MEGA2

Σημεία από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τους δημοσιογράφους κ.κ. Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα.

Για την χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο δήμος και τα έργα που θα γίνουν στην πόλη

Έχουμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ 120 εκατ. ευρώ για την Αθήνα. Το δεύτερο εξίσου σημαντικό: Ο δήμος έγινε φορέας διαχείρισης, δηλαδή ο δήμος γίνεται διαχειριστική αρχή για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί γλιτώνουμε από τη γραφειοκρατία. Αυτό είναι τεράστιας σημασία ςεπίτευγμα, είναι και τεράστια ευθύνη. Γιατί ο δήμος θα πρέπει μέχρι το 2015 να τα έχει απορροφήσει αυτά τα χρήματα και να έχει παραδώσει και τα έργα.

Τεράστια έργα, φαραωνικά, δεν θα δείτε. Έργα σε όλη την Αθήνα θα δείτε: αναπλάσεις, π.χ. στον παράδρομο στην Ακαδημίας, όπου σταθμεύουν τα λεωφορεία αυτήν την στιγμή, εκεί θα γίνει ένα ωραίο πάρκο.

Μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο, πρέπει να κρατήσουμε την πόλη όρθια, πρέπει να κάνουμε και έργα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια για να γίνουν έργα. Έργα ο δήμος θα κάνει μέχρι το 2015, εξασφάλισε τα λεφτά. Μέσα σε αυτά τα λεφτά, είναι και τα λεφτά για τεχνική βοήθεια να ετοιμάσουμε την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ για το 2014-2020, να φέρουμε 1.5 δισ. ευρώ στην Αθήνα. Οπότε, λεφτά υπάρχουν στην Ευρώπη. Όλοι να τρέξουν να τα βρουν, όπως τρέχει τώρα ο δήμος.

Για τον Κόμβο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που οργανώνει ο δήμος

Στην πόλη γίνονται πάρα πολλές δράσεις αλληλεγγύης. Από ιδιώτες και από ΜΚΟ, από την Εκκλησία, από τηλεοπτικούς σταθμούς, κτλ. Όλο αυτό, χρειάζεται συντονισμό, για να μην πηγαίνουν τα πράγματα χαμένα και για να υπάρχει ορθότερη κατανομή.

Λοιπόν, ο δήμος, δημιουργεί και θα λειτουργήσει μέσα στον μήνα έναν κόμβο αλληλεγγύης στο παλιό Φρουραρχείο που είναι απέναντι από το σταθμό Λαρίσης. Θα λειτουργούν τριάντα τηλεφωνικές γραμμές, θα μπορούν να παίρνουν οι πάντες να προσφέρουν είδη. Θα προσπαθήσουμε σε κάποιες περιπτώσεις να πηγαίνει και να τα παίρνει ο δήμος αν είναι ογκώδη αντικείμενα. Θα επικοινωνούμε επίσης με πολίτες και με ΜΚΟ για να τα διανέμουμε.

Αυτό θα εξελιχθεί, θα αφορά σχεδόν τα πάντα, ακόμα και έπιπλα. Θα είναι τρόφιμα - όχι νωπά, αλλά τυποποιημένα - θα είναι είδη σπιτιού, θα είναι τα πάντα. Έχουμε ήδη έτοιμους αποθηκευτικούς χώρους, έχουμε εγκαταστήσει τις τηλεφωνικές γραμμές, έχουμε βρει μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος εθελοντές και θα το λειτουργήσουμε μέσα στον μήνα.

Για τα Κέντρα Προένταξης για τοξικοεξαρτημένους :

Βλέπουμε αυτήν τη στιγμή ότι υπάρχουν ανθρώπινα ράκη, στην κυριολεξία, τα οποία κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης. Και με την αστυνομία γενικά, παίζουμε το κρυφτούλι, όπως παίζουμε σε πάρα πολλά πράγματα το «κλέφτες και αστυνόμοι». Έρχονται, τους διώχνουν, γιατί γίνεται και διακίνηση ναρκωτικών, από δω πάνε παρακάτω, και μετά αλλού, το γύρω γύρω όλοι. Έγινε μία σοβαρή προσπάθεια από τον ΟΚΑΝΑ και από το υπουργείο Υγείας να ανοίξουν κέντρα χορήγησης μεθαδόνης σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας . Αυτό εν μέρει πέτυχε, διότι υπάρχουν και νοσοκομεία που δεν το έκαναν.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Δρομοκαϊτειο και στο Λοιμωδών, το οποίο είναι απαράδεκτο. Αρνήθηκαν και πρέπει να ανοίξουν μονάδες και στα νοσοκομεία αυτά, γιατί η λίστα αναμονής για την μεθαδόνη στην Αθήνα, δεν έχει μειωθεί όσο θα έπρεπε να έχει μειωθεί. Εμείς πιστεύουμε ότι παρόλο που δεν είναι δουλειά του δήμου, ο δήμος δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορος απέναντι σε αυτό το θέμα. Και θα πρέπει, όσο και αν μας ξενίζει αυτό το φαινόμενο, των ανθρώπων αυτών, όσο και αν έχει γίνει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση να τρυπιούνται ακόμα και μέσα στο δρόμο σε κοινή θέα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι συνάνθρωποί μας. Είναι παιδιά μέσα από τις οικογένειές μας. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν το σκελετό μέσα στο ντουλάπι τους. Λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να επανενταχθούν. Υπάρχει, και δεν θα ανακαλύψουμε ούτε εδώ την πυρίτιδα και τον τροχό, υπάρχουν οι πρακτικές των κέντρων προένταξης , ο δήμος θα ανοίξει τουλάχιστον ένα, προκειμένου να δείξει το δρόμο. Όπου οι άνθρωποι αυτοί, θα μπορούν να έρχονται, να πλένουν τα ρούχα τους, να κάνουν οι ίδιοι ένα μπάνιο, να δουν κάποιο γιατρό, να τους κοιτάξει τα δόντια λόγου χάρη, να τους δει για λοιμώδη νοσήματα και να μπορέσουμε σιγά-σιγά να τους φέρουμε σε επαφή, με τις οργανώσεις αυτές που κάνουν σημαντική δουλειά και οι οποίες βοηθούν στην απεξάρτηση. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να βρουν μία δομή , όπου θα τους υποδεχθούν, θα τους συμβουλεύσουν, θα τους φροντίσουν, γιατί είναι ασθενείς.

Είναι για τα καθημερινά πρακτικά θέματα δηλαδή. Δεν θα είναι κάτι μαζικό. Όπως έχω πει, ο δήμος πρέπει να δίνει το παράδειγμα. Είμαστε σήμερα σε μία κατάσταση, όπου κακά τα ψέματα, οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, για να μην πω ότι σε κάποιο σημείο, έχουν ξεχαρβαλωθεί. Αυτό που λειτουργεί - και πρέπει να το συνειδητοποιήσει και η Πολιτεία - είναι οι ΟΤΑ. Το κράτος περνά μια τεράστια κρίση και πρέπει οι δήμοι να δείξουν το δρόμο σε κάποια πράγματα.

Για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης :

Στις μελέτες για την επέκταση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης θα δοθεί μεγάλη προτεραιότητα και στο ποδήλατο και τις μηχανές, στα δίκυκλα γενικότερα. Ζούμε σε μία πόλη που κανείς δεν φρόντισε να της φτιάξει υποδομές. Αυτό είναι γεγονός. Αλλά από κει και πέρα δεν μπορούμε και να ανεχθούμε την πλήρη ανομία. Δεν μπορώ να ανεχθώ πλέον να παρκάρουμε σε πεζοδρόμια, πλατείες και πεζόδρομους.

Για το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων:

Θα υπάρξει ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων. Θα γίνει μέσα από μια μορφή σύμπραξης με ιδιώτες, γι' αυτό κάναμε και την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Και θα μπορείτε, σε κάποια σημεία, όπου θα εγκατασταθούν βάσεις ποδηλάτων να χρησιμοποιείται το ποδήλατο σε προεπιλεγμένες διαδρομές.

Θα υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, αλλά σε μία περιορισμένη έκταση. Αυτό κατά βάση θα γίνει στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, μεταξύ Κεραμικού και Ακαδημίας Πλάτωνος που σχεδιάζεται τώρα και θα είναι έτοιμο σχετικά σύντομα.

Για τα δημοτικά Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη:

Ανοίγουν τώρα και θα αρχίσουν να λειτουργούν εντατικά από το Σεπτέμβρη. Θέλουμε να μην αναγκάζεται νο κόσμος να κατέβει στα κεντρικά , να μπορεί να εξυπηρετείται στην γειτονιά του.

Για τις παρεμβάσεις που θα φέρουν ζωή στο κέντρο της πόλης :

Στην Ομόνοια ήδη έχουμε βάλει τραπεζοκαθίσματα. Την Ομόνοια προσπαθούμε να την κρατήσουμε ζωντανή. Και στην πλατεία Βικτωρίας βάλαμε τραπεζοκαθίσματα, χωρίς ουσιαστικά να χρεώνουμε, είναι δωρεάν, ακριβώς για να φέρουμε ζωή.

Η πόλη θέλει παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Θέλει παρεμβάσεις όπως κάναμε τις Τρίτες τον Ιούνιο, με πολύ χαμηλές τιμές να κατέβει ο κόσμος στο κέντρο. Αυτό δούλεψε πολύ καλά και θα ξαναρχίσει πάλι τον Σεπτέμβριο. Θα το συνδυάσουμε και με εκπτώσεις στα θέατρα και τους κινηματογράφους και εκπτώσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο την πόλη θα την κρατήσουμε όρθια.

Ημερομηνία: 
Παρ, 13/07/2012 - 13:50

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.