Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και το δημοσιογράφο, Δημήτρη Κουκλουμπέρη.
Το ιστορικό κέντρο παραμένει υποβαθμισμένο και παρακμάζει. Ποιες οι προσπάθειες που κάνετε και γιατί δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, ώστε να υπάρξει ορατό αποτέλεσμα;
Στην Αθήνα συσσωρεύεται όχι απλώς η οικονομική κρίση μιας πόλης, αλλά ενδεχομένως η κρίση μιας ολόκληρης χώρας. Αυτό μην το ξεχνάτε. Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι η κατάσταση στην Αθήνα είναι ειδυλλιακή. Δεν θα διστάσω όμως να αναγνωρίσω και να υπερασπιστώ δημοσίως, κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην, έστω και σημειακή, βελτίωση της κατάστασης. Σήμερα, η κατάσταση στο κέντρο είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Με τεράστια περιθώρια βελτίωσης.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ταχθεί υπέρ της «ανακατάληψης των πόλεων», ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ασπάζεται και εφαρμόζει το δόγμα των εκκαθαρίσεων μέσω «Ξένιου Δία». Ο Δήμος Αθηναίων συμφωνεί με τέτοιου τύπου λύσεις; Αν όχι, πως αντιδρά;
Εναντιώνομαι στις «σκούπες»,όταν αφορούν ανθρώπους, και στις αστυνομικές λύσεις, σε προβλήματα που πατάνε πάνω σε πολλούς παράγοντες. Το έχω αποδείξει από τη θητεία μου στο Συνήγορο του Πολίτη. Ωστόσο, όταν πιστεύουμε ότι η Αστυνομία δεν κάνει καλά τη δουλειά της,κυρίως στο ζήτημα των ναρκωτικών, δεν θα κρυφτούμε πίσω από την πολυπαραγοντικότητα που προβλήματος. Θα το πούμε και θα ζητήσουμε συστηματικότερη αστυνόμευση.
Η Χρυσή Αυγή βρίσκει πρόσφορο έδαφος «δράσης» στην πρωτεύουσα και τις γειτονιές της. Ο Δήμος, ως φορέας της επίσημης πολιτείας τι κάνει;
Μην ξεχνάτε ότι το νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα, πέτυχε να εκπροσωπείται σήμερα στη Βουλή, διότι,μετά το ολυμπιακό λίφτινγκ, η Αθήνα εγκαταλείφθηκε στην τύχη της, τόσο σε έργα υποδομής όσο και στο κορυφαίο ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη. Παράλληλα, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, δεν τόλμησαν ούτε να αγγίξουν ούτε να πουν την αλήθεια για το πρόβλημα της παράνομων μεταναστών, όταν κατά χιλιάδες διοχετεύονταν από τα σύνορα, προκειμένου να χαθούν στη χοάνη του κέντρου της Αθήνας.
Έχετε καλέσει τους πολίτες να επιστρέψουν και να ξανακατοικήσουν στο κέντρο. Πως μπορεί να έχει τύχη αυτό το κάλεσμα όταν το κέντρο εξακολουθεί να είναι απροσπέλαστο,ανασφαλές και μη βιώσιμο;
Διαφωνώ με τις γενικεύσεις,κύριε Κουκλουμπέρη. Ξεχνάτε, ότι η Αθήνα είναι παράλληλα μία πόλη ζωντανή, με νέες γειτονιές να ξαναζωντανεύουν, όπως είναι και η περιοχή που είναι τα γραφεία της εφημερίδας σας, στην Κολοκοτρώνη και μέχρι την Αθηνάς. Παράλληλα,οι έμποροι και οι επιχειρηματίες δίνουν το δικό τους αγώνα, αναπροσαρμόζοντας τη φυσιογνωμία τους. Ομάδες νέων ανθρώπων δημιουργούν και εμπνέονται στο κέντρο. Αυτό είναι το οξυγόνο της πόλης, που προσπαθούμε να ενισχύσουμε.
Αναρωτήθηκαν πολλοί «τι έπαθε ο Καμίνης και κλείνει θέατρα». Λόγοι ασφαλείας ή συγκέντρωση εσόδων μέσω προστίμων;
Δεν συμφωνείτε ότι το πιο εύκολο για εμάς, θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα; Να μην ενοχλούμε κανέναν και να μην ανοίγουμε κανένα ζήτημα; Σας πληροφορώ λοιπόν ότι το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό, διότι αυτοί οι χώροι δεν διαθέτουν καμία άδεια, και δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο. Νομίζω ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε μία ειλικρινής συζήτηση, στην οποία φάνηκε ότι χρειάζεται,εντός των επομένων εβδομάδων, νέος νόμος, που θα διέπει τη λειτουργία τέτοιων χώρων, που τόσο έχει ανάγκη η Αθήνα, με σεβασμό όμως στο υπέρτατο αγαθό, που είναι η ανθρώπινη ζωή. Και δυστυχώς, όταν η έξοδος κινδύνου παιδικού θεάτρου οδηγεί σε μπαλκόνι, δεν είναι υπεύθυνη στάση.
Η Δημοτική Αστυνομία δείχνει να διακατέχεται από εισπρακτική λογική. Ωστόσο, χώρους στάθμευσης ή αντίμετρα υπέρ της εναλλακτικής κίνησης στην πόλη δε βλέπουν οι Αθηναίοι...
Κεντρική μας επιλογή είναι η βιώσιμη κινητικότητα, με έμφαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το περπάτημα και το ποδήλατο. Μακάρι, να ελέγχαμε τα δίκτυα συγκοινωνίας, όπως κάνουν αρκετές πολλές μικρότερες πόλεις στη χώρα μας, ώστε να περνούσαν περισσότερα από τα χέρια μας. Ωστόσο, σας λέω ότι μέσα στον επόμενο μήνα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τα κοινόχρηστα ποδήλατα, που θα βρίσκονται σε περίπου 70 σημεία της πόλης, ενώ στα περισσότερα δημοτικά κτίρια έχουν τοποθετηθούν δέστρες ποδηλάτων. Παράλληλα, απελευθερώνουμε το δημόσιο χώρο προς όφελος των πεζών.Απομακρύνουμε αυθαίρετες κατασκευές από πλατείες και πεζόδρομους, ενώ έχουμε ήδη αποξηλώσει 25 εγκαταλειμμένα περίπτερα.
Με τα σημερινά δεδομένα, οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος; Με ποιο πρόταγμα θα διεκδικήσετε μια ακόμη θητεία;
Η απόφασή μου να διεκδικήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις επόμενες εκλογές είναι δεδομένη.Κατ’ αρχάς διότι η θητεία που διανύουμε είναι μικρότερη του κανονικού,μόλις τριάμισι χρόνια. Δεύτερον, διότι είναι απαραίτητη η συνέχιση ενός έργου για την Αθήνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με κύριο άξονα τα 130 εκ. ευρώ που φέραμε στην πόλη μέσω του ΕΣΠΑ. Σ’ αυτή την πρώτη θητεία κρατάμε,μέσα σε δραματικές συνθήκες, την πόλη όρθια. Φέρνοντας στην Αθήνα μια άλλη λογική διαχείρισης και αναπτύσσοντας ένα τεράστιο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης. Στις επόμενες εκλογές προσδοκώ όμως, κυρίως, να εκφράσουμε, μια Αθήνα μεγάλη, ανοιχτή και δημοκρατική, απέναντι στη μισαλλοδοξία, τη βία και το φασισμό.
Εκλεγήκατε το 2010βασιζόμενος στην στήριξη τεσσάρων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι, Δράση).Αισθάνεσθε ότι συνεχίζουν να σας στηρίζουν; Θα θέλατε ξανά τη στήριξή τους;
Η πολιτική στήριξη, και μάλιστα από περισσότερα του ενός κόμματα, έχει τη δική της σημασία, όταν εξασφαλίζει την πολιτική αυτονομία, και κυρίως όταν σηματοδοτεί ευρείες κοινωνικές συμμαχίες. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Προφανώς και προσδοκώ τη συνέχεια της υποστήριξης των κομμάτων που στήριξαν το «Δικαίωμα στην Πόλη».Αναγνωρίζω ωστόσο ότι βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από τις πολιτικές αποφάσεις των κομμάτων για τις εκλογές και δεν θα ήθελα να τις εκβιάσω.
Πως αξιολογείτε την πορεία και το έργο της τρικομματικής κυβέρνησης; Θα αντέξει την τετραετία;
Θεωρώ ότι ο τρισυπόστατος χαρακτήρας της κυβέρνησης, μόνο θετικά επηρεάζει στο μίγμα των λύσεων που απαιτούνται. Με παράδειγμα τον πολυσυλλεκτικό συνδυασμό μας στο δήμο Αθηναίων,τα προβλήματα οφείλουμε και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με συνεργασίες. Η παραμονή στο ευρώ, θεωρώ ότι αποτελεί επίτευγμα της κυβέρνησης συνεργασίας,διότι παρά τα προβλήματα δεν βλέπω από πού αλλού μπορούν να προκύψουν λύσεις,παρά μόνο από την Ευρώπη.
Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Κίνα. Τι το απτό και σημαντικό προκύπτει από το ταξίδι σας εκεί;
Συνοψίζεται νομίζω, στο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Κίνα για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα, παρά τη τεράστια διαφορά στα μεγέθη των δύο χωρών.Με τον ομόλογό μου του Πεκίνου, τον κ. Wang Anshoun, υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, που σηματοδοτεί το ενδιαφέρον για την τουριστική συνεργασία, τις εμπορικές συναλλαγές, τις ανταλλαγές φοιτητών καθώς και την πολιτιστική συνεργασία. Στον τουρισμό τα περιθώρια είναι πολλά. Και η Αθήνα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει αυτόνομο ταξιδιωτικό και τουριστικό προορισμό.