stokokkino

Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στους δημοσιογράφους Ντίνα Μπάτζια και Διονύση Ελευθεράτο.

για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Γ. Καμίνης: «Εμείς είχαμε την ηθική υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς και τους φιλοξενούμε σε κοινωνική δομή του δήμου. Είναι 15 άτομα, μεταξύ αυτών είναι μια γυναίκα, ένα αγοράκι και 3 έφηβοι. Άλλωστε και ο κανονισμός του ξενώνα αστέγων προβλέπει ότι σε έκτακτες περιστάσεις μπορεί να γίνει τέτοιου τύπου προσωρινή φιλοξενία. Από την εμπειρία και από τη θητεία μου ως Συνήγορος του Πολίτη, επανειλημμένως στο παρελθόν είχαμε θέσει το ζήτημα, ότι δεν μπορεί να γίνεται η επαναπροώθηση πριν υπάρξει μια επαφή μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των ανθρώπων αυτών, σε γλώσσα που κατανοούν, προκειμένου να καταλάβουμε αν είναι πρόσφυγες. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Βέβαια τέτοιο περιστατικό σε τέτοια διάσταση, φαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αλλά επανειλημμένως είχαμε θανάτους, πνιγμούς και τα προηγούμενα χρόνια. Οι διεθνείς κανόνες προβλέπουν τέτοιες καταστάσεις, και το εσωτερικό μας δίκαιο έχει μεταφέρει στην εσωτερική έννομη τάξη τους διεθνείς κανόνες και αυτό έπρεπε να γίνει».

για τη διεξαγόμενη έρευνα ως προς τις συνθήκες του δυστυχήματος

Γ. Καμίνης: «Θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως, μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες. Αλλά είναι αυτονόητο ότι από την στιγμή που έχουμε αντίθετες μαρτυρίες θα πρέπει να υπάρξει μια αδιάβλητη διαδικασία, προκειμένου να χυθεί πλήρες φως σε αυτή την υπόθεση. Έχουμε νεκρούς. Η Πολιτεία έχει τους μηχανισμούς - και τους ποινικούς και τους πειθαρχικούς – ώστε να αρχίσει αμέσως η διαδικασία και να μην συγκαλυφθεί τίποτα».

για τις δηλώσεις που αφορούν τον Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Γ. Καμίνης: «Τον Επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον κ. Μουίζνιεκς, τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Ο ίδιος παρακολουθεί από κοντά και έχει εκφραστεί πάρα πολύ καλά δημοσίως, για την δουλειά που γίνεται στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών στον δήμο Αθηναίων. Δεν νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, και εν πάση περιπτώσει, ο θεσμός ο ίδιος κατάλληλος, για να γίνεται δέκτης τέτοιων χαρακτηρισμών. Εδώ πέρα θέλει σοβαρότητα και πρέπει να δώσουμε προς πάσα κατεύθυνση την εντύπωση, ότι θα υπάρξουν αδιάβλητες και αντικειμενικές διαδικασίες, διερεύνησης της τραγωδίας».

για τη μεταναστευτική πολιτική

Γ. Καμίνης: «Η Αριστερά ακόμη δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική για το μεταναστευτικό. Δεν έχουμε ως χώρα συνολικά και γι' αυτό δεν έχει και η Αριστερά. Πρέπει κάποτε να καθίσουμε να συζητήσουμε. Ποια είναι η πολιτική μας για το μεταναστευτικό; Είναι μια πολιτική ανοιχτών θυρών ή είναι μία πολιτική όπως επιβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που καταρχήν αποδέχεται τη νόμιμη μετανάστευση; Δυστυχώς η Αριστερά κινείται ακόμη αποκλειστικά στο πλαίσιο ενός συναισθηματισμού και νομίζω ότι αυτό την αποξενώνει από μεγάλη μερίδα των πολιτών. Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες, υπάρχει διεθνές δίκαιο, με δεδομένες αρχές: οποιοσδήποτε διώκεται πολιτικά στη χώρα του, έχει δικαίωμα ασύλου, κι αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. Είναι ιερό δικαίωμα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ένα σχέδιο βοήθειας για τις χώρες από τις οποίες φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη που είναι διαρκώς σαν πολιορκημένο φρούριο. Επομένως η μόνη λύση είναι μία συγκροτημένη, συντονισμένη βοήθεια σε αυτές τις χώρες να σταθούν στα πόδια τους».

για την επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα περί αλλαγής της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ»

Γ. Καμίνης: «Τώρα έχουμε να αρχίσει να τα συζητάμε αυτά. Προς τα εκεί πρέπει να προχωρήσουμε».

για την Κίνηση των 58 και την κεντροαριστερά

Γ. Καμίνης: «Αυτό που προσπαθώ πάντοτε να προωθώ, από τη δική μου τη πλευρά, είναι η ενότητα των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων από αυτό το χώρο, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, εμφανίζει ένα κενό εκπροσώπησης. Όμως, με οτιδήποτε προωθεί, πάνω σε κάποιες αρχές, την ισοτιμία, τον ελεύθερο διάλογο, την ανοχή απέναντι στην αντίθετη άποψη, την ενότητα σε αυτό το χώρο, εγώ με αυτή τη πολιτική συντάσσομαι. Στις δημοτικές εκλογές, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αυτή τη θέση θα κρατήσω μέχρι τέλους».

Ημερομηνία: 
Δευ, 27/01/2014 - 14:15

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.