Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα Free Sunday και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού.
"Εχουμε να μάθουμε πολλά από τη Νέα Υόρκη" είπατε μετά τη συνάντησή σας με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ. Δηλαδή;
Κάθε εμπειρία, αν τηρούνται οι αναλογίες, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι περιοχές της Νέας Υόρκης, που πριν από κάποια χρόνια ήταν σχεδόν απροσπέλαστες, σήμερα αποτελούν την καρδιά της κοινωνικής ζωής της. Άρα, χρειάζεται αισιοδοξία και μία ρεαλιστική προσέγγιση, ότι κάθε μεγαλούπολη περνά φάσεις κρίσης και φάσεις ανάπτυξης. Βεβαίως, όπως μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω και με τον κ.Μπλούμπεργκ, αυτό για να συμβεί, απαιτεί απόλυτο συντονισμό. Και μην ξεχνάτε,ότι πόλη της Νέας Υόρκης λειτουργεί μητροπολιτικά, δηλαδή ο δήμαρχοσ ελέγχει τόσο την αστυνομία, όσο και τα δίκτυα, όπως είναι το συγκοινωνιακό. Πάντως, αυτό που σίγουρα αποτελεί για εμάς πιλότο, είναι το πώς κατάφερε ο δήμος της Νέας Υόρκης να λειτουργήσει ως συντονιστικό κέντρο όλων των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων, μέσω του New York City Service, για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και επίλυσης ζητημάτων γειτονιάς. Αυτό το συστηματοποιημένο πρότυπο,επιχειρούμε να το προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα.
Οι επικριτές σας ρωτούν επίμονα το εξής: "Τι κάνατε για την Αθήνα κύριε Καμίνη;"
Κρατάμε την πόλη όρθια και τους κατοίκους της αξιοπρεπείς, κυρία Σπανού, και παράλληλα βάζουμε την Αθήνα στις ράγες της νέας εποχής. Πόσο αυτονόητο είναι δηλαδή, όταν όλα δείχνουν να καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση, ο δήμος Αθηναίων, στη χειρότερη οικονομική συγκυρία, να μην έχει κάνει την παραμικρή έκπτωση στις υπηρεσίες προς τον δημότη και αντιθέτως να τις βελτιώνει και παράλληλα να αναπτύσσει ένα ισχυρότατο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, στηρίζοντας σχεδόν καθημερινά περισσότερες από 3.000 οικογένειες;Περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Και δεν συνυπολογίζω ούτε τους 1.400άπορους που καθημερινά πηγαίνουν στο συσσίτιο του δήμου ούτε τις 5.500 παιδιά που φροντίζουμε στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ούτε τα 1.000 γεύματα που στέλνουμε καθημερινά στα σχολεία για μαθητές που οι δάσκαλοί τους μας έχουν υποδείξει ότι υποσιτίζονται. Ετοιμάσαμε και θα λειτουργεί σε λίγες μέρες και νέος ξενώνας που θα μπορεί να φιλοξενεί περίπου 100 άστεγους συμπολίτες μας.Πόσο αυτονόητα είναι όλα αυτά σήμερα; Όταν μάλιστα έπρεπε να εμφυσήσουμε στη λειτουργία μία νέα αντίληψη και νοοτροπία διοίκησης, που βασίζεται στην αποτελεσματικότητα και την αξιοκρατία, έννοιες παντελώς άγνωστες στα δημοτικά πράγματα. Παράλληλα όμως, κινούμαστε με πολύ γρήγορους ρυθμούς για την απορρόφηση κονδυλίων 120 εκ ευρώ, που έχουμε εξασφαλίσει για έργα ανάπλασης και δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Για το φρεσκάρισμα της πόλης. Για την είσοδό της στη νέα εποχή. Αυτά κάνουμε για την Αθήνα και γι’αυτό το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί.
Η αύξηση του τουρισμού που αναμένεται θα σημαίνει κάτι για την πρωτεύουσα;
Αποτελεί για εμάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Να ενισχύσουμε την εικόνας και την εξωστρέφειά της. Αυτό επιχειρήσαμε με τα ταξίδια στο Πεκίνο και τη Νέα Υόρκη.Να τους πούμε δηλαδή, ότι η Αθήνα δεν είναι αυτή που παρουσιαζόταν στα διεθνή δίκτυα, επί σχεδόν καθημερινής βάσησ, ένα χρόνο πριν, αλλά ότι είναι μία πόλη ασφαλής με δεκάδες ενδιαφέροντα σημεία και δραστηριότητες, που μπορούν να την αναδείξουν σε αυτόνομο ταξιδιωτικό προορισμό. Γι’ αυτό και είμαστε υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο και τις Κυριακές. Και γι’ αυτό καλέσαμε ως δήμος, πριν από λίγες εβδομάδας, 80 διεθνείς tour operators στην Αθήνα. Κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού. Έγιναν 1.400 συναντήσεις. Κάνουμε και πράγματα που θεωρητικά είναι έξω από τις στενές μας αρμοδιότητες. Αλλά για να ξεπεράσουμε την κρίση,πρέπει να λειτουργήσουμε σε πολλά επίπεδα, ταυτόχρονα.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, σας βρίσκει σύμφωνο;
Όταν σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα επιχειρείται να σπάσει μία αδράνεια και ακινησία δεκαετιών,δεν μπορεί παρά αυτό να αποτελεί θετική εξέλιξη. Ήμασταν οι πρώτοι που παρουσιάσαμε μία πλήρη και πολιτικά ισορροπημένη πρόταση για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων, εισπράττοντας, ένα χρόνο πριν, μία εκκωφαντική σιωπή από τα πολιτικά κόμματα. Θα συμμετάσχουμε στο διάλογο για τη ρύθμιση, ακόμη και αν δεν είναι ολοκληρωμένη, ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω ότι η πρόταση του δήμου Αθηναίων, πηγαίνει ακόμη πιο βαθιά, ορίζοντας τρόπους ειρηνικής διεξαγωγής των διαδηλώσεων και υπό προυποθέσεισ καθιστά υπεύθυνους τους διοργανωτές για την εξέλιξή τους.
Τι πιστεύετε ότι θα κρίνει τις εκλογές για το Δήμο Αθηναίων;
Ό,τι τις κρίνει κάθε φορά: η καθημερινότητα του δημότη και η κοινωνική συνοχή και το ποιος μπορεί να εγγυηθεί την προοπτική για την είσοδο της πόλης της Αθήνας σε τροχιά ανόδου και εξόδου από την κρίση. Εργαζόμαστε με προσήλωση πάνω σε δύο άξονες. Από τη μία πλευρά βελτιώνοντας την κατάσταση στους τομείς της καθαριότητας, των τεχνικών έργων και του πρασίνου σε κάθε γειτονιά και από την άλλη, εμπεδώνοντας μία άλλη νοοτροπία και φιλοσοφία δουλειάς, ώστε να βάλουμε την πόλη στις ράγες της Αθήνας του 2020.
Μέσα από τη βροχή προτάσεων για τη νομοθετική αντιμετώπιση του ρατσισμού, πρέπει να υπάρξει νέος νόμος ή επαρκεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με κάποιες διορθώσεις;
Δεν θα διατύπωνα ποτέ τη γνώμη μου για κάποιο νομοθέτημα,αν δεν το είχα μελετήσει προσεκτικά. Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η πανσπερμία προτάσεων να προκαλέσει δυσπιστία στους πολίτες για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, θα ήθελα να πω μόνο ότι πρέπει να δώσουμε την αρμόζουσα έμφαση στην εφαρμογή των νόμων, διότι η ρατσιστική συμπεριφορά δεν είναι το μόνο ζήτημα που παρατηρείται προκλητική ατιμωρησία. Άλλωστε, με την απαγόρευση του συσσιτίου του μίσους της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα, τη Μεγάλη Πέμπτη, αποδείξαμε ότι τέτοια αντικοινοβουλευτικά σχήματα, αντιμετωπίζονται και με τη εφαρμογή της νομιμότητας.
Πολλοί λένε ότι η αυστηροποίηση των ποινών για τη ρατσιστική βία και την προτροπή σε πράξεις μίσους μπορεί να "φουσκώσει" τη Χ.Α. Συμφωνείτε;
Δεν θέλω να μιλάω με δύο καπέλα: εκείνο της συνταγματικής επιστήμης και το άλλο της πολιτικής. Άλλωστε με απόλυτη ειλικρίνεια σας λέω ότι η μετάβασή μου από τον Συνήγορο του Πολίτη στη θέση του δημάρχου Αθηναίων, όχι μόνο δεν με έκανε να βάλω νερό στο κρασί μου σε ζητήματα νομιμότητας και δικαιωμάτων, αλλά αντιθέτως έμπρακτα αποδεικνύεται ότι μπορούν να αποτελέσουν μια συνέχεια λειτουργίας με κανόνες. Δεν θα αποφύγω το ερώτημά σας. Τα ακραία μορφώματα θα ξεφουσκώσουν όταν οι κοινωνικές συνθήκες βελτιωθούν και όταν όσοι τα ψηφίζουν, ως ιδιότυπους τιμωρούς του πολιτικού συστήματος,αντιληφθούν ότι πρόκειται για πραγματικούς τιμωρούς της Δημοκρατίας, οι οποίοι σε κάθε κίνησή τους φλερτάρουν με το μισό ποινικό κώδικα.
Πως συμβιβάζεται, όταν οι υπόλοιποι δήμαρχοι από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ να ζητούν μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση, εσείς να μιλάτε για οικονομική αυτοδυναμία των δήμων;
Από την πρώτη ημέρα στη δημαρχία της Αθήνας, είχα μιλήσει για την ανάγκη απογαλακτισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση. Στην Αθήνα με 60% λιγότερους πόρους κάνουμε περισσότερα και πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα. Είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί το απαρχαιωμένο σύστημα ανταποδοτικών τελών και να επικρατήσει η λογοδοσία του κάθε δήμου, που πηγαίνει το κάθε ευρώ του κάθε δημότη. Δύσκολο εγχείρημα αλλά δεν βλέπω άλλο δρόμο για την οικονομική αυτοτέλεια και τη σύγχρονη λειτουργία,δεδομένου ότι οι πόλεις, όσο περνά ο καιρός, θα διαδραματίζουν όλο και πιο κεντρικό ρόλο σε όλη την Ευρώπη.