Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στο BBC WORLD NEWS, και το δημοσιογράφο Jon Sopel .
Ευχαριστούμε για την παρουσία του στο στούντιο, τον δήμαρχο της Αθήνας, Γιώργο Καμίνη. Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην Ελλάδα, διότι εγώ έχω ακόμη την εικόνα των διαδηλώσεων στην πλατεία Συντάγματος;
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Υπάρχουν κάποιες δειλές ενδείξεις αναστροφής του κλίματος στην οικονομία αλλά – κατά τη γνώμη μου το κυριότερο – κάποια πρώτα δείγματα βελτίωσης στην ψυχολογία των πολιτών. Ξέρετε, όλα αυτά που συνέβησαν ήταν πολύ σκληρά για τους έλληνες πολίτες. Είμαστε ως χώρα στον έκτο χρόνο ύφεσης, αλλά όταν ξεκίνησε, αυτό ήταν κάτι πολύ σκληρό. Ο κόσμος στην αρχή σάστισε, μετά θύμωσε και τώρα, πιστεύω ότι είναι πιο ψύχραιμος για να δει πως από εδώ και στο εξής πρέπει να κινηθεί προσωπικά και συλλογικά.
ΕΡ. Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι πλούσιοι παραμένουν πλούσιοι, βάζοντας τα χρήματά τους στις off shore, ότι κάποιοι συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους, όταν ο φτωχός κόσμος υποφέρει. Και βεβαίως ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα, στην οποία δεν μπορείς να κάνεις επενδύσεις;
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι αλλιώς όλες οι θυσίες δεν θα έχουν νόημα. Ωστόσο, ας αναλογιστούμε πως αντέδρασαν πολιτικά οι έλληνες σε όλη αυτή την κατάσταση. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα της Ιταλίας. Αν και οι ιταλοί δεν έχουν περάσει αυτά που περνούν οι έλληνες τα τελευταία χρόνια, είδατε ότι προτίμησαν να ψηφίσουν αντισυστημικά. Αντιθέτως, στην Ελλάδα είχαμε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2012, και είδατε ότι οι έλληνες προτίμησαν να παραμείνουν πολύ κοντά στην ευρωζώνη. Οι έλληνες πιστεύουν στην Ευρώπη. Και θέλουν να παραμείνουν στο Ευρώ.
ΕΡ. Ο κουρέας μου τυχαίνει να είναι έλληνας, που έχει έρθει στο Λονδίνο τα τελευταία δύο χρόνια. Μου λέει ότι «το μέλλον μου δεν είναι στη χώρα μου»…
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι ευχάριστο αλλά δεν είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Ως δήμαρχος της Αθήνας, πιστεύω ότι έχω μια ξεκάθαρη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει στην πόλη. Τα τελευταία δύο χρόνια, όντως, έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις. Αλλά τώρα βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις αναστροφής του κλίματος. Καινούργιες επιχειρήσεις, νέα εστιατόρια, νέα μπαρ, ανοίγουν ξανά. Η Αθήνα ξαναγίνεται ελκυστική. Έτσι, από τη μία πλευρά η χώρα αιμορραγεί, χάνοντας ανθρώπους υψηλής εξειδίκευσης και μορφωτικού επιπέδου που φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά από την άλλη δημιουργούνται ευκαιρίες.
ΕΡ. Φεύγουν άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να βρεθούν στην ατμομηχανή της ανάκαμψη
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Ναι αλλά θα ξαναγυρίσουν. Είμαι σίγουρος, γιατί είναι δύσκολο να μείνεις μακριά από μία τέτοια χώρα.
ΕΡ. Καταλαβαίνω τον κόσμο που διαδηλώνει, αλλά όταν στην πλατεία Συντάγμα εκτοξεύουν μάρμαρα εναντίον της Αστυνομίας και βόμβες μολότοφ.
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Περιγράφετε μια εικόνα του παρελθόντος. Αυτό ήταν το πρόσωπο του θυμού. Σήμερα οι πολίτες αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με περισσότερη ωριμότητα. Αντιμετωπίζουμε μία ανεργία που τρέχει με 30%, στους νέους το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60%, και ως εκ τούτου η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε ένα νέο μείγμα πολιτικής, που να περιλαμβάνει ισχυρή δόση ανάπτυξης.
ΕΡ. Ευχαριστώντας τον δήμαρχο της Αθήνας, ας μείνουμε σε αυτό το μήνυμα…
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Και να είσαστε βέβαιος ότι θα περάσετε υπέροχα στην Αθήνα.