Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.
Γ. Καμίνης: «Η κομματική λογική της χειραγώγησης των τοπικών εκλογών για πολιτικές σκοπιμότητες δεν έκανε καλό στην πόλη και στη χώρα»
Για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του στο δήμο της Αθήνας από πολιτικά κόμματα
«Δεν πρόκειται να ζητήσω στήριξη. Από την πρώτη στιγμή έχω πει, ότι οποιοσδήποτε πολίτης, φορέας ή πολιτικό κόμμα, που ανήκει στο δημοκρατικό φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, θέλει να δηλώσει τη στήριξη του, είναι ευπρόσδεκτο».
Για τις επικριτικές δηλώσεις του πρώην υπουργού κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου
«Πρώτα απ' όλα, τη Δευτέρα θα κάνουμε τον απολογισμό μας και εκεί θα μπορέσει να ακούσει ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο καθένας τι έκανε ο δήμος, αυτά τα τριάμισυ χρόνια. Και τα οποία, αυτοί που μας κυβέρνησαν, θα έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες. Πως, δηλαδή, σεβαστήκαμε το χρήμα του δημότη, πως συγχωνεύσαμε υπηρεσίες, πως φέραμε ευρωπαϊκούς πόρους, πως κάναμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και πως στηρίζουμε τώρα 20.000 κόσμο για να μην πεινάσει. Αυτά να δει ο κ. Σπηλιωτόπουλος».
Για την υποψηφιότητα του κ. Σακελλαρίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το δήμο Αθηναίων
«Είναι προφανές ότι είναι μια κομματική επιλογή, μια επιλογή που υπακούει σε κομματικές σκοπιμότητες. Άλλωστε διερμηνεύει πλήρως αυτό το οποίο είπε και ο κ. Τσίπρας, ότι αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές τις βλέπει ως δημοψήφισμα. Με σκοπό να μεταφερθούν, για πολλοστή φορά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει άλλες προτεραιότητες και άλλα διακυβεύματα, τα διλήμματα και προπάντων η πόλωση της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Λόγω της κοινωνικής πόλωσης, οι πολιτικοί πρέπει να λειτουργούν υπεύθυνα, με νηφαλιότητα και με σύνεση. Να κοιτάμε να βρούμε, σ' αυτήν την εποχή που η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού, ποια είναι αυτά που μας ενώνουν».
Για την εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» δημάρχων στην Πάτρα
«Συζητάμε και στα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουμε, γιατί μιλάμε για εφαρμοσμένες πολιτικές πρώτα απ' όλα, βλέπει ότι εκεί συγκροτείται μια πρόταση για Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία δεν είναι κομματική αλλά είναι βαθύτατα πολιτική στην ουσία της. Σήμερα και αύριο στην Πάτρα, θα εκθέσουμε τις πολιτικές μας για θέματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για τα θέματα εξυπηρέτησης του πολίτη. Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο δήμο Αθηναίων και να πω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι, ότι αυτή τη στιγμή μπορεί ο πολίτης, αφού πιστοποιηθεί μια φορά στο δήμο, να κάνει 80 συναλλαγές από το σπίτι του. Αναλαμβάνει ο δήμος να μαζέψει τα δικαιολογητικά, γίνονται όλα ηλεκτρονικά και μπορεί ο πολίτης να μην έλθει καν ο ίδιος στον κισσέ. Αυτό είναι μια τεράστια επανάσταση. Πρώτα απ' όλα, γιατί διευκολύνει τον πολίτη, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και βοηθάει τον ίδιο το δήμο να ελέγχει ηλεκτρονικά, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις».
Για το χαρακτηρισμό που του αποδίδεται ως “μνημονιακού δημάρχου”
«Η κομματική λογική, η λογική που θέλει τη χειραγώγηση των τοπικών εκλογών για πολιτικές σκοπιμότητες δεν έκανε καλό στην πόλη και δεν έκανε καλό στη χώρα. Είναι ένας λόγος, απολύτως «ξύλινος». Θυμάμαι ότι πριν από τρία χρόνια έδινα πάλι τη μάχη για την Αθήνα και πάλι τα ίδια λέγαμε, πάλι το μνημόνιο, πάλι με λέγανε «μνημονιακό υποψήφιο», κ.λ.π. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Απλώς η δύναμη της αδράνειας ακόμη μας φέρνει σ' αυτήν τη θλιβερή κατάσταση. Το βαθύ πολιτικό περιεχόμενο τότε, ήταν ότι έπρεπε να επικρατήσει μια άλλη αντίληψη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γι αυτό και ο κ. Παπανδρέου πρότεινε εμένα, αφού πρώτα με είχε προτείνει και η ΔΗΜΑΡ, γιατί δεν προερχόμουν από κομματικό χώρο. Και αυτήν την επιλογή την επιβράβευσε η κοινωνία. Σήμερα, όταν μιλάμε για πολιτική, πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τα κενού περιεχομένου συνθήματα».
Για τη μείωση του προσωπικού στο δήμο της Αθήνας
«Αυτή τη στιγμή κρατάμε το δήμο όρθιο με επτά χιλιάδες υπαλλήλους, ενώ αρχίσαμε με δωδεκάμισυ χιλιάδες. Έκαναν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, με τη «σέσουλα», με πελατειακές μεθόδους, σ' ένα στρεβλό νομικό πλαίσιο, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη συνέχεια. Όλο αυτό ήταν μια στρεβλή και σάπια κατάσταση, τόσο για τη διοικητική λειτουργία του δήμου, όσο και για την πολιτική της διαπλοκής και των σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και δημάρχων. Η εποχή που οι δήμαρχοι είχαν τους εργαζόμενους ως κομματικούς στρατούς, τελείωσε. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε πως, με τους εργαζόμενους, προασπιζόμενοι τα συμφέροντά τους και στέκοντας δίπλα τους – γιατί αυτοί είναι οι βασικοί μας συνεργάτες – θα δουλέψουμε σκληρά για τον πολίτη».
Για το τι μπορεί να κάνει ο δήμαρχος για τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει η Αθήνα, που άπτονται όμως και στις αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας
«Ο δήμαρχος πρέπει να αναδεικνύει τα ζητήματα και να παίρνει πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, είχαμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα με την ασφάλεια των θεατών και των καλλιτεχνών στους θεατρικούς χώρους. Το πολιτικό σύστημα επί δεκαετίες δεν έκανε τίποτα. Μπήκε μπροστά ο δήμος, όπως μπήκε μπροστά ο δήμος και στο θέμα των διαδηλώσεων, καταρτίζοντας νομοθετική πρόταση μετά από διάλογο με τους φορείς. Όποιος «σπάσει αβγά» θα κατηγορηθεί. Οι εποχές που ο δήμαρχος ήθελε να είναι παντού αρεστός και το εξασφάλιζε αυτό μέσα από διορισμούς, ας πούμε, στον «Αθήνα 9,84», παρήλθαν. Οι εποχές που οι δήμαρχοι ήταν αρεστοί και λαμπεροί και στην ουσία δεν έκαναν συγκρούσεις, αλλά έκαναν δημόσιες σχέσεις, τέλειωσαν».