flash

Στην πρόταση νόμου για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH και τους δημοσιογράφους Γιώργο Κύρτσο και Αγγελική Σπανού.   

Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ: Νομίζετε ότι θα υπάρξει μια συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ώστε να κινηθούμε για τις διαδηλώσεις προς την κατεύθυνση που περιγράφετε;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Το ελπίζω κ. Κύρτσο, ότι θα υπάρξει μια συμμαχία του αυτονόητου και της κοινής λογικής πλέον. Γιατί εδώ πέρα μιλάμε για την κοινή λογική. Νομίζω ότι το κέντρο της Αθήνας έχει υποφέρει από αυτή την κατάσταση. Δεν υπερασπίζομαι καμία Δημοκρατία του καναπέ. Οι άνθρωποι πρέπει να βγουν στον δρόμο, πρέπει να διαδηλώσουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οι υπόλοιπες λειτουργίες της πόλης να σταματήσουν. Αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, αυτό πρέπει πια να το υπερασπιστούμε. Δεν επιτρέπεται να νεκρώνει η πόλη, δεν επιτρέπεται να κλείνουν επιχειρήσεις, να απολύονται άνθρωποι, να μένουν στον δρόμο γιατί; Γιατί πρέπει50-100-200 νοματαίοι, ντε και καλά να διαδηλώσουν. Και μου φαίνεται ότι έτσι όπως γίνεται ακριβώς αυτό το πράγμα, ουδείς καταλαβαίνει ποιος διαδηλώνει και με ποιο αίτημα.

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Πρακτικά μπορείτε να μας το περιγράψετε;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Όπως κάθε δικαίωμα πρέπει να υπάρχει μια ευθύνη στην άσκηση του. Θα πρέπει εκείνοι που αναλαμβάνουν την οργάνωση μιας διαδήλωσης, 24 ώρες πριν, να απευθύνονται στην αστυνομία και να το γνωστοποιούν. Οι διοργανωτές θα πρέπει να αναλάβουν να περιφρουρήσουν την διαδήλωση τους. Μέχρις ενός σημείου φυσικά. Όσο μπορούν. Και από εκεί και πέρα αυτοί θα είναι και οι συνομιλητές με την αστυνομία, εάν τυχόν υπάρξουν έκτροπα. Αυτοί μπορούν να ζητήσουν και την παρουσία εισαγγελέως, αυτοί μπορούν να απαιτήσουν κι από την αστυνομία να περιορίσει τους αντιδιαδηλωτές. Οπότε υπάρχει και κάποια ευθύνη σε αυτό το δικαίωμα χωρίς, το επαναλαμβάνω, να διαταράσσεται η άσκηση του δικαιώματος. Μας περιμένει μια δύσκολη εποχή, πάρα πολύ δύσκολη, δυσκολότερες μέρες από αυτές που έχουμε ζήσει. Θα έχουμε πάρα πολλές διαδηλώσεις στην Αθήνα και πρέπει να μην παραλύσει η πόλη. Δεν μιλάω για τις μεγάλες διαδηλώσεις, που κι αυτές όμως έχουν συγκεκριμένους φορείς ως διοργανωτές. Κι αυτοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της περιφρούρησης της διαδήλωσης. Κι όταν βλέπουν ότι έχουν παρεισφρήσει στοιχεία τα οποία απειλούν να εκτρέψουν την διαδήλωση από τον ειρηνικό σκοπό της, να ειδοποιούν την αστυνομία.

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις των μικρών συγκεντρώσεων, θα υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση, θα υπάρχει υποχρεωτική περιφρούρηση και θα γίνονται ας πούμε στο πεζοδρόμιο;

ΓΚ: Θα πρέπει να υπάρχει μια προηγούμενη ενημέρωση. Μα αυτό το επιβάλλει η αρχή της αναλογικότητας. Θα πρέπει παράλληλα να έχουν το δικαίωμα οι άλλοι άνθρωποι να κυκλοφορήσουν στην πόλη. Να κάνουν τις δουλειές τους. Τα δικαιώματα, ξέρετε, υπάρχουν για όλους και πρέπει να κατοχυρώνονται και να ασκούνται από όλους. Προσέξτε κάτι. Εάν πάρει την ευθύνη κάποιος να καλέσει σε διαδήλωση χωρίς να έχει τηρήσει κάποιες προϋποθέσεις, χωρίς να το έχει γνωστοποιήσει, αναλαμβάνει την ευθύνη του. Γιατί εάν προκληθούν εκ των υστέρων ζημιές, θα πρέπει να αποδείξει ότι αυτός είχε κάνει ό,τι μπορούσε, για να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

ΔΗΜ: Τώρα ας πάμε στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Κινείται κάτι τώρα με τον κ. Χρυσοχοίδη με εσάς ή θα έχουμε έναν κύκλο προεκλογικής δραστηριοποίησης, εξαγγελία κάποιων σχεδίων και θα φτάσουμε πάλι στο σημείο μηδέν;

ΓΚ: Ελπίζω πως δεν θα συμβεί το δεύτερο, κ. Κύρτσο. Κάτι έχει αρχίσει και κινείται .Βέβαια, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, μια μακρά περίοδος αδράνειας πρέπει να καλυφθεί με κινήσεις οι οποίες γίνονται πάρα πολύ γρήγορα. Ελπίζω να μην είναι βεβιασμένες. Πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχεδιασμό και πρέπει επιτέλους να συμβεί και ό,τι λέω και για τις διαδηλώσεις. Δηλαδή πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Δεν επιτρέπεται το βάρος που επωμίζεται, κυρίως η Αθήνα, να συνεχίσει να το επωμίζεται μόνη της. Και δεν επιτρέπεται οι τοπικοί άρχοντες, είτε Περιφερειάρχες, είτε Δήμαρχοι, να μην συμμεριστούν αυτό το γεγονός. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και είναι ένα βάρος που πρέπει να το μοιραστούμε όλοι. Πρέπει να γίνουν κέντρα υποδοχής και κέντρα φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Γιατί χωρίς να γίνει αυτό, δεν βλέπω πως θα λυθεί το τεράστιο πρόβλημα, που είναι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Ημερομηνία: 
Τρι, 03/04/2012 - 11:05

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.