skai2

Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και το δημοσιογράφο, κ. Άρη Πορτοσάλτε.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: "Διαβάζω στην "Καθημερινή" ότι η Αθήνα αυτοσυστήνεται ως ιδανικός προορισμός. Κάνετε μια προσπάθεια με την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Tour Operators Ευρώπης προκειμένου να πείτε ότι "εδώ είμαστε".

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Ακριβώς. Φέραμε περίπου 80 ταξιδιωτικούς πράκτορες κυρίως από την Ευρώπη αλλά και από την Αμερική, την Ινδία και την Ιαπωνία να έρθουν εδώ, να ενημερωθούν για την Αθήνα, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι ήρθαν σε επαφή ατομικά και με όσους ενδιαφέρονται από 100 αθηναϊκούς φορείς, οι οποίοι σχετίζονται με τον τουρισμό. Εστιάτορες, ξενοδόχους,ξεναγούς, τα πάντα.

ΔΗΜ: Βλέπω ότι διατίθεται ο χώρος του Μουσείου Ακροπόλεως όπου στήθηκαν γραφεία και εκεί επικοινωνούν οι άνθρωποι.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Κατευθείαν. Χθες πρέπει να ήταν περί τα100 τραπεζάκια όπου καθόντουσαν οι άνθρωποι και προσπαθούσαν να κλείσουν συμφωνίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνουμε ενέργειες οι οποίες προωθούν τη πόλη, την κρατούν ζωντανή. Πρέπει να φέρουμε τουρισμό στην Αθήνα. Η Αθήνα μπορεί να έχει τα πολύ σοβαρά προβλήματα,ταυτόχρονα όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη αναδειχθεί σε έναν αυτόνομο ταξιδιωτικό προορισμό, όπως είναι το Παρίσι, η Ρώμη, όπως είναι τόσες άλλες πόλεις όπου πάει κάποιος για ένα σαββατοκύριακο. Και γιατί όχι και για περισσότερες ημέρες. Έχουμε κοντά τη θάλασσα, έχουμε τα νησιά, έχουμε ένα θαυμάσιο κλίμα, έχουμε ψυχαγωγία, νυχτερινή ζωή, και βεβαίως κορυφαία μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους."

ΔΗΜ: Και πολύ σωστά θέτετε κάποια πραγματάκια στα οποία θέλω να σταθώ. Πρώτα αυτό που έχετε επισημάνει ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός η Αθήνα


Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Ακριβώς. Τον τελευταίο καιρό έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Όχι σε όλες τις γειτονιές αλλά στο κέντρο η κατάσταση και ειδικά στη περιοχή γύρω από την Ομόνοια, το Μοναστηράκι και σε όλες αυτές τις περιοχές υπάρχουν πια μαρτυρίες ανθρώπων, το λέω αυτό για να μη ειπωθεί ότι το λέω μόνο εγώ, οι οποίοι λένε ότι μπορείς με ασφάλεια και άνεση να περπατήσεις, όπως πριν από κάποια χρόνια. Αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε και για να το διατηρήσουμε πρέπει να τονώσουμε την οικονομία του κέντρου της πόλης.

ΔΗΜ: Διαβάζω με πολύ χαρά ότι λέτε ότι σ' αυτά που προβάλλει η πόλη μας είναι και τα νεοκλασικά του Τσίλερ.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Έχουμε πάρα πολλά ωραία κτίρια.

ΔΗΜ: Να τα ανοίξουμε, να μπαίνει ο κόσμος μέσα.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Όχι μόνο να μπαίνει ο κόσμος μέσα, αλλά πρώτα από όλα, πάρα πολλά από αυτά να τα επισκευάσουμε. Ο δήμος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζήτηση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν έχουμε «κλείσει» με το ΙΚΑ να αναλάβουμε το παλιό Ωδείο, το πρώτο Ωδείο που υπήρχε στη πόλη, αυτό το καταπληκτικό κτίριο στη Φειδίου και αυτό να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι χρήματα που κάπου θα ψάξουμε να τα βρούμε. Είναι χρήματα που έχουμε εξασφαλίσει, είναι χρήματα που θα μπορούμε να τα δώσουμε γι' αυτό το σκοπό. Από εκεί και πέρα αυτά τα οικήματα δεν είναι του δήμου. Είναι είτε ιδιωτών, είτε άλλων φορέων του δημοσίου. Μακάρι να ήταν στο χέρι του δήμου να τα επισκευάσει και να τα ανοίξει, αλλά δεν είναι έτσι πάντα τα πράγματα.

ΔΗΜ: Ναι αλλά πρέπει να βιαστούμε και μερικά πράγματα να εκχωρηθούν μέχρι να πάμε στο Μητροπολιτικό δήμο όπου εκεί θα οδηγηθούμε κάποια στιγμή. Κάποια πράγματα πρέπει να σας δοθούν να τα τρέξετε. Να το τρέξει ένας.Αυτή η πολυδιάσπαση και η πολυαρμοδιότητα δεν οδήγησε κάπου.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο σ' αυτό. Γι' αυτό έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου για τον Μητροπολιτικό δήμο. Όσο θα υπάρχουν οι φορείς, το Υπουργείο Πολιτισμού,το Υπουργείο Οικονομικών, τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία και ένας δήμος θα προσπαθεί όλο αυτό να το συντονίσει και να βγει μπροστά, δε θα καταφέρουμε να κάνουμε όσα πράγματα θα θέλαμε. Μητροπολιτικός δήμος σημαίνει ο δήμος να γίνει ουσιαστικά η κυβέρνηση στην επικράτειά της. Να μπορεί αντί να τρέχει κανείς στο υπουργείο Πολιτισμού να πάρει τις άδειες, να έχει ο ίδιος ο δήμος τις αρχαιολογικές του υπηρεσίες ούτως ώστε να μπορεί να κάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.

ΔΗΜ: Και να ελέγχουμε τον Δήμαρχο γι' αυτά που κάνει.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Να είναι ορατή και εξατομικευμένη η πολιτική του ευθύνη. Αυτό είναι το κρίσιμο γι' αυτή τη πόλη. Η μεγάλη θεσμική πρόκληση είναι να καταστήσουμε τη Δημοτική Αρχή της πόλης να έχει εξατομικευμένη τη πολιτική της ευθύνη. Να μην ανακατώνονται χίλιοι παράγοντες. Δηλαδή αν είναι να γίνονται τα παράπονα, αν είναι να αναζητάμε ευθύνη από τον Δήμαρχο ας του δώσουμε τουλάχιστον την εξουσία.

ΔΗΜ: Αν μου επιτρέπετε, δεν είναι το μείζον, αλλά είναι σε ό,τι αφορά τα κυκλοφοριακά και στη ρύθμιση της πόλης κοιτάξτε λίγο το θέμα της πιάτσας των ταξί. Πρέπει να βοηθηθούν οι επαγγελματίες αλλά και οι εποχούμενοι.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Σ' αυτή την εποχή της μεγάλης κρίσης, ούτε είναι η πόλη που έχει πάρα πολλούς χώρους και φαρδείς δρόμους να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε παντού πιάτσες ταξί. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δοκιμάζονται τρομακτικά από τη κρίση. Και αυτό συμβαίνει παντού. Στους μικροκαταστηματάρχες. Προχθές συζητούσα με έναν περιπτερά. Κλείνουν τα περίπτερα. Κάθε περίπτερο που κλείνει πιθανόν κρύβει και ένα ανθρώπινο δράμα. Επομένως πρέπει όλα αυτά να τα συνδυάσουμε και για τον ταξιδιωτικό προορισμό, που είπα να είναι αυτόνομη η Αθήνα, σας λέω ευθαρσώς και μπαίνω στη κουβέντα για τα καταστήματα τις Κυριακές όπου έχει ανάγκη το κέντρο της Αθήνας να παραμένουν ανοιχτά.

ΔΗΜ: Η Κωνσταντινούπολη έγινε προορισμός, το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπόδησης και ένδυσης. Το κατάφεραν. Τα καταστήματα εκεί είναι ανοιχτά αργά βράδυ Σαββάτου και τις Κυριακές είναι ανοιχτά από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ. Αν θέλεις μπορείς.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Και εδώ πρέπει να σταθμίσουμε πολλά πράγματα,γιατί αν πάμε να το κάνουμε σε όλη την Αθήνα και σε όλη τη χώρα τελείως απότομα μπορεί να προκαλέσουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Άποψή μου είναι να γίνει σταδιακά. Πρέπει όμως να γίνει, με μεγάλη έμφαση κυρίως στο κέντρο της Αθήνας,που δοκιμάζεται ακριβώς και διατρέχει τον κίνδυνο της ερήμωσης σε πάρα πολλά σημεία. Τα ανοιχτά καταστήματα θα φέρουν κόσμο και μιλώντας για τουρισμό πως θα την κάνουμε τη πόλη αυτόνομο ταξιδιωτικό προορισμό εάν δεν έχει ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, τουλάχιστον τη τουριστική περίοδο; Αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο και σε τέτοια πράγματα πρέπει να επικεντρώσουμε τη συζήτησή μας.Δεν υπάρχει μαύρο-άσπρο. Πρέπει να συνδυάσουμε πολλά πράγματα.

ΔΗΜ: Έχετε επικοινωνήσει με τη κυβέρνηση;

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Η κυβέρνηση επιμένει σ' αυτή τη λύση των 52 Κυριακών

ΔΗΜ: Υποχώρησε λίγο

ΚΑΜΙΝΗΣ: Ωραία. Είδατε τι σας είπα. Πρέπει να φθάσουμε σε ένα σημείο να βρούμε κάποια χρυσή τομή. Όλοι να μπορέσουν να έχουν κάποια ικανοποίηση από αυτό το μέτρο. Αποκλείεται όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Αλλά εγώ ως δήμαρχος Αθηναίων τονίζω το θέμα του κέντρου. Πρέπει τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά και να υπάρχει ζωή. Ο κόσμος να κατέβει

ΔΗΜ: Θα αρχίσουμε πάλι τις απογευματινές εκπομπές. Θα το δούμε ξανά.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: "Με μεγάλη μου χαρά."

Ημερομηνία: 
Τρι, 23/04/2013 - 21:35

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.