Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στη ΝΕΤ και την εκπομπή «ΝΕΤ ΠΑΝΤΟΥ», με τους δημοσιογράφους Εμ. Αργείτη και Κ. Τσούρο.για την ιστορία του Εργοστασίου Φωταερίου
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μουσείο για την πόλη, γιατί αφορά την νεότερη ιστορία μας. Έχουμε πάρα πολλά που αφορούν την Αρχαία ή τη Βυζαντινή ιστορία, αλλά εδώ μιλάμε για τη νεότερη ιστορία, για ένα εργοστάσιο,το οποίο άρχισε να λειτουργεί πριν από 151 χρόνια. Πέρυσι έκλεισε τα 150χρόνια. Σταμάτησε να παράγει φωταέριο το 1977.
για την αίθουσα «Φούρνοι»
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ:Εδώ ήταν η πρώτη φάση της διαδικασίας, που έφερναν το λιθάνθρακα και τον έβαζαν μέσα σε αυτούς τους φούρνους, τα λεγόμενα «κορνούτα». Μέσα σε αυτούς τους φούρνους αναπτύσσονταν θερμοκρασίες 1000 βαθμών Κελσίου, ενώ στο χώρο των εργατών η θερμοκρασία έφτανε τους ογδόντα βαθμούς. Έπρεπε οι εργάτες να δουλεύουν πάρα πολύ γρήγορα, ώστε να μην κρυώνουν οι φούρνοι. Στην αρχή οι φούρνοι ήταν από μαντέμι και είχαν ζωή μόνο 200 ωρών. Μετά έβαλαν κάποιο ειδικό κεραμικό και απέκτησαν έτσι μεγαλύτερη ζωή.
Μετά γίνονταν οι καθαρισμοί και η επεξεργασία στα υπόλοιπα κτίρια διάφορα κτίρια, για να καταλήξει στην τελευταία φάση να είναι φωταέριο το οποίο διανέμονταν στην πόλη.
για τη συνδυαστική λειτουργία του χώρου της«Τεχνόπολης» του δήμου Αθηναίων
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Εδώ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων συνυπάρχουν οι εκδηλώσεις και η ψυχαγωγία, αλλά και αυτό το νέο καταπληκτικό μουσείο. Έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, εδώ στην «Τεχνόπολη» εδώ του δήμου Αθηναίων και παλαιότερα και τώρα και κατορθώσαμε να λειτουργεί και ως χώρος μουσικής, ψυχαγωγίας,πολιτισμού, αλλά και παράλληλα ως ειδικότερος χώρος πολιτισμού, το ΒιομηχανικόΜουσείο. Δεν ήταν εύκολο, να συνδυάσουμε και το ψυχαγωγικό σκέλος της «Τεχνόπολης» και το μουσειακό, αλλά συγχαίρω τη διοίκηση της «Τεχνόπολης», γιατί πραγματικά το κατάφερε. Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο που ξεκίνησε επί δημαρχίας του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ. Η μεγάλη δουλειά έγινε τότε. Απλώς δε λειτούργησε ποτέ ως μουσείο. Αλλά η δουλειά ανακαίνισης που έγινε τότε, είναι πάρα πολύ σημαντική . Τώρα εμείς με τη βοήθεια μουσειολόγων,επιστημόνων, ιστορικών κάναμε αυτή την πάρα πολύ επιμελημένη δουλειά, για να γίνει ο χώρος επισκέψιμο μουσείο, με τιμή εισόδου ένα (1) ευρώ. Και μακάρι ναμπορούσαμε να μην το είχαμε ούτε αυτό, αλλά πια με τη νέα νομοθεσία θα πρέπει τα μουσεία που δημιουργούνται να είναι μουσεία που θα μπορούν να συντηρηθούν μόνα τους.