Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΒΗΜΑ 99.5» και τους δημοσιογράφους, Αργύρη Παπαστάθη και Έλενα Λάσκαρη.
Για τους ελέγχους μικτών κλιμακίων του δήμου Αθηναίων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και την απελευθέρωση δημοσίων χώρων.
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Έχουμε αρχίσει συστηματικές επιχειρήσεις πια. Ξεκινήσαμε από τον Άγιο Θωμά, στο Γουδή, συνεχίσαμε στην πλατεία Βάθη και χθες ήμασταν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Πρόκειται για καταστηματάρχες, οι οποίοι έχουν λάβει κανονικά τις ειδοποιήσεις τους, μία και δύο και τρεις φορές ίσως και περισσότερες και τώρα πια έφτασε η στιγμή της αλήθειας. Αποξηλώνουμε αυθαίρετες κατασκευές, τέντες, στύλους, τραπεζοκαθίσματα. Ξηλώνονται διότι καταλαμβάνουν κοινόχρηστο δημόσιο χώρο. Ο ελεύθερος χώρος στην Αθήνα δεν είναι άπλετος. Η Αθήνα, είναι μία πόλη πυκνοδομημένη, οπότε πρέπει όσο μπορούμε περισσότερο να απελευθερώνουμε το δημόσιο χώρο για τους συμπολίτες μας.
για το θέμα των επίορκων υπαλλήλων στην δημόσια διοίκηση
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Όπως σε πάρα πολλά ζητήματα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητά υπάρχουν και κάποιες υπερβολές. Εγώ δεν δέχομαι ότι πρέπει να θεωρείται επίορκος ένας υπάλληλος, όταν έχει διαπράξει αδίκημα εκτός υπηρεσίας, λόγου χάρη διαπληκτίστηκε ή δεν πληρώνει τη διατροφή στη διαζευγμένη σύζυγο του και γι΄αυτό να θεωρείται επίορκος και θα πρέπει να φύγει. Επομένως όχι υπερβολές, πραγματικά αυτοί οι οποίοι έχουν παρανομήσει να υποστούν τις συνέπειες. Σε ό, τι αφορά υπαλλήλους στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι έχουν υποπέσει και κατηγορούνται για αδικήματα στην υπηρεσία, πρώτα από όλα ο δήμος λαμβάνει τα πειθαρχικά μέτρα, αυτό είναι το πρώτο. Ο δήμος Αθηναίων αυτήν τη στιγμή έχει μπει πάρα πολύ δυνατά σε αυτό, δηλαδή διώχνουμε υπαλλήλους σε περιπτώσεις, των οποίων χρονοτριβούσαν επί πολύ χρονικό διάστημα οι πειθαρχικές διαδικασίες. Το δεύτερο αφορά την χρονοτριβή εξαιτίας της Δικαιοσύνης. Το ξέρετε ότι εδώ δυστυχώς υπάρχουν και τρομοκράτες για τους οποίους παρήλθε η περίοδος της προφυλάκισης και αφέθηκαν ελεύθεροι. Αυτό είναι ένα τρομακτικό πρόβλημα στη χώρα, το δικαίωμα της Δικαιοσύνης να χρονοτριβεί.
για την λειτουργία θεατρικών χώρων
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Δεν τα βάζουμε με κανένα. Έχω την αρμοδιότητα να εφαρμόζω το νόμο, ανήκω στην εκτελεστική εξουσία που εφαρμόζουμε τη νομοθεσία. Έχουμε κάνει ελέγχους αυτή τη στιγμή σε 90 θέατρα περίπου. Έχουμε βρει σε κάποια ότι έχουν κάνει υπερβάσεις στην άδεια τους κτλ. Αλλά έχουμε βρει γύρω στα 30 θέατρα που δεν έχουν καμία άδεια. Και όταν δεν έχω άδεια, σημαίνει πρώτα απ΄ όλα ότι δεν υπάρχει καμία βεβαίωση ότι πιστοποιούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Και μιλάμε εδώ για την ασφάλεια του κόσμου. Κανείς δε μπορεί αυτή τη στιγμή να αναλάβει την ευθύνη να συμβεί κάτι σε ένα υπόγειο θέατρο, το οποίο δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το ζήτημα, μιλώντας μόνο για την προστασία της καλλιτεχνική δημιουργίας. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στο τέλος της θεατρικής σεζόν. Έχουμε μπροστά μας δυο-τρεις, τέσσερις το πολύ βδομάδες μέχρι να τελειώσει η σαιζόν. Θα προσπαθήσω να μην κλείσω κανένα θέατρο αυτή τη στιγμή. Αλλά, το Σεπτέμβριο, όταν θα ξαναρχίσει η περίοδος, θα πρέπει όλοι να πληρούν μίνιμουμ προδιαγραφές τουλάχιστον σε θέματα ασφάλειας, το οποίο δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Θα το συζητήσουμε και αύριο το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να δούμε τι θα κάνουμε. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα, όταν πας και κλείνεις ένα θέατρο, αλλά αυτό που προέχει είναι οι ζωές των ανθρώπων. Η ασφάλεια του κοινού. Ουδείς μπορεί να αναλάβει τέτοια ευθύνη.