Άρθρο δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.
Αφού μας δίνεται, επιτέλους, η ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε για το καθεστώς που διέπει τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ας ξεκαθαρίσουμε για ποιες κινητοποιήσεις πρέπει να μιλήσουμε: για τις μικρές πορείες ή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που χωρίς να το δικαιολογεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, και τις περισσότερες φορές χωρίς την αποκλειστική ευθύνη των διοργανωτώμο τους, προκαλούν επί πολλές ώρες τον αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας, με συνέπεια να νεκρώνει κάθε κοινωνική, οικονομική ή πολιτιστική δραστηριότητα.
Αυτές λοιπόν οι μικρές διαδηλώσεις, αποτέλεσαν την αιτία ώστε εδώ και ένα χρόνο να παρουσιάσουμε, την πιο άρτια σε επιστημονικά επίπεδο, την πιο ισορροπημένη πολιτικά και την πιο ρεαλιστική στο επίπεδο της εφαρμογής, νομοθετική πρόταση, προκειμένου οι διαδηλώσεις να αποκτήσουν τη νομική υπόσταση που έως σήμερα δεν έχουν. Αυτό, θεωρώ, ότι είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα. Διότι, ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό από όλους, αλλά το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, προτίμησε να μην «ακουμπήσει» ένα ευαίσθητο ζήτημα, εγκαταλείποντάς το στην τύχη ενός διάτρητου Νομοθετικού Διατάγματος της Δικτατορίας, βάσει του οποίου πραγματοποιούνται έως και σήμερα οι διαδηλώσεις. Και αυτό, μολονότι αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμα του 1975 να υπάρξει ένας τέτοιος, εφαρμοστικός, νόμος.
Η νομοθετική πρότασή μας, λοιπόν, είναι ολοκληρωμένη και επεκτείνεται στην ευθύνη που έχει ο διοργανωτής για την εξέλιξη κάθε διαδήλωσης, ενώ γινόμαστε, ως δήμος Αθηναίων «συμμέτοχοι» μαζί με την αστυνομία και τον εισαγγελέα, στην ευθύνη ματαίωσης μίας κινητοποίησης, σε περίπτωση που οι διοργανωτές αδυνατούν να διασφαλίσουν την ομαλή και ειρηνική εξέλιξή της. Φαίνεται ότι, ακόμη και σήμερα, η Πολιτεία κρίνει ότι για μία τέτοια νομοθετική παρέμβαση δεν είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να προωθηθεί. Εν τούτοις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη πρόταση μπορεί να συμβάλει στην έναρξη ενός διαλόγου, που απαιτεί ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
Αρκεί να γίνει αντιληπτό, ότι η ρύθμιση του καθεστώτος των διαδηλώσεων είναι ένα μόνο μέρος ενός πλέγματος νομοθετικών πρωτοβουλιών που απαιτούνται και που επείγουν, προκειμένου να επιστρέψει το κέντρο της πόλης και στο σύνολό της η Αθήνα, σε τροχιά ανόδου και εξόδου από την κρίση. Επί παραδείγματι, βρίσκονται ήδη εδώ και καιρό στη διάθεση της Πολιτείας, δύο πλήρεις νομοθετικές προτάσεις μας: α) για τη λειτουργία και τους ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να υπάρξει ορθολογισμός στο άναρχο τοπίο που επικρατεί σήμερα και β) στην αδειοδότηση και λειτουργία των οίκων ανοχής. Η σύνθετη κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί από τα πολιτικά κόμματα και την κεντρική διοίκηση να κάνουν άμεσα τις δικές τους υπερβάσεις, να αγνοήσουν οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Η επιστροφή της Αθήνας σε τροχιά ανάπτυξης έχει ξεκινήσει. Και οι ταχύτητες, δεν υπάρχουν τα περιθώρια, να μην είναι υψηλές.