Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον δημοσιογράφο Άρη Τόλιο, μετά τη συνάντησή του, νωρίτερα, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, είπε:
Δημοσιογράφος: Επιτέλους μια συνάντηση, που μας δίνει κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας, αν και ακόμη σχέδια δεν έχουμε για να δούμε -στα χαρτιά -σαν προοπτική.
Γ. Καμίνης: «Μιλήσαμε λεπτομερώς, πάρα πολύ διεξοδικά. Ήταν μια συγκέντρωση στην οποία είχε φέρει και τους επιτελείς του ο υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αισθάνθηκα μια πρώτη ανακούφιση, γιατί είδα έναν υπουργό πάρα πολύ αποφασισμένο να χτυπήσει όλο το οργανωμένο έγκλημα στο κέντρο της Αθήνας».
Δημοσιογράφος: Η αστυνόμευση είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, αλλά και γενικότερα η βία, στο κέντρο της Αθήνας. Έχω όμως την αίσθηση ότι το “Αθήνα και Κέντρο” είναι εθνικών διαστάσεων θέμα ,που συνδέεται με την ίδια την ανάπτυξη της χώρας. Μ΄ αυτήν την έννοια χρειάζεται συνέγερση ευρύτερων δυνάμεων, παραγωγικών, θεσμικών, πολιτών και τέτοιο κλίμα δεν έχουμε ακόμη.
Γ. Καμίνης: «Έχετε δίκιο και αυτό συμφωνεί με τη φράση που χρησιμοποιώ, ότι “ασφάλεια δεν είναι μόνο η αστυνόμευση... Ασφάλεια είναι και άλλα πάρα πολλά πράγματα”. Αυτό, που έχω να σας πω είναι ,ότι ο Δήμος βρίσκεται σε στενή επαφή με τους φορείς της πόλης. Κυρίως με τους οικονομικούς φορείς, αλλά και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Και εκπονούμε ένα πλαίσιο για την αναζωογόνηση της Αθήνας. Όχι νομοθετικό, είναι ένα μεγάλο σχέδιο. Αλλά πρέπει παράλληλα να υπάρξει και η ασφάλεια με την στενή έννοια. Κανένας δε θα έρθει να επενδύσει, κανείς κάτοικος των προαστίων από αυτούς που έφυγαν, δεν θα επιστρέψει στο κέντρο,αν δεν αισθανθεί ότι είναι ασφαλής».
Δημοσιογράφος: Όταν μιλάμε για αστυνόμευση, χρονοδιάγραμμα έχουμε, δηλαδή πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε να εξελίσσονται σχέδια δράσης στο Κέντρο;
Γ. Καμίνης: «Ο υπουργός δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω, εξειδικευμένες δηλώσεις και είμαι υποχρεωμένος να το σεβαστώ αυτό. Αυτό που κατάλαβα είναι ,ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα, ειδικά στο θέμα του παραεμπορίου. Εκεί όπου ο Δήμος είχε διαπιστώσει ότι δεν μπορούσε σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις να καταπολεμήσει ριζικά το παραεμπόριο, τώρα είδα έναν υπουργό πάρα πολύ αποφασισμένο να προχωρήσει δραστικά σε αυτό».
Δημοσιογράφος: Σας είδα στην συνάντηση με τους εμπόρους, και έβλεπα πραγματικά απελπισμένους εμπόρους... Χθες , βγήκε μια έρευνα από τους εμπόρους ,που έλεγε ότι καθημερινά τέσσερις εργατοώρες χαμένες στο κέντρο από διαδηλώσεις και όλα αυτά που ζούμε... Δεν είναι καν θέμα νόμου πλέον, είναι ζήτημα συνεννόησης ευρύτερης με όλα τα κόμματα, με τα συνδικάτα, με φορείς... Σκέφτεται ο Δήμος να αναπτύξει τέτοιου είδους τελικά δυναμική για τέτοια θέματα;
Γ. Καμίνης: «Το πρώτο είναι ότι πάρα πολύ σύντομα θα παρουσιάσω το νομοσχέδιο που εκπόνησε η Επιτροπή. Θέλω προεκλογικά να πάρουν θέση τα πολιτικά κόμματα σε αυτό το πράγμα. Για αυτό το κρατάω προς το παρόν. Αν είναι δυνατόν να ψηφιστεί πάρα πολύ νωρίς στην επόμενη Βουλή. Το δεύτερο είναι ότι και η αστυνομία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι΄ αυτό. Γιατί η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλώσεων στο κέντρο, είναι διαδηλώσεις των 50 και 100 ατόμων. Λοιπόν, εκεί έχει το χρέος η αστυνομία και χωρίς νόμους και χωρίς τίποτα, και μόνο με την Αρχή της Αναλογικότητας, που επιβάλλει το Σύνταγμα, να τους περιορίσει τους ανθρώπους αυτούς στο πεζοδρόμιο και να μην προσφεύγει στην εύκολη για την ίδια λύση, αλλά επώδυνη για όλο το λεκανοπέδιο, να κλείνει το κέντρο...».
Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα κλίμα επιστροφής μεταναστών. Εδώ μπορεί να αναπτυχθεί ουσιαστική πολιτική;
Γ. Καμίνης: «Η επιστροφή των μεταναστών, δυστυχώς, περιλαμβάνει και σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους που είχαν “ριζώσει” εδώ. Έτσι ,βλέπουμε πάρα πολλοί Αλβανοί, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, που είχαν εικοσαετία εδώ, είχαν ενταχθεί κοινωνικά, τα παιδιά τους σπούδαζαν, να γυρίζουν πίσω. Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει μείωση του παράνομου μεταναστευτικού ρεύματος. Αντίθετα δυστυχώς, από στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου που ακούσαμε, το 2011 υπήρξε αύξηση της παράνομης ροής μεταναστών. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της εισροής παράνομων μεταναστών στην Αθήνα δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα...
Δεν το καταλαβαίνουμε ότι η έννομη τάξη που πρέπει να υπερασπιστούμε, είναι η δημοκρατική έννομη τάξη, η οποία δεν ανέχεται να υπερτερούν τα δικαιώματα κανενός πάνω στα δικαιώματα του άλλου. Όλα τα δικαιώματα, είτε είναι το δικαίωμα της διαδήλωσης, είτε είναι το δικαίωμα σεβασμού της προσωπικότητας οποιουδήποτε, έχει κι αυτό τα όριά του. Αυτό πρέπει να μάθουμε. Και να επεκταθώ λίγο σε αυτό. Μάθαμε λόγω αυταρχικών καθεστώτων κ.λ.π, ότι προεξάρχουσα θέση έχουν τα λεγόμενα πολιτικά δικαιώματα, για αυτό βλέπουμε καταχρήσεις και στο δικαίωμα του ασύλου που υπήρχε –και γι αυτό το λόγο αποδυναμώθηκε, λόγω της κατάχρησης– και καταργήθηκε εν μια νυκτί και βλέπουμε τώρα με τις διαδηλώσεις το ίδιο φαινόμενο».
Δημοσιογράφος: Έρχονται εκλογές. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες αβεβαιότητες αλλά και πολύ μεγάλες προκλήσεις. Το κέντρο της Αθήνας είναι πραγματικά διακύβευμα. Πρέπει να είναι στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα:... Έχει ο Δήμος της Αθήνας τέτοιους σχεδιασμούς;
Γ. Καμίνης: «Όπως σας είπα, με την ευκαιρία του θέματος των διαδηλώσεων θα ζητήσω συνάντηση από όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους παρουσιάσω το σχέδιο και φυσικά θα τους θέσω το θέμα του κέντρου της Αθήνας. Είναι ένα θέμα ζωτικό και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Το κέντρο ερημώνει με ραγδαίους ρυθμούς. Και όπως το έχω πει, τι θα γίνει με τη χώρα, με την πρωτεύουσα σε αυτή την κατάσταση. Άλλες πρωτεύουσες, που έχουν φαινόμενα γκετοποίησης, τις έχουν στα περίχωρα της πόλης, στις παρυφές της πόλης. Εδώ “τρώγονται τα σωθικά” του κέντρου της πόλης και των κεντρικών γειτονιών. Δεν είναι αστεία ιστορία. Δηλαδή αν τώρα έχουμε αυτή την εικόνα το βράδυ στην Σταδίου, σκοτεινή και έρημη, του χρόνου τι θα δούμε;..».
Δημοσιογράφος: Η Αθήνα είναι η πόρτα της ανάπτυξης. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, όλοι μας όμως, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πουθενά.
Γ. Καμίνης: «Έτσι είναι. Και γι αυτό πρέπει να αποφύγουμε οποιεσδήποτε αυτοκαταστροφικές τάσεις. Όταν γύρισε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και μου είπε “εσείς γιατί ασχολείστε με το πρόβλημα των διαδηλώσεων;” του είπα “με συγχωρείτε, εσείς είστε και της Αριστεράς. Δεν σκέφτεστε τους εργαζόμενους που χάνουν κάθε μέρα τη δουλειά τους όταν κλείνουν επιχειρήσεις με ραγδαίους ρυθμούς στο κέντρο της Αθήνας; Αυτοί είναι εργαζόμενοι δηλαδή δεύτερης τάξης;” Έστω οι εργαζόμενοι, που χάνουν τις δουλειές τους, αυτό δεν τους απασχολεί;».
Και πρόσθεσε:
«Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Θέλει σχέδιο η πόλη. Σε ό,τι αφορά το Δήμο της Αθήνας, το σχέδιο αυτή την στιγμή το έχουμε, το βελτιώνουμε, το έχω ήδη συζητήσει με τους εμπορικούς φορείς της πόλης και με όλους τους κρατικούς φορείς, θα το συζητήσουμε και τις ΜΚΟ. Θέλει ένα οργανωμένο σχέδιο ,που θα περιλαμβάνει και την αστυνόμευση και την οικονομική αναζωογόνηση, και την προστασία των χειμαζόμενων ομάδων του πληθυσμού, των αστέγων κι αυτά. Όλα μαζί πρέπει να γίνουν. Σας βεβαιώνω, ότι ο Δήμος όσο μπορεί αυτό το κάνει, θα συνεχίσει να το κάνει και θα το κάνει ακόμη καλύτερα».