Υλοποιούμε σχέδια κοινωνικής ανασυγκρότησης της πόλης και οικονομικής αναζωογόνησή της, κόντρα στο κλίμα απαισιοδοξίας που κάποιοι καλλιεργούν, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και επεσήμανε ,οι συνθήκες σαφώς δεν είναι εύκολες, κανείς όμως δεν μπορεί να μας απαγορεύσει την ελπίδα για κάτι καλύτερο.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ, ΣΤΟ WEB MAG ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Πως θα περιγράφατε με λίγα λόγια ή με μία φράση τον ένα χρόνο θητείας στο Δήμο της Αθήνας;
Ήταν ένας χρόνος νοικοκυρέματος. Ένας πρώτος χρόνος, που πιστεύω, ότι τέθηκαν οι βάσεις για να κάνουμε την Αθήνα αντάξια των προσδοκιών των δικών μας αλλά και των δημοτών της.
Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο το τελευταίο διάστημα. Πόσο εύκολη είναι η διαχείριση μιας κατάστασης - άστεγοι, μετανάστες, φτώχεια-που δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη;
Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι καθόλου εύκολη. Αλλά οι ιδιαιτέρως πιεστικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούνται – και που είμαι σχεδόν βέβαιος ότι όσο περνά ο καιρός θα δυσκολεύουν – καθιστούν το δήμο Αθηναίων βασικό κόμβο συντονισμού σε μια τιτάνια ανθρωπιστική επιχείρηση, προκειμένου να μείνει η Αθήνα και οι πιο αδύναμοι πολίτες της, όρθιοι.
Στην Αθήνα συνωστίζονται τα πάντα και έχει χαθεί το άρωμα της κοινωνικής ζωής. Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην πόλη;
Με ενοχλεί το κλίμα απαισιοδοξίας που κάποιοι καλλιεργούν. Σίγουρα οι συνθήκες δεν είναι εύκολες, η κατάσταση δεν είναι καλή – το λέμε εμείς πρώτοι και γινόμαστε αρκετές φορές δυσάρεστοι – αλλά κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει την ελπίδα για κάτι καλύτερο. Έτσι, το 2012 θα κινηθούμε σε δύο βασικούς άξονες. Υλοποιώντας τα σχέδιά μας για την κοινωνική ανασυγκρότηση της πόλης, από τη μία πλευρά, και την οικονομική αναζωογόνησή της, από την άλλη.
Αθήνα: σκουπίδια, «γκετοποίηση», εγκληματικότητα, παραεμπόριο υποβάθμιση, αδυναμία διαχείρισης των μεταναστών που έχουν υπερσυγκεντρωθεί πέριξ του Εθνικού Θεάτρου, της Ομόνοιας , της Πλατείας Θεάτρου κοκ. Μπορεί ένας «απλός δήμαρχος», χωρίς ο Δήμος να είναι μητροπολιτικός να «κουμαντάρει» όλο αυτό το πολύπλοκο ζήτημα της Αθήνας;
Σαφώς και δεν μπορεί, και δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας δημότης να πιστεύει το αντίθετο. Αυτό που θέλουν οι δημότες από εμάς, και σε αυτό είμαστε προσηλωμένοι, είναι να διεκδικούμε από την κεντρική διοίκηση να πράττει εκείνα που οφείλει. Η ασφάλεια είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια πιο συστηματική δραστηριοποίηση της αστυνομίας κατά του παραεμπορίου, στη Μασσαλίας και την Πατησίων, καθώς και κατά των εμπόρων ναρκωτικών στην Τοσίτσα. Ελπίζω να μην είναι παροδικό και κυρίως να μην έχει ως μόνο αποτέλεσμα τη μετακίνηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων δύο ή τρεις δρόμους πιο κάτω. Η αποτελεσματικότητα κρίνεται από τη διάρκεια και τη συνέπεια.
Η οικονομική κρίση λογικά θα έχει επηρεάσει και τα οικονομικά του Δήμου. Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε; Με το γνωστό δανεισμό του παρελθόντος, με αύξηση των δημοτικών τελών ή με τη μείωση των δαπανών;
Ήδη τον πρώτο χρόνο της θητείας μας πετύχαμε εξοικονόμηση, σχεδόν 30% στις δαπάνες, εξοφλώντας και ένα μεγάλο μέρος των οφειλών μας σε προμηθευτές. Κι αυτό την ώρα που συγκρατήσαμε τα δημοτικά τέλη και που η ύφεση προκαλεί σημαντικές διαρροές στα έσοδά μας από τα δημοτικά τέλη. Η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του δήμου, σε συνδυασμό με το γενναίο ψαλίδι στις σπατάλες του παρελθόντος, μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Στόχος μας, βεβαίως, τώρα που και η άντληση πόρων από τις τράπεζες έχει γίνει για όλους δυσκολότερη, είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Και σας διαβεβαιώ, ότι κάνουμε πολλά ώστε να ενισχύσουμε ακόμη πιο πολύ την αξιοπιστία του δήμου Αθηναίων, στις Βρυξέλες.
Πως θα πείσετε τους νέους, τι κίνητρα θα δώσετε είτε σε φοιτητές είτε σε νέα ζευγάρια να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν στο κέντρο της Αθήνας; Πως θα μετακινήσετε εκτός του κέντρου της πόλης τον υπερβολικό αριθμό των μεταναστών;
Είμαστε αρκετά ρεαλιστές για να πιστεύουμε ότι μόνο με κάποια οικονομικά κίνητρα θα επιστρέψει η ζωή στο κέντρο. Χρειάζονται κινήσεις, δράσεις και πολιτικές αποφάσεις σε πάρα πολλά επίπεδα. Αλλά η επανακατοίκηση του κέντρου δεν μπορεί παρά να αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Τα ξενοδοχεία στην Ομόνοια που θα φιλοξενήσουν νέους, είναι η αρχή. Όσον αφορά τους μετανάστες, κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να υπάρξει λύση αν δεν σταματήσει η διοχέτευσή τους στη χοάνη της Αθήνας. Και αυτό μπορεί να συμβεί είτε με τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας στα σύνορα, είτε με κίνητρα επιστροφής των μεταναστών στις πατρίδες τους.
Που θα πίνατε τον καφέ σας στην Αθήνα; Τα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών-σε συγκεκριμένες γειτονιές- που καλύπτουν όλο το εύρος του πεζοδρομίου θα τα μειώσετε; Ή αυτά είναι τα έσοδα του Δήμου Αθηναίων;
Κατ’ αρχήν, μετά από αρκετό καιρό, ξαναλειτούργησε το καφενείο στην πλατεία Κλαυθμώνος, γεγονός αρκετά συμβολικό, διότι όπως ίσως γνωρίζετε, έδωσε και πάλι ζωή σε μία από τις κεντρικότερες πλατείες. Επίσης, καινούργιες γειτονιές ξαναπαίρνουν ζωή, όπως η πλατεία Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου. Πάντως, για τα τραπεζοκαθίσματα που αναφέρατε, ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαν επιβληθεί τόσα πολλά πρόστιμα για όσους παρανομούν.
Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ τρόλεϊ , λεωφορείο ή το μετρό; Ήταν... τραυματική εμπειρία; Θα το ξανακάνατε;
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όχι μόνο δεν αποτελούν τραυματική εμπειρία αλλά αποτελούν για τη δημαρχία μας, κεντρική επιλογή. Σίγουρα υπάρχουν διαβαθμίσεις και πολλά περιθώρια βελτίωσης, κυρίως για το τρόλεϋ και το λεωφορείο, ώστε να φτάσουν την παροχή υπηρεσιών του μετρό. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να δώσουμε επαρκή κίνητρα στον πολίτη που επισκέπτεται ή μένει στην Αθήνα, να μην χρησιμοποιεί το ΙΧ του. Και το πρόγραμμα βιώσιμης μετακίνησης που θα παρουσιάσουμε σύντομα, έχει στο επίκεντρο τις μετακινήσεις που σέβονται τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον.
Για ποιον δήμαρχο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας θα μπορούσατε να πείτε «Ναι! Τον ζηλεύω» και γιατί;
Δεν έχω στο μυαλό μου κάποιον συγκεκριμένο. Από τις επαφές μου, φαίνεται ότι όλοι προσαρμόζονται στις τρέχουσες – όχι και τόσο ευοίωνες – οικονομικές συνθήκες. Σίγουρα, πάντως, θα μπορούσα να ζηλεύω τους προκατόχους μου, οι θητείες των οποίων συνέπεσαν με τις πλασματικά παχιές ελληνικές αγελάδες, ταυτόχρονα όμως δεν κατάλαβαν πόσο εικονικό ήταν αυτό που ζούσαν. Με αποτέλεσμα τώρα να κάνουμε έναν κυριολεκτικό αγώνα δρόμου, για να κρατήσουμε το δήμο της Αθήνας όρθιο.
Στη Βαρκελώνη γκρεμίστηκαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα για την ανάπλαση της πόλης. Αν παίρνατε μόνον εσείς την απόφαση τι θα κάνατε;
Η Αθήνα δεν έχει πλέον ανάγκη από μεγάλα, από Φαραωνικά έργα, αλλά από πολλές, ίσως χιλιάδες, μικρές παρεμβάσεις που θα αναστρέψουν το κλίμα κατήφειας και παραίτησης.
Χρειάζεται η Αθήνα των εκατοντάδων θιάσων πολιτιστική αναζωογόνηση;
Ενθαρρύνουμε την πολιτιστική δημιουργία, και οι καλλιτεχνικές ομάδες αυτές που ξεπετιούνται σε κάθε γωνιά της πόλης, αποτελούν πλούτο για την Αθήνα. Το κέντρο της πόλης πρέπει να ξαναγίνει προορισμός. Και οι θεατρικές σκηνές είναι μία καλή αφορμή. Από την άλλη πλευρά, κάναμε κυριολεκτικό αγώνα δρόμου, ώστε να μην ακυρωθούν μεγάλα συνέδρια, όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, που θα φέρουν στην Αθήνα περίπου 15 χιλιάδες ανθρώπους την ερχόμενη τριετία. Και είμαστε σε στενή συνεργασία με όλους τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης, πάνω στο σχέδιο αναζωογόνησης που συγκροτούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ταχύτητα.