Σημεία από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ και τους δημοσιογράφους κ. Νίκο Ρογκάκο και κα. Ντόρα Κουτροκόη.
Για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών από τον νεοσύστατο Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων
«Ο δήμος Αθηναίων δημιούργησε αυτό το κέντρο όπου θα μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν είδη. Αυτήν την εποχή έχουμε δώσει έμφαση στα σχολικά είδη, μεταχειρισμένα βιβλία, τσάντες, τετράδια, κασετίνες, ακόμα και είδη παιδικού γραφείου, γραφεία μικρά, καρέκλες γραφείου, που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τα μοιράσουμε στα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Έχουμε υλικό, το συγκεντρώνουμε διαρκώς. Λειτουργούν πάρα πολλές τηλεφωνικές γραμμές, στον πενταψήφιο αριθμό 15422, που θα μπορούν να καλούν οι πολίτες της Αθήνας, για να προσφέρουν είδη αλλά και για να τους πληροφορήσουμε για το πώς θα μπορέσουν να έλθουν να τα παραλάβουν. Το Κέντρο Αλληλοβοήθειας δεν θα διανέμει μόνο σχολικά είδη. Συγκεντρώνουμε τρόφιμα και ρούχα, διότι μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας, από πάρα πολλές απόψεις. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε το κέντρο και γι' αυτό θα το στηρίξουμε».
Ο δήμος Αθηναίων ως συντονιστικός κόμβος αλληλεγγύης
«Το Κέντρο Αλληλοβοήθειας μπορεί να λειτουργήσει και ως συντονιστικό κέντρο για όλες τις προσπάθειες και όλα αυτά τα εγχειρήματα αλληλεγγύης τα οποία εκδηλώνονται στην πόλη. Και αυτό γιατί ο δήμος έχει την υποδομή. Μιλάμε για τριάντα τηλεφωνικές γραμμές, συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά και με όλους τους αξιόπιστους φορείς. Πρώτα απ' όλα, φυσικά και με την Εκκλησία που κάνει αυτό το μεγάλο έργο αλληλεγγύης και είμαστε ανοιχτοί προς πάσα κατεύθυνση. Θα χρησιμοποιήσουμε και εθελοντές. Φιλοδοξούμε αυτόν τον χειμώνα, ο δήμος να λειτουργήσει ως ένας πραγματικός κόμβος αλληλοβοήθειας των πολιτών».
Για τις παρεμβάσεις στο Θησείο, το Βοτανικό και τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στην κυβέρνηση για λύσεις στο κέντρο, αλλά από την άλλη, πρέπει να πούμε ότι σε κάποια σημεία της Αθήνας εμφανίζεται, μετά από την επιτυχή συνεργασία που έχουμε τον τελευταίο καιρό με την κεντρική διοίκηση, μια σημαντική βελτίωση. Πρώτα απ' όλα, εκκενώθηκε το κέντρο υποβάθμισης του περιβάλλοντος και εγκληματικότητας. που είδε δημιουργηθεί στο Βοτανικό. Το δεύτερο είναι ότι το παζάρι στο Θησείο, που λειτουργούσε τελείως άναρχα, στην περιοχή της Πειραιώς, μεταφέρθηκε σε κλειστό χώρο στην Ιερά Οδό. Και το τρίτο είναι ότι περιήλθε στο δήμο Αθηναίων, η δημοτική αγορά της Κυψέλης, που μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους κατοίκους θα περάσει σε νέα φάση».
Για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας
«Να μην το κρύβουμε, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, δεν έχει γίνει ιδανική. Τα προβλήματα της Αθήνας συσσωρεύτηκαν επί δεκαετίες, και τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη επιδείνωση. Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους πολίτες, να τους πούμε, δηλαδή, ότι από τη μια μέρα στην άλλη τα πράγματα θα γίνουν τέλεια. Αλλά υπάρχει μια βελτίωση. Θέλει σύστημα, θέλει παρακολούθηση διαρκώς και θέλει να γίνουν τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών και να φυλαχθούν, επιτέλους, τα σύνορα. Αν δεν γίνουν αυτά, όλες οι προσπάθειες θα είναι πρόσκαιρες. Τα προβλήματα, όμως, δεν θα λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχει και το πρόβλημα το σοβαρό της τοξικοεξάρτησης. Ενώ η προσπάθεια να ανοίξουν κέντρα χορήγησης μεθαδόνης σε άλλες πόλεις έχει αποδώσει, στην Αθήνα δεν περπάτησε όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν ακόμη νοσοκομεία, όπως το Δρομοκαϊτειο και το Λοιμωδών Νοσημάτων, όπου η προσπάθεια αυτή δεν έχει αρχίσει».