filelertheros2

Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στην Κυπριακή εφημερίδα « Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» και τη δημοσιογράφο, Μαρία Ψαρά. 

 Είσαστε ήδη δύο χρόνια Δήμαρχος Αθηναίων. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Δήμο;

 Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε έναν τεράστιο δήμο, ο οποίος καταφέρνει να σταθεί στα πόδια του. Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, δεν έχουμε κάνει ούτε βήμα πίσω στις βασικές υπηρεσίες: καθαριότητα, φωτισμός, συντήρηση της πόλης, εξυπηρέτηση του πολίτη κ.λπ.. Παράλληλα χτίζουμε τις κοινωνικές δομές για τους αδύναμους της πόλης, που γίνονται όλο και περισσότεροι. Παρέχουμε κάθε μέρα γεύματα, μέσω του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, σε 1.200 συμπολίτες μας, φιλοξενούμε περίπου 200 άστεγους σε ξενώνες του δήμου, περίπου 200 οικογένειες παίρνουν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και εξυπηρετούνται από το κοινωνικό φαρμακείο. Δεδομένων των νέων πιεστικών αναγκών, τον περασμένο Ιούλιο άρχισε να λειτουργεί μία νέα δομή, που φιλοδοξούμε να συντονίσει όλο τα δίκτυα αλληλεγγύης στην Αθήνα. Έτσι, δημιουργήσαμε τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών, από όπου έως σήμερα, 3.500 οικογένειες, παίρνουν τρόφιμα, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, από τους πρώτους δωρητές, ήταν κυπριακές οργανώσεις και φορείς. Και θα συνεχίσουμε. Για να αναδείξουμε την Αθήνα, πρωτεύουσα της κοινωνικής συνοχής. Αυτά στο κοινωνικό πεδίο. Στο αναπτυξιακό, δημοπρατούμε έργα 120 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ), για την ανάπλαση σημείων και περιοχών, καθώς και για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Αθήνα. Σε αυτούς τους δύο άξονες, κινούμαστε με προσήλωση.  

Η οικονομική κρίση έχει “χτυπήσει” και το Δήμο Αθηναίων. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε εξαιτίας της κρίσης;

Η κρίση, κυρία Ψαρά, έχει χτυπήσει κάθε οργανισμό που στηρίζεται στην κρατική επιχορήγηση. Σας είπα και πιο πριν, ότι κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα από πριν, ενώ έχουν μειωθεί κατά 60% οι κρατικοί πόροι και τα έσοδά μας, από τα δημοτικά τέλη και τις διοικητικές παραβάσεις, έχουν μειωθεί περισσότερο από 30%. Αλλά, το πρώτο που πετυχαίνουμε είναι η αλλαγή του δήμου, από πρότυπο σπατάλης, έργων βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων, σε έναν οργανισμό ουσίας και προσφοράς προς τον πολίτη. Συγχωνεύοντας υπηρεσίες και διευθύνσεις, εμφυσώντας μια νέα αντίληψη και νοοτροπία για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο δήμος Αθηναίων, κάνουμε τις υπηρεσίες πιο αποτελεσματικές και φιλικές για τον δημότη και παράλληλα κρατάμε οικονομικά όρθιο τον δήμο.    

Ποιες είναι οι δικές σας «κόκκινες γραμμές»;

Κάποιοι ενδεχομένως να το θεωρούν παρωχημένο, αλλά θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα σήμερα, είναι η ανομία. Η γενικευμένη ανομία και η επιλογή να εφαρμόζουμε μόνο τους νόμους που μας βολεύουν. Η έλλειψη σεβασμού στους νόμους, όσο ατελείς και αν είναι κάποιοι από αυτούς, έχει συμβάλει καθοριστικά στο να βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και η πόλη της Αθήνας, εδώ που βρίσκεται σήμερα. Από την άλλη πλευρά, ενθαρρύνω τους πολίτες της Αθήνας, να καταγγέλλουν και την παραμικρή υπόθεση χρηματισμού ή επιλεκτικής συμπεριφοράς και διακρίσεων, από τις υπηρεσίες του δήμου. Μέχρι τώρα έχω στείλει 12 μικρές και μεγαλύτερες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Και σε αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην έχει τόση σχέση, αλλά πιστεύω ότι το γεγονός ότι, σε καιρούς γενικευμένης καχυποψίας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες μας εμπιστεύθηκαν την περασμένη Κυριακή το υστέρημά τους, σημαίνει πολλά για εμάς, και μας φορτώνει ευθύνη.  

Ποια είναι η αντίδραση που λαμβάνετε από τους Αθηναίους;

Ο δημότης έχει τον πρώτο λόγο. Ακούω τα παράπονα με μεγαλύτερη προσοχή απ’ ό,τι ακούω τους επαίνους. Κύρια επιδίωξη είναι οι δημότες να εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία και οι επισκέπτες της πόλης να βλέπουν συνεχώς μία καλύτερη Αθήνα. Θεωρώ ότι έχουμε δουλειά ακόμη, είμαι όμως βέβαιος ότι κινούμαστε στο σωστό δρόμο.

Πώς είναι η “συγκατοίκηση” με τον εκπρόσωπο της «Χρυσής Αυγής» στο κτήριο της πλατείας Κοτζιά;

Η παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο απαιτεί σκληρή και ουσιαστική δουλειά και όχι φθηνούς εντυπωσιασμούς και κορώνες. Προκειμένου να αντιμετωπίσει κανείς ακραίες αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις και φασιστικά μορφώματα, χρειάζεται απλώς να κάνει σωστά τη δουλειά του. Την κοινωνική αλληλεγγύη στην Αθήνα, την αναπτύσσει ο δήμος Αθηναίων και κανένας άλλος. Κάποιες απόπειρες να πραγματοποιηθούν συσσίτια με βάση την εθνικότητα και το θρήσκευμα, κατέληξαν σε φιάσκο. Αν δοθούν παρόμοιες απαντήσεις από την κεντρική διοίκηση και στα ζητήματα ασφάλειας του πολίτη - και εδώ κάτι θετικό έχει αρχίσει να συμβαίνει – τότε πιστεύω ότι μικραίνει αισθητά ο χώρος που μπορούν να κινηθούν πολιτικά τέτοιες ομάδες. Μην ξεχνάτε, ότι η εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών, είναι μεταξύ των λίγων που τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής βαίνουν μειούμενα.

Οι δρόμοι της Αθήνας μετατρέπονται συχνά -ειδικά- τον τελευταίο καιρό σε πεδίο μάχης κατά αλλοδαπών, αλλά και μεταξύ ακραίων ομάδων. Πώς αντιμετωπίζετε αυτά τα φαινόμενα;

Έχω μιλήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για την ανάγκη σύμπηξης ενός ευρύτατου δημοκρατικού μετώπου, που θα αντιταχθεί χωρίς περιστροφές στις βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις και την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι ομάδες βασίζουν την πολιτική ύπαρξή τους στον τρόμο και τον θόρυβο που δημιουργούν, θεωρώ ότι δεν πρέπει να συμβάλουμε – άθελά μας – στη διαφήμισή τους. Όσο η κεντρική διοίκηση κάνει όσα πρέπει να κάνει για τις πόλεις και τη ζωή των κατοίκων και όσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το αποκούμπι των ασθενέστερων, τότε έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα, ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία στη χειρότερή της εκδοχή. 

Μπαίνουμε σε «θερμή» εποχή και το κέντρο της πρωτεύουσας αναμένεται να «κλείνει» συχνά λόγω συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας... Τι άποψη έχετε γι' αυτό;

Την έχω διατυπώσει εγκαίρως και με ιδιαίτερη σαφήνεια. Όπως γνωρίζετε, τον περασμένο Απρίλιο παρουσίασα πρόταση νόμου, που ρυθμίζει το καθεστώς των διαδηλώσεων. Δεν το θεώρησα μόνο ως καθήκον μου απέναντι στην πόλη της Αθήνας, αλλά ως ένα καθήκον στη Δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση. Το ξέρετε, κυρία Ψαρά, ότι οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πραγματοποιούνται έως σήμερα βάσει ενός διατάγματος της Χούντας; Και αν κρίνω από τις χλιαρές αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην πρότασή μου, τελικά αυτό, δυστυχώς, φαίνεται μάλλον προτιμότερο, από το να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, όπως σε όλο τον κόσμο, που να ρυθμίζει τις διαδηλώσεις. Τι πιο αυτονόητο από το να αναλαμβάνει ο εκάστοτε διοργανωτής μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξή της, ή να υπάρχει η αρχή της αναλογικότητας για τη διακοπή ή όχι της κυκλοφορίας; Διότι, αυτό που απαιτεί άμεσα ρύθμιση, δεν είναι οι μαζικές διαδηλώσεις, αλλά οι δεκάδες μικρές που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στο κέντρο της πόλης, παραλύοντας επί ώρες την κυκλοφορία και την ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα, οικονομική, κοινωνική ή πολιτιστική. Χαίρομαι, πάντως, που η πρόταση που παρουσίασα, και που υπογράφουν οι πιο αναγνωρισμένοι νομικοί, αποσπά τα εύσημα της πιο πλήρους και φιλελεύθερης πρότασης για τις διαδηλώσεις. 

Βλέπετε φως στην άκρη του τούνελ; Ποιο είναι το όραμά σας για την Αθήνα;

Είμαι φύσει αισιόδοξος αλλά γενικά υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες και γεγονότα, που καθιστούν αυτή την αισιοδοξία, εύλογη. Αυτό το οποίο συνέβη, για παράδειγμα, την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος, με τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών να την μετατρέπουν σε μια τεράστια αγκαλιά προσφοράς και αλληλεγγύης, μας στέλνει ένα μήνυμα ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Οκτώ φορτηγά και δύο νταλίκες επί 12 ώρες δεν μπορούσαν να αδειάσουν την πλατεία και να μεταφέρουν τις προφορές στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών, ο οποίος βεβαίως σύντομα αποδείχθηκε ανεπαρκής να στεγάσει όλη αυτή την προσφορά και επιστρατεύθηκαν άλλοι χώροι. Βεβαίως, εκείνη την νύχτα είπα κάτι, το οποίο εννοώ. Ότι, όσο συγκλονιστικό και αν ήταν αυτό που ζήσαμε, όσο και αν αποδεικνύει ότι ο κόσμος θέλει τον δήμο πρώτο σύμμαχο στην κοινωνική αλληλεγγύη, αυτό εύχομαι να μην το ξαναζήσουμε του χρόνου στην Αθήνα.  

Από «Συνήγορος του Πολίτη», Δήμαρχος Αθηναίων. Θετικό το πρόσημο της αλλαγής πόστου;

Αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες. Αλλά θεωρώ ότι η θητεία μου ως Συνηγόρου του Πολίτη, με έχει βοηθήσει πολύ να κινηθώ πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά από τη θέση του δημάρχου.

Αν σας ζητούσα να κάνετε έναν απολογισμό για το 2012 αναφέροντας τα 2-3 πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, ποια θα ήταν αυτά;

Για την Ελλάδα, θεωρώ ότι το πιο σημαντικό, για τον χρόνο που φεύγει, είναι η εξασφάλιση της θέσης της στο ευρώ. Το ζητούμενο είναι να καρποφορήσουν οι θυσίες του ελληνικού λαού και η κυβέρνηση συνεργασίας να κινηθεί σε άξονες ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το μείζον. Νέες δουλειές. Στα σημαντικά συγκαταλέγω επίσης και τη συνεργασία στο επίπεδο των πολιτικών κομμάτων. Θεωρώ ότι είναι ένα πείραμα που πρέπει να πετύχει, όχι μόνο για τους έλληνες, αλλά και για το πέρασμα της Ελλάδας σε μία εποχή συγκλίσεων, που άργησε να έρθει και που ήρθε μόνο όταν φτάσαμε ένα βήμα πριν τον γκρεμό.

Ημερομηνία: 
Κυρ, 30/12/2012 - 09:20

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.