Για 14η συνεχόμενη χρονιά, η ΑΜΚΕ ΜΕΣΟ (Εθνικός φορέας συντονισμού του Ελληνικού δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής) σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις και συναυλίες που θα διοργανώσει για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ).
Ανανεωμένη και με το βλέμμα στο μέλλον, η ΕΓΜ στοχεύει να γεμίσει κάθε γωνία της χώρας με ήχους, χρώματα και εύθυμες νότες, δημιουργώντας μια μοναδική πολιτιστική «ένωση». Σκοπός της ΕΓΜ είναι μέσα από τις δράσεις της, να φέρει κοντά όλους τους ανθρώπους που έχουν ένα κοινό πάθος: τη μουσική.
Εκδηλώσεις Αθηνών
Το 2013 ήταν μια χρονιά εξελίξεων για το Ελληνικό δίκτυο της ΕΓΜ. Με σκοπό όλοι οι ενδιαφερόμενοι μουσικόφιλοι, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιτέχνες και διοργανωτές να δηλώσουν συμμετοχή ή να γίνουν συνδιοργανωτές, ανανεώθηκε το πλαίσιο συντονισμού και συμμετοχής, αναβαθμίστηκε η ιστοσελίδα του Ελληνικού δικτύου ενώ εγκαινιάστηκε (πιλοτικά και μόνο για την Αθήνα) η ψηφιακή πλατφόρμα Athens Music Matchmaker, όπου καλλιτέχνες και διοργανωτές μπορούσαν να εγγραφούν και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό μιας και εκατοντάδες καλλιτέχνες δηλώσαν συμμετοχή και πολλοί νέοι διοργανωτές ανέλαβαν να οργανώσουν δράσεις σε νέα σημεία της πόλης. Με το σύνθημα «βρες το ταίρι σου» και μόνο μέσω του Athens Music Matchmaker, περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες γράφτηκαν στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα και δήλωσαν συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2013, δημιουργώντας 40 εκδηλώσεις σε 28 σημεία της Αθήνας.
Επιπλέον, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) (www.SNF.org), και σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Αθηναίων, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου και Σαλαμίνας καθώς και σε συνεργασία με Μουσεία, Ιδρύματα, Ωδεία και Πολιτιστικά Κέντρα, περισσότερες από 60 εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε διάφορα σημεία της Αττικής.
Όπως κάθε χρόνο, ο μεγαλύτερος όγκος των εκδηλώσεων θα γίνει χάρη στη συμμετοχή και τη συνδρομή εκατοντάδων μουσικών και μουσικόφιλων εθελοντών, ενώ μέσα από ένα απόλυτα συνεργατικό πνεύμα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα εξαπλωθεί σε πάρα πολλές γειτονιές και περιοχές της Αττικής.
Συνολικά σε συνεργασία και με τη συμμετοχή διαφορετικών διοργανωτών, συνδιοργανωτών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ένα μοναδικό τριήμερο συναυλιών θα απλωθεί σε όλη την Αττική με εκδηλώσεις από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Café του Κήπου του Νομισματικού Μουσείου, το Δελφικό Ωδείο, το Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας Οδυσσέας Δημητριάδης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Ωδείο, το Ελεύθερο Ωδείο, το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Συγχορδία, τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος-Λίλιαν Βουδούρη, το προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, το Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο Ριζοπούλου.
Επιπρόσθετα, για όλη τη διάρκεια του τριημέρου, οργανώνονται μικρό-φεστιβάλ, ρεσιτάλ, μουσικές εκδηλώσεις και εργαστήρια με την υποστήριξη της Athens Voice του BIOS, του City Vibes, του Floral Cafe, του Colibri Café, του ΙΑΝΟΣ Cafe, του Οινέας Εστιατόριο, του Jazz Point Café και του POSTBLOO Music Communication Live & Festivals.
Οι μεγαλύτερες φεστιβαλικές σκηνές, θα διοργανωθούν στην πλατεία Συντάγματος, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο λόφο Φιλοπάππου, στην Πλατεία Βαρνάβα, στον Εθνικό Κήπο, στην Πλατεία Μετρό Δάφνης του Δήμου Αγίου Δημητρίου, στο κινηματογράφο Καλυψώ (Καλλιθέα), ενώ για πρώτη φορά προστίθενται κεντρικές δράσεις στην πλατεία Κύπρου του Δήμου Καλλιθέας, στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, στην Πλατεία Αυδή (Δ.Α.), στο πεζόδρομο της Μαυροκορδάτου (Δ.Α.), στο πεζόδρομο της Αδριανού (Δ.Α.) και στην οδό Πιττάκη (Δ.Α.).
Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, την Athens Voice, το avopolis.gr, το δίκτυο Be the Change, το Komma Bar, το Klik Espresso Bar, τη Μικρή Βουλή, την Noiz Productions, το Περιοδικό Platform, το Super Fly, το Sushi Bar, το Ψητοπωλείο Παλιάκης και το Varnava Café (περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημεία εκδηλώσεων στο επισυναπτόμενο έγγραφο, Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα ΕΓΜ 2013 Αττικής).
Παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις, φέτος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η ΑΜΚΕ ΜΕΣΟ θα φιλοξενήσει το πρώτο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Φόρουμ για τους Μουσικούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς ενώ ετοιμάζονται εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από την ΓΔ Εκπαίδευση και Πολιτισμός της Ε.Ε. - Πρόγραμμα δια βίου μάθηση.
Ευρωπαϊκό Φόρουμ
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Αθήνα θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Μουσικό Φόρουμ για τους Μουσικούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς (Music Clusters).
Περισσότεροι από 40 αντιπρόσωποι Ευρωπαϊκών οργανισμών, ιδρυμάτων και εταιριών του Μουσικού Κλάδου και όχι μόνο, θα συγκεντρωθούν στις 19 και 20 Ιουνίου στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστεί το European Music Cluster Project και το EURICCA, εγκαινιάζοντας μία καινοτομική αναπτυξιακή προσέγγιση για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού μουσικού κλάδου.
Ενώνοντας διαφορετικές προσεγγίσεις για τη μεταφορά γνώσης, εξειδίκευσης, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να υποστηρίξει τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και νέων συμμαχιών που θα αποτυπώσουν τη συνολική εικόνα του Μουσικού Συνεργατικού Σχηματισμού (Music Cluster).
EURICCA Initiative
Διάφοροι, συμπληρωματικοί μεταξύ τους, εταίροι διαφορετικών εθνικών και ευρωπαϊκών δικτύων, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν Ευρωπαϊκό φορέα έρευνας και καινοτομίας για την υποστήριξη των πολιτιστικών επαγγελμάτων και των συμπληρωματικών αντικειμένων – σε επίπεδο εξειδίκευσης, γνώσης, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Μέσα από τη συνεργασία με ενεργούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς ή με τη δημιουργία νέων δικτύων, ο νέος φορέας στοχεύει να καταγράψει τις διαφορετικές προσεγγίσεις του ευρύτερου Πολιτιστικού Τομέα, να τις αποτυπώσει σε ένα κοινό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών και να αναπτύξει νέες συνεργασίες, συνδυάζοντας τη δυναμική της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας με τις ανάγκες της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Επιχειρηματικότητας και της Ανάπτυξης.
Εργαστήρια – Σεμινάρια και Συζητήσεις
Κοινός παρονομαστής όλων των προσπαθειών μας, είναι η ενίσχυση της διαδραστικότητας μεταξύ των πολιτών με απώτερο στόχο τη διεύρυνση του πλαισίου συμμετοχής και οργάνωσης των εκδηλώσεων.
Έως την Δευτέρα 10 Ιουνίου, θα ανακοινωθούν οι ώρες και τοποθεσίες των εκπαιδευτικών εργαστηριών παραδοσιακών οργάνων, των παρουσιάσεων και των εργαστηριών κατασκευής μουσικών οργάνων τα οποία θα γίνουν με την υποστήριξη της Σοφίας Λαμπροπούλου, του Βαγγέλη Καζαντζή, του Πάνο Ηλιόπουλου, του Χάρη Σαρρή, του Μάριου Παπαδέα και του Πέτρου Κούρτη.
Παράλληλα θα υπάρξουν συζητήσεις και εργαστήρια άτυπης μουσικής εκπαίδευσης που θα γίνουν σε συνεργασία με τους ξένους εκπροσώπους των φορέων και εταιριών Conseil de la Musique Wallonie-Bruxelles (Βέλγιο), European Center for Leadership and Entrepreneurship Education (Γαλλία), Feis Rois (Σκωτία), Formarte (Ιταλία), Live Music Now (Σκωτία), Music2Deal (Γερμάνια) και το Virtuelle Cluster Initiative (Γερμανία).
Προγράμματα δια βίου μάθησης
1) Musicians Vocational and Educational Training (Leonardo Da Vinci Partnership): Πρόκειται για μια ερευνητική πρωτοβουλία καταγραφής και ένταξης των δεξιοτήτων και ικανοτήτων, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται στο κλάδο της Μουσικής και αφορά ειδικότερα στον τομέα της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης των μουσικών.
2) Music Trainers for Adult Learners (Grundtvig Partnership): Αναπτύχθηκε από μια διακρατική κοινοπραξία που συστάθηκε ειδικά για την ανάπτυξη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών μεθόδων άτυπης διδασκαλίας προς τους εκπαιδευτές των εκπαιδευτών ενηλίκων στο πλαίσιο μιας διετούς ερευνητικής πρωτοβουλίας.
Ελληνικό Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής
Στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, εκατοντάδες καλλιτέχνες, σχήματα, ορχήστρες, χορωδίες και φιλαρμονικές ένωσαν τις δυνάμεις τους, και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς διοργανωτές (περίπου 140 πανελλαδικά) οι εκδηλώσεις θα απλωθούν σε 26 πόλεις σε όλη την Ελλάδα!
Οι φετινές διοργανώσεις θα διεξαχθούν στον Άγιο Δημήτριο (Αττικής), Αγρίνιο, Αθήνα, Αμαλιάδα, Βόλος, Διδυμότειχο, Έδεσσα, Δομοκός, Δράμα, Ηράκλειο (Κρήτης), Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καλλιθέα (Αττική), Κομοτηνή, Κύθηρα, Κως, Μοσχάτο-Ταύρο (Αττική), Λάρισα, Λειβαδιά, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πρέβεζα, Σαλαμίνα, Σαντορίνη και στις Σέρρες.
Η Πανελλαδική οργάνωση των εκδηλώσεων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και οι συμπράξεις, συνεργασίες και συνέργιες είναι σε απολυτή εξέλιξη (το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις 10/06) αλλά ήδη, ξεχωρίζουν εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου.
Μεταξύ αυτών, η Θεσσαλονίκη που θα γιορτάσει την ΕΓΜ σε 13 σημεία εκδηλώσεων, η Ξάνθη, η Πρέβεζα και η Αμαλιάδα που θα γιορτάσουν την ΕΓΜ για 3 ημέρες με περισσότερες από 60 εκδηλώσεις καθώς και τα Κύθηρα που θα γιορτάσουν φέτος με 4 ημέρες εκδηλώσεων (21-24/6).
Ο Βόλος θα είναι και φέτος στο επίκεντρο των καλλιτεχνικών ανταλλαγών με την φιλοξενία 20 σχημάτων από όλη την Ελλάδα ενώ και στην Λάρισα, στην Αμαλιάδα στην Νάξο και στην Ξάνθη θα φιλοξενηθούν καλλιτέχνες άλλων πόλεων , ενώ για πρώτη φορά, οι εκδηλώσεις θα εορταστούν φέτος στην Κω και στην Έδεσσα.
Περισσότερες λεπτομέρειες στις 10/06 στο www.europeanmusicday.gr
Ιστορικό της Γιορτής της Μουσικής
Το 1982, την 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».
Την επόμενη χρονιά, η Γιορτή της Μουσικής συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται από τους υποστηρικτές της Γιορτής.
Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής
10 χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, “AISBL Fête Européenne de la Musique” (“I.N.P.O. European Music Day Association”) με έδρα τις Βρυξέλλες (Ιαν. 1995). Την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου και υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης (Μάρτιος 1995). Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) είχε γεννηθεί.
Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναι πάντα δωρεάν για το κοινό. Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.
Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (29 το 2012).
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2013
Εθνικός Συντονισμός:
ΑΜΚΕ Μ.Ε.Σ.Ο.
Μέλος του INPO European Music Day Association
Υπό την Αιγίδα:
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Διαπολιτισμικό Ευρώ-Μεσογειακο κέντρο για την UNESCO
Δήμος Αθηναίων
Διεθνείς Υποστηρικτές :
Music2Deal - Virtuelle Cluster Initiative
Εθνικός Υποστηρικτής:
ΑΕΠΙ
Διοργάνωση Αθηνών:
Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων
ΑΜΚΕ Μ.Ε.Σ.Ο.
Αποκλειστικός Δωρητής:
Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Χορηγοί Επικοινωνίας Αθηνών
Athens Voice, Αθηνόραμα, Αθήνα 9.84, Cityvibes, Mind Radio, Platform, Sonik Mag
Athensvoice.gr, Athinorama.gr Avopolis.gr, Culturenow.gr, Forfree.gr, Neolaia.gr, trollradio.gr
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
EMD 2013 - Attica Event Location.pdf | 349.36 KB |