Επίσκεψη στο νεοσύστατο Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων, που λειτουργεί σε πιλοτική μορφή στο παλιό Φρουραρχείο, πραγματοποίησε ομάδα ευρωβουλευτών των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, με επικεφαλής την συμπρόεδρο των Ευρωπαίων Πράσινων, κυρία Ρεμπέκα Χάρμς, και με την συμμετοχή του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, κ. Νίκου Χρυσόγελου και στελεχών της ευρωομάδας, τους οποίους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, αφού ξενάγησε τη διεθνή αντιπροσωπεία στις εγκαταστάσεις του Κόμβου, που βρίσκονται στο παλαιό Φρουραρχείο, απέναντι από το σταθμό Λαρίσης, δήλωσε ότι «η επίσκεψη της ομάδας των ευρωβουλευτών των Πρασίνων στην Αθήνα, για το 17ο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Πρασίνων, είναι επίσκεψη έμπρακτης συμπαράστασης την πόλη των Αθηνών. Η Αθήνα γίνεται κέντρο διεθνών συναντήσεων και η πόλη αποδεικνύει ότι λειτουργεί και στέκεται στα πόδια της».
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας μπορεί να λειτουργήσει και ως συντονιστικό κέντρο για όλες τις προσπάθειες και όλα αυτά τα εγχειρήματα αλληλεγγύης, τα οποία εκδηλώνονται στην πόλη».
Η συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων, κυρία Ρεμπέκα Χάρμς, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση της για την λειτουργία του νέου θεσμού αλληλεγγύης του δήμου της Αθήνας, δήλωσε: «Η φτώχεια τόσα χρόνια ήταν στην γωνία, σήμερα με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ήρθε στο επίκεντρο της συζήτησης σε όλη την Ευρώπη».
Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, κατά την επίσκεψη τους, διαπίστωσαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτός ο νέος θεσμός αλληλεγγύης, καθώς και το μέγεθος των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η κρίση στην Ελλάδα.
Συζήτησαν με πολίτες που ήδη βοηθούνται από τον Κόμβο – και οι οποίοι ήδη ξεπερνούν τις 3.000 – καθώς και όσους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε ως υπάλληλοι του Δήμου, είτε εθελοντικά, διαπιστώνοντας από πρώτο χέρι τις πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση.
Το τηλεφωνικό κέντρο του Κόμβου, με αριθμό κλήσης το πενταψήφιο 15422, με 30 τηλεφωνικές γραμμές, αποτελεί το δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στα μέρη του δικτύου και λειτουργεί σε καθημερινή βάση από τις 9.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα. Το τηλεφωνικό κέντρο ενημερώνει του πολίτες για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου με Κοινωνικό Σκοπό.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ
Μετά το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, που στηρίζει καθημερινά με γεύματα και αγαθά εκατοντάδες άστεγους συμπολίτες μας, ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, αποτελεί μια νέα δομή Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου Αθηναίων, με αποστολή τον συντονισμό όλων των φορέων για τη διανομή αγαθών στους δημότες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Ο δήμος Αθηναίων συνεργάζεται πάρα πολύ στενά με όλους τους αξιόπιστους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις.
Λειτουργία Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών
Ο Κόμβος στηρίζεται σε έναν ιστό που διαμορφώνεται από τα εξής μέρη:
• τους «δωρητές», ιδιώτες ή εταιρείες,
• τους «δικαιούχους», συμπολίτες μας, δηλαδή, με βιοποριστικά προβλήματα ή άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι πρώτοι εξυπηρετούνται απευθείας από τον Κόμβο ενώ οι δεύτεροι από φορείς και ιδρύματα με φιλανθρωπική δράση (ΚΥΑΔΑ, Κοινωνικό Φαρμακείο, Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών κ.ά.) τους εθελοντές, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό «κύτταρο» στην όλη λειτουργία του εγχειρήματος,
• τις υπηρεσίες του Δήμου, τις Μ.Κ.Ο. και κάθε φορέα που ενεργοποιείται στην πόλη με κοινωνική χροιά.
Η πρακτική λειτουργία του Κόμβου βασίζεται σε μία εφαρμογή η οποία είναι γέννημα του Τμήματος Πληροφορικής του Δήμου. Η εφαρμογή αποτελείται από δύο σκέλη: από ένα σύστημα διαχείρισης αποθηκών και από μία βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των δωρητών και των δικαιούχων.
Πώς μπορεί κανείς να εγγραφεί στην βάση του Κόμβου;
Για να εγγραφεί κάποιος στη βάση δεδομένων του Κόμβου, δηλαδή για να γίνει κάποιος δικαιούχος, δίνει τις εξής πληροφορίες:
• τη διεύθυνση διαμονής του,
• την οικογενειακή του κατάσταση,
• το ύψος των εισοδημάτων του,
• την εργασιακή κατάστασή του,
• την κατάσταση της υγείας του.
Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητη η προσκόμιση ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι κάποιος είναι είτε δημότης είτε κάτοικος του Δήμου Αθηναίων. Εν συνεχεία, οφείλει να προσκομίσει είτε φορολογική δήλωση είτε εκκαθαριστικό σημείωμα του οικονομικού έτους 2010 ή 2011 που θα προκύπτει ότι το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα τις 12.000, ή βιβλιάριο Απορίας ή Πιστοποιητικό Οικονομικής Αδυναμίας.
Αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα όπως και η καλή επικοινωνία, διότι βοηθούν τον Κόμβο στο να εστιάζει σε κάθε περίπτωση και να ικανοποιεί τις μοναδικές της ανάγκες. Έτσι επιτυγχάνεται η ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των δικαιούχων.