Γ. Καμίνης: "Η κρίση να μη γίνει άλλοθι για το ξεχαρβάλωμα της πόλης"
Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9,84" και τη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη.
Για το συσσίτιο της "Χρυσής Αυγής."
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: "Αυτό που λέω από τη πρώτη στιγμή που έγινα Δήμαρχος, και αυτό προσπαθώ να εφαρμόσω στη συγκεκριμένη περίπτωση για την Πλατεία Αττικής, είναι ότι για να κάνεις κάτι θα πρέπει να έχεις ζητήσει άδεια από το δήμο. Επιτέλους η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να ξεχαρβαλώσουμε τη πόλη."
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Πιστεύω η επιλογή της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν είναι τυχαία. Γί αυτό, δεν υπάρχει μόνο το σκέλος της νομιμότητας. Κατά δεύτερο λόγο υπάρχει και το πολιτικό σκέλος. Στη δήλωσή μου χαρακτηρίζω πολιτικά απαράδεκτη αυτή τη διανομή τροφίμων μόνο σε Έλληνες, γιατί ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να προάγει έμπρακτα τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Η πείνα δεν έχει διαβατήριο, αλλά αυτό είναι το πολιτικό σκέλος. Το Σύνταγμά μας, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο κ. Δραγασάκης, ως προεδρεύων στην Ολομέλεια της Βουλής, απαγορεύει τις αθέμιτες διακρίσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και αυτό. Την ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας είναι απράδεκτο να έρχονται κάποιοι και ουσιαστικά να ενισχύουν το μίσος μεταξύ των κατοίκων αυτής της χώρας. Αυτό είναι μια σημαία που οι δημοκρατικοί πολίτες όλου του φάσματος, πρέπει να την κρατήσουμε ψηλά. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους συμπολίτες μας είναι ότι μπορεί είμαστε μια κοινωνία με πολλά προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό, αλλά δε θα ξεχάσουμε τις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος."
Για αντίδραση των Αθηναίων στις εκδηλώσεις φιλανθρωπίας
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Έχουμε την Εκκλησία που μοιράζει χιλιάδες μερίδες φαγητού την ημέρα. Έχουμε το δήμο που μοιράζει εννέα χιλιάδες μερίδες φαγητό και ουσιαστικά προμηθεύει με είδη, τρόφιμα κτλ. και τρεις χιλιάδες άπορες οικογένειες. Δομές υπάρχουν. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη όμως, την ανθρώπινη πείνα, την ανθρώπινη ανάγκη να την κάνουμε σόου και θέαμα στις πλατείες. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ κρίσιμο".
Για το φόβο επεισοδίων
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Είναι υπόθεση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στην ΕΛΑΣ και στη πολιτική της ηγεσία ότι θα δράσουν με μέτρο και αίσθημα ευθύνης όπως πρέπει. Αυτό που προέχει είναι να προασπιστούμε τη νομιμότητα και την αξία μιας πόλης που λειτουργει με κανόνες τους οποίους σεβόμαστε όλοι. Από τον Δήμαρχο μέχρι τον κάθε πολίτη, κάτοικο και επισκέπτη".
Για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τις περικοπές στους ΟΤΑ
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Πρώτα από όλα ακόμα και το σημερινό γεγονός του συσσιτίου δείχνει πόσο εσφαλμένη ήταν αυτή η βεβιασμένη απόφαση να καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία. Το λέω αυτό γιατί έπρεπε εγώ να έρθω σε συμφωνία με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης σ'αυτό το θέμα προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος. Πείτε μου τι θα γινόταν αν είχα ένα Υπουργό Δημόσιας Τάξης απέναντί μου, ο οποίος δεν ήταν διατεθειμένος να υπερασπιστεί τη νομιμότητα, όπως προς τιμήν του κάνει ο κ.Δένδιας; Δεν θα έπρεπε επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας αντί να στερείται τη Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να την έχει και μάλιστα με αυξημένες αρμοδιότητες; Αυτό δεν μας δείχνει η σημερινή ιστορία πόσο βεβιασμένη ήταν αυτή η απόφαση;"
Για το κείμενο - παρέμβαση των δημάρχων των 5 πόλεων
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Δεν προσπεράσαμε κανέναν. Κάθε Δήμαρχος κρατάει την αυτοτέλειά του, τη πολιτική του, τη διοικητική του και την αυτονομία του. Η Κεντρική Ένωση είναι το συλλογικό μας Όργανο μέσα από το οποίο εκφραζόμαστε. Αυτό δεν αποκλείει και κατ' ιδίαν εκφράσεις δύο ή περισσοτέρων δημάρχων. Να ξεκαθαρίσω πρώτα από όλα ότι δεν υπάρχει καμία κομματική η πολιτική σκοπιμότητα πίσω από αυτή την ιστορία. Είναι μία καθαρά αυτοδιοικητική πρωτοβουλία. Ο καθένας μπορεί να βλέπει ό,τι θέλει. Υπάρχουν σοβαρά θέματα που αυτά τα αλλεπάλληλα κύματα μιας πολιτικής που πλήττουν τους δήμους δεν μας αφήνουν την ηρεμία να τα συζητήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε. Ο "Καλλικράτης" έκλεισε τρία χρόνια ζωής. Καιρός θα ήταν να δούμε που πάσχει, ούτως ώστε να επιφέρουμε βελτιώσεις. Γι'αυτό μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο. Να δούμε πως αντιλαμβανόνμαστε τη Τοπική Αυτοδιοίκηση σφαιρικά, συνολικότερα. Δηλαδή θα ενηλικιωθεί η Τοπική Αυτιοδιοίκηση; Θα απογαλακτιστεί επιτέλους από το κράτος; Όσο είναι με προτεταμένο το χέρι και θα ζητάει, δε θα ενηλικιωθεί."