mail

Αποσπάσματα από τη συζήτηση στην εκπομπή «Πρώτη γραμμή» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ με τους δημοσιογράφους κ.κ. Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου ,στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Ευάγγελος Αντώναρος και ο εκπρόσωπος τύπου του Συνασπισμού, κ. Πάνος Σκουρλέτης.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Θα δούμε και τον δήμαρχο Αθηναίων, τον κ. Καμίνη, που έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική  πρόταση νόμου, για τις πορείες. Κύριε δήμαρχε, μπορείτε να μας πείτε με δύο λόγια την πρότασή σας;

 

 ΛΥΡΙΤΖΗΣ:Και να σας πω ότι άκουσα χθες μια κεντρική κριτική , για καθίστε ρε παιδιά, ο δήμαρχος θα αποφασίζει αν θα διαδηλώνουμε ή όχι και πώς θα διαδηλώνουμε και από πού θα διαδηλώνουμε και όλα τα σχετικά; Θα είναι συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα, καθορίζεται από τους νόμους και είναι στις ελευθερίες και στα δικαιώματα των πολιτών.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Κάτσε αν δούμε τι λέει πρώτα, περίμενε, με το δικαίωμα, αμέσως…

 

ΚΑΜΙΝΗΣ: Ο δήμαρχος δεν αποφασίζει γι’ αυτό. Αλλά αποφάσισα - και ήδη προεκλογικά είχα δεσμευτεί για αυτό - ότι θα αναλάβω πρωτοβουλία να συγκροτήσω μία επιτροπή από νομομαθείς, η οποία θα εκπονούσε ένα πρόπλασμα νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Να θυμίσω, απλώς, ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να ρυθμίζει αυτό το δικαίωμα, προκειμένου να μπορεί να ασκείται από κοινού. Δυστυχώς το πολιτικό μας σύστημα με μια στρεβλή λογική πολιτικού κόστους, εδώ και 37 χρόνια, δεν έχει καταφέρει να ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι πως πρέπει να ξέρουμε ότι το δικαίωμα σήμερα διέπεται από χουντικό διάταγμα του 1971, ακριβώς γιατί δεν μεσολάβησε νόμος από δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Πάμε στην πρότασή σας, κύριε δήμαρχε, δεν θα έχουμε χρόνο, είμαστε πολλοί και δεν έχουμε χρόνο να μιλήσουμε όλοι, πάμε στην πρότασή σας, τι λέει.

 

ΚΑΜΙΝΗΣ:Πρώτα απ’ όλα η πρόταση ουσιαστικά περιλαμβάνει ρυθμίσεις, οι οποίες ισχύουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Και ουσιαστικά αφορά τις μικρές διαδηλώσεις των πενήντα και εκατό ατόμων. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Δεν επιτρέπεται να κλείνει τρείς και τέσσερις και πέντε φορές το κέντρο της πόλης, να υποφέρουν όλοι από διαδηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν παράλληλα να διεξάγονται σ’ ένα τμήμα του οδοστρώματος ή του πεζοδρομίου και να ασκούν όλοι τα δικαιώματά τους.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Μικρές διαδηλώσεις, λοιπόν, σε μικρό κομμάτι του δρόμου ή στο πεζοδρόμιο. Οι μικρές διαδηλώσεις μιλάμε, πενήντα, εκατό, διακόσα άτομα.

 

ΚΑΜΙΝΗΣ.: Οι μικρές διαδηλώσεις. Φυσικά, δεν μιλάμε για τις μεγάλες διαδηλώσεις. Αλλά και οι μεγάλες διαδηλώσεις στις οποίες μας καλούν κάποιοι φορείς, κι αυτοί οι φορείς θα πρέπει να αυτοοργανωθούν και να αναλάβουν κάποιες ευθύνες. Θα πρέπει να ειδοποιούν. Δεν λέω να ζητούν άδεια, όπως ισχύει σε πάρα πολλές άλλες πόλεις, αλλά να το γνωστοποιούν.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Να ειδοποιούν πόσο διάστημα πριν, γιατί στην Ισπανία, για παράδειγμα, για να κάνεις εικοσιτετράωρη…

 

ΚΑΜΙΝΗΣ:Εικοσιτέσσερις ώρες πριν.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:…πρέπει να έχεις εφτά μέρες πριν προειδοποιήσει. Εδώ τι λέτε εσείς, μια μέρα πριν;

 

Γ.Κ: Κάποια λίγα εικοσιτετράωρα πριν να έχουν ειδοποιήσει που θα καλέσουν για διαδήλωση, αν θα είναι κινητή, τι ώρα θα γίνει κ.λ.π. Και οι άνθρωποι αυτοί να αναλάβουν την ευθύνη της διοργάνωσής της.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Αυτονόητα πράγματα δηλαδή.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:Κύριε Σκουρλέτη, τι λέτε;

 

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:Κοιτάξτε να δείτε, όταν πας να ρυθμίσεις συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, πρέπει κανείς να είναι πάρα πολύ προσεκτικός, διότι κινδυνεύεις καμία φορά να τα ακυρώσεις. Πολύ δε περισσότερο, όταν η συγκυρία, το “timing”, που λέμε στη νεοελληνική, αυτά πάνε να γίνουν σε μια στιγμή που υπάρχει μια σκληρότατη κοινωνική σύγκρουση ανάμεσα σ’ αυτούς που εφαρμόζουν τη μνημονιακή πολιτική και στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής και την αρνείται. Άρα, δεν νομίζω ότι είναι και ο πιο κατάλληλος αυτή τη στιγμή χρόνος. Πολύ δε περισσότερο, που τα τελευταία δύο χρόνια, γίναμε μάρτυρες διαδηλώσεων και πορειών όχι πενήντα και εκατό ανθρώπων, αλλά εκατοντάδων χιλιάδων. Μου φαίνονται δε ορισμένες ρυθμίσεις, απ’ όσο έχω ενημερωθεί, και λίγο επικίνδυνες. Όπως, για παράδειγμα, το εάν συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης επεισόδια, τότε τις επιπτώσεις και τις ευθύνες για τα επεισόδια αυτά θα τις έχει ο διοργανωτής. Νομίζω ότι είναι «βούτυρο στο ψωμί» όλων αυτών, παρακρατικών ή και ακραίων στοιχείων που πολλές φορές αξιοποιούν κοινωνικές διαμαρτυρίες ουσιαστικά για να δημιουργήσουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, για να τις υπονομεύσουν.

 

ΚΑΜΙΝΗΣ.:Πρέπει να απαντήσω σ’ αυτά. Σας παρακαλώ τον λόγο.

 

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:Άρα, λοιπόν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

 

ΚΑΜΙΝΗΣ.:Εδώ πρέπει να λεχθούν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι επέλεξα αυτή τη στιγμή να δώσω στη δημοσιότητα ένα νομοσχέδιο το οποίο ήταν έτοιμο εδώ και δύο μήνες, απλώς γιατί αρχίζει η προεκλογική περίοδος και πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση. Επίσης, είναι εύλογο να προβλέψουμε ότι τους επόμενους μήνες, για να μην πω χρόνια, θα υπάρχουν διαδηλώσεις και πορείες στη χώρα και κυρίως στην Αθήνα. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, αυτό το δικαίωμα πρέπει να ρυθμιστεί γιατί δεν επιτρέπεται να νεκρώσει η πόλη. Όλα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Και οι άνθρωποι να διαμαρτύρονται αλλά και η πόλη να λειτουργεί.

 

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:Εάν δεν έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις βέβαια, κύριε δήμαρχε, από την οικονομική κρίση δεν θα νεκρώσει η χώρα.

 

ΚΑΜΙΝΗΣ:Είναι εσφαλμένο αυτό που ελέχθη, ότι καθιστούμε αυτομάτως υπεύθυνους τους οργανωτές. Οι οργανωτές οφείλουν να γνωστοποιούν. Οφείλουν, εφόσον πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξουν επεισόδια, να ζητήσουν και την παρουσία εισαγγελέα και οφείλουν να λάβουν και κάποια στοιχειώδη μέτρα περιφρούρησης.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Και η αστυνομία, κ. δήμαρχε, τι ρόλο θα παίζει;

 

ΚΑΜΙΝΗΣ:Εφόσον τα κάνουν αυτά, δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη. Ας διαβάσουμε προσεκτικά αυτά τα σχέδια ρυθμίσεων και ας κάνουμε μια νηφάλια συζήτηση.  

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Πάμε να ακούσουμε τα δύο μεγάλα κόμματα. Κύριε Αντώναρε, τι λέτε;

 

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ:Αυτή είναι μια ρύθμιση την οποία είχαμε προσπαθήσει κι εμείς, ως κυβέρνηση της ΝΔ, δεν θέλω να κάνω… παρελθοντολογία. Νομίζω ο συνάδελφος μου, ο τότε συνάδελφος μου στην κυβέρνηση, ο Βύρων Πολύδωρας, το είχε προτείνει, με ανάλογες ρυθμίσεις, όχι ακριβώς αυτές που προτείνει ο κύριος δήμαρχος.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Δεν το κάνατε, κ. Αντώναρε, γιατί είχατε αντιδράσεις;

 

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ:Γιατί ακριβώς οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολύ μεγάλες και θυμάστε ότι είχαμε λίγους βουλευτές. Δεύτερον, θέλω να πω το εξής, δεν είναι δυνατόν πραγματικά να κλείνει συνεχώς το κέντρο της πόλης. Εγώ κινούμαι πολύ στο κέντρο της πόλης και δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, με απίθανες οικονομικές συνέπειες πράγματι…

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Μα τι, κ. Αντώναρε, ο κόσμος τρελάθηκε και βγαίνει στους δρόμους; 

 

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ:Δεν είπα αυτό σε καμία περίπτωση. Εγώ δεν αμφισβητώ σε κανένα το δικαίωμα να διαδηλώσει. Αλλά δεν…

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:Υπάρχει πάντα το «αλλά» όμως…

 

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ:Να σας πω το εξής, δεν είναι δυνατόν ακόμη και πεντακόσιοι και εξακόσιοι άνθρωποι να κατέβουν, γιατί οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι μικρές διαδηλώσεις και αυτό φαίνεται, γνωστό είναι, με γυμνό οφθαλμό, να κλείνουν τρεις, τέσσερις, πέντε φορές το κέντρο. Και η αστυνομία με έναν υπερβάλλοντα ζήλο μερικές φορές, ο οποίος…

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:Μήπως όμως έτσι «ανοίγει την πόρτα»…υπάρχει μια ανησυχία, σου λέει εντάξει, όχι και εκατό άνθρωποι να κλείσουμε, αλλά μήπως έτσι «ανοίγουμε την πόρτα» και σιγά - σιγά …

 

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Εγώ είμαι υπέρ της πλήρους κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Αλλά είναι αλήθεια ότι σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τις διαδηλώσεις στο κέντρο των πόλεων.

 

ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:Καταρχήν, πιστεύω ότι η πρωτοβουλία, η πολιτική πρωτοβουλία του δημάρχου της Αθήνας, έρχεται να θυμίσει το μεγάλο έλλειμμα, το πολιτικό έλλειμμα που έχουμε ως πολιτικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, δεν έχουμε ακόμη δημιουργήσει ή ψηφίσει έναν εφαρμοστικό νόμο κατ’ επιταγή του Συντάγματος. Άρα, εδώ υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη όλων. Δεύτερη παρατήρηση:ρύθμιση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση παρεμπόδιση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θα έλεγα το αντίθετο. Ρύθμιση σημαίνει, κατά την άποψη μου, αναζήτηση της κοινωνικής ισορροπίας μέσα από την ευρύτερη δημοκρατική συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας. Από ‘κει και πέρα, νομίζω ότι όλοι πρέπει με ευθύνη να τοποθετηθούμε θετικά απέναντι σ’ αυτήν την πρωτοβουλία, να βρούμε έναν κοινό τόπο, παράλληλα με την υπεράσπιση, κι αυτό πρέπει να το τονίσουμε, των κοινωνικών δικαιωμάτων. Είμαστε ασφαλώς όλοι, δεν το αμφισβητώ, υπέρ του σεβασμού των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και των εργαζομένων. Παράλληλα, όμως, πρέπει να δούμε και να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον, το εθνικό συμφέρον, την εθνική οικονομία, θα έλεγα, την ιδία την Αθήνα, τους ίδιους τους πολίτες. Άρα, λοιπόν, πρέπει, χωρίς να αναζητούμε προσχήματα, να συνεργαστούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να κάνουμε πράξη αυτήν την πρωτοβουλία.

Ημερομηνία: 
Τρι, 03/04/2012 - 17:00

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.