Δήλωση δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη για την υπόθεση των ληξιαρχείων.
Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα με το κοριτσάκι που εντοπίστηκε σε καταυλισμό στα Φάρσαλα, διέταξα άμεσο έλεγχο στις υπηρεσίες του δήμου και σήμερα έχω στα χέρια μου τα πρώτα αποτελέσματα, σχετικά με τις ετεροχρονισμένες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης.
Η δημοτική αρχή της Αθήνας, όπως καλά γνωρίζετε, κινείται με γνώμονα τη διαφάνεια και την πλήρη νομιμότητα και έτσι αντιμετωπίσαμε και αυτή την περίπτωση.
Ο έλεγχος αφορά τα χρόνια από το 2008 έως σήμερα και καταλαμβάνει τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, που καταχωρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα του δήμου.
Από τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι:
1) Από περίπου 50 δηλώσεις ετεροχρονισμένων γεννήσεων το έτος 2011, το 2012 αυξήθηκαν σε 200, ενώ το 2013 φτάνουν τις 400.
2) Η πλειονότητα των δηλώσεων, δεν αφορά μόνο ένα παιδί, αλλά περισσότερα.
3) Περίπου οι μισές από τις γεννήσεις αυτές, δηλώθηκαν ως «αγνώστου πατρός».
4) Οι γεννήσεις φέρονται ότι πραγματοποιήθηκαν μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων. Ως δηλωθείς τόπος γεννήσεως εμφανίζονται οικίες κυρίως της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων. Επίσης, πολλές από τις μητέρες εμφανίζονταν ως δημότες δήμων, οι οποίοι έχουν στα γεωγραφικά τους όρια, καταυλισμούς Ρομά σε όλη την Ελλάδα.
Προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, ανέλαβα τις εξής πρωτοβουλίες:
1) Να διενεργηθεί πλήρης και σε βάθος διοικητικός έλεγχος. Έχω ζητήσει στον έλεγχο αυτό, τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
2) Προκειμένου ο έλεγχος να διευκολυνθεί και να φτάσει σε βάθος, απομάκρυνα, ήδη, από τις θέσεις τους, τη διευθύντρια και την αρμόδια προϊσταμένη των υπηρεσιών του ληξιαρχείου, καθώς επίσης και τους υπαλλήλους, που χειρίστηκαν την πλειονότητα των υποθέσεων αυτών.
3) Για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι απαραίτητη η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., του υπουργείου Εσωτερικών και της Εισαγγελίας, προκειμένου να διερευνήσουν άλλες σοβαρές πτυχές της υπόθεσης (π.χ. έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων ή λήψη προνοιακών επιδομάτων)
4) Θα ζητήσω από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αναλάβει την πρωτοβουλία για τον έλεγχο της λειτουργίας όχι μόνο των ληξιαρχείων αλλά και των δημοτολογίων σε ολόκληρη τη χώρα και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, να αλλάξει το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο, που μας εκθέτει, για μία ακόμη φορά, ως χώρα.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ -ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι δηλώσεις που βρέθηκαν, σε σύνολο πόσων; Για πόσα χρόνια βάθος μιλάμε;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Ο έλεγχος ξεκινά από το 2008 και φτάνει μέχρι σήμερα. Το 2008 εισήχθη το μηχανογραφικό σύστημα. Και βλέπουμε ότι στα έτη 2012 και 2013 υπάρχει μια απότομη αύξηση στον αριθμό αυτών των ετεροχρονισμένων όπως τις λέμε, δηλώσεων γέννησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποια εξήγηση σ’ αυτό;
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Για το λόγο ακριβώς αυτόν γίνεται ο έλεγχος. Για να δούμε πώς τόσο ξαφνικά αυξήθηκε ο αριθμός των ετεροχρονισμένων δηλώσεων γέννησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά είναι μηχανογραφημένα, γιατί η αστυνομία, στην ενημέρωση της Παρασκευής, έλεγε ότι η βεβαίωση του δήμου Αθηναίων δόθηκε χειρόγραφη.
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Το μηχανογραφικό σύστημα έχει εισαχθεί από το 2008 και όλα γίνονται απολύτως επί τη βάση μηχανογραφημένων στοιχείων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς που την αποδίδετε αυτή την αύξηση ;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Το γεγονός ότι αυξήθηκαν σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, αυτό ακριβώς μας κίνησε το ενδιαφέρον και την προσοχή και ακριβώς αυτό προσπαθούμε να βρούμε. Ουδείς από τους υπεύθυνους επεσήμανε στη δημοτική αρχή, ότι υπάρχει τέτοια μεγάλη απόκλιση, σε ένα σύστημα, το οποίο όπως έχουμε πει, ήταν πάρα πολύ ελαστικό - και είναι ακόμη - και γι’ αυτό το υπουργείο Εσωτερικών υποχρεώνεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουμε εθνικό ληξιαρχείο και εννοώ στο πλαίσιο της κοινωνίας της πληροφορίας. Εάν υπήρχε, θα μπορούσε να αποφευχθεί ό,τι συνέβη ή η αδυναμία του νόμου είναι τέτοια, που δεν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το πρόβλημα;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Η ιστορία με τη μικρή βγάζει παθογένειες σε όλα τα επίπεδα. Από την έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων, έως το σύστημα των ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεων, το οποίο πάμε, τώρα, να το θεραπεύσουμε νομοθετικά. Φτάνει η παθογένεια ακόμη και στο σύστημα του πώς ανοίγονται και οι οικογενειακές μερίδες στους δήμους. Γιατί, βλέπουμε τα ίδια άτομα να ανοίγουν περισσότερες οικογενειακές μερίδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την καταχώρηση ετεροχρονισμένης γέννησης, χρειάζεται μετά την παρέλευση των 90 ημερών, απόφαση του εισαγγελέα πρωτοδικών. Αυτές οι ετεροχρονισμένες, που είχαν περάσει, υπήρχε απόφαση εισαγγελέα ;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Έπρεπε να απομακρυνθούν γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της ελεγκτικής διαδικασίας Απομακρύνονται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί δε μας επεσήμαναν αυτή την απότομη και πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των ετεροχρονισμένων δηλώσεων, που είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα έπρεπε να έχει επισημανθεί. Το δεύτερο είναι διότι, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν εφαρμόστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα, που προβλέπει η νομοθεσία από το Μάιο του 2013. Αλλά να διευκρινίσω το εξής. Δεν έχει σημασία εάν η δήλωση όπως καταγράφεται τελικά είναι χειρόγραφη ή όχι. Γιατί θα μπορούσε να μην είναι χειρόγραφη και να περιέχει φυσικά τα ίδια ψευδή στοιχεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ΄ αυτή την οικογένεια, έπαιρναν οικογενειακό επίδομα , βοήθεια από το κράτος. Υπάρχουν υπόνοιες ότι γι’ αυτό δηλώνονταν τόσα παιδιά;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες, διότι διέταξα έλεγχο και στα ειδικά επιδόματα πολυτεκνίας. Αυτή τη στιγμή από τον πρώτο έλεγχο που έχουμε κάνει, ήδη έχουμε βρει 15 υποθέσεις, που δήλωναν τα παιδιά μ’ αυτό τον τρόπο, προκειμένου να λάβουν επίδομα παιδικής προστασίας. Οπότε μπορεί κάποιος να εικάσει, ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών των περιπτώσεων, είναι για να παίρνουν επιδόματα από περισσότερες πηγές.