lse1

Ομιλία δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στο London School of Economics με τίτλο «GR-EXITING  THE SOCIAL CRISIS”.

 «Θα ήθελα να ξεκινήσω καταρχήν ευχαριστώντας σας θερμά για την πρόσκληση και να χαιρετίσω αυτήν την πρωτοβουλία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο πολύπλευρων και πρωτοφανών σε ευρωπαϊκό πλαίσιο εξελίξεων. Σήμερα σε μια παγκόσμια οικονομία αλληλεξάρτησης είναι παράλογο μεμονωμένες χώρες να μπαίνουν στο μικροσκόπιο του οικονομικού και κοινωνικού εργαστηρίου. Αδύναμες χώρες που πάνω τους συγκρούονται απόψεις,  ιδεοληψίες και συμφέροντα. Δεν μπορούν να υιοθετούνται πολιτικές in vacium και να δείχνεται διαρκώς με το δάχτυλο μια χώρα και οι πολίτες της, ως οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι της οικονομικής κρίσης. Με εύκολες ερμηνείες και στερεότυπα οδηγούμαστε μαθηματικά σε λύσεις που παράγουν μόνο λαϊκισμό και κάνουν ελκυστικότερες τις αντιδημοκρατικές επιλογές.

Κοινός παρονομαστής της  επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης, η έλλειψη σύγχρονων δoμών και συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Η συνεχής διόγκωση των φαινομένων δείχνει και την αδυναμία του μειούμενου κοινωνικού κράτους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Οι μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας, όπως τις βιώνουμε στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Αθήνα και οι οποίες δεν συνδέονται κατ’ ανάγκη με τις πραγματικές ανάγκες μεταρρυθμίσεων, έχουν εξαντλήσει τα όρια πολύ μεγάλου πλέον πληθυσμού πολιτών. Κάθε μέτρο από εδώ και στο εξής σε αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί παρά να προσθέτει πολιτική ένταση, όξυνση της αίσθησης κοινωνικής αδικίας και να δίνει  αιτίες κοινωνικής έκρηξης.

Στην πόλη μας, το δίκτυ κοινωνικής ασφαλείας, το οποίο αδυνατούσε ούτως ή άλλως να εξασφαλίσει προ κρίσης τις ομάδες που κινδύνευαν από κοινωνικό αποκλεισμό, όπως οι άστεγοι, οι ψυχικά πάσχοντες, οι αποφυλακισμένοι, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι παράνομοι αλλοδαποί που δεν έχουν το δικαίωμα εργασίας και οι πρόσφυγες, πρέπει σήμερα να φροντίσει και για τους μακροχρόνια άνεργους, τις φτωχιές οικογένειες και τους ηλικιωμένους με πολύ χαμηλή σύνταξη.

Όλα αυτά τα προβλήματα εμείς, στον Δήμο της Αθήνας, τα ζούμε καθημερινά, τα βλέπουμε έξω από τα γραφεία μας, στις πλατείες μας, στις πόρτες του μετρό. Από την πλευρά μας, καταλάβαμε πιστεύω έγκαιρα ότι τα πρωτόγνωρα αυτά προβλήματα, η πολυπλοκότητα που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε χρειάζεται και νέου τύπου κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, νέου τύπου διαχειρίσεις, νέου τύπου συναινέσεις, νέου τύπου λύσεις. Χρειάζονται λύσεις άμεσες και συγκεκριμένες. Παρεμβάσεις οι οποίες να στοχεύουν ουσιαστικά στην αναγέννηση της πόλης. Τον όρο μας τον έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Περιφέρειες, ο κ. Hahn. Τον αποκάλεσε ως «ο τρόπος της Αθήνας». Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο,  έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πολυεπίπεδο Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της πόλης, που εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2020. Το σχέδιο αυτό τυγχάνει  πολιτικής στήριξης, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασικός γνώμονας είναι: ταχύτερη και ευρύτερη αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας και αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοτών.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, είμαι πραγματικά  υπερήφανος για το ότι παρά τις αντιξοότητες, τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που συναντούμε, το δικό μας σχέδιο ανάπτυξης έχει πάρει σάρκα και οστά και τα  αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Η επιτυχία του αποτελεί  για μένα ένα προσωπικό στοίχημα, καθώς είναι στόχος μου να δοθεί ένα  ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων της ανάταξης του κέντρου είναι σημαντική και διακριτή πολιτική πρωτοβουλία, η οποία χρειάζεται τη συμπαράταξη όλων μας.

Το Πρόγραμμα αποτελεί μια Ολοκληρωμένη Τοπική Στρατηγική Ανάπτυξης μέσω της συντονισμένης και αποτελεσματικής διάθεσης 120 εκ. ευρώ, από τα διαρθρωτικά ταμεία και ζητά τη συμμετοχή και συνεπίδραση όλων των συναφών ειδικών πολιτικών. Είναι στο πνεύμα του προσανατολισμού της πολιτικής συνοχής, της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων, των ευθυνών και της εξειδίκευσης των εθνικών στρατηγικών σε τοπικό επίπεδο (σε επίπεδο Δήμου).

Οι δράσεις αντιμετώπισης της φτώχειας και της αστεγοποίησης, βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος. Το πρόβλημα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού βαίνει αυξανόμενο, ειδικά στην Αθήνα.  Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία,  το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό να ανέρχεται στο 27,7% του πληθυσμού. Όπως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε, αγαπητοί φίλοι, από μια απλή πολιτική ανάγνωση των στοιχείων είναι εξαιρετικά δύσκολο, με αυτές τις συνθήκες, να διοικήσεις έναν δήμο με τον πληθυσμό του στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, όπως επίσης είναι δύσκολο να κυβερνηθεί μια χώρα με 30%  ανεργία.

Το δίκτυό μας περιλαμβάνει έως σήμερα:

Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, που προσφέρει στους αστέγους τη δυνατότητα να καλύψουν ανάγκες προσωπικής υγιεινής και εντατικές υπηρεσίες υποστήριξης,

Υπνωτήριο - Καταφυγίο Νύκτας, που  λειτουργεί ως Ξενώνας τύπου “bed & breakfast”,

Μονάδα Βραχείας Φιλοξενίας, που υποστηρίζεται από Πρόγραμμα επανένταξης, και

Γραφείο Διαμεσολάβησης, που παρέχει πληροφόρηση και υπηρεσίες διευκόλυνσης στα άτομα, σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές.

Αυτά συνδυάζονται με σχέδια δράσης για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας στον Δήμο Αθηναίων, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και/ή διατρέχουν τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιπλέον αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες που παρέχει ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο κι έχει προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε χιλιάδες συμπολίτες μας μέσω του συντονισμού όλων των φορέων που εκτελούν κοινωνικό έργο στην πόλη.

Ζητάμε εδώ τις συνέργειες και τη συνεργασία των επιχειρήσεων στη βάση της προώθησης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις επιχειρήσεις με άξονα αναφοράς τον Δήμο Αθηναίων.

Χρειάζονται όμως, φίλες και φίλοι, και επιθετικές πολιτικές ανάπτυξης που θα ενεργοποιούν τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Πήραμε ως παράδειγμα την πρακτική πολλών άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και αξιοποιούμε συνεργατικά σχήματα για την κοινωνική οικονομία.

Εδώ και αρκετό καιρό, στην Αθήνα, εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία. Με βάση λοιπόν τη ζήτηση, η Αθήνα αφενός μεν ωριμάζει την προσφορά και αφετέρου προετοιμάζει τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, ώστε με τη  διασύνδεσή τους να διασφαλίσουν  βιώσιμες, προσβάσιμες και υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες. Μεσοπρόθεσμα δε, αξιοποιεί την κοινωνική επιχειρηματικότητα στους τομείς:  υποστήριξης ένταξης μεταναστών, υπηρεσιών καθαριότητας και ανακύκλωση μετάλλων, υπηρεσιών πρασίνου, τεχνικών υπηρεσιών και φυσικά, κοινωνικών υπηρεσιών.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια η Αθήνα όχι μόνο δεν αγνοεί  τους αλλοδαπούς που διαμένουν στα όρια του Δήμου και οι οποίοι έχουν αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, αλλά προσπαθεί, σε πείσμα της ξενοφοβίας και ρατσισμού που επικρατεί, να τους εντάξει λειτουργικά. Πρέπει να ξέρετε εδώ ότι η Κοινωνική Διάρθρωση του Δήμου Αθηναίων έχει μεταβληθεί δραματικά κι ενώ υπάρχει μείωση πληθυσμού κατά 16,5 %, παράλληλα, το κύμα μετανάστευσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς την Ελλάδα, έχει επιφέρει τετραπλασιασμό του αριθμού μεταναστών, με την Αθήνα να αποτελεί κύριο προορισμό.

Είμαι πεπεισμένος πως οι επενδύσεις στην κοινωνική συνοχή είναι καθοριστικής σημασίας για να βγούμε από την κρίση. Ολοι εμείς που βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης πρέπει να θυμόμαστε ότι οι οικονομίες αποτελούνται αλλά και ξαναχτίζονται από τους ανθρώπους τους.

Για να κλείσω, πιστεύω πως σας έδωσα μια σαφή εικόνα για το πώς και αντιμετωπίζουμε την κρίση  στον Δήμο της Αθήνας, αλλά και πώς σχεδιάζουμε την ανάκαμψη και την κοινωνική ανασυγκρότηση.

Θέλω να προσθέσω εδώ ότι η κρίση προφανώς και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μία πόλη  σε βάθος χρόνου, εάν δεν υπάρξουν νέες ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές, πολιτικής και κοινωνικής συνοχής.

Η οικονομική ανάπτυξη, ο κοινωνικός ορθολογισμός, οι πολιτικές αναδιανομής μεταξύ βορρά και νότου, είναι ζητούμενα για την Ευρώπη, τις χώρες που την απαρτίζουν, τους πολίτες και τις πόλεις τους.

Ημερομηνία: 
Τρι, 05/03/2013 - 10:25
ΣυνημμένοΜέγεθος
KAMINIS LSE SPEECH.doc77 KB

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.