Ο δήμος Αθηναίων τίμησε την εξέχουσα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί, δίνοντας το όνομά της σε πλατεία στο Θησείο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάμαντος, σε «Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί».
Η τελετή των εγκαινίων έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από την Δημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.
Ο κ. Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του τόνισε ότι «η ονοματοδοσία μιας πλατείας, σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγύ, σε απόσταση αναπνοής από την Πνύκα, εκεί όπου γεννήθηκε και χτυπούσε η καρδιά της Δημοκρατίας, είναι το ελάχιστο που, από την πλευρά της σημερινής Δημοτικής Αρχής, μπορούμε να κάνουμε για αυτήν την εξέχουσα ελληνίστρια, που διάβαζε με πάθος τα αρχαία κείμενα, δίχως να πάψει ούτε στιγμή, να αφουγκράζεται το παρόν, και να προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει για το ευρωπαϊκό μέλλον κάθε έλλειμμα δημοκρατίας!»
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της μεγάλης ελληνίστριας, σημειώνοντας ότι «η μελέτη των κειμένων μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά και ουσιαστικά στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων, συχνά δυσεπίλυτων, ευρωπαϊκών ζητημάτων, λειτουργώντας ως «προειδοποίηση», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. «Προειδοποίηση», για την κρίση των θεσμών, την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, την έκπτωση μιας συλλογικής ταυτότητας, τη δυσπιστία απέναντι στους νόμους, για τις μεγάλες αποχές από την ψήφο, τη διαφθορά της κοινωνίας, την αδιαφορία των πολιτών, την παραίτηση μιας γενιάς και μια ανησυχητική τάση κυριαρχίας της βίας κυρίως μεταξύ των νέων».
Και προφητικά για την εποχή μας, όπως επεσήμανε ο κ. Καμίνης, η Ζακλίν ντε Ρομιγί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον «μεγάλο σύγχρονο κίνδυνο της δημαγωγίας, με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στην ποιότητα και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι συνέπειες από την πρόταξη του προσωπικού κέρδους αντί για το δημόσιο συμφέρον, η έκπτωση της πραότητας από το πεδίο της πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, της ανοχής στη διαφορετικότητα, της περηφάνιας και εντέλει της εμπιστοσύνης».
Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων, χαρακτήρισε ευγενική την χειρονομία του δήμου Αθηναίων να δώσει το όνομα της σε μια πλατεία και πρόσθεσε ότι «την επέλεξε μάλιστα με τρόπο , ώστε η Ζακλίν ντε Ρομιγί να μην έχει παρά μερικά βήματα να κάνει για την συνάντηση με την Αρχαία Ελλάδα την Ελλάδα του 5ου αιώνα που αγαπούσε ιδιαίτερα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στο έργο της μεγάλης ελληνίστριας συνδέοντας το με το σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «το μήνυμα της Ζακλίν ντε Ρομιγί από τον Παρνασσό, όπου βρίσκεται τώρα πια, σε μια δύσκολη στιγμή της ιστορίας του ελληνικού λάου είναι: «Και η πεμπτουσία της ελευθερίας , εκείνο το ποιός έχει να προτείνει κάτι καλό για την πόλη; Να έρθει να το καταθέσει εδώ, ενώπιον όλων».
Και κατέληξε στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας για το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα: «Οι φίλοι της Ελλάδας, στους οποίους ανήκω και εγώ, αρχίζουν να βλέπουν το τέλος της».
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόταση της οποίας για να τιμηθεί η μεγάλη ελληνίστρια υιοθέτησε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Η κυρία Μητσοτάκη ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την πρωτοβουλία αυτή και αναφερόμενη στον ρόλο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, τόνισε ότι «είναι μια μικρή ομάδα εθελοντών, άλλη μια ζωντανή έκφραση της Κοινωνίας των Πολιτών, που στόχο έχει την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Αποστολή σημαντική, ιδιαίτερα την ώρα που η πολιτεία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί. Πιστεύουμε ότι επενδύοντας στο πιο πολύτιμο κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα, συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας και στο χτίσιμο μια καλύτερης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας, που, για να εμπνευσθούμε από την ίδια την Jacqueline de Romilly: … το φως της θα κυριαρχήσει στο σκοτάδι».
Ο Ακαδημαϊκός, κ. Κωνσταντίνος. Ι.Δεσποτόπουλος εξήρε το έργο της μεγάλης ελληνίστριας και υπογράμμισε την διαχρονική σχέση της Ζακλίν ντε Ρομιγί με την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και τους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους. «Για την Ζακλίν τα αρχαία ελληνικά κείμενα δεν υπήρξαν αντικείμενο ερμηνεία σκάω διδασκαλίας αλλά τροφή πνευματικής σκέψης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ.Δεσποτόπουλος.
Για την Ζακλίν ντε Ρομιγί μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια στην Ecole Normale Superieure, κυρία Monique Trede – Boulmer,μαθήτρια της Ζακλίν ντε Ρομιγί. Αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της μεγάλης ελληνίστριας και στον «ερώτα» της για την Αρχαία και την Σύγχρονη Ελλάδα.
«Οι ελληνικές πόλεις καταστράφηκαν, η αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου επίσης, καθώς και η ρωμαϊκή και η βυζαντινή αυτοκρατορία. Αλλά ο ελληνικός πολιτισμός ο οποίος, μέσα από την αναζήτηση του οικουμενικού δεν έπαψε να εμβαθύνει τον στοχασμό του για τον άνθρωπο, εξακολουθεί να υπάρχει και να μας τροφοδοτεί. Ας ευχηθούμε ότι μελλοντικά, σ’ αυτό τον τόπο, υπό την αιγίδα της Ζακλίν ντε Ρομιγύ, θα μπορούν να συναλλάσσονται όλοι οι εραστές του πολιτισμού, όποια κι αν είναι η προέλευσή τους, όλοι όσοι ανακαλύπτουν ξανά τους συγγραφείς που οδηγούν την Ελλάδα και το θαύμα της κληρονομιάς της, όλους όσοι διακατέχονται από σεβασμό για «το μεγαλείο του ανθρώπου» που εκφράζει η παράδοση αυτή» είπε χαρακτηριστικά η ομότιμη καθηγήτρια στην Ecole Normale Superieure και μαθήτρια της Ζακλίν ντε Ρομιγί.
Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα, με τις κυρίες Μαρία Παπαπετροπούλου και τη Θεοδώρα Μπάκα, ενώ έγιναν και τα αποκαλυπτήρια, γλυπτικής σύνθεσης, φιλοτεχνημένης από τον γλύπτη κ. Δημήτρη Σκαλκώτο, με τρεις αναθηματικές στήλες, στις οποίες επιγράφονται λέξεις, με έννοιες – κλειδιά, από το έργο της Ζακλίν ντε Ρομιγί, «Η πραότητα στην ελληνική σκέψη».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, η πρώην δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής της Ν.Δ, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου και η πρέσβειρα καλής θέλησης της Unesco, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Ακολουθούν επισυναπτόμενες οι ομιλίες του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη και του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
Οµιλία του Προέδρου Valéry Giscard d’Estaing | 85.27 KB |
Οµιλία του Δημάρχου Αθηναίων κ.Γιώργου Καμίνη | 117.66 KB |