protashnomou

Την κατοχύρωση του συνταγματικού δικαιώματος στο "συνέρχεσθαι" χωρίς να νεκρώνει διοικητικά, οικονομικά και πολιτιστικά το κέντρο της Αθήνας, προκρίνει η  ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ για τις διαδηλώσεις, που παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης. Για τη σύνταξη της πρότασης, που παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς, συνεργάστηκαν οι κ.κ. Αντ. Μανιτάκης, Ν.Αλιβιζάτος, Μ.Βροντάκης, Γιάννης Κτιστάκης και Θανάσης Τσιούρας.

Κατά την παρουσίαση της πρότασης νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, δήλωσε:

«Παρουσιάζουμε σήμερα την πρόταση νόμου για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», όπως τιτλοφορείται. Μια πρόταση που φιλοδοξεί να λειτουργήσει σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, να αποτελέσει ένα χρήσιμο νομοπαρασκευαστικό εργαλείο και δεύτερον, να συμβάλει στην έναρξη ενός ανοιχτού, ανυπόκριτου και νηφάλιου δημόσιου διαλόγου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κατά μέσο όρο το 2011 πραγματοποιούνταν καθημερινά στην Αθήνα, περίπου τρεις συγκεντρώσεις ή πορείες. Νεκρώνοντας το κέντρο της, όχι μόνο με υπαιτιότητα των διοργανωτών της, αλλά και της αστυνομίας για ατέλειωτες ώρες. Είναι απολύτως λανθασμένη η εντύπωση ότι ο αποκλεισμός του κέντρου της πόλης έχει μόνο οικονομική ή εμπορική διάσταση. Σίγουρα, σε περιόδους οικονομικού βυθίσματος, όπως αυτή που ζούμε, το νεκρό κέντρο δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση για τους επιχειρηματίες και τους χιλιάδες εργαζομένους στην πρωτεύουσα. Παραγνωρίζεται όμως, ότι ο αποκλεισμός του κέντρου σημαίνει και διακοπή κάθε κοινωνικής, πολιτιστικής ή άλλης δημιουργικής δραστηριότητας.

Η σύνθεση της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε, με την προτροπή μου, ως δημάρχου αλλά και πανεπιστημιακού δασκάλου, την πρόταση νόμου, χαρακτηρίζει την επιστημονική εμβέλεια αλλά και την αντιπροσωπευτικότητα των νομικών τάσεων.

Αποτελείται από τον κ. Αντώνη Μανιτάκη, ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από την περασμένη εβδομάδα Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κ. Νίκο Αλιβιζάτο. Τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Μιχάλη Βροντάκη, τον λέκτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Γιάννη Κτιστάκη και τον δικηγόρο και νομικό μου σύμβουλο κ. Θανάση Τσιούρα.

Η πρόταση νόμου που παρουσιάζουμε σήμερα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πρόταση εξειδίκευσης των συνταγματικών προβλέψεων. Είναι λυπηρό ότι από το 1975 που άρχισε να εφαρμόζεται το ισχύον Σύνταγμα, δηλαδή επί 37 χρόνια, δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή ο προβλεπόμενος στο άρθρο 11 του Συντάγματος νόμος.

Ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση της εκκρεμότητας, η παράταση της οποίας θα φαινόταν αδιανόητη σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Να συγκεράσει, δηλαδή, την άσκηση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος με τη μη αναστολή της ζωής της Αθήνας, ως διοικητικού κέντρου της χώρας αλλά και ως κέντρου εμπορικής δραστηριότητας. Για να αποκτήσουν οι υπαίθριες συναθροίσεις και πάλι τη θέση που είχαν στη συνείδηση των Αθηναίων. Ως κορυφαία εκδήλωση της εγρήγορσης των ενεργών πολιτών και όχι ως συνώνυμο της ερήμωσης, της βίας και της καταστροφής.

Ζητούμε από τα κόμματα να τολμήσουν. Και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να μη χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος. Ένας δημόσιος διάλογος, που έτσι άναρχα, επιδερμικά και φορτισμένα, όπως διεξάγεται μέχρι τώρα, μόνο αδικεί και θέτει σε διάφορους κινδύνους το δικαίωμα στο «συνέρχεσθαι».

                                                                      Α Ν Τ Ι Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΘΗΝΑ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ» , Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε στον Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984

«Είμαι θετικός, αλλά ο κ. Καμίνης όφειλε πρώτον να παρουσιάσει το σχέδιο στο δημοτικό συμβούλιο -δεν έχει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου αυτό το σχέδιο- και όχι να κάνει προεκλογική συνέντευξη, γιατί περί αυτού επρόκειτο. Και εκεί, στο δημοτικό συμβούλιο, θα το βελτιώναμε. Γιατί σε ορισμένα σημεία θέλει βελτιώσεις .Για παράδειγμα, λέει ότι πρέπει να παίρνεις άδεια από την αστυνομία. Μα και τώρα ισχύει αυτό. Άλλο που δεν τηρείται. Ανοιχτή συγκέντρωση δεν μπορεί να κάνει κανείς -αν θέλουμε να είμαστε σύννομοι-, χωρίς την άδεια της αστυνομίας. Δεν τηρείται, απλώς. Δεύτερον, για παράδειγμα, η ΕΣΗΕΑ ... Κάνατε μια συγκέντρωση και μια πορεία. Και εγώ, εσείς και κάποιοι άλλοι προβοκάτορες, σπάμε εκατό βιτρίνες.  Ε, θα το πληρώσει η ΕΣΗΕΑ;».

Με ανακοίνωσή της, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με επικεφαλής τον κ. Νίκο Σοφιανό  χαρακτηρίζει την πρόταση Καμίνη «απαράδεκτη».

Τονίζει ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας προκαλούνται από την πρωτοφανή φτώχεια και ανέχεια των λαϊκών στρωμάτων, τον αφανισμό των μικρομάγαζων από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, τη θυσία των ελεύθερων χώρων στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, τη γιγάντωση κάθε είδους εγκληματικών κυκλωμάτων που τρέφονται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, τις κρατικές και παρακρατικές προβοκατόρικες ομάδες που δρουν ασύδοτες. Καλεί εργαζόμενους και νεολαία να ακυρώσουν στην πράξη κάθε αντιλαϊκό σχέδιο και νομοθέτημα.

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ με επικεφαλής την Ελένη Πορτάλιου προέβη στην ακόλουθη δήλωση

Η δημοκρατία στο στόχαστρο του Καμίνη

Ο κ. Καμίνης παρουσίασε σήμερα  πρόταση Νόμου  για τις διαδηλώσεις με την επωνυμία   «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», στην Αθήνα, χωρίς να υπάρξει καμία συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο.

 Η  πρόταση του είναι ενταγμένη σε ένα συνολικότερο  σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Κυβέρνηση και την Τρόικα για τον περιορισμό κάθε δραστηριότητας,  εκδηλώσεων,  συγκεντρώσεων και πορειών, ενάντια στις πολιτικές του μνημονίου, και στα μέτρα καταδίκης και αντίστασης που θα υπάρξουν ιδιαίτερα αμέσως  μετά τις εκλογές.

 Τέτοιες επιλογές μας θυμίσουν τις  δεκαετίες του 60 και του 70 που δοκιμαζόταν η δημοκρατία στη χώρα μας, και τα δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνίας από την καταστολή , την αστυνομική βία και την αυθαιρεσία της εξουσίας.

 Υπάρχει η υποχρέωση από τη Δημοκρατική Αριστερά, που συμμετέχει στο συνδυασμό του κ. Καμίνη, να απαντήσει δημόσια αν καλύπτει πολιτικά μετά και από αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο τον κ. Καμίνη,  διότι οι πολίτες της Αθήνας πρέπει να γνωρίζουν πριν πάνε στη κάλπη. Ο στρουθοκαμηλισμός μόλις τελείωσε .

 Η Ανοιχτή πόλη καλεί  το Δημοτικό συμβούλιο καθώς και  το περιφερειακό συμβούλιο να καταδικάσει τη πρόταση νόμου. Καλεί  τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα σωματεία, να αποδοκιμάσουν τέτοιες πρωτοβουλίες, να μην νομιμοποιήσουν κανένα διάλογο. Μετά την κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν μπορεί να αφαιρεθεί και η δυνατότητα να αντιστεκόμαστε. Καλούμε τέλος κάθε δημοκράτη , κάθε πολίτη αυτής της πόλης, σε λίγες μέρες να στείλει ηχηρό μήνυμα ενότητας και καταδίκης αυτών των πολιτικών.

O Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣIΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ , δήλωσε:

Ο ΚΑΜΙΝΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΞΥΠΝΑΝΕ ΜΝΗΜΕΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

 Πλυντήριο για τα πιο χυδαία εγκλήματα της συγκυβέρνησης Παπαδήμου που την στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θέλει να μετατρέψει το Δήμο της Αθήνας ο Γ.Καμίνης που φόρεσε πηλίκιο φρούραρχου και στρατοδίκη της χούντας. Στη προεκλογική περίοδο στηρίζει τη ρατσιστική τρομολαγνική εκστρατεία αποπροσανατολισμού της οργής του κόσμου με στόχο να στραφεί όχι κατά των υπεύθυνων της συγκυβέρνησης του κεφάλαιου, της ΕΕ, του ΔΝΤ αλλά κατά των κατατρεγμένων μεταναστών. Από πότε ο ρόλος του Δημάρχου είναι  αυτός του κυνηγού κεφαλών των μεταναστών, των αριστερών, των εργατών και των φοιτητών;           Συμπλήρωμα στη ρατσιστική πολιτική των  στρατοπέδων  συγκέντρωσης ναζιστικού τύπου είναι το νομοσχέδιο Καμίνη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων της αριστεράς, του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και των κινημάτων αντίστασης.

Ο Συνήγορος του Χρυσοχοίδη διάλεξε τη μέρα που οι πρυτανικές αρχές τελώντας  σε διατεταγμένη  υπηρεσία  κήρυξαν λόκ-άουτ στην Νομική για να διευκολύνουν τα ΜΑΤ του Χρυσοχοίδη να προχωρήσουν στην ρατσιστική επιχείρηση σκούπας κατά των μεταναστών με παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι προκλητικό ότι ο  λόγος που επικαλέστηκαν είναι η εξαγγελία εκδηλώσεων των φοιτητών κατά των μέτρων Χρυσοχοίδη και των νεοναζιστικών επιθέσεων. Από την εποχή της χούντας έχουμε να δούμε τέτοιου τύπου χυδαίες συνεργασίες πρυτάνεων και Δημάρχων  με την Αστυνομία. Πρωτοφανής κίνηση που θυμίζει «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του Παπαδόπουλου.

Με τις υστερικές κραυγές στήριξης του Σαμαρά, του Καρατζαφέρη και την συμμετοχή των νεοναζί της Χρυσής Αυγής με  επιθέσεις όπως αυτή κατά των φοιτητών του Φυσικού που πραγματοποιούσαν συνέλευση , αυτός ο συνασπισμένος βρόμικος πολιτικός συρφετός  των μαύρων συμφερόντων επιδιώκει να «ανακαταλάβει τη πόλη» όπως διατυμπανίζει. Από ποιους άραγε;

Στο στόχαστρο είναι τα εκατομμύρια των εργαζόμενων που αντιστέκονται στα Μνημόνια, στις περικοπές μισθών και συντάξεων , στα κλεισίματα νοσοκομείων όπως το Γενικό Πατησίων. Αντιστέκονται στις απολύσεις όπως αυτές στο ΔΟΛ κατά της συνδικαλίστριας Γ.Σακελλαρίου. Το συγκρότημα άλλωστε  πρωτοστατεί σε επιθέσεις  κατά του ασύλου και των μεταναστών ενώ το ΒΗΜΑ είχε προαναγγείλει το λόκ-άουτ!

Την ώρα που οι υπηρεσίες του Δήμου ρημάζουν μαζί με τα νοσοκομεία της πόλης ο Καμίνης συμμετέχει στη μαύρη ρατσιστική εκστρατεία των κραυγών του Λοβέρδου περί υγειονομικής βόμβας…των μεταναστών της πόλης. Είναι συνένοχοι στο έγκλημα της διάλυσης της δημόσιας υγείας με το κλείσιμο νοσοκομείων και τη διάλυση δομών για εξαρτημένους, ψυχικά ασθενείς και  άστεγους. Αποτελούν οι ίδιοι βόμβα και απειλή για τα δικαιώματα όλων.

 Όσο για το άθλιο νομοσχέδιο είναι ένα κακέκτυπο των απαγορεύσεων που επέβαλε η Αστυνομία κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και απέναντι στις οποίες έχουν ξεσηκωθεί τα συνδικάτα και πρόσφατα το κίνημα «καταλάβετε τη Γουόλ Στρήτ. Ο Καμίνης ως σκυλάκι που γλύφει τα πόδια των Τροϊκανών δεν θα μπορούσε μετά την στήριξη που έδωσε στα Μνημόνια να μην προτείνει και την ίδια έκτασης καταστολής που επιβλήθηκε αλλού, χωρίς χημικά βέβαια(!), αλλά με άλλα «πρόσφορα μέσα»  όπως έχει κατά καιρούς υποστηρίξει (κανόνια νερού) και γιατί όχι πλαστικές σφαίρες σαν κι αυτές που έριξε πρόσφατα η Αστυνομία στην Ισπανία κατά των απεργών.

Όσο για τα άλλα μέτρα παρεμπόδισης των διαδηλώσεων  και τις απειλές για τους οργανωτές ότι πρέπει να κάνουν καθημερινά δηλώσεις νομιμοφροσύνης για να πάρουν άδεια θα έπρεπε να ξέρει ότι δεν θα του κάνουμε τη χάρη, ούτε σε αυτόν, ούτε στους μεγαλοεργοδότες που έρχεται να τους υποστηρίξει τόσο πρόθυμα. Αναθέτει ρόλο σερίφη στον εαυτό του  όταν ζητάει με  δικιά του γνώμη(!) να γίνεται η οποιαδήποτε διάλυση των διαδηλώσεων.

Ο Γ.Καμίνης είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει μαζί με το Παπαδήμο και την υπόλοιπη συμμορία εγκληματιών που ληστεύουν τους μισθούς των εργαζομένων, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα αποθεματικά των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων που τα «κούρεψαν» για να ξεπληρώσουν τους διεθνείς και ντόπιους απατεώνες Τραπεζίτες. Μέχρι πότε  η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι-Πράσινοι θα σφυρίζουν αδιάφοροι για τις επικίνδυνες επιλογές Καμίνη; Οι προδοσίες και τα ξεπουλήματα για όσους είχαν άλλες προσδοκίες από το Καμίνη δεν μετράνε, αλλά μετράνε μόνο τα καλοπληρωμένα πόστα εξουσίας στον Δήμο;

Είναι ώρα να πάρουμε τη σκούπα ενάντια στα πραγματικά πολιτικά σκουπίδια που κάνουν την ατμόσφαιρα να θυμίζει χούντα και ναζισμό πριν ολοκληρώσουν την εγκληματική επίθεση κατά των δημοκρατικών ελευθεριών. Τις χρειαζόμαστε για να τους ανατρέψουμε, να τους διώξουμε μια ώρα αρχύτερα! 

Αγωνιζόμαστε ασυμβίβαστα για την διαγραφή του χρέους, για την εθνικοποίηση των Τραπεζών χωρίς αποζημίωση κάτω από εργατικό έλεγχο, για την απαγόρευση των απολύσεων, για να καταργηθούν τα χαράτσια, για έχουν οι δημότες υπηρεσίες αξιοπρεπείς και όχι να καταντήσουν φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αγωνιζόμαστε για την νομιμοποίηση των μεταναστών, για άσυλο στους πρόσφυγες, για να μας αδειάσουν τη γωνία οι νεοναζιστικές συμμορίες που έχουν τη κάλυψη της ΕΛΑΣ για πογκρόμ στις γειτονιές.

Γι αυτούς  τους στόχους θα διαδηλώνουμε, θα κάνουμε  καταλήψεις και απεργίες και δεν θα ζητάμε άδεια ούτε από εσάς, ούτε από τους ταξίαρχους φίλους σας, κύριε Καμίνη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 5 Απρίλη, ο φρούραρχος Καμίνης πρέπει να απολογηθεί!

Ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ  ΠΡΑΣΙΝΩΝ Τάσος Κρομμύδας δήλωσε:

 Φοβόμαστε πως η πρόταση απαντά σε ένα λάθος ερώτημα σε μια λάθος στιγμή.

 Θεωρούμε αποπροσανατολιστικό το να χρεώνεται στις διαδηλώσεις τόσο σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τα δεινά του πολύπαθου κέντρου και εντελώς ακατάλληλο το χρόνο που ανοίγει η συζήτηση. Τα προβλήματα της πόλης είναι ευρύτερα και πιο σύνθετα. Ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια είναι σχεδόν αποκλειστικά αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, των εγκληματικών κυβερνητικών πολιτικών ύφεσης και οριζόντιας λιτότητας, αλλά και των πρωτοβουλιών για εμπορικά συγκροτήματα και διοικητικά κέντρα στα προάστια, που αφαιρούν δραστηριότητες από το κέντρο της πόλης ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση με το ΙΧ. Απαράδεκτη είναι επίσης η τακτική της αστυνομίας να κλείνει προληπτικά τους κεντρικούς σταθμούς του μετρό κάθε φορά που υπάρχει διαδήλωση.  Τα τελευταία άλλωστε χρόνια, αποτελούν μάλλον την εξαίρεση οι περιπτώσεις μικρών διαδηλώσεων με δυσανάλογα προβλήματα στη ζωή της πόλης, ενώ ο κανόνας ήταν συγκεντρώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Η ΔΡΑΣΗ για τις διαδηλώσεις

 H Δράση με αφορμή την πρόταση νόμου που έθεσε σε διάλογο ο δήμαρχος Αθηναίων για τις "Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις" χαιρετίζει την πρόταση, συγχαίρει τον κ. Καμίνη για την πρωτοβουλία του και επισημαίνει τα ακόλουθα:

. η νομοτεχνικά άρτια πρόταση νόμου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έρχεται με καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, για την οποία αποκλειστικά υπαίτιο είναι το άτολμο κομματικό σύστημα.

• η έλλειψη θεσμικού πλαισίου που να διέπει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την υποβάθμιση της πόλης και τη σταδιακή απονέκρωσή της.

 • η κυβέρνηση Παπαδήμου μεταξύ των εκατοντάδων ντροπιαστικών ρουσφετολογικών τροπολογιών που προωθούν λάθρα οι συνιστώσες της για την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών συμφερόντων τους θα μπορούσε να υιοθετήσει πριν απ΄τις επικείμενες εκλογές την προτεινόμενη από το δήμαρχο Αθηναίων ρύθμιση.

Σε αντίθεση με τους υποστηρικτές του χάους και του μπάχαλου η Δράση θεωρεί ότι ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως το προτεινόμενο θα εξισορροπήσει κατά το βέλτιστο τρόπο τα συγκρουόμενα δικαιώματα και θα αναδείξει το ουσιαστικό τους περιεχόμενο.

Δήλωση  ΥΠΟΥΡΓΟΥ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  &  ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ  κας. Άννας Διαμαντοπούλου

Κάνει αυτό που γίνεται σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου, από το Παρίσι, την Στοκχόλμη και το Βερολίνο. Δεν μπορεί σε καμία πόλη και σε καμία πρωτεύουσα να γίνονται διαδηλώσεις χωρίς να ενημερώνεται ο Δήμαρχος, χωρίς να ενημερώνεται η Δημοτική Αρχή, ώστε να λαμβάνει τα μέτρα της. Και μάλιστα στις περισσότερες πρέπει να σας πω νομίζω ότι το λέει ο κ. Καμίνης, πρέπει να ορίζεις και τον εκτιμώμενο αριθμό ατόμων, για να σου πουν και πώς να κάνεις την διαμαρτυρία. Θεωρώ δε και την βρίσκω εξαιρετικά σωστή και μια πρόταση η οποία άργησε πάρα πολύ και κακώς που δεν την φέραμε όλα αυτά τα χρόνια εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι άμεσα, μπορούν να το ψηφίσουνε τα κόμματα και αυτή την βδομάδα. Δηλαδή να αφήσει η Κυβέρνηση κάτι σημαντικό σ’ αυτό που θα δώσει άλλη δυνατότητα στην Αθήνα και αναπτυξιακή.

Δήλωση Πάνου Μπεγλίτη βουλευτή ΠΑΣΟΚ

Η πρωτοβουλία, η πολιτική πρωτοβουλία του δημάρχου της Αθήνας, έρχεται να θυμίσει το μεγάλο έλλειμμα, το πολιτικό έλλειμμα που έχουμε ως πολιτικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, δεν έχουμε ακόμη δημιουργήσει ή ψηφίσει έναν εφαρμοστικό νόμο κατ’ επιταγή του συντάγματος. Άρα, εδώ υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη όλων. Δεύτερη παρατήρηση, ρύθμιση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση παρεμπόδιση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θα έλεγα το αντίθετο. Ρύθμιση σημαίνει, κατά την άποψη μου, αναζήτηση της κοινωνικής ισορροπίας μέσα από την ευρύτερη δημοκρατική συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας. Από ‘κει και πέρα, νομίζω ότι όλοι πρέπει με ευθύνη να τοποθετηθούμε θετικά απέναντι σ’ αυτήν την πρωτοβουλία, να βρούμε έναν κοινό τόπο, γιατί παράλληλα με την υπεράσπιση, κι αυτό πρέπει να το τονίσουμε, των κοινωνικών δικαιωμάτων. Είμαστε ασφαλώς όλοι, δεν το αμφισβητώ, υπέρ του σεβασμού των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και των εργαζομένων. Παράλληλα, όμως, πρέπει να δούμε και να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον, το εθνικό συμφέρον, την εθνική οικονομία, την, θα έλεγα, ιδία την Αθήνα, τους ίδιους τους πολίτες. Άρα, λοιπόν, πρέπει, χωρίς να αναζητούμε προσχήματα, να συνεργαστούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να κάνουμε πράξη αυτήν την πρωτοβουλία.

Δήλωση Ευάγγελου Αντώναρου Βουλευτή ΝΔ 

Είμαι υπέρ της πλήρους κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων που προβλέπονται από το σύνταγμα. Αλλά είναι αλήθεια ότι σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τις διαδηλώσεις στο κέντρο των πόλεων. Δεν είναι δυνατόν ακόμη και πεντακόσιοι και εξακόσιοι άνθρωποι να κατεβαίνουν και να κλείνουν το κέντρο  τρεις  -τέσσερις – πέντε φορές.

Δήλωση κ. Π. Σκουρλέτη από Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  για την πρόταση νόμου για τις πορείες

 Όταν πας να προωθήσεις ρυθμίσεις που άπτονται συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, πρέπει κανείς να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Διότι, κινδυνεύεις καμιά φορά να τα ακυρώσεις. Πολύ, δε, περισσότερο όταν η συγκυρία, το timing που λέμε στην νεοελληνική, αυτά πάνε να γίνουν σε μια στιγμή που υπάρχει μια σκληρότατη κοινωνική σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς που εφαρμόζουν τη μνημονιακή πολιτική και στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής και την αρνείται. Άρα, δεν νομίζω ότι είναι και ο ποιο κατάλληλος αυτή τη στιγμή χρόνος. Πολύ δε περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια, που γίναμε μάρτυρες διαδηλώσεων και πορειών, όχι πενήντα και εκατό ανθρώπων αλλά εκατοντάδων χιλιάδων. Μου φαίνονται δε ορισμένες ρυθμίσεις, απ΄ όσο έχω δει, και λίγο επικίνδυνες. Όπως για παράδειγμα, το εάν συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης επεισόδια, τότε τις επιπτώσεις και τις ευθύνες γι’ αυτά τα επεισόδια θα τις έχει ο διοργανωτής. Νομίζω ότι είναι βούτυρο στο ψωμί όλων αυτών, παρακρατικών ή και ακραίων στοιχείων, που πολλές φορές αξιοποιούν κοινωνικές διαμαρτυρίες, ουσιαστικά για να δημιουργήσουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Άρα, λοιπόν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μακριά από κατασταλτικές πρακτικές και αυταρχικές αντιλήψεις.

Ημερομηνία: 
Δευ, 02/04/2012 - 14:55
ΣυνημμένοΜέγεθος
protash_nomou.pdf126.78 KB

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.