eatadimos

Η ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης και καταπολέμησης του εργασιακού και κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που διαβιούν στην γεωγραφική του περιφέρεια αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δήμου Αθηναίων.

Αξιοποιώντας τα πορίσματα μίας διεπιστημονικής Μελέτης («Επιχειρησιακό Σχέδιο προώθησης Δράσεων Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Δήμο Αθηναίων») που εκπονήθηκε από το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας για λογαριασμό της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει προς διαβούλευση πρόταση για μία ολοκληρωμένη Στρατηγική τοπικών πολιτικών Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Η προτεινόμενη Στρατηγική στηρίζεται σε μία συστηματική διαδικασία αξιολόγησης των υφιστάμενων πολιτικών, εμπνέεται από καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και λαμβάνει υπόψη ιδίως το πλέγμα των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πολιτικές, χρηματοδοτικά εργαλεία) για την υποστήριξη δράσεων Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Στόχος της διαδικασίας διαβούλευσης είναι η αντικειμενική συμμετοχή των δημοτών στην αποτελεσματική προώθηση της νέας Στρατηγικής μέσω της καταγραφής των απόψεων και των επισημάνσεων κάθε ενδιαφερόμενης πλευράς και να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο υλοποίησης της πρωτοποριακής αυτής πρωτοβουλίας.

Βασική φιλοσοφία της Στρατηγικής είναι η προώθηση της ανάπτυξης ενός «οικοσυστήματος» κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο ενισχύοντας με συστηματικό τρόπο τις ελεύθερες επιλογές των ομάδων στις οποίες απευθύνεται:

•             να ιδρύσουν ή να συμμετέχουν σε υφιστάμενο μόρφωμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας

•             να καλύψουν τις βιοποριστικές και κοινωνικές ανάγκες τους μέσω της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, ο Δήμος αναπτύσσει πολιτικές κοινωνικής καινοτομίας στο πεδίο των κοινωνικών υπηρεσιών, επιδιώκοντας την αποτελεσματική κάλυψη παραδοσιακών ή νέων αναγκών των ευπαθών ομάδων που υπάγονται στο θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων του.

Η επιλογή αυτή καθίσταται αναγκαία με βάση την κρίσιμη κοινωνικοοικονομική συγκυρία και την ανάγκη στόχευσης των τεχνικών κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Δήμου.

Με βάση την υφιστάμενη κοινωνικοπολιτική συγκυρία, οι άμεσα επωφελούμενοι της νέας Στρατηγικής αντιστοιχούν σε κατηγορίες ευπαθών ομάδων, όπως ανασφάλιστοι άποροι, ανασφάλιστοι ανάπηροι, μέλη των οικογενειών τους, άνεργοι, άτομα χωρίς αγοραστική δύναμη κ.α.

Ωστόσο, οι βασικές διαστάσεις της Στρατηγικής την περίοδο 2013 – 2015 επικεντρώνονται στην ορθολογική ανάπτυξη ενός πλέγματος παρεμβάσεων που θα καλύπτουν όχι μόνο τις παραδοσιακές ομάδες στόχου των προνοιακών πολιτικών, αλλά και άλλες κατηγορίες προσώπων που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας παρά την ικανότητα και διαθεσιμότητα τους για άσκηση απασχόλησης (νέοι άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι).

Ο επιχειρησιακός ορισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική καινοτομία αντιστοιχεί στην αξιοποίηση της ευρηματικότητας που έχουν οι ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι ενώσεις και οι κοινωνικοί επιχειρηματίες για να βρίσκουν νέους τρόπους κάλυψης εκείνων των κοινωνικών αναγκών που δεν ικανοποιούνται από την αγορά ή από τον δημόσιο τομέα ή στην χρησιμοποίηση αυτής της ευρηματικότητας για την επίτευξη της αλλαγής συμπεριφοράς που απαιτείται για την αντιμετώπιση των κυριότερων κοινωνικών προκλήσεων.

Το κείμενο της διαβούλευσης έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cityofathens.gr και η διαδικασία υποβολής απόψεων, παρατηρήσεων και προτάσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου, 2013.

Ημερομηνία: 
Τετ, 29/05/2013 - 09:15

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.