Ένα βραβείο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Δωδεκανήσων
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων - «Δωδεκανησιακό Σπίτι» απονέμει, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18.00 στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6α – Ν. Κόσμος,τηλ.: 2109344131) το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 2011.
Οι συγγραφείς που θα βραβευθούν είναι οι Μιλτιάδης Λογοθέτης για το έργο του «Ο Δωδεκανησιακός Τύπος (1848-2008)» και Κυριάκος Χονδρός για το έργο του «Η Μικρά Ασία των Δωδεκανησίων».
Το βιβλίο του Μιλτιάδη Λογοθέτη θα παρουσιάσει η Ιστορικός - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Κατερίνα Δέδε, ενώ του Κυριάκου Χονδρού η Λέκτορας Κοινωνικής Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Βασιλική Χρυσανθοπούλου. Κατά τη διάρκεια της τελετής η ξεναγός – Αθηνογράφος Άρτεμις Σκουμπουρδή θα μιλήσει για τον Βασίλη Μοσκόβη.
Αμέσως μετά την τελετή απονομής θα ακολουθήσει ομιλία της Πρόεδρου του Τμήματος Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού Athens Section CID UNESCO Μαριγώς Κριτσιώτη, με τίτλο «Χορός και Πολιτισμική Ταυτότητα στα Δωδεκάνησα», καθώς και εκδήλωση με δωδεκανησιακούς χορούς και τραγούδια. Η τελετή θα κλείσει με συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.
Ο Βασίλης Μοσκόβης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα η οποία συνδύαζε το πολύπλευρο ταλέντο του Λογοτέχνη, Ποιητή, Λαογράφου και Παιδαγωγού με την γνήσια αγάπη του για τα Δωδεκάνησα, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και ιδιαίτερα για τον τόπο καταγωγής του την Σύμη.
Με την βοήθεια της αδελφής του Ειρήνης Μοσκόβη μετέτρεψε από πολύ νωρίς το τριώροφο σπίτι του σε λίκνο της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Δωδεκανήσων, το οποίο αποτελεί σήμερα έναν μουσειακό χώρο με πλούσια βιβλιοθήκη και εκθέματα εικαστικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά δώρισε το 1990 στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αποτελεί το επονομαζόμενο σήμερα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ.
Ο χώρος αυτός προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και ταυτόχρονα προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές ομάδες.
Σήμερα, η απονομή του εν λόγω βραβείου αποτελεί πλέον θεσμό και αποδίδεται ως φόρος τιμής στη μνήμη του Βασίλη Μοσκόβη