Οι καθημερινές αποκαλύψεις, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στους οίκους ανοχής, φέρνουν με δραματικό τρόπο και πάλι στην επικαιρότητα την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, για την ανάγκη ρεαλιστικότερης νομικής αντιμετώπισης των όρων λειτουργίας τους. Το ισχύον νομικό καθεστώς, λόγω της ανεφάρμοστης και εν γένει υποκριτικής αυστηρότητάς του, έχει προκαλέσει την ανεξέλεγκτη και παράνομη λειτουργία τους. Ο δήμαρχος Αθηναίων εγκαίρως έχει καταθέσει στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς τη νομοθετική πρότασή του, προκειμένου να καταργηθούν ρυθμίσεις που εμποδίζουν την ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος λειτουργίας των οίκων ανοχής. Δυστυχώς, ο φόβος του πολιτικού κόστους και η πολιτική αδράνεια που προκαλεί, είναι η βασική αιτία για τη διαιώνιση μιας κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες συμπολίτες μας.
Στοιχεία για τους παράνομους-εν λειτουργία- οίκους ανοχής στην Αθήνα εξέδωσε με σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων.
Υπολογίζεται ότι στα όρια του δήμου Αθηναίων λειτουργούν σήμερα, παράνομα, τουλάχιστον 315 οίκοι ανοχής.
Το έτος 2011, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, μετά από συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία που είναι αρμόδια για τον έλεγχο, εξέδωσαν αποφάσεις για τη σφράγιση 87 τέτοιων οικημάτων, σφραγίστηκαν 82, ενώ χρειάστηκε να γίνουν και 196 επανασφραγίσεις κτιρίων.
Όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, οι διαπιστώσεις δεν αρκούν και ότι η υποκριτική και εν τέλει ανεφάρμοστη αυστηρότητα του ισχύοντος νομικού πλαισίου, έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή κανένας οίκος ανοχής στα όρια του δήμου Αθηναίων, να μη λειτουργεί με νόμιμη άδεια.
Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Η πρόταση της δημοτικής αρχής κατατέθηκε στην κυβέρνηση, και ζητήθηκε η υιοθέτησή της, ως η μόνη που με ρεαλιστικό τρόπο αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, προβλέπεται μείωση στα 100 από τα 200 μέτρα της απαιτούμενης απόστασης από ευαίσθητα σημεία (σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, νοσηλευτικά ιδρύματα, αθλητικά κέντρα, βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές και ναούς), μετακυλίεται και στον ιδιοκτήτη του κτιρίου η ευθύνη για την παράνομη λειτουργία, ενώ προτείνεται και η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και της παροχής νερού, σε περίπτωση λειτουργίας ενός οίκου ανοχής χωρίς άδεια.