Σημεία από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ψάλτη.
Για τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και αν ουσιαστικά θα υλοποιηθεί το μνημόνιο συνεργασίας που είχε συνάψει ο δήμος με το υπουργείο Υγείας πριν ένα χρόνο :
Βεβαίως και θα υλοποιηθεί γιατί πρέπει επιτέλους σε αυτήν τη χώρα να καταλάβουμε ότι η δημόσια διοίκηση έχει και συνέχεια και στο γεγονός ότι αλλάζει ο υπουργός της δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διακόπτονται όλες οι ενέργειες που έχουν αρχίσει κάτω από έναν υπουργό και όταν έρχεται ο καινούργιος θα πρέπει να αρχίζουμε από την αρχή. Λοιπόν, φυσικά θα συνεχιστεί το μνημόνιο το οποίο είχαμε υπογράψει, το οποίο ήταν για θέματα δημόσιας υγείας. Πρώτα από όλα εμβολιασμοί στα σχολεία, εμβολιασμοί που είχαν αρχίσει σε σχολεία του 1ου και του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος όπου είναι και πάρα πολλά παιδιά αλλοδαπά τα οποία δεν είναι πάντα βέβαιο ότι έχουν τη φροντίδα που πρέπει. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 400 παιδιά. Επίσης εμβολιασμοί σε άτομα Τρίτης Ηλικίας στις Λέσχες Φιλίας του δήμου.
Θα γίνει διασύνδεση των δημοτικών ιατρείων με τον φορέα του ΕΟΠΠΥ, θα μπορούν δηλαδή οι δημοτικοί ιατροί να συνταγογραφούν πλέον, και θα μπορούν άνθρωποι ηλικιωμένοι είτε άποροι να παραπέμπονται στα ιατρεία, τα θεραπευτήρια του ΙΚΑ της Πολυκλινικής στην Πατησίων προκειμένου να εξεταστούν. Θα υπάρξει πληροφόρηση στα σχολεία για θέματα αθλητισμού. Θα κάνουμε στην Ακαδημία του Πλάτωνος ένα πάρκο που θα τοποθετηθούν υπαίθρια όργανα γυμναστικής και γενικά θα συνεχιστούν όλες αυτές οι δράσεις τις οποίες είχαμε συμφωνήσει.
Για τους χρήστες ναρκωτικών και το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ :
Πρέπει πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ που είχε αρχίσει, δηλαδή να λειτουργήσουν κέντρα χορήγησης μεθαδόνης σε όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ανοίξει τα κέντρα τους δύο νοσοκομεία, το Δρομοκαΐτειο και το νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων. Κατά δεύτερο λόγο θα πρέπει οι δήμοι να ανοίξουν δικά τους κέντρα, όχι απεξάρτησης, αλλά κέντρα κοινωνικής επανένταξης των χρηστών. Να μπορεί ο χρήστης, αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι βλέπουμε να είναι στο δρόμο πάρα πολύ συχνά, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από κάθε ελπίδα, να μπορούν να πάνε σε ένα χώρο, να πλύνουν τα ρούχα τους, να κάνουν οι ίδιοι ένα μπάνιο, να φάνε κάτι και εκεί να τους υποδεχτούν άνθρωποι εξειδικευμένοι, άνθρωποι οι οποίοι θα είναι είτε από τον ΟΚΑΝΑ, είτε από το ΚΕΘΕΑ, είτε από το 18 ΑΝΩ, εφόσον δεχτούν όλοι αυτοί να συνεργαστούν με το δήμο, και τουλάχιστον από δύο φορείς έχουμε θετική ανταπόκριση. Και να μπορέσουν εκεί κάποιοι από αυτούς τους χρήστες, που θα θέλουν, να προσανατολιστούν στο να ακολουθήσουν από μία μέθοδο απεξάρτησης
Για την πρόσβαση μεταναστών και αστέγων στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας :
Αυτές οι φροντίδες υγείας, κυρίως προληπτικής ιατρικής, αφορούν τους πάντες. Αφορούν ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τακτική επαφή με ιατρικά κέντρα πρόληψης, είναι και οι μετανάστες, είναι και οι άποροι. ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον κάνει πάρα πολύ μεγάλη δουλειά σε αυτόν τον τομέα.
Για τη λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών :
Ο δήμος Αθηναίων θα δεχτεί στα όρια του ένα Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών εφόσον το υπουργείο βρει τον κατάλληλο χώρο. Η Αθήνα πρέπει να δώσει το παράδειγμα ούτως ώστε και άλλοι δήμοι της χώρας να καταλάβουν ότι αυτό το πρόβλημα μας αφορά όλους και ότι αν δεν βελτιωθεί η φύλαξη των συνόρων και αν δεν λειτουργήσουν - με πλήρη σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας - Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στη χώρα το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί. Η Αθήνα φέρει το κύριο βάρος και πρέπει να δώσει το παράδειγμα.