Τη λειτουργία του Κόμβου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το σχεδιασμό Κέντρων Ένταξης Τοξικοεξαρτημένων και την υλοποίηση προγράμματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων και Ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, προανήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, με θέμα «18μήνες Δικαίωμα στην πόλη-Ο απολογισμός, το σχέδιο, οι προσδοκίες».
Είμαι εδώ σήμερα μπροστά σας για να θυμηθούμε τι κάναμε 18 μήνες για την Αθήνα.
Γιατί η πολύπλευρη κρίση επέβαλε στον Δήμο να αναπροσδιορίσει όχι μόνο τις προτεραιότητές του αλλά και να υπερβεί πολλές φορές τον ρόλο του για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης και τις νέες ανάγκες των πολιτών. Να αντιμετωπίσει επίσης, ασκώντας πίεση, με νέες ιδέες και προτάσεις, την έλλειψη κρατικών υποδομών και πολιτικών σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως σε αυτά που έχουν να κάνουν με τις καθημερινές κοινωνικές ανάγκες.
Οι πολίτες, όταν τους εξηγώ το βάθος και το εύρος των προβλημάτων, πολλές φορές μου λένε: «Γιατί δεν βγαίνεις να τα πεις, γιατί δεν βγαίνεις να τα καταγγείλεις. Γιατί δεν συγκρούεσαι δημοσίως;»
Απαντάω λοιπόν, ότι δεν είναι αυτός ο ιδανικός τρόπος να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα. Γιατί πρέπει να έχεις τη δύναμη να βρίσκεις εναλλακτικούς τρόπους διεκδίκησης. Γιατί πιστεύω στην συνεργασία των θεσμών και όχι στην σύγκρουσή τους. Γιατί, εν τέλει, δεν πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο βρίσκεις λύση στα προβλήματα.
Βεβαίως, η ανοχή και η καλή διάθεση για συνεννόηση έχουν και τα όριά τους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση: η ανυπαρξία υποδομών αλλά και επεξεργασμένης πολιτικής στους τομείς της ασφάλειας και της πρόνοιας, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο, δεν επιτρέπουν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Κάποιοι λένε ότι είμαστε άτυχοι που η θητεία μας συνέπεσε με τη μεγαλύτερη κρίση που βιώνει η χώρα. Διαφωνώ. Άτυχοι είναι όσοι σε καιρούς που το ποτάμι κατέβαζε μόνο νερό, δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δούνε μπροστά, να προβλέψουν και να δημιουργήσουν για την πόλη τις κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές υποδομές που αυτή χρειαζόταν. Και επιδόθηκαν σε προκλητικές σπατάλες και διαχείριση με σκοπό το θεαθήναι.
Σήμερα, μολονότι το ποτάμι κατεβάζει μόνο πέτρες και ξύλα, εγώ τουλάχιστον, δεν νιώθω άτυχος. Νιώθω ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία ο δήμος να διαδραματίσει τον θεσμικό του ρόλο ως κοινωνικός πυρήνας, ως κεντρικός συνεκτικός ιστός ολόκληρης της πόλης, ως μία μεγάλη ομπρέλα για τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αρωγής για τους αδύναμους συμπολίτες μας.
Ο δήμος που παραλάβαμε δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση. Ούτε διοικητικά, ούτε οργανωτικά ούτε, κυρίως, οικονομικά. Απηρχαιωμένες δομές, διοικητικές στρεβλώσεις, αδιαφάνεια, σπατάλη, αδυναμία πρόβλεψης για αυτά που έρχονται, συνέτειναν στο να επικεντρώσουμε αυτούς τους 18 μήνες όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια να ξυπνήσουμε έναν αποκοιμισμένο –από τη σπατάλη και το λήθαργο του ένδοξου παρελθόντος- γίγαντα.
Η Αθήνα -μια μητρόπολη σε μέγεθος και εμβέλεια προβλημάτων-, δεν διαθέτει θεσμικά εργαλεία παρέμβασης. Ο δήμος δεν ελέγχει τις υποδομές και τα κοινωφελή δίκτυα, δεν ελέγχει τις συγκοινωνίες, τις υπηρεσίες πρόνοιας, περίθαλψης και ασφάλειας.
Στρωθήκαμε, λοιπόν, στη δουλειά, και εξαλείψαμε τη σπατάλη, χωρίς να σταματήσουμε να εκπληρώνουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Εμείς κάναμε αυτό, που αν το είχε κάνει το κράτος, δεν θα είχε φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας: να δίνουμε αυτά που χρωστάμε. Δυστυχώς όμως το κράτος, αντιμετωπίζει όχι μόνο εμάς, αλλά όλους τους δήμους, με όρους οικονομικής ασφυξίας.
- Έχουμε εξοφλήσει περίπου το 40% των παλαιών υποχρεώσεων του Δήμου προς τους προμηθευτές. Έχουμε περικόψει τις δαπάνες κατά περίπου 30%. Ενώ παράλληλα, και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, έχουμε σχεδόν διπλασιάσει κυρίως στο κομμάτι του κοινωνικού τομέα τις παροχές μας προς τους δημότες
- Εξορθολογίσαμε τις υπερωρίες
- Μειώσαμε τις διευθύνσεις του δήμου από 36 σε 22
- Αξιοποιούμε κάθε δημοτικό κτίριο και γλιτώνουμε ενοίκια. Αρκεί ένα παράδειγμα : μόνο από δύο μετεγκαταστάσεις, του Ληξιαρχείου και ένα μέρος των υπηρεσιών του δημοτικού βρεφοκομείου έχουμε εξοικονομήσει πάνω από 500.000€ τον χρόνο
- Μειώνουμε, με σκληρές διαπραγματεύσεις, δραστικά τα μισθώματα
- Εξυγιαίνουμε και προσπαθούμε να κάνουμε ανταγωνιστικές δημοτικές επιχειρήσεις, όπως ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης, ο Αθήνα 9,84, που ήταν βυθισμένος σε απίστευτα ελλείμματα, σε πολιτική ανυποληψία και πελατειακές πολιτικές σχέσεις
- Πραγματοποιήσαμε, τις πιο πλούσιες σε δράσεις, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με το 10% του κόστους των προηγούμενων ετών. Δηλαδή με 200.000 ευρώ, όσο είχε κοστίσει το περίφημο χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Σχεδιάσαμε και διαχειριζόμαστε μόνοι μας την ιστοσελίδα του δήμου. Δεν μας κόστισε ούτε ένα ευρώ όταν η προηγούμενη κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχουμε προχωρήσει σε διαχειριστικούς ελέγχους σχεδόν σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και έχουμε στείλει ήδη στον εισαγγελέα αρκετές υποθέσεις, όπως αυτές της «Τεχνόπολις» και του 9,84, ενώ δεν έχουμε κατορθώσει να ολοκληρώσουμε συνολικό διαχειριστικό έλεγχο του κεντρικού Δήμου, λόγω των συνεχών ενστάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα όλο αυτό το χρονικό διάστημα αντιμετωπίσαμε μία σειρά από μεγάλες κρίσεις, που οφείλονταν σε πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις, για τις οποίες ο Δήμος, όχι μόνο δεν είχε καμία ευθύνη αλλά αντιθέτως λειτούργησε πυροσβεστικά και ορθολογικά για την αντιμετώπισή τους. Θυμίζω ενδεικτικά: Υπατία και μετανάστες, κατάληψη του Δημαρχείου από συμβασιούχους, απεργία των υπαλλήλων του ΧΥΤΑ Φυλής και οξύ πρόβλημα σκουπιδιών, πολύμηνη κατάληψη της πλατείας Συντάγματος από αγανακτισμένους πολίτες. Και το χειρότερο : παρακολουθήσαμε όλοι σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την πόλη μας να παραδίδεται ανυπεράσπιστη στην βία και τη λεηλασία, κάποιοι να επιδιώκουν συστηματικά να καταστρέψουν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό στης Πρωτεύουσας, να ερημώσουν το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, να πλήξουν τον πολιτισμό και την ιστορική μνήμη της Αθήνας. Στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας το κράτος για πολύ καιρό εμφανιζόταν αδύναμο να εγγυηθεί το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε Αθηναίου να ζει με ασφάλεια στην πόλη του, να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα, να αναπτύσσει ελεύθερα την επαγγελματική του δραστηριότητα και να εκφράζεται ελεύθερα.
Δεν ανήκω σε αυτούς που υποκύπτουν στην εύκολη κριτική. Η κατάσταση με την ασφάλεια των πολιτών δεν είναι καθόλου ικανοποιητική.
Δεν υποβαθμίζω τις προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτό που ζητήσαμε ήταν, συνεργασία.
- Συνεργασία για να γίνει αποτελεσματικότερη η επιχείρηση κατά του παραεμπορίου. Όταν την είχαμε, με την ΕΛ.ΑΣ, σημειώσαμε επιτυχίες, κλείνοντας τους τελευταίους 18 μήνες περίπου 100 παράνομες αποθήκες με χιλιάδες τόνους υλικό παραεμπορίου
- Συνεργασία για τις μικτές περιπολίες. Όταν συναντήσαμε εμπόδια, βγάλαμε στους δρόμους τον δημοτικό αστυνομικό της γειτονιάς. Και η παρουσία του θα γίνεται ολοένα εντονότερη, με την ενίσχυση των δημοτικών αστυνομικών τμημάτων στα 7 διαμερίσματα. Χωρίς τα μέσα, χωρίς την εκπαίδευση αλλά με μόνο στόχο να μη νιώθει ο δημότης μόνος του.
- Είπαμε ότι η παράνομη μετανάστευση είναι κορυφαίο πρόβλημα. Τα κέντρα υποδοχής στα σύνορα δεν έγιναν ποτέ. Και από τα κέντρα φιλοξενίας, μόνο ένα λειτουργεί.
- Ζητήσαμε συνεργασία για την απορρόφηση των παράνομων μεταναστών από τα κέντρα φιλοξενίας. Όταν δεν τη βρήκαμε δεν διστάσαμε να ανοίξουμε μέτωπο με δημάρχους και περιφερειάρχες, που έμειναν πιστοί στη μικρόνοη λογική του «καλύτερα στην αυλή του γείτονα».
Όταν πάντως χρειάζεται, υπερβαίνουμε τα τυπικά όρια και τις αρμοδιότητές μας. Καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την οργάνωση των διαδηλώσεων, για τη λειτουργία των οίκων ανοχής, κάναμε παρέμβαση στην επιτροπή της Βουλής για το μεταναστευτικό, συνεργαστήκαμε με τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τις οργανώσεις πολιτών της πόλης μας.
Από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν βρήκαμε την υποστήριξη, ούτε καν τον διάλογο και τη δημιουργική αντιπαράθεση που αναμέναμε. Προχωρήσαμε μόνοι μας.
Ζητήσαμε συνεργασία για τους οίκους ανοχής και τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, Ιντερνετ Καφέ, κουρείων και παντοπωλείων, η λειτουργία των οποίων δεν μπορεί να ελεγχθεί. Λειτουργούν περισσότεροι από 300 οίκοι ανοχής και κανένας δεν είναι νόμιμος. Καμία κίνηση. Καταρτίσαμε μόνοι μας έναν ρεαλιστικό νόμο που θα έβαζε τάξη. Το πολιτικό κόστος τον έβαλε στον πάγο.
Υπερασπιζόμαστε τη λειτουργία του κέντρου με κανόνες. Αλλεπάλληλες μικρές διαδηλώσεις νέκρωναν, νεκρώνουν και θα νεκρώνουν το κέντρο για ατέλειωτες ώρες. Παρουσιάσαμε το πιο άρτιο επιστημονικά, και πολιτικά πιο ισορροπημένο σχέδιο νόμου. Κυριάρχησε η λογική της ακινησίας. Οι πολιτικές δυνάμεις έδειξαν ότι προτιμούν να συνεχίζουν να ρυθμίζονται οι διαδηλώσεις με διάταγμα της Χούντας, αρκεί να μην κινηθεί τίποτα.
Όταν όμως ζητήσαμε συνεργασία και την είχαμε, τότε τα πράγματα πήγαν καλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κυριακάτικο παζάρι στο Θησείο, η λεγόμενη "Κορεάτικη Αγορά" που είχε εκφυλιστεί σε μια υπαίθρια αγορά κλοπιμαίων. Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δώσαμε τέλος στην υποβάθμιση της περιοχής και ήδη σε διάλογο με τους παραδοσιακούς ρακοσυλλέκτες λειτουργεί στην Ιερά Οδό νέος περίκλειστος χώρος.
Αναπτύσσουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε συνεργασία και με την συμπαράσταση του Υπουργείου Υγείας.
- Με προληπτικό έλεγχο μαθητών του δημοτικού στο 1ο και στο 6ο διαμέρισμα από γιατρούς του Δήμου
- Προληπτικό έλεγχο στις Λέσχες Φιλίας (πρώην ΚΑΠΗ)
- Προγράμματα για πρόληψη της φυματίωσης και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος
- Δράσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας πρόληψης σχετικά με το AIDS, τα λοιμώδη νοσήματα και εμβολιασμούς με κινητές μονάδες σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Υποστηρίξαμε την αποκέντρωση των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην προσπάθεια αυτή πρωτοπόρο υπήρξε το Δημοτικό Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ. Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση για τους χρήστες ναρκωτικών. Ποτέ δεν ήταν περισσότεροι – ποτέ η κοινωνία δεν ήταν λιγότερο ανεκτική μαζί τους. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι η κρίση πλήττει κυρίως τις πιο αδύναμες ομάδες των συμπολιτών μας.
Ήρθε η ώρα να αντικρύσουμε κατάματα την αλήθεια, μιλώντας χωρίς περιστροφές. Οι τοξικοεξαρτημένοι είναι άνθρωποι, δικοί μας άνθρωποι. Καλώ όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να δώσουμε ένα τέλος στην υποκρισία.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: Θα συμβιβαστούμε με την ιδέα να πεθαίνουν ένας – ένας στο δρόμο και να αντικαθίστανται αενάως από νέους μελλοθάνατους; Ή θα σπάσουμε τα ταμπού και θα αποφασίσουμε να υπερασπιστούμε τη δική τους αξιοπρέπεια, την αξιοπρέπεια της πόλης μας, αλλά και την εναπομείνασα ελπίδα για ζωή;
Ο Δήμος - μολονότι και πάλι ουδείς τον υποχρεώνει – νιώθει υποχρεωμένος να δείξει τον δρόμο για τη λύση. Και να είστε βέβαιοι ότι θα το προσπαθήσουμε.
Η χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία, χωρίς αμφιβολία αποσυμφόρησε τις πιάτσες του θανάτου, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα της Αθήνας. Αντίθετα, η ανθρώπινη εξαθλίωση ανεβαίνει σταθερά προς το Σύνταγμα. Προετοιμάζουμε τη δημιουργία "Κέντρων Προένταξης", δηλαδή τη δημιουργία μονάδων, οι οποίες θα λειτουργούν ως προθάλαμοι για τις κοινότητες απεξάρτησης (π.χ. ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 άνω), οι οποίες θα παίρνουν τον χρήστη από το πεζοδρόμιο, θα τον ενημερώνουν και θα τον βοηθούν, εξασφαλίζοντας εν τω μεταξύ, την κατά το δυνατό μείωση της βλάβης από την χρήση και τη διαφύλαξη της προσωπικής του αξιοπρέπειας.
Εμείς τα βήματα που αναλογούν στην αποστολή μας, έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε, θα τα κάνουμε. Θα τα κάνουν και οι υπόλοιποι; Θα μπει επιτέλους ένα τέλος στα κυκλώματα του θανάτου, που ανενόχλητα έως σήμερα επωφελούνται από την αβελτηρία των αρχών;
Καλύπτουμε εγγενείς αδυναμίες του κράτους. Υποκαθιστούμε την κεντρική διοίκηση σε πολλές από τις λειτουργίες της, την ώρα που οι θεσμοθετημένοι εκ του νόμου κρατικοί πόροι που μας διατίθενται γίνονται όλο και λιγότεροι. Δεν το κρύβουμε και δεν προσπαθούμε να αποδράσουμε. Γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε την αποστολή του δήμου. Την αποστολή τη δική μας.
- Μόλις πέρυσι παρείχαμε 1.000 - σήμερα δίνουμε πια περίπου 2.000 – γεύματα την ημέρα, σε αδύναμους συμπολίτες μας
- 200 οικογένειες προμηθεύονται προϊόντα από το "Κοινωνικό Παντοπωλείο" του Δήμου
- 160 άστεγοι και άποροι στεγάζονται στους ξενώνες του δήμου και σε λίγο θα προστεθούν άλλες 60 θέσεις στους ξενώνες μας. Πρέπει να σας πω εδώ ότι όλες οι θέσεις στην Αττική από όλους στους φορείς εκτιμάται ότι είναι μόλις 600 και από αυτές οι 220 είναι στο Δήμο Αθηναίων.
Ικανοποιούμε τα αιτήματα πρώτης ανάγκης για εκατοντάδες ανθρώπους, που προσέρχονται στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ).
Τον χειμώνα που μας πέρασε ένας μικρός άθλος έγινε στην Αθήνα. Σε συνεργασία με 9 εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν σχέση με την παροχή βοήθειας στους αστέγους ("PRAXIS", "Γιατροί του Κόσμου", "Κλίμακα", "ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις", "Αποστολή", "Αρσις", "Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη", "Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, "Κάριτας") ανοίξαμε και λειτουργήσαμε εκ περιτροπής 7 διαφορετικούς χώρους ως καταφύγια στο κέντρο της Αθήνας, σε 4 διαδοχικά κύματα έντονης κακοκαιρίας και ακραίων καιρικών φαινομένων. Για μία ακόμη φορά ευχαριστώ τους εθελοντές και την κοινωνία των πολιτών, επειδή η εμπειρία αυτή ήταν απολύτως επιτυχής, αλλά κι διότι αποτελεί πυξίδα για μας, για το πώς μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος και σε άλλους κοινωνικούς τομείς. Ο Δήμος είναι ανοιχτός στις ζωντανές και ενεργές δυνάμεις της πόλης. Ο Δήμος είναι μαζί με τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Αυτό θα είναι εφεξής το σύνθημά μας.
Και μέσα στον Ιούλιο ξεκινά, κάτι που για εμάς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Η λειτουργία του Κόμβου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά ένας συστηματοποιημένος μηχανισμός, με τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου, θα καταγράφει την προσφορά και την ζήτηση και κατόπιν θα διανέμει κάθε αγαθό πρώτης ανάγκης, από τρόφιμα, έως κουβέρτες και είδη ρουχισμού, σε εκείνους που το έχουν ανάγκη, και συνεχώς αυξάνονται. Ο Κόμβος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ στο κτίριο του παλαιού Φρουραρχείου, στο Σταθμό Λαρίσης, με τη συνδρομή και αρκετών εθελοντών. Και στοχεύει, απαντώντας στην εντονότατη κοινωνική πίεση για δράσεις αλληλεγγύης, να καταστήσει το δήμο Αθηναίων κόμβο, μεταξύ εκείνων που θέλουν να προσφέρουν και εκείνων που χρειάζονται, είτε είναι πρόσωπα είτε είναι κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις.
Παράλληλα, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος αναπτύσσουμε μια νέα εικόνα και ταυτότητα της πόλης στον πολιτισμό και στον τουρισμό.
Συγχωνεύσαμε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου με άλλα δύο δημοτικά νομικά πρόσωπα: τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης και τα "Μουσικά Σύνολα", μειώνοντας στο 50% το κόστος λειτουργίας και εκσυγχρονίζοντας το αντικείμενό του σε δράσεις, όπως η Δια Βίου Μάθηση.
Συγχρόνως, στην τελική ευθεία βρίσκεται η επαναλειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης, με το στόχο να τη φέρουμε στο επίπεδο λειτουργίας μιας πραγματικά σύγχρονης πινακοθήκης.
Η "Τεχνόπολις" έχει μεταμορφωθεί σε μια πραγματική κυψέλη δημιουργίας, όπου νέοι δημιουργοί συναντούν το κοινό τους. Περισσότερες από 200 εκδηλώσεις τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ 6.000 μαθητές έχουν ξεναγηθεί στις εκθέσεις της.
Σε συνεργασία και με την Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου, καταβάλαμε υπεράνθρωπη προσπάθεια, προκειμένου να μην ακυρωθούν την περασμένη χρονιά εκδηλώσεις και συνέδρια στην Αθήνα και τα καταφέραμε. Διεκδικήσαμε με επιτυχία το Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό. Αποτρέψαμε τη ματαίωση της διεξαγωγής στην Αθήνα παγκόσμιων συνεδρίων, όπως αυτό της Παγκόσμιας Ένωσης Καρδιολογίας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους τουριστικούς φορείς της πόλης.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανόρθωση του κέντρου της πόλης μας, του ζωτικού και πολιτιστικού της πνεύμονα. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, όλη η χώρα ζει και αναπνέει στον ρυθμό της Αθήνας.
Κλειδί για την επιτυχία, είναι η επιστροφή του πολίτη στο κέντρο της πόλης. Είτε ως κάτοικος είτε ως επισκέπτης.
Τις τρομολαγνικές προσεγγίσεις για την κατάσταση του κέντρου δεν τις συμμεριζόμαστε. Αντίθετα, τις αντιπαλεύουμε. Όπως αντιπαλεύουμε και κάθε αυτόκλητο σωτήρα που θέλει να επιβάλει τους δικούς του κανόνες, εκμεταλλευόμενος τα κενά που έχει δημιουργήσει η απουσία του συντεταγμένου δημοκρατικού κράτους, πολιτικής ηγεσίας και δημόσιας διοίκησης. Είναι θέμα Δημοκρατίας. Είναι θέμα ειρηνικής συνύπαρξης. Είναι θέμα δικαιωμάτων. Ένα ζωντανό κέντρο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και δεν χρειάζεται την προστασία αυτόκλητων σωτήρων. Το αποδείξαμε με κάποιες απλές, αλλά ευρηματικές κινήσεις.
Οι "Παρασκευές στο Κέντρο" σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, και η πρωτοβουλία «Τις Τρίτες όλοι κέντρο» σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες στην εστίαση, απέδειξαν ότι όταν οι δρόμοι και οι πλατείες είναι γεμάτοι, όταν η πόλη είναι φωτισμένη, ο φόβος και η ανασφάλεια εξαφανίζονται.
Κάνουμε προσπάθεια να μετατρέψουμε χώρους στο κέντρο, σε προσιτές κατοικίες για νέους ανθρώπους. Δίνουμε ζωή στις γειτονιές και βελτιώνουμε την εξυπηρέτηση, δημιουργώντας Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη, κατά τα πρότυπα των ΚΕΠ, στα 7 διοικητικά διαμερίσματα της πόλης.
'Ηδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα έργο που θεωρούμε ότι θα δώσει μια νεανική ζωντάνια και πνοή στην Αθήνα: το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα και οι ποδηλατόδρομοι. Στρατηγικής σημασίας είναι και η έναρξη της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Αθήνας, που έχει να ενημερωθεί από το 1988.
Σήμερα, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πει, ότι η Αθήνα είναι πιο καθαρή σε σχέση με το παρελθόν, με λιγότερα απορρίμματα από κάθε προηγούμενη περίοδο. Ακούμε διαρκώς καλά λόγια.
Ο θεσμός των «ραντεβού» για την αποκομιδή αποδίδει. Οι κάδοι ανακύκλωσης γίνονται όλο και πιο πολλοί. Έχουμε τοποθετήσει επιπλέον 3.500 μπλε κάδους στους 18 μήνες της θητείας μας . Τα συνεργεία καθαριότητας πυκνώνουν συνεχώς την παρουσία τους, σε μία πόλη που τη σέβονται όλο και λιγότερο.
Προχωράμε σε μία σταδιακή ανακαίνιση των κοινόχρηστων τουαλετών που είχαν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους εδώ και δεκαετίες. Ήδη επαναλειτουργούν οι 20 από τις 70 που ήταν φτιαγμένες στα τέλη της δεκαετίας του ΄50.
Η εικόνα της πόλης δεν εξαντλείται όμως στην καθαριότητα. Υπάρχει ένα γενικότερο θέμα ευπρεπισμού.
Επιβάλαμε πρόστιμα στα κόμματα για την προεκλογική απορρύπανση. Το πράξαμε, γιατί την ώρα που η πόλη διεξάγει έναν τεράστιο αγώνα ευπρεπισμού, εκείνοι που θα έπρεπε να τον στηρίζουν και να συντάσσονται μαζί μας, δηλαδή τα πολιτικά κόμματα, όχι μόνο δεν το έπραξαν αλλά με προκλητική αδιαφορία για την εικόνα της Αθήνα και τη σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού, γέμισαν κάθε κολώνα της πόλης με αφίσες.
Τα προβλήματα που σήμερα καλούμαστε να επιλύσουμε, υπερβαίνουν πάντως κατά πολύ το θέμα των σκουπιδιών και του φωτισμού. Η γενικευμένη υποβάθμιση της ζωής στην πόλη, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα άδεια μαγαζιά, τα ανθρώπινα ράκη που περιφέρονται δεν αντιμετωπίζονται με τις γνωστές έως σήμερα μεθόδους.
Η Αθήνα σήμερα χρειάζεται ολοκληρωμένες λύσεις. Έχει ανάγκη από ένα μεγάλο σχέδιο για την ανασυγκρότησή της. Ολοκληρωμένο σχέδιο που απαιτεί, φυσικώ τω λόγω, χρήματα. Όπως όμως τραγικά αποδείχτηκε «λεφτά (δεν) υπάρχουν». Κι όμως, ο Δήμος Αθηναίων με πολλή δουλειά, με τεράστιες προσπάθειες, με σχέδιο κι επιμονή, διαθέτει πια τους πόρους για να λύσει σειρά προβλημάτων. Με το Σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας η Αθήνα αυτονομείται και υλοποιεί για πρώτη φορά, και όχι μόνο στην Ελλάδα, μια πρωτοποριακή και καινοτόμο τομή για την αξιοποίηση και τη διαχείριση πόρων του ΕΣΠΑ. Η ευθύνη της διαχείρισης είναι δική μας, με την αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου σε "Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Έργων". Ο αρχικός προϋπολογισμός του αναπτυξιακού αυτού προγράμματος είναι 120εκ ευρώ. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί στους εξής 5 άξονες :
• Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας,
• Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης,
• Αναζωογόνηση (Regeneration) του αστικού ιστού,
• Διαχείριση της κοινωνικής κρίσης,
• Διασφάλιση της εφαρμογής και βιωσιμότητας του Προγράμματος.
Αυτά είναι το πρώτο βήμα. Πέρα από τις δράσεις υπό άμεση χρηματοδότηση, στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ώστε να ωριμάσει προς υλοποίηση ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της Πρωτεύουσας, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πόρους ύψους €1,5 δις για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014 – 2020). Ήδη έως το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί τεχνικά έργα ύψους 72 εκ ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 1.000 θέσεις εργασίας. Ήδη εντός του μήνα δημοπρατούνται έργα ύψους 30 εκ. ευρώ.
Η Αθήνα θα γίνει πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης, συνάμα πρωτεύουσα στην Ανάπτυξη. Θέλουμε η Πρωτεύουσα να αποτελέσει ηγεμονικό παράδειγμα εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΧΡ. ΒΟΥΖΑΣ (aftodioikisi.gr): Ξεκινώντας την ομιλία σας, παραδεχτήκατε ότι το προηγούμενο διάστημα τους 18 αυτούς μήνες, ήσασταν ανεκτικός απέναντι στις κυβερνήσεις . Είπατε ότι η καλή διάθεση για συνεννόηση έχει τα όρια της. Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι μέχρι που φτάνει αυτή η διεκδίκηση, με δεδομένο ότι η σημερινή κυβέρνηση αποτελείται και από κόμματα τα οποία σας στήριξαν στις εκλογές. Μέχρι που μπορείτε να φτάσετε; Για παράδειγμα μπορείτε να καταθέσετε προτάσεις νόμου για το μεταναστευτικό και τους τοξικομανείς, ή αυτό που κάνατε για τις διαδηλώσεις;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Όποιος παρακολουθεί κατά καιρούς τις δηλώσεις μου και τη δημόσια παρουσία μου, θα έχει δει ότι αυτό το ανεκτικός που λέτε είναι κάτι πάρα πολύ σχετικό. Εγώ από ιδιοσυγκρασία, αλλά πιστεύω ότι το απαιτούν και οι καιροί, δεν είμαι άνθρωπος που θα κοιτάξω να εντυπωσιάσω με την καταγγελία. Αυτά πέρασαν. Εδώ κοιτάζεις να κάνεις κριτική, σκληρή κριτική, εκεί που χρειάζεται, αλλά και να συνεργάζεσαι. Και επίσης έχω κομματικό δαλτονισμό, αχρωματοψία. Δε με ενδιαφέρει ποια κόμματα είναι στην κυβέρνηση. Και αυτό το απέδειξα πρώτα απ όλα στα θέματα των αφισών. Κατέβασα αφίσες από κόμματα που με στήριξαν στις εκλογές, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ. Όπως βεβαίως κατέβασα τις αφίσες όλων των κομμάτων. Η νομιμότητα και ο ευπρεπισμός της πόλης είναι ένα πράγμα. Και οι πολιτικές μας συνεργασίες είναι κάτι άλλο.
Ένας δήμος, όπως είναι ο δήμος της Αθήνας, έχει χρέος να συνεργάζεται με την κεντρική κυβέρνηση και να της ασκεί κριτική. Και εκεί όπου χρειάζεται, δριμύτατη κριτική. Στα θέματα της ασφάλειας, που είναι πιστεύω το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους κατοίκους της Αθήνας, είμαι πάρα πολύ οξύς και κατηγορηματικός, καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτών των 18 μηνών. Η κυβέρνηση αυτή, πρέπει να το πούμε, θέλει στήριξη. Θέλει κριτική στήριξη, γιατί είναι μια κυβέρνηση που παρέλαβε τη χώρα σε πραγματική κατάσταση ανάγκης. Αν και η κυβέρνηση αυτή αποτύχει, η χώρα έχει αποτύχει. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα κάνουμε την κριτική μας και δε θα αντιπαρατεθούμε εκεί που πρέπει να γίνει αυτό.
Ι. ΠΙΠΙΝΗΣ (MEGA): Αναφερθήκατε στο πρόβλημα των μεταναστών, των εξαθλιωμένων μεταναστών και στα γκέτο στο κέντρο και είπατε ότι οφείλεται εν πολλοίς στην ανυπαρξία υποδομών. Και ότι εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και δεν αλλάξει κάτι πάνω σ΄ αυτό, θα μείνει η ίδια κατάσταση στην πόλη. Δε θα πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες εσείς, να κάνετε κάποιες κινήσεις για να αλλάξει η εικόνα αυτή στο κέντρο;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης. Καμία πόλη του μεγέθους τουλάχιστον της Αθήνας, δεν αντέχει κάθε μέρα να περνάνε τα σύνορα 300 άνθρωποι και να κατευθύνονται όλοι στο κέντρο της. Το ζήτημα με τις διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, είναι ότι αυτό το θέμα δεν το αντιμετώπισαν, ούτε προληπτικά, με το να διαφυλάξουν τα σύνορα όπως γίνεται σε κάθε σοβαρή χώρα στον κόσμο, ούτε κατασταλτικά, με το να δημιουργήσουν τα κέντρα φιλοξενίας ή τα κέντρα υποδοχής των μεταναστών. Ούτε το σύστημα της παροχής ασύλου λειτούργησε κανονικά, γιατί αν είχε λειτουργήσει, και το έλεγα σε πάρα πολύ έντονους τόνους όταν ήμουν συνήγορος του πολίτη, ένα μεγάλο τμήμα του προβλήματος θα είχε λυθεί σήμερα, γιατί οι περισσότεροι από τους μετανάστες, πια, που έρχονται στην Ελλάδα, δεν έχουν ως οριστικό προορισμό τη χώρα, τη βλέπουν ως μεταβατικό στάδιο.
Ο δήμος δε θα λύσει το μεταναστευτικό, αλλά ο δήμος αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες. Και θα πρέπει να ενθαρρύνει, να εμψυχώνει και να ασκεί κριτική. Από κει και πέρα, ο δήμος λειτουργεί σε ένα πλέγμα δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, που πολλούς από τους εξαθλιωμένους ανθρώπους που περιφέρονται, τους αποτρέπει από το έγκλημα. Το γεγονός ότι σιτίζουμε λόγου χάρη κάθε μέρα τόσες χιλιάδες ανθρώπους, διόλου αμελητέο είναι. Ακόμα και η συνεργασία μας με το ΚΕΛΠΝΟ στα θέματα δημόσιας υγείας και πρόληψης.
Αλλά, τα προβλήματα τα μεγάλα της πόλης δεν θα λυθούν εάν δεν υπάρξουν υποδομές που τόσα χρόνια λείπουν. Γιατί κακά τα ψέματα στα μεγάλα θέματα, στο παραεμπόριο, στην επαιτεία, στην πορνεία, στο εμπόριο ναρκωτικών, εδώ παίζουμε «κλέφτες και αστυνόμους». Παίζουν οι κρατικές δυνάμεις με όλα αυτά τα παραβατικά στοιχεία, χώρια οι αλλοδαποί. Παίζουν «κλέφτες και αστυνόμους», κρυφτούλι. Πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές, πρέπει να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική επιτέλους.
Κ. ΟΝΙΣΕΝΚΟ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Εάν υπάρχει συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ ή τέλος πάντων πότε αναμένεται να είναι έτοιμα αυτά τα κέντρα προένταξης.
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Δεν είναι μόνο η συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Εμείς θα συνεργαστούμε και με το ΚΕΘΕΑ και με το 18 ΑΝΩ και κάθε σοβαρό φορέα που ασχολείται με τα θέματα της απεξάρτησης. Το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι πληθυσμοί περιφέρονται εδώ κι εκεί στο κέντρο. Προχθές έγινε μια επιχείρηση εδώ στο Πνευματικό Κέντρο και το ίδιο φαινόμενο έχει μεταφερθεί τώρα στην Ιπποκράτους. Κακά τα ψέματα αυτό είναι μια έλλειψη υποδομών και πολιτικής στο θέμα της τοξικοεξάρτησης και το κενό που έχει αφήσει, είναι πολύ μεγάλο. Όπως είπα και στην εισαγωγή μου, η αποκέντρωση των κέντρων μεθαδόνης στα νοσοκομεία ήταν ένα σημαντικό βήμα. Δυστυχώς, στην Αθήνα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ενώ το σύστημα δεν λειτούργησε σε δύο νοσοκομεία, το Κέντρο Λοιμωδών και το Δρομοκαϊτειο. Η λίστα αναμονής για χορήγηση μεθαδόνης στην Αθήνα δεν έχει μειωθεί όσο έπρεπε. Παρόλα αυτά ήταν ένα σημαντικό βήμα. Από κει και πέρα, ο δήμος θα κάνει τα κέντρα προένταξης τοξικοεξαρτημένων, όπου θα έρχονται οι άνθρωποι εκεί, θα έχουν μια υποδοχή, θα μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους, θα μπορούν να έχουν κάποιες στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες. Θα τους βγάλουμε αυτούς τους ανθρώπους κατά βάση από το δρόμο. Και στο βαθμό που θα έρχονται και θα αισθάνονται φιλικά σε ένα χώρο, όπου θα μπορεί και θα διαφυλάσσεται η αξιοπρέπειά τους, θα υπάρχουν εκεί και άνθρωποι που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν σε μια μονάδα απεξάρτησης την οποία εκείνοι θα επιλέξουν.
ΟΝΙΣΕΝΚΟ: Υπάρχει κάποιο ζήτημα με τη σφράγιση των καταστημάτων στο 6ο διαμέρισμα;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Υπάρχει δυστυχώς, στο 6ο διαμέρισμα κυρίως, μια κατάσταση που σε κάποιες όψεις της αγγίζει την ανομία. Και εδώ δυστυχώς, λόγω του ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από το κράτος - και θα σας πω ποια - πάλι υπάρχει ένα ιδιότυπο κρυφτούλι. Δεν θα σας αναφέρω τις χιλιάδες περιπτώσεις που ο δήμος σφραγίζει. Σφραγίζει οίκους ανοχής από τη στιγμή που θα υπάρξει μήνυση από την Αστυνομία, σφραγίζει τα παράνομα ίντερνετ καφέ, σφραγίζει τα καταστήματα που λειτουργούν χωρίς άδεια, ή που η άδεια τους έχει λήξει, ή την άδεια, μέσω της οποίας, καταστρατηγούν τους όρους λειτουργίας. Και είτε οι ίδιοι πάνε και τα ανοίγουν πάλι, επωφελούμενοι ουσιαστικά από την απουσία του Κράτους, είτε πάνε στους Δικαστές, και επικαλούμενοι την κρίση και την ανεργία, πείθουν τον Δικαστή και τους χορηγεί προσωρινή διαταγή. Αυτό επικρατεί όχι μόνο στα ίντερνετ καφέ του 6ου διαμερίσματος αλλά και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης. που είναι η ίδια κατάσταση. Τι κάναμε εμείς: Προτείναμε στην προηγούμενη κυβέρνηση, νομοσχέδιο, που προέβλεπε αντικειμενική ευθύνη του ιδιοκτήτη, ο οποίος εκ συστήματος εκμισθώνει το χώρο του και γίνεται χώρος παρανομίας. Λύσεις υπάρχουν αν θέλουμε, ο δήμος όμως δε μπορεί διαρκώς να παίζει αυτό το κλέφτες και αστυνόμους και αυτό το κρυφτούλι. Ανοίγουμε, κλείνουν. Διώχνουμε τους έμπορους ναρκωτικών από δω, πάνε από κει. Βγάζουμε κάποιους μετανάστες που ζουν παράνομα 30-30 σε διαμερίσματα, πάνε την άλλη μέρα, σπάνε τις σφραγίδες και μπαίνουν μέσα. Αυτή η κατάσταση ανομίας στην πόλη πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Και χωρίς μια ισχυρή παρέμβαση του κράτους, δε θα αποδώσουν τα υπόλοιπα μέτρα.
ΟΝΙΣΕΝΚΟ: Υπάρχει κάποιο σύστημα χορηγιών .
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε επαφή με εμπειρογνώμονες, με ανθρώπους που ξέρουν από το πώς έρχονται χορηγίες και αυτός ο τομέας είναι κάτι στο οποίο έχουμε στραμμένη την προσοχή μας. Και γι΄ αυτό δίνουμε και τεράστια σημασία και στον κόμβο αλληλεγγύης που θα λειτουργήσει. Δεν βιαστήκαμε να το ανοίξουμε, προκειμένου να λειτουργήσει συγκροτημένα. Να μπορούμε τους ανθρώπους να τους πηγαίνουμε εκεί, να τους δείχνουμε την ποιότητα της δουλειάς που κάνουμε και ότι τα λεφτά τους πιάνουν τόπο. Χορηγοί υπάρχουν. Αλλά επειδή ξέρουν ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η ανοργανωσιά, η προχειρότητα και για να μην πω και άλλα πράγματα, υπονομεύουν στην ουσία την προσπάθεια τους και σπαταλάνε τα λεφτά που διαθέτουν, είναι πάρα πολύ δύσπιστοι και δεν τους αδικώ.
ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ): Ποιες βασικές κατευθύνσεις θα έχει η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Δεν μπορεί να γίνει αυτό, όσο θα υπάρχει ακόμα - προβλέπεται και στο Μνημόνιο - η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Το κρίσιμο για μας είναι να καθοριστούν χρήσεις γης στις γειτονιές, να μπορούμε σε κάποιες περιπτώσεις να χαρακτηρίζουμε γειτονιές, ως κορεσμένες. Αυτό θέλει ίσως και άλλα νομοθετικά εργαλεία. Υπάρχει το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, όπου έρχεσαι σε επαφή με τους ίδιους τους κατοίκους και αυτοί σου προτείνουν τις χρήσεις γης που θέλουν. Είναι κάτι το οποίο το μελετάμε αυτή τη στιγμή και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι η Αθήνα έχει άμεση ανάγκη από κάτι τέτοιο και θα το προχωρήσουμε.
Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ 984): Βλέποντας το βιντεάκι, είδαμε μια έντονη παρουσία πολιτιστικής δραστηριότητας, αλλά δεν έχουμε δει κάποια συγκεκριμένα έργα. Αυτό πως θα το αντιμετωπίσετε κύριε Δήμαρχε;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ : Εντός Ιουλίου δημοπρατούνται έργα 30 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι για αναπλάσεις δρόμων, πλατειών. Είναι τεχνικά έργα για την πόλη. Φοβάμαι, αν δεν είχα εξασφαλίσει αυτούς τους πόρους από το ΕΣΠΑ, δε θα γίνονταν. Κακά τα ψέματα. Είναι τεράστιας σημασίας για την πόλη, το ότι εξασφαλίσαμε πόρους για να γίνουν έργα. Αν σήμερα δεν είχαμε κανονίσει αυτή τη συνέντευξη τύπου, θα ήμουν αυτή τη στιγμή στο υπουργείο μαζί με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, που έχουμε συνάντηση με τον υπουργό κ. Στυλιανίδη. Γιατί η οικονομική κατάσταση των δήμων, χωρίς δική τους ευθύνη, είναι τραγική, είναι οριακή. Αν το κράτος έδινε στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτά τα χρήματα που έχει δεσμευθεί να δίνει, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ικανή να κρατήσει όρθια τη χώρα. Γιατί κακά τα ψέματα, τη χώρα αυτή τη στιγμή, σε κάποιες ζωτικές της λειτουργίες, την κρατάνε οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Το κράτος, το ξέρουμε, για λόγους πολιτικούς, λόγω υπηρεσιακών κυβερνήσεων βρίσκεται σε αδράνεια, με εκκρεμότητες το κράτος, στην καλύτερη περίπτωση, υπολειτουργεί. Αυτό που λειτουργεί και εξασφαλίζει στη χώρα σταθερότητα και τάξη και διασφαλίζει την καθημερινότητα των πολιτών, είναι οι δήμοι. Και είναι τεράστιο σφάλμα να περικόπτουμε πόρους από τους δήμους. Δεν το λέω αυτή τη στιγμή συντεχνιακά. Σας είπα τι κάνουμε. Την πόλη την κρατάμε καθαρή, φωτισμένη, κάνουμε κοινωνικό έργο, θα δημιουργήσουμε και συνθήκες επιχειρηματικότητας τώρα με το ΕΣΠΑ, αλλά αυτό είναι μια περίπτωση της Αθήνας. Κατά τα λοιπά όμως τις ζωτικές λειτουργίες και τις ανάγκες της κοινωνίας, τις ικανοποιεί κατά βάση η τοπική αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή.
ΒΟΥΖΑΣ: Με αφορμή αυτά που είπατε για τη συνάντηση στο υπουργείο εσωτερικών της ΚΕΔΕ. Πριν από μερικές ημέρες ο κ. Στυλιανίδης, είπε ότι θέλει να ενισχύσει το κοινωνικό έργο των δήμων και παράλληλα μίλησε και για εξορθολογισμό των δαπανών των δήμων. Άρα, λέω εγώ, μείωση κονδυλίων πιθανόν; Παράλληλα η κυβέρνηση, έχει πει ότι θα μειώσει τον αριθμό των συμβασιούχων. Εσείς ως μεγαλύτερος δήμος της χώρας που θα έχετε το Σεπτέμβρη να λειτουργήσετε τους παιδικούς σταθμούς, αν υπάρξει αυτός ο εντός ή εκτός εισαγωγικών εξορθολογισμός των δαπανών, αν υπάρχει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, μπορείτε να επιτελέσετε αυτό το κοινωνικό έργο το οποίο καλείστε να επιτελέσετε ας πούμε, στους παιδικούς σταθμούς;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Σ΄ αυτό είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Και λέω συγκρατημένα, διότι δεν εξαρτάται από το δήμο. Αν θα έχουν προχωρήσει και ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέσω του ΕΣΠΑ, θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε 500 επιπλέον παιδιά. Σε περίπτωση, βεαίως, που ο μοι γένοιτο, χρειαστεί να φύγουν από το δήμο παιδαγωγοί. Γιατί, υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις. Φροντίσαμε και υποβάλλαμε εγκαίρως τις προτάσεις μας, ούτως ώστε ο τεράστιος αριθμός παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, 5500 παιδιά, να μείνει σταθερός.
Να σας πω κάτι για να καταλάβετε. Για το πώς έχουν λειτουργήσει τα πράγματα. Κατά βάση κατ' εικόνα και ομοίωση της υπόλοιπης δημόσιας διοίκησης, στο δήμο, στο παρελθόν. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ουσιαστικά λειτουργούν, χωρίς άδεια λειτουργίας. Το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα; Δεν είχε φροντίσει ο δήμος να βγάλει κανονικές άδειες λειτουργίας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τώρα βγάζουμε τις άδειες λειτουργίας. Τώρα. Σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, υπάρχει ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από ιδιώτες για να μπορέσουν να μελετηθούν όλοι οι σταθμοί, να χαρτογραφηθούν, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας πραγματικός φάκελος για κάθε σταθμό και να μπορέσουμε να φέρουμε και τις χορηγίες. Γιατί ο σοβαρός χορηγός, δε θα έρθει έτσι να σου δώσει λεφτά, χωρίς να έχει άδειες λειτουργίας και να είναι όλα στον αέρα. Πρέπει να υπάρχει μια τάξη για να έρθει να δώσει τα λεφτά του. Λοιπόν, εάν είχαν λειτουργήσει με στοιχειώδη σοβαρότητα όλα αυτά τα χρόνια, δε θα ήμασταν σ΄ αυτά τα χάλια που είμαστε σήμερα. Αυτό πρέπει να το πούμε και να το καταλάβουμε. Γιατί και το θράσος σε κάποιες περιπτώσεις έχει περισσέψει. Δεν βγάζανε άδεια λειτουργίας για βασικούς οργανισμούς του δήμου, για βασικές υπηρεσίες. Τι πιστεύανε δηλαδή ; Ότι εφ’ όρου ζωής θα ήταν στην εξουσία και θα μπορούν να λειτουργούν σαν κοτζαμπάσηδες; Γιατί αυτή είναι λογική σουλτάνου. Εγώ δίνω τις πολεοδομικές άδειες, εγώ δίνω τις άδειες λειτουργίας, εγώ ελέγχω. τι με νοιάζει… Τον ιδιώτη μπορώ να τον στέλνω μέσα, να του ρίχνω πρόστιμα, αλλά ο δήμος είναι σουλτάνος στα δικά του.
Να σημειώσετε ότι η Αθήνα έχει μια μεταχείριση που δεν της αξίζει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Γιατί, αρέσκονται στον εντυπωσιασμό και σ΄ αυτό το σαδομαζοχιστικό της δυσάρεστης εικόνας. Η Αθήνα περνάει κρίση, αλλά η Αθήνα είναι και μια όμορφη πόλη, η Αθήνα είναι μια πόλη που τη νυχτερινή της ζωή τη χαίρονται οι νέοι άνθρωποι, και με τα χρήματα που θα έρθουν, και έργα θα κάνουμε αλλά και ανάπτυξη θα δημιουργήσουμε. Και δε μιλάω μόνο για τις 1000 θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν τώρα με τα έργα. Θα δείτε πράγματα να γίνονται στο κέντρο της Αθήνας που θα τρίβετε τα μάτια σας. Θα τα αναγγείλω αυτά, εν ευθέτω χρόνο.