Σημεία από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τους δημοσιογράφους κ.κ. Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Δημήτρη Τάκη.
Για την πρωτοβουλία συγκέντρωσης σχολικών ειδών :
Παρακαλώ να σημειώσουν οι πολίτες το 15422, είναι ο τηλεφωνικός αριθμός της καινούργιας δομής που έχει θέσει σε λειτουργία ο Δήμος Αθηναίων, το Κέντρο Αλληλοβοήθειας, απέναντι από το σταθμό Λαρίσης, στο παλιό Φρουραρχείο. Όσοι θέλουν και μπορούν καλούν στο 15422, για να προσφέρουν σχολικά είδη (τσάντες, μολύβια, ξύστρες, στυλό, είδη ζωγραφικής, χειροτεχνίας, τετράδια κλπ) προκειμένου αυτά να τα μαζέψουμε, να τα ταξινομήσουμε και να μπορέσουμε να τα δίνουμε σε φτωχές οικογένειες, που δεν θα έχουν τα μέσα να αγοράσουν φέτος για τα παιδιά τους.
Για την ενδεχόμενη περικοπή πόρων των δήμων :
Θα σας αναφέρω το παράδειγμα του δήμου της Αθήνας, αλλά και πολλοί άλλοι δήμοι λειτούργησαν με τον ίδιο τρόπο. Από τις δημοτικές εκλογές του 2010 μέχρι σήμερα, κάναμε αυτά που, αν τα είχε κάνει το κράτος, δεν θα είχαμε φθάσει στο σημείο αυτό που βρισκόμαστε σήμερα. Μειώσαμε δραστικά τα χρέη προς τους προμηθευτές μας και πληρώνουμε τα δάνειά μας προς τις τράπεζες, κρατώντας τις πόλεις μας όρθιες και ζωντανές. Αυτό μπορώ να σας το βεβαιώσω για την Αθήνα, 40% μειώσαμε τα χρέη στους προμηθευτές, συγχωνεύσαμε Νομικά Πρόσωπα. Οι δήμοι, πάρα πολλοί δήμοι έχουν κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν. Και δεν είναι μόνο το κοινωνικό κράτος που πράγματι σ’ αυτό ουσιαστικά το κράτος είναι απών. Ο δήμος της Αθήνας μοιράζει 8.000 γεύματα κάθε μέρα. Οκτώ χιλιάδες γεύματα. Επομένως, προτού περικόψουμε από τους δήμους πόρους, και ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτα να περικοπεί, φυσικά κάτι θα περικόπτεις αλλά από κάπου πια κάποιος θα το στερείται αυτό, οπότε πρέπει να το σκεφθούν πάρα πολύ σοβαρά. Και οι δήμοι έχουν αναλάβει και την καθημερινότητα πια του πολίτη σε μεγάλο σημείο. Ο δήμος θα κάνει όσο μπορεί τη δουλειά του. Κρατώντας την πόλη καθαρή και φωτισμένη, με δράσεις Κοινωνικής Πρόνοιας, με πολιτιστικές εκδηλώσεις. Γι’ αυτό λέμε στην κυβέρνηση ότι είναι σφάλμα να έλθει αυτή τη στιγμή να κάνει οριζόντιες περικοπές στους δήμους. Οι δήμοι είναι αυτοί που - μπροστά σε μια δημόσια διοίκηση η οποία ουσιαστικά εμφανίζει συμπτώματα αποσύνθεσης - κρατάνε αυτήν τη στιγμή τη χώρα όρθια. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό.
Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς :
Έχουμε αύξηση των αιτήσεων φυσικά. Είχαμε 5.800 αιτήσεις. Και αντιμετωπίζουμε επίσης τρομερό πρόβλημα, γιατί αρκετοί εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι και πολλοί απ’ αυτούς έφυγαν με δικαστική απόφαση. Εδώ υπάρχουν και θέματα ποιότητας υπηρεσιών. Δηλαδή, η νομοθεσία απαιτεί να έχεις δύο παιδαγωγούς για κάθε 25 παιδιά. Άντε να το κάνουμε, και νομίζω πρέπει να το κάνει το κράτος, όπως στη Γαλλία, που ανέβασαν τον αριθμό σε 30. Αλλά δεν μπορεί οποιοσδήποτε να πάει να κάνει τη δουλειά του παιδαγωγού σ’ ένα παιδικό σταθμό. Αυτό δεν γίνεται.
Για τον καταυλισμό πίσω από το Μεταγωγών :
Ο δήμος της Αθήνας να συνεργαστεί με όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου, να αναλάβει ένα τμήμα που του αναλογεί, όπως ακριβώς με την Κορεάτικη αγορά. Τους είπα, δεν επιτρέπεται όλο το λεκανοπέδιο να έρχεται στην Κορεάτικη Αγορά και να δημιουργείται αυτό το αίσχος. Και μου είπαν «να μας πας κάπου αλλού». Και το έκανα.
Για την παράνομη μετανάστευση και τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών :
O,τι αναλογεί στο δήμο της Αθήνας, να το κάνουμε, σε συνεργασία με τους άλλους δήμους και την αστυνομία. Είχα μια συζήτηση πρόσφατα με τον κ. Δένδια. Πρώτα απ’ όλα, εκτιμώ ιδιαιτέρως το γεγονός ότι θα ενισχυθούν τα σύνορα με νέους συνοριοφύλακες. Γιατί, όσο συνεχίζεται αυτή η ακατάσχετη ροή ανθρώπων - 300 άνθρωποι κάθε μέρα να διασχίζουν τα σύνορα και να κατευθύνονται στην Αθήνα - δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της πρωτεύουσας. Δήλωσα καθαρά, ότι ο δήμος θα δεχθεί να δημιουργηθεί ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στα όρια του, ούτως ώστε να αναλάβουν όλοι ένα μερίδιο της ευθύνης. Και ο δήμος της Αθήνας να δώσει το παράδειγμα. Το υπουργείο θα πρέπει να βρει το χώρο, εμείς θα αναλάβουμε όμως να πείσουμε τους κατοίκους ότι για το καλό της πόλης και για το καλό όλης της χώρας, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κέντρο φιλοξενίας.
Για το θέμα της διανομής τροφίμων από τη Χρυσή Αυγή στην πλατεία Συντάγματος και το πώς λειτουργεί ο δήμος :
Εμείς είχαμε δώσει πριν από μήνες την πλατεία Συντάγματος στους πατατοπαραγωγούς, και διένειμαν πατάτες. Και αμέσως συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν πρέπει η κεντρική πλατεία της χώρας, όχι μόνο της πόλης, η πλατεία σύμβολο, να χρησιμοποιείται για τέτοιου είδους δράσεις. Δηλαδή, να στέλνουμε διεθνώς το μήνυμα ότι η πόλη λιμοκτονεί. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά…
Πραγματοποιήσαμε διανομή τροφίμων στο Πεδίον του Άρεως. Και πλέον αυτές τις δράσεις ο δήμος θα τις κάνει στο χώρο του παλιού Φρουραρχείου, απέναντι απ’ το σταθμό Λαρίσης, αλλά με πάρα πολύ οργανωμένο τρόπο. Ο δήμος διανέμει χιλιάδες σακούλες με τρόφιμα. Και το κάνει με ραντεβού, ούτως ώστε να μην ενοχλείται κανείς, να μην καταταλαιπωρούνται και ταπεινώνονται οι άνθρωποι στις ουρές, γιατί αυτοί έχουν την αξιοπρέπειά τους, δεν είναι αυτονόητο ότι θα πάει ο καθένας να στηθεί σε μια ουρά για να πάρει τρόφιμα.
Η Χρυσή Αυγή δεν έκανε καν τον κόπο να ζητήσει άδεια, που έχει την υποχρέωση να ζητήσει άδεια από το δήμο. Τους είπα ότι δεν δίνω άδεια στην πλατεία Συντάγματος. Τους πρότεινα δύο άλλα σημεία, το ένα ήταν στην Κορεάτικη Αγορά και το άλλο ήταν στη Λ. Μεσογείων, που είχαν το προεκλογικό τους κέντρο, αυτοί δεν συμμορφώθηκαν με αυτό και παρουσιάστηκε αυτή η εικόνα στην πλατεία Συντάγματος. Απορώ, πως είναι δυνατόν να γίνεται αυτό, να δίνεις τρόφιμα μόνο σε Έλληνες. Ξέρετε, ο πεινασμένος, δεν έχει ταυτότητα. Και τον πεινασμένο του δίνεις να φάει, όχι μόνο από φιλανθρωπία, αλλά και για να τον κρατήσεις μακριά από το έγκλημα. Επομένως, εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και λογικοί, δεν θα πρέπει να ζητάμε ούτε διαβατήριο, ούτε ταυτότητα από αυτόν που πεινάει.
Επίσης, δεν καταλαβαίνω και κάτι άλλο. Πως οι κύριοι αυτοί ξύπνησαν τώρα και κάνουν αυτήν την ιστορία με ξένα κόλλυβα. Τόσο καιρό, όταν ο ελληνικός λαός έδινε από το υστέρημα του και ήταν αλληλέγγυος σε όσους είχαν ανάγκη, οι κύριοι αυτοί θυμήθηκαν, όταν πήραν την κρατική χορηγία να την μοιράσουν; Τόσο καιρό που ήταν οι κύριοι αυτοί και ξέρουν τώρα να μας κάνουν τους φιλάνθρωπους;