμε ο Δήμος, που είναι ο εγκέφαλος και ο βραχίονας για να αλλάξει η πόλη, να γίνει πρότυπο χρηστής διοίκησης. Ποτέ αυτός ο δήμος δεν ήταν πρότυπο χρηστής διακυβέρνησης.

-Υπάρχει κάποια παρέμβαση που δεν κάνατε και το έχετε μετανιώσει;

Δεν έχει προχωρήσει ο συνήγορος του δημότη. Όμως, το απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο που απαιτεί η θέση, η αυξημένη πλειοψηφία και η μυστικότητα της ψήφου στο δημοτικό συμβούλιο, που ορίζει ο νόμος, αποθαρρύνουν επαγγελματίες να αναλάβουν το ρίσκο της υποψηφιότητας.

-Θυμώνετε όταν δεν μπορείτε να υλοποιήσετε κάτι;

Ο θυμός έχει κάτι το ανορθολογικό. Το αίτιο ψάχνεις. Δεν έχει νόημα να θυμώνεις με τους άλλους, γιατί στην πραγματικότητα αυτός με τον οποίο θυμώνεις είναι ο εαυτός σου. Διαφωνούσα πάντα με τη ρήση του Σαρτρ ότι η κόλαση είναι οι άλλοι. Η κόλαση είμαστε εμείς...

-Στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις σας αναπτύχθηκε αντιπαράθεση με τον κ. Παπουτσή, σαν ένα πινγκ πονγκ ευθυνών για το κέντρο της Αθήνας.

Δεν υπάρχει καμία αντιδικία και κυρίως προσωπική. Δεν το αντέχει η Αθήνα. Ο δήμαρχος οφείλει να τονίζει ποια είναι τα προβλήματα, να επισημαίνει τα ελλείμματα πολιτικής ή εφαρμογής μέτρων. Τι; Να μην πω ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική αντιμετώπισης των παράνομης μετανάστευσης;

-Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική;

Δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική, γιατί μας έχει πάρει από κάτω η παράνομη μετανάστευση. Είναι διάτρητα τα σύνορα. Επίσης, δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για εθελοντική επιστροφή μεταναστών και για κέντρα υποδοχής, που δεν έχουν απορροφηθεί. Είδατε να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κέντρα υποδοχής; Όλους τους στέλνουν στη χοάνη της Αθήνας. Επίσης, πώς να φρενάρεις το οργανωμένο έγκλημα; Το παραεμπόριο ή φρενάρεται στην είσοδο της χώρας, στο τελωνείο, ή αλλιώς θα κυνηγάμε τον τελευταίο κρίκο, τον άνθρωπο που τρέχει με το μπόγο την πλάτη. Το ίδιο με την διακίνηση ναρκωτικών και την πορνεία...

-Όμως οι επισημάνσεις δεν ενδιαφέρουν τον πολίτη που βλέπει τη ζωή του να χειροτερεύει. Κι εσείς εκπέμπετε αδυναμία στο αίτημα των κατοίκων να αλλάξει η πόλη.

Στην Αθήνα καθρεφτίζεται όλη η κρίση που διέρχεται η χώρα. Στις γειτονιές, στο κέντρο της Αθήνας, βλέπουμε να υπάρχει μια επέκταση της οργανωμένης εγκληματικότητας -πορνεία, εμπόριο ναρκωτικών, παραεμπόριο. Δεν είναι κάτι που προέκυψε... χθες. Οφείλεται στο ότι δεν παίρνονται αποφάσεις και συνεχώς τα προβλήματα μπαίνουν κάτω από το χαλί. Όμως, οι υποβαθμισμένες γειτονιές μπορούν να ζωντανέψουν. Τόσο υποβαθμισμένα ήταν κάποτε το Πορτομπέλο και τα Ντόκλαντς. Οι τιμές πέφτουν στο κέντρο. Υπάρχει χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό που χρειάζεται ένας ευφυέστερος δήμος και επενδυτές που θα ρισκάρουν. Εγώ, πάντως, θα επένδυα στην Αθήνα.

-Πιστεύετε ότι ο κ. Παπαδήμος θα προχωρήσει το νομοσχέδιο- ομπρέλα, εν είδει fast track για παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας;

Επαναβεβαιώθηκε στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης.

Έχω τη διαβεβαίωση του κ. Παπαδήμου ότι το θέλει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να το "τρέξουμε". Έχουμε ετοιμάσει επιμέρους διατάξεις και ρυθμίσεις, τις οποίες θα διαμορφώσει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον υπουργό Επικρατείας, τον κ. Σταυρόπουλο. 

-Το "fast track", πάντως, θεωρείται από πολλούς η άλλη πλευρά της αδιαφάνειας.

Δεν είναι παράκαμψη της διαφάνειας η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, πολεοδομικών και νομικών δυσκαμψιών. Αυτά είναι που προκαλούν αδιαφάνεια και διαφθορά. Απλούστευση διαδικασιών επιζητάμε για κοινωνικές δράσεις αλλά και ανάπτυξη.

-Ποια είναι η γνώμη σας για τον Λουκά Παπαδήμο;

Νιώθω μία εκλεκτική συγγένεια με τον Λουκά Παπαδήμο. Μπήκε στην κυβέρνηση για να βοηθήσει. Γι αυτό πρέπει να έχει την ανεπιφύλακτη στήριξη από τις δυνάμεις που μετέχουν στην κυβέρνηση, και οι οποίες πρέπει να κάνουν στην μπάντα τις επιμέρους διαφωνίες τους. Αυτή τη στιγμή η χώρα κινδυνεύει. Εκτός κι αν κάποιος επενδύει στο χάος….

-Πιστεύετε ότι κάποιοι επενδύουν στο χάος;

Πιστεύω ότι κάποιοι δεν έχουν συναίσθηση του χάους…

 -Η αντιπολίτευση στο Δήμο Αθηναίων σας κατηγορεί συχνά πυκνά για αυτοδιοικητικό εκπρόσωπο της μνημονιακής πολιτικής....

Αυτά είναι ανοησίες. Και μας έχουν κοστίσει πολλαπλά αυτές οι αντιλήψεις εδώ και χρόνια. Γιατί μετατράπηκε ο Δήμος σε προπύργιο κυβερνητικών ή αντικυβερνητικών πολιτικών, αντί οι εμπλεκόμενοι στα δημοτικά πράγματα να κάνουν τη δουλειά τους, όντας βέβαια πολιτικά ενεργοί…

-Συμφωνείτε με το "μαζί τα φάγαμε";

Όχι. Διαφωνώ με τις γενικεύσεις.

- Ποιο μοτό θα βάζατε στη θέση αυτής της φράσης;

«Μαζί να προσπαθήσουμε. Όλοι χρειάζονται».

 -Η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε διαχειριστικούς ελέγχους στο Δήμο και τις εταιρείες που συμμετέχει. Μοιάζει να έχουν μείνει λόγια...

Η υπόθεση της Τεχνόπολις ήταν ο πρώτος διαχειριστικός έλεγχος που ολοκληρώθηκε. Δεν θέλω να προδικάσω τίποτα και για κανέναν. Όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι όσα εισέπραξαν τα κυλικεία την τριετία από το 2008 έως το 2010, εισπράχθηκαν μόνο εντός του 2011. Υπάρχουν λοιπόν εύλογες ενδείξεις για μεγάλη κακοδιαχείριση τα προηγούμενα χρόνια. Προχωρά κι ο διαχειριστικός έλεγχος σε άλλους φορείς του Δήμου.

-Έχετε μιλήσει για υπεράριθμο προσωπικό στο Δήμο. Αληθεύει ότι όταν πήγατε στο υπουργείο Εσωτερικών ταχθήκατε υπέρ της απομάκρυνσης 2000 εργαζομένων;

Ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο με τα περί απομάκρυνσης εργαζομένων. Στο Δήμο Αθηναίων εργάζονται συνολικά περίπου 10.000 άτομα. Αλλού υπάρχει δυναμικό που περισσεύει και αλλού χρειάζονται επιπλέον δυνάμεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και στον υπόλοιπο το Δημόσιο Τομέα. 

 - Εφεδρεία, απολύσεις, μετατάξεις περιλαμβάνονται στο μέλλον για τον Δήμο;

Ο Δήμος επιδιώκει να αξιοποιεί προσωπικό και όχι να το περικόπτει. Φέτος τις χριστουγεννιάτικες γιορτές τις οργάνωσε ο Δήμος αυτοδύναμα με 200.000 ευρώ, αξιοποιήσαμε το προσωπικό μας. Πέρυσι δόθηκε σε εταιρείες η οργάνωση του εορταστικού προγράμματος και είχε δεκαπλάσιο κόστος.

Όσο για την εφεδρεία, πολύ κακό για το τίποτα… Μας κόστισε πολύ. Η εφεδρεία ξανάφερε τον εφιάλτη των σκουπιδιών. Για να δούμε τελικά ότι 15 εργαζόμενοι έμπαιναν στην εφεδρεία …Οπότε προς τι αυτή η ιστορία; Ο θεσμός των μετατάξεων θα μπορούσε να λειτουργήσει. Πάντως, όλα θα έπρεπε να έχουν γίνει από την αρχή ορθολογικά στη δημόσια διοίκηση. Τώρα, αφού ούτε αξιολόγηση των εργαζομένων έγινε ποτέ, ούτε οι πραγματικές ανάγκες καταγράφηκαν, καταφεύγουν στα «κουρέματα» και στις προκρούστειες λύσεις.

-Εκπέμπετε δυσαρέσκεια για τον Καλλικράτη…

Ο Καλλικράτης είναι ένα νομοθέτημα, για το οποίο έχει έρθει η ώρα της αποτίμησής του και των όποιων προβλημάτων δημιουργεί.

 -Θα αναλάβουν τη διαχείριση απορριμμάτων ιδιώτες;

Δεν έχω κανένα ταμπού με τους ιδιώτες. Ο σχεδιασμός και ο έλεγχος στη λειτουργία του όποιου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, πρέπει να αποτελεί ευθύνη του Δήμου. Για την υλοποίηση, κριτήριο πρέπει να αποτελεί ποια είναι η αποτελεσματικότερη λύση, είτε αυτή είναι αυτοδύναμη δημοτική λειτουργία, είτε σύμπραξη με ιδιώτες.

-Το κέντρο πεθαίνει γιατί γίνονται κινητοποιήσεις και κλείνουν δρόμοι, όπως συχνά λέτε, ή γιατί έχει εξαερωθεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου;

Ο κόσμος δεν κατεβαίνει στο κέντρο, κυρίως, λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Ωστόσο, δεν φταίει μόνο αυτό. Προχθές, πήγα σε μεγάλο εμπορικό κέντρο, και ήταν φίσκα, ακόμα κι αν ο κόσμος δεν ψώνιζε τόσο πολύ… Οι άναρχες διαδηλώσεις των 50-100 ατόμων στους δρόμους του κέντρου έχουν επιδεινώσει εδώ και καιρό την κατάσταση. Και οι πολιτικοί το αποσιωπούσαν.

 - Η επιτροπή νομικών και συνταγματολόγων έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη του σχεδίου νόμου για τις διαδηλώσεις; Είχατε πει ότι θα το δημοσιοποιούσατε το Δεκέμβριο…

Είναι έτοιμο. Σύντομα θα το παραδώσω στους αρχηγούς των κομμάτων.

-Στις εθνικές εκλογές, ως ψηφοφόρος, θα προβληματιστείτε στην κάλπη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που είχαν στηρίξει για την εκλογή σας στο Δήμο;

Αυτό που με προβληματίζει είναι το πώς η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη από τις εκλογές και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

-Σας έχει περάσει από το μυαλό να κάνετε κάποια στιγμή, το βήμα για την κεντρική πολιτική σκηνή;

Δεν έχω κλείσει ακόμα ούτε καν ένα χρόνο στο Δήμο Αθηναίων και έχω πολύ δουλειά μπροστά μου. Αφήστε, που πιστεύω ότι η Αθήνα είναι κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά όχι πασαρέλα…

 

Ημερομηνία: 
Σάβ, 31/12/2011 - 18:35

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.