Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «ΣΚΑΙ ΤΩΡΑ» με την Άννα Μπουσδούκου και τους πολιτικούς συντάκτες, Γιάννη Παντελάκη και Στράτο Μπαλλή.
Γ. Καμίνης: «Όχι στην παγίδα της βίας, ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, εφαρμογή του νόμου»
για τη θεωρία των άκρων
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Στο βαθμό που γίνεται μια εξίσωση, δεν μπορεί παρά να διαφωνήσει κανείς. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα σε αυτό το κόμμα, οι οποίοι αγωνίσθηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Μου έρχεται πρώτος στο μυαλό ο Νίκος Βούτσης. Υπάρχουν ενέργειες με τις οποίες φυσικά μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς αλλά εδώ θα πρέπει απέναντι σε αυτό το ναζιστικό μόρφωμα, να διαμορφώσουμε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο μέτωπο. Και δεν θα πρέπει να απομονώνουμε κόμματα, που είναι σαφώς δημοκρατικά, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να διαμορφώσουμε το ευρύτερο δυνατό μέτωπο και ακριβώς με αυτή την πολιτική ενότητα, απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να λειτουργήσει όπως πρέπει. Θα πρέπει η αστυνομία και τα δικαστήρια να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της επιβολής της νομιμότητας. Οπότε πρώτα αυτό πρέπει να γίνει και μετά να δούμε, αν το νομικό οπλοστάσιο χρειάζεται να εμπλουτισθεί. Προς το παρόν, έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε με το υπάρχον νομικό πλαίσιο».
για την αντιπαράθεσή του, ως δημάρχου, με την Χρυσή Αυγή.
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Απαντάμε με τη νομιμότητα και είπαμε ότι θα τους «ταράξουμε» στη νομιμότητα. Αυτό δεν είναι τυπολατρεία. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να απαντάμε με βία στη βία της Χρυσής Αυγής. Γιατί κατά βάση αυτό θέλει να προκαλέσει η Χρυσή Αυγή και να έρθει μετά ως σωτήρας, ως προστάτης του νόμου και της τάξης. Έτσι καταλήγουν πάντοτε αυτά τα φασιστοειδή μορφώματα. Όχι στην παγίδα της βίας, ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, εφαρμογή του νόμου, που είναι επαρκής κατά βάση, και έτσι θα το απομονώσουμε το φαινόμενο αυτό».
για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και για το φόβο ισχυρής παρουσίας της Χ.Α στις δημοτικές εκλογές.
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Η απάντηση εδώ, και για αυτό διαφωνώ με τις δηλώσεις περί διμέτωπου αγώνα και συνταγματικού τόξου, είναι η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Ούτως ώστε να καταλάβουν και οι τελευταίοι ψηφοφόροι ότι δεν δικαιούται κανένας πλέον να λέει «δεν γνώριζα». Αυτό έχει σημασία. Αν κάνουμε το παραλληλισμό με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης, θα δούμε ότι πάρα πολλοί Γερμανοί έκλειναν τα μάτια στην βιαιότητα του ναζιστικού κόμματος, με την «νύχτα των Κρυστάλλων» που έσπαγαν τα μαγαζιά των Εβραίων και μετά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και για αυτό έφθασαν οι Γερμανοί σε αυτή την σχεδόν αυτοτιμωρία. Κανείς δεν δικαιούται να λέει δεν γνώριζα. Δεν ξέρω αν είναι φασίστες, ή δεν είναι, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Θα πρέπει να ξέρουν οι άνθρωποι που ψηφίζουν αυτό το κόμμα και το στηρίζουν, ότι οδηγούν τη χώρα σε μία ατραπό για την οποία και αυτοί θα μετανιώσουν κάποια στιγμή. Ανοίγουν μια δυναμική πάρα πολύ δύσκολη για τον τόπο. Από την άλλη μεριά να μην ασχολούμαστε και συνέχεια με τη Χρυσή Αυγή. Θέλει η Χ.Α να κάνει συσσίτια και να μην πάρει άδεια από το δήμο; Ο δήμος θα σταθεί απέναντι. Θα σταθεί απέναντι η νομιμότητα σε αυτό το πράγμα. Δεν θα κάνουμε όμως θέμα αυτή την στιγμή, όλης της πολιτικής μας ζωής, τη Χρυσή Αυγή.
Για το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, να συνεργαστούμε και να βγούμε από το ψευτοδίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο. Το δίλημμα είναι «μεταρρύθμιση στη χώρα ή αντιμεταρρύθμιση». Να κάτσουμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε στην πολιτική, την κοινωνική ζωή, την οικονομία και να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά. Έχουμε τα δείγματα και το φίδι έχει βγει από το αβγό. Για τους πιο προσεκτικούς παρατηρητές τα είχαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Φαινόταν ότι ο κόσμος δεν εμπιστευόταν το πολιτικό σύστημα, απλώς αυτό δεν είχε ξεσπάσει, διότι ζούσαμε σε μια εποχή ευμάρειας. Τα ψέματα τελείωσαν. Πρέπει να σοβαρευτούμε και να κάνουμε συζήτηση επί της ουσίας. Ο διάλογος μνημόνιο - αντιμνημόνιο είναι κάτι το πεπερασμένο, πεπαλαιωμένο, είναι αποπροσανατολιστικό. Να κάτσουμε να συζητήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα, αυτό πρέπει να κάνουμε. Η οικονομική δυσπραγία των ανθρώπων, τους σπρώχνει ακριβώς στην αγκαλιά των δημαγωγών και των λαϊκιστών. Αλλά προσέξτε κάτι. Η Χρυσή Αυγή δεν εμφανίζεται ως ένα από τα κατ´ εξοχήν αντιμνημονιακά κόμματα; Δεν βλέπουμε πόσο παραπλανητικό και επικίνδυνο είναι αυτό το δίλημμα;».
Για την κοινωνική πολιτική του δήμου
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Τον κόσμο αυτόν, ο οποίος χειμάζεται, πρέπει να τον στηρίξουμε. Εμείς στηρίζουμε 13000 ανθρώπους αυτήν τη στιγμή, μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας, και μοιράζουμε καθημερνά 8.000 γεύματα στην πόλη. Παράλληλα, δημιουργούμε συνθήκες μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα για να προσφέρουμε δουλειά στον κόσμο. Αυτά τα πράγματα πρέπει να κάνουμε, να στηρίξουμε τον κόσμο στη ανάγκη που έχει και να του δώσουμε την ευκαιρία να επανενταχθεί πάλι σε μια κανονικότητα. Από εκεί και πέρα, όλα τα ρητορικά αυτά σχήματα και διλήμματα αποπροσανατολίσουν την πολιτική αντιπαράθεση και αποπροσανατολίσουν τον κόσμο».
για τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να καθηλώσουμε τον κόσμο στις πιο συντηρητικές αντιλήψεις, σε όλα τα επίπεδα. Κάναμε έναν διάλογο, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Δεν τολμούσε κανείς να πει τη λέξη Πατρίδα. Και όταν πια μιλάμε για πατριωτισμό, μπορούμε κατά κάποιο τρόπο απελευθερωμένα να το λέμε γιατί καταλαβαίνουμε ποιο είναι το πραγματικό νόημα του πατριωτισμού. Ο Συνταγματικός πατριωτισμός, η προσήλωση σε κάποιες αξίες, τις οποίες έχουμε ενστερνιστεί και είναι οι αξίες της Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτές τις αξίες είναι ακόμα και η προάσπιση και του πατρίου εδάφους, αλλά δεν είναι πατριωτισμός ο εθνικισμός. Αυτός είναι ο διάλογος που πρέπει να αρχίσουμε επιτέλους σε αυτήν την χώρα».