Στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με θέμα "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Βιώσιμη Ανάπτυξη", που πραγματοποιείται στην πόλη Νάντη της Γαλλίας, συμμετείχε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.
Στον δήμαρχο Αθηναίων δόθηκε η ευκαιρία, ενώπιον ενός πολύ σημαντικού ακροατηρίου από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιείται στον τομέα των δικαιωμάτων,να παρουσιάσει τον τρόπο που λειτουργεί η πόλη της Αθήνας, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιστικής βίας.
"Προτάσσουμε την υπεράσπιση της ισότητας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνική αλληλεγγύη αλλά και τον ευρύτερο διάλογο"τόνισε στην ομιλία του ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας την ανάγκη "εφαρμογής της υπάρχουσας νομολογίας, τον πολιτισμό και την παιδεία, τον διάλογο μεταξύ όλων όσοι ανήκουν σε ένα ευρύτερο Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Τόξο, για να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της εποχής μας που αποτελούν μια άμεση απειλή για τη Δημοκρατία αλλά και την Ισότητα".
Με συνεντεύξεις του στο τρίτο κανάλι της δημόσιας γαλλικής τηλεόρασης TF3και στον ραδιοφωνικό σταθμό Euradio Nantes, ο κ. Γ. Καμίνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ρόλος των πόλεων και κυρίως της Αθήνας στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης έχει καταστεί καθοριστικός, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει κάθε ισχυρό τοπικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, στην αναχαίτιση των φαινομένων ακραίας, ρατσιστικής και αντικοινοβουλευτικής έκφρασης.
Ακολουθεί η ομιλία του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κυρίες και κύριοι,
Με μεγάλη χαρά συμμετέχω στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που διεξάγεται με ένα τόσο κρίσιμο θέμα, την Αειφόρο Ανάπτυξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η σημερινή, όχι μόνον ευρωπαϊκή, αλλά και διεθνής συγκυρία, με την οικονομική κρίση συχνά να αντιστρατεύεται, αντί να συμπορεύεται με την αναγκαιότητα μιας βιώσιμης ανάπτυξης, θέτει με τρόπο επιτακτικό για τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας, το κεντρικό ερώτημα του συνεδρίου σας : μπορεί τελικά, και με ποιους τρόπους, να είναι κοινή η πάλη για την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Και πόσο σοβαρά κινδυνεύει, ιδιαιτέρως σε καιρούς κρίσης, η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων;
Ερωτήματα σύνθετα και απαντήσεις δύσκολες, στο πλαίσιο μάλιστα των δομικών ανακατατάξεων που συντελέσθηκαν και συντελούνται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, και των διαφορετικών αλλαγών που επέφεραν για κάθεκαι σε κάθε κράτος οι έννοιες και οι πραγματικότητες των ανοικτών συνόρων, την ενιαίας αγοράς, του κοινού νομίσματος. Επιπλέον, η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πλήξει, στη συνέχεια, την Ευρώπη, και περισσότερο τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και την Ιρλανδία και πιο πρόσφατα την Κύπρο, ενέτεινε τις ανισότητες και τόνισε τις αποκλίσεις.Είχε - όπως το θέτει ο Πολωνός κοινωνιολόγος Μπάουμαν, σοβαρές και μακροχρόνιες παράπλευρες απώλειες : εκτός από την αύξηση της κοινωνικής ανισότητας, την περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού και την επικράτηση μιας φιλοσοφίας ζωής που αφαιρεί από τους φτωχούς, διωκόμενους και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τη δυνατότητα να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική τους θέση.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το ζητούμενο για μια δίκαιη ανάπτυξη, που θα οδηγούσε σε πραγματική κοινωνική πρόοδο και θα εξασφάλιζε σε όλους τους πολίτες την πλήρη ιδιότητά τους αλλά και ενισχυμένη δημοκρατία, αποτελεί το πλαίσιο ενός επείγοντος διαλόγου. Καθώς μάλιστα τον τελευταίο καιρό, αποκτούν,πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα, ένταση και έκταση, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και δυστυχώς και στην Ελλάδα, φωνές μισαλλοδοξίας και μίσους,μαζί με πρακτικές ρατσισμού, ξενοφοβίας και φασισμού, που συνιστούν αυθεντική απειλή όχι μόνον για τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες, αλλά ευρύτερα για το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κρίσης, με περιορισμούς και ειδικές συνθήκες στις μετακινήσεις, την παράλληλη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, τη μαύρη εργασία,ένα περιβάλλον συνήθως μεταβλητό και συχνά ιδιαιτέρως επικίνδυνο, την αστυνόμευση να υστερεί ή και να αυθαιρετεί, και τη σχετική νομολογία –ακόμη κι όταν υπάρχει – συχνά να μην εφαρμόζεται ή να εφαρμόζεται επιλεκτικά, γίνεται αντιληπτό ότι η προστασία των μεταναστών δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση. Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κυρίως και στην Ελλάδα, όπου τα προβλήματα είναι πολλά, και σύνθετα .Σε αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και μια επιπλέον ιδιοτυπία, με τα αποτελέσματα της οποίας βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή αντιμέτωποι στο Δήμο της Αθήνας.
Η απουσία, από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης, μιας συγκροτημένης πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου (κάτι στο οποίο φαίνεται ότι είμαστε επιτέλους τώρα πολύ κοντά),μιας διακριτής, δηλαδή, νομοθεσίας, που να αφορά αφενός στους αιτούντες άσυλο και αφετέρου στους οικονομικούς – κυρίως – μετανάστες, επέτεινε την ήδη υπάρχουσα μεγάλη συγκέντρωση μικτών μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, που είναι μια χώρα υποδοχής. Μη έχοντας εναλλακτικές οδούς επιδίωξης της νομιμοποίησής τους, οι περισσότεροι μετανάστες γίνονται αιτούντες ασύλου,αποκτούν προσωρινά χαρτιά, μεταπηδώντας με τον τρόπο αυτό σε μια χρονοβόρα διαδικασία, που μπορεί να κρατήσει μέχρι και δέκα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι , να παραμένουν στη χώρα, και πολλοί να προωθούνται και να εγκαθίστανται, κάτω από άθλιες ή τουλάχιστον αναξιοπρεπείς, συνθήκες, σε υποβαθμισμένες ή υποβαθμιζόμενες περιοχές της Αθήνας, άλλων αστικών κέντρων, ή και αγροτικών περιοχών - αναλόγως πού βρίσκουν εργασία.
Στο Δήμο της Αθήνας, η διοχέτευση και συγκέντρωση τους σε ορισμένες περιοχές του κέντρου, οι οποίες, στο μεταξύ, είχαν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, καθώς στην πόλη για ένα μεγάλο διάστημα και λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, γίνονταν έργα βιτρίνας και όχι υποδομής, επέφερε αλλαγές στην πληθυσμιακή σύνθεση, και συνέβαλε– της οικονομικής κρίσης βοηθούσης - στην περαιτέρω υποβάθμιση και ενίοτε παρακμή τους. Με την οικονομική κρίση να εντείνεται, την ανεργία να εκτοξεύεται, τα εισοδήματα και τις συντάξεις να συρρικνώνονται, και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να πλήττεται, οι περιοχές αυτές της Αθήνας αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση και άνοδο της Χρυσής Αυγής. Του φασιστικού αυτού μορφώματος, που σήμερα εκπροσωπείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, και του οποίου η εκλογική και δημοσκοπική εκτίναξη, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία.
Κυρίες και κύριοι, στην Ελλάδα, στην οποία διατίθενται, όπως συχνά επισημαίνεται από τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μετανάστευση, επείγει η μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.Όπως επείγει να είναι διακριτά τα όρια μεταξύ των νόμιμων και παράτυπα εισερχομένων μεταναστών, να γίνει η αντίστοιχη καταγραφή, και να υπάρξουν νέες πολιτικές ώστε να πάψει να αποτελεί η κράτηση, την πολιτική απάντηση στην παράνομη μετανάστευση.
Πολιτικές και μέτρα που ανήκουν βέβαια καταρχήν στην κεντρική κυβέρνηση, θα υστερούν όμως οπωσδήποτε σε αποτελεσματικότητα και εύρος εφαρμογής, αν στον τομέα αυτό το κράτος δεν συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα αυτά. Στο Δήμο της Αθήνας, από την αρχή της θητείας μου,χαράξαμε την πολιτική μας με κοινή συνισταμένη την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και την υπεράσπιση των αξιών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων της ισότητας.
Απέναντι στη ρατσιστική βία, και τις απρόκλητες, βίαιες επιθέσεις, που δυστυχώς,δυσοίωνα τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν, σφυρηλατήσαμε και αντιτάξαμε ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, ενεργοποιώντας και συνεργαζόμενοι με εθελοντές και ομάδες πολιτών. Συναισθανόμενοι τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν ανεπάντεχα πολίτες και κάτοικοι της Αθήνας, και αντιλαμβανόμενοι την επείγουσα ανάγκη άμεσης, και απτής, βοήθειας, προχωρήσαμε στη συγκρότηση του νεοσύστατου «Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών», απ’ όπου ενισχύονται με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης περισσότεροι από 5000 κάτοικοι της Αθήνας.Περισσότεροι από 1300 σιτίζονται καθημερινά από το «Κέντρο Υποδοχής και αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων». Μετά από συνεννόηση με τους δασκάλους,στέλνουμε 1000 μερίδες φαγητού σε μαθητές που φοιτούν σε ολοήμερα σχολεία, ενώ,επίσης σε καθημερινή βάση, παρέχουμε 5000 γεύματα στα παιδιά του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Επίσης, 200 οικογένειες είναι ενταγμένες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και 100 στο πρότυπο πρόγραμμα «Βοήθεια στην Οικογένεια». Και συνεχίζουμε. Δεν κάνουμε παρά όσα επιτάσσει το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνουν οι δημοκρατικές δομές του πολιτεύματος μας, μέσα στο πλαίσιο πάντα της έννομης τάξης. Επίσης, την ώρα που συνεχίζονται αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας που συντηρούν την ύφεση και δεν ευνοούν την ανάπτυξη, στο Δήμο της Αθήνας αναζητήσαμε με επιτυχία πόρους, απευθείας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια,στοχεύοντας σε ένα πρόγραμμα, το Έργο Αθήνα, που φιλοδοξεί να επιταχύνει την αναβάθμιση της Αθήνας, να την κάνει μια πρωτεύουσα βιώσιμη, ελκυστική,δυναμική και ενδιαφέρουσα, ενισχύοντας τον τουρισμό και την ανάπτυξη, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας,επιτρέποντας, τελικά στην ελπίδα, και όχι στις φωνές του μίσους και της ξενοφοβίας, να βρουν γόνιμο έδαφος.
Αλλά και στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, όπου εκπροσωπείται εδώ και δυο χρόνια η Χρυσή Αυγή, οι πολιτικές και κυρίως οι αντιδημοκρατικές πρακτικές της πρόκλησης αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή και τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, με ψυχραιμία και δημοκρατική συνέπεια και εγρήγορση. Θα γνωρίζετε,ίσως, τα πρόσφατα επεισόδια, με την απόπειρα βίαιης επίθεσης εναντίον μου, από μέλη της Χρυσής Αυγής, που ο ένας μάλιστα οπλοφορούσε, στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, επειδή ο Δήμος Αθηναίων αρνήθηκε να παραχωρήσει την πλατεία Συντάγματος για να μοιράσουν συσσίτια αποκλειστικά σε Έλληνες! Η προστασία του δημόσιου χώρου, όμως, υπήρξε εξαρχής και παραμένει για εμάς βασική προτεραιότητα. Όπως φυσικά και η ασφάλεια της Αθήνας. Ξεκάθαρες είναι επίσης κι οι δημοκρατικές μας θέσεις στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, της δυνατότητας να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους νόμιμοι κάτοικοι άλλων θρησκευμάτων στην Αθήνα. Επίσης και στο θέμα της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι, στόχος και επιδίωξή μας, είναι μια Αθήνα ελκυστική και ασφαλής, μια πόλη ανεκτική στη διαφορετικότητα της καταγωγής ή του θρησκεύματος, μια ευνομούμενη και δημοκρατική πρωτεύουσα, που θα αποδειχθεί τόπος ειρηνικής συνύπαρξης,δημιουργίας και ανάπτυξης. Για την επιτυχία αυτού του στόχου προτάσσουμε την υπεράσπιση της ισότητας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνική αλληλεγγύη αλλά και τον ευρύτερο διάλογο. Την εφαρμογή της υπάρχουσας νομολογίας. Τον πολιτισμό και την παιδεία. Τον διάλογο που πρέπει να διεξάγεται και να διεξάγουμε όλοι, όσοι συνανήκουμε σε ένα ευρύτερο Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Τόξο, για να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της εποχής μας που αποτελούν μια άμεση απειλή για τη Δημοκρατία αλλά και την Ισότητα.
Σας ευχαριστώ